Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Tayvan liderinden Çin’le statükonun korunması çağrısı

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Çin’in artan baskısını eleştirerek “Statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Published

on

Ulusal bir geçit töreninde konuşan Tsai, Çin’in askeri baskısını kesin şekilde reddettiklerini belirtti.

Tsai Ing-wen, “Statükonun tek taraflı olarak değiştirilmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Tayvan’ın Çin’in çizdiği yola girmeye zorlanmamasını sağlamak için çalışacaklarını ifade eden Tsai, “Ulusal savunmamızı güçlendirmeye ve kendimizi savunma kararlılığımızı göstermeye devam edeceğiz. Çünkü Çin’in çizdiği yol ne Tayvan’a özgür ve demokratik bir yaşam biçimi ne de 23 milyon insanımıza egemenlik sunuyor.” diye konuştu.

Tsai, Tayvan’ın bu gerilimler karşısında Japonya, Avustralya ve ABD gibi ülkelerle gayriresmi bağlarını güçlendirdiğini belirterek “Ancak ne kadar çok şey başarırsak, Çin’den gelen baskı da o kadar büyük olur.” ifadelerini kullandı.

Törende, Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı, bir dizi silahı ve savunma yeteneklerini sergiledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dün, Tayvan’a “barışçı yollarla yeniden birleşme” çağrısı yapmıştı.

Çin savaş uçaklarının, Halk Cumhuriyeti’nin kuruluş yıl dönümünün kutlandığı 1 Ekim’de ve izleyen günlerde Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Sahası ilan ettiği bölgeye girmesi, bölgede gerilimi yükseltmişti.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin’i temsil etmişti. 1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından 1971’de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Danimarka, ABD ile ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını savunmaya hazır olduğunu açıkladı

Published

on

By

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ülkesiyle ABD arasında ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını korumaya hazır olduklarını bildirdi.

Danimarka merkezli “DR”nin haberine göre, Rasmussen, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’ne (AB) doğrudan yüzde 50’lik tarife uygulanmasını önermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Rasmussen, “Danimarka ve AB’nin geri kalanı, ABD ile olası bir ticaret savaşında çıkarlarını savunmaya hazır.” dedi.

AB’nin öncelikli olarak tarife sorununa diyalog yoluyla çözüm bulmak istediğini belirten Rasmussen, ülkesi ve AB’nin gerektiği takdirde çıkarlarını “güçlü ve orantılı” yanıtlarla savunabileceğini vurguladı.

ABD Başkanı Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığını belirterek “Bu nedenle 1 Haziran’dan itibaren AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD’de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Devamını Oku

Dünya

ABD Başkanı Trump, AB ile bir anlaşma arayışında olmadığını söyledi

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, ticaret görüşmelerinin bir yere varmadığı gerekçesiyle 1 Haziran’dan itibaren yüzde 50 tarife uygulanmasını önerdiği Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşma arayışında olmadığını ifade etti.

Başkan Trump, Oval Ofis’te düzenlediği bir imza töreninin ardından, AB ve Apple’a yönelik yeni tarife tehditlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Birliği ile görüşmelerin yavaş ilerlediğini belirten Trump, AB’nin ABD’ye yıllardır çok kötü davrandığını, Birliğin ABD’ye zarar vermek ve ülkeden faydalanmak için kurulduğunu yineledi.

Trump, ABD’nin AB’ye karşı büyük bir ticaret açığı verdiğini kaydederek, “Bildiğiniz gibi Mercedes, BMW, Volkswagen ve daha birçoğu gibi milyonlarca araba satıyorlar. Bizim AB’ye araba satmamız kısıtlandı, ki bu hiç hoş değil. Ben de oyunu bildiğim şekilde oynamanın zamanının geldiğini söyledim.” dedi.

AB ile dokuz günde bir anlaşma yapmayı başarıp başaramayacağının sorulması üzerine Trump, “Bir anlaşma arayışında değilim. Yani, anlaşmayı belirledik. Yüzde 50 ama yine de, eğer fabrikalarını burada kurarlarsa, gümrük vergisi yok. Biri gelir de burada bir fabrika kurmak isterse, onlarla biraz ertelemeyi görüşebilirim.” diye konuştu.

Trump, ülkelerle yürüttükleri ticaret müzakerelerinde ise imzalanmaya hazır çok sayıda anlaşma olduğunu ifade etti.

– Apple’a yönelik tarifeler Samsung gibi üreticileri de hedef alacak

Apple’ın ürünlerini ABD’de üretmemesi halinde en az yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağına dair açıklamalarının da sorulması üzerine Trump, “Daha fazlası olacak. Samsung ve o ürünü üreten herkes için geçerli olacak. Aksi takdirde adil olmaz. Yani bu ürünü üreten herkes ve sanırım haziran sonunda başlayacak.” dedi.

Trump, fabrikalarını ABD’de kurmaları halinde gümrük vergisi olmayacağını yineledi.

Apple Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook’un Hindistan’da fabrika kuracağını söylediğini aktaran Trump, “Ben de, Hindistan’a gitmen sorun değil ama burada gümrük vergisi olmadan satamazsın dedim.” diye konuştu.

Öte yandan ABD’li perakende devlerinden Walmart’ın tarife maliyetlerini üstlenmesi gerektiğine dair sözleri sorulan Trump, tüketicinin bu bedeli ödemesini istemediğini dile getirdi.

– Trump’ın AB ve Apple’a yönelik tarife tehditleri

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığına işaret ederek, “Bu nedenle 1 Haziran’dan itibaren AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD’de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Trump, bir başka paylaşımında ise Apple Üst Yöneticisi Cook’a uzun zaman önce ABD’de satılacak iPhone’ların Hindistan ya da başka ülkede değil, ABD’de üretilmesini beklediğini söylediğini belirterek, “Eğer durum böyle değilse Apple tarafından ABD’ye en az yüzde 25’lik gümrük vergisi ödenmeli.” açıklamasında bulunmuştu.

Devamını Oku

Dünya

Rusya: Ukrayna topraklarımıza yönelik saldırılarla müzakere sürecini bozmaya çalışıyor

Published

on

By

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Rus topraklarına yönelik düzenlediği saldırılarla yeniden başlatılan müzakere sürecini bozmaya çalıştığını ve buna karşılık verileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın 20-23 Mayıs’ta Rus topraklarına 788 insansız hava aracı (İHA) ve Batı yapımı füzelerle saldırılar düzenlediği belirtildi.

Bunlardan 776’sının hava savunma sistemlerince vurulduğu kaydedilen açıklamada, “Maalesef, 12 İHA hedefine ulaştı. Saldırılar sonucu ölü ve yaralılar var.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bunun “terör eylemi” olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Bu eylemler, ABD yönetiminin desteğiyle Rusya ile Ukrayna arasında meselenin nihai çözümüne yönelik yeniden başlatılan müzakere sürecini bozmak, büyük çaplı esir değişimi dahil 16 Mayıs’ta İstanbul’da sağlanan anlaşmaların uygulanmasını engellemek amacıyla yapıldı. Rusya, Kiev’in terör eylemlerine gerekli şekilde yanıt verecek. Ukrayna tarafının yaptıklarının aksine hedef olarak sadece askeri unsurlar ve askeri sanayi alanda faaliyet gösteren işletmeler seçilecek.”

Açıklamada, Rusya’nın diyalog aracılığıyla barışçıl çözüme ulaşmak için yolları bulma konusunda kararlı olduğunun altı çizildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam