Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: KKTC’de coğrafi veri altyapısı oluşturmayı amaçlıyoruz

Published

on

TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Afetlere karşı daha dirençli bir toplum inşa edilmesi ve doğal kaynaklarımızın daha etkin yönetimi gibi alanlarda coğrafi bilgi sistemlerinin daha etkili kullanımını destekleyecek adımlar atacağız.” dedi.

Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda düzenlenen Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu Toplantısı’na başkanlık etti.

Toplantı öncesinde konuşan Yılmaz, coğrafi bilgi sistemlerinin yaşamın her alanında bilgiye dayalı kararların alınmasını kolaylaştıran bir teknoloji altyapısı olduğunu söyledi.

Bu sistemlerin yeryüzüne dair tüm verileri dijital haritalar ve üç boyutlu modellemelerle entegre şekilde bir araya getirerek karar alma süreçlerini etkinleştirmeyi, hizmet sunum kalitesini artırmayı ve vatandaşların yaşamını kolaylaştırmayı hedeflediğini anlatan Yılmaz, “Akıllı ulaşım sistemlerinden e-tapu işlemlerine, toprağın hangi tarım ürünü için elverişli bir yapıya sahip olduğundan tarihi özelliklerine kadar, ayak bastığımız yeri veriyle dile getiren bir yapıdan söz ediyoruz.” şeklinde konuştu.

– “Coğrafi bilgi sistemlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyoruz”

Yılmaz, toplantıda 2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planını da ele alacaklarını bildirerek, eylem planının ulusal düzeyde standart ve kaliteli coğrafi bilginin üretilmesini ve paylaşılmasını hedeflediğini ve atılması gereken somut adımları belirleyen bir yol haritası olduğunu anlattı.

Cevdet Yılmaz, şunları kaydetti:

“Son aşamaya getirdiğimiz Strateji ve Eylem Planımız kapsamında, afet yönetiminden tarım ve çevre izlemeye, akıllı şehirlerden uluslararası veri paylaşımına kadar geniş bir yelpazede coğrafi bilgi sistemlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyoruz. Böylelikle coğrafi bilgi altyapısını güçlendirerek, milli ekonomimize katkı sağlayacak kamu hizmetlerini daha hızlı, daha etkili ve daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyoruz. Doğru, kaliteli ve standart coğrafi bilgilerin üretilmesi ve yaygın bir şekilde paylaşılması, kamu hizmetlerinin hızını ve kalitesini artıracak, daha etkin planlama, yatırım ve denetim süreçlerini mümkün kılacaktır.”

Bu süreçte kamu kurumlarının, özel sektörün ve akademik camianın bir arada çalışacağını, yenilikçi teknolojiler ve yerli çözümlere öncelik vereceklerini bildiren Yılmaz, afet ve acil durumlarda coğrafi veri kullanımının toplantının önemli gündem maddelerinden biri olduğunu kaydetti.

Yılmaz, Türkiye’nin jeolojik ve coğrafi yapısı nedeniyle sık sık doğal afetlerle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, “Doğru ve güncel coğrafi verilere dayalı analizler, afet risklerinin azaltılmasında ve müdahale süreçlerinin etkinliğinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu veriler, yalnızca mevcut durumun tespiti için değil, aynı zamanda uzun vadeli planlama ve yeniden inşa süreçlerinde de yol gösterici mahiyettedir.” ifadelerini kullandı.

– “Geniş kitlelere hızlı bir şekilde ulaştırılmasını hedefliyoruz”

Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının coğrafi veri ve bilgilerinin Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden paylaşıldığını dile getiren Yılmaz, bu platformun veriye erişimde standartlaşmayı sağladığını ve mükerrer veri üretimini önleyerek kaynak kullanımını optimize ettiğini anlattı.

“e-Devlet ile entegrasyon sayesinde coğrafi bilginin geniş kitlelere hızlı bir şekilde ulaştırılmasını hedefliyoruz. Bu, dijitalleşme yolunda ülkemize önemli bir ivme kazandıracaktır.” diyen Yılmaz, Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden merkezi yönetim kurumlarına ait 520 coğrafi veri katmanının paylaşıldığını, revize edilen Coğrafi Veri Paylaşım Matrisi ile bu sayıyı 630’a çıkarmayı hedeflediklerini ve daha fazla coğrafi veriyi kamu ve özel sektörün kullanımına sunacaklarını kaydetti.

Yılmaz, il özel idareleri, belediyeler ve mahalli idare birliklerine ait coğrafi verilerin Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden paylaşılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, bu sürecin tamamlanmasıyla yerel yönetimlerin karar alma süreçlerinin daha şeffaf ve verimli hale geleceğini ve yerel kalkınmanın hızlanacağını söyledi.

Kurumların açık veri politikasının Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu kararları ve Strateji Eylem Planı doğrultusunda, 2020’de yapılan ilk Kurul toplantısından itibaren gelişim göstererek açık ve tasnif dışı veri oranının yüzde 72’ye yükseldiğini dile getiren Yılmaz, coğrafi verilerin kurumlar arası paylaşımının, paylaşılan veri katmanı sayısının 630’a yükseldiğini ve “atlas.gov.tr” platformunda 1 milyon 826 bin 453 adet metaverinin yer aldığını ifade etti.

– “Coğrafi bilgi sistemleri alanında uluslararası stratejik işbirliklerini geliştireceğiz”

Yılmaz, geleceğe yönelik en önemli hedeflerden birinin, coğrafi bilgi endüstrisinin yenilikçi teknolojilerle geliştirilmesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Yapay zeka, makine öğrenimi, uzaktan algılama ve genişletilmiş gerçeklik gibi ileri teknolojilerin coğrafi bilgi sistemlerinde yaygınlaşması, ülkemizin dijital dönüşüm sürecine önemli katkılar sunacaktır. Ayrıca, milli ve yerli teknolojilerle uluslararası düzeyde rekabetçi bir endüstri oluşturmayı hedefliyoruz. Bunların yanı sıra Türk Devletleri başta olmak üzere dost ve kardeş ülkeler ile coğrafi bilgi sistemleri alanında uluslararası stratejik işbirliklerini geliştireceğiz. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde coğrafi veri altyapısının oluşturulmasını ve böylece uluslararası alanda KKTC’ye ait coğrafi verilerin tanınırlığının artırılmasını amaçlıyoruz.”

Coğrafi bilgi sistemlerinin ülkenin kalkınma hedeflerine ulaşmasında ve sürdürülebilir bir geleceğin inşasında önemli bir rehber olmaya devam edeceğini aktaran Yılmaz, Kurul olarak bu doğrultuda birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

“Akıllı şehir uygulamalarını yaygınlaştırarak, şehirlerimizi daha yaşanabilir hale getirecek projelere öncülük edeceğiz. Afetlere karşı daha dirençli bir toplum inşa edilmesi ve doğal kaynaklarımızın daha etkin yönetimi gibi alanlarda coğrafi bilgi sistemlerinin daha etkili kullanımını destekleyecek adımlar atacağız.” ifadesini kullanan Yılmaz, ülkenin coğrafi bilgi sistemlerini geliştirmek, standartlarını yükseltmek ve yenilikçi teknolojileri desteklemek için çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini söyledi.

Toplantıya, bazı bakan yardımcıları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’nde eylem

Published

on

By

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’ndeki sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı.

Sendika Başkanı Selma Eylem okul önünde yaptığı açıklama ile hem okulun fiziki durumuna hem de eğitim alanında yaşanan genel sorunlara vurgu yaptı.

Selma Eylem, Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’nin Eylül ayından bu yana inşaat halinde olduğunu ifade etti.

Eylem, “Öğrencilerin bir kısmı konteynerlarda eğitim görmek zorunda kalıyor. İnşaat gürültüsü nedeniyle ders yapılamıyor. Toz ve toprak nedeniyle öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz sağlık sorunları yaşıyor” iddiasında bulundu.

Eylem, konteynerların geçici çözüm olarak kullanılması gerektiğini de vurgulayarak, “İnşaat olmayan okullarda bile konteyner kullanımı normalleştirilmeye çalışılıyor. Bu kabul edilemez. Sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı yaratılmalı” dedi.

Eylem, deprem komisyonu toplantılarında yaşanan gelişmeler ve okullara yönelik yapılan harcamalar hakkında bilgi verilmesi gerektiğini de belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

KKTC’nin 41. kuruluş yıl dönümü Azerbaycan’da kutlandı

Published

on

By

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 41. kuruluş yıl dönümü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de kutlandı.

KKTC’nin Azerbaycan Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Turganer’in ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, milletvekilleri, Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Resepsiyon, İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşının okunmasıyla başladı.

Etkinlikte konuşan Turganer, Azerbaycan tarihindeki en büyük uluslararası organizasyon olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı’nın (COP29) başarıyla tamamlanması nedeniyle Azerbaycan’ı kutladı.

Turganer, Kıbrıs Türk halkına Rumlar tarafından uygulanan baskı ve zulümlerden, Türkiye’nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı’ndan ve KKTC’nin kuruluş sürecinden bahsetti.

Kıbrıs Türklerinin egemenlik ve bağımsızlıklarından vazgeçmeyeceklerini dünyaya ilan ettiğini vurgulayan Turganer, “41 yıl önce kurulan demokratik, laik ve çağdaş kurumlarıyla kökleşen bir devlet olan cumhuriyetimiz, uluslararası toplumun Kıbrıs Türk halkına yıllardır uyguladığı haksız ve insanlık dışı ambargo ve izolasyonlara rağmen halkımızın iradesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile günden güne gelişerek güçlenmeye ve kalkınmaya devam etmektedir.” dedi.

Turganer, Kıbrıs adasında iki ayrı halk ve iki ayrı devlet gerçeğinin bulunduğunu, sürdürülebilir bir çözümün ancak Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescili ve haklarının teslimi ile mümkün olacağını belirtti.

KKTC’nin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Turganer, “KKTC ile kardeş Azerbaycan arasındaki gönül birliği son dönemde daha da güçlenmiştir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, ‘Bizim Türk dünyasından başka ailemiz yoktur’ sözü bizim için bir yol haritasıdır ve bu yolda çalışmak en büyük ödevimiz ve sorumluluğumuzdur. Azerbaycan ile KKTC parlamentoları arasında dostluk gruplarının kurulması, Aliyev’in çizdiği yol haritasının en güçlü kanıtıdır” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Turganer, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın temmuzda Şuşa’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Zirvesi’ne davet edilmesinin Azerbaycan’ın Kıbrıs Türkü’ne verdiği desteğin somut yansıması ve Kıbrıs Türkü’nün haklı davasına verilen güçlü mesaj olduğunu vurguladı.

KKTC’nin Doğu Akdeniz’de, en güneydeki Türk devleti olarak jeopolitik rolünün her geçen gün arttığını söyleyen Turganer, “Türk dünyasının Doğu Akdeniz’deki, mavi vatandaki temsilcisi KKTC’nin barış ve istikrarın anahtarı olduğu açıktır. Büyük Türk milletinin ayrılmaz parçası Kıbrıs Türkleri olarak devletimizi, anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile daha da güçlendirme azim ve kararlılığındayız. Anavatanımızın güçlü siyaseti ve iradesi, Doğu Akdeniz’de ve yaşadığımız topraklardaki meşru hak ve çıkarlarımızın en büyük teminatıdır.” şeklinde konuştu.

​​​​​​​- “Kıbrıs’taki soydaşlarımızın mevcut durumu tüm Türk halkları için ciddi endişe kaynağıdır”

Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Cavanşir Feyziyev, KKTC’nin 41. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla tebriklerini iletti.

Feyziyev konuşmasında, “Bir zamanlar soykırım ve yerinden edilme tehdidiyle karşı karşıya kalan Kıbrıslı Türkler, ortak değerleri ve Türk kimliğine olan derin bağlılıklarıyla her zaman büyük Türk Dünyasının ayrılmaz parçası olmuştur. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımızın mevcut belirsiz durumu tüm Türk halkları için ciddi endişe kaynağıdır.” ifadesini kullandı.

KKTC’nin çifte standartlar ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirten Feyziyev, “Bu taraflı yaklaşım bağlamında, tüm Türk halklarının Kıbrıs’ta yaşayan Türk kardeşlerimize haklı olarak manevi ve siyasi destek vermesi, onların küresel siyasi ve ekonomik sistemlere entegrasyonunu savunması doğal ve çok önemlidir. Azerbaycan, KKTC ile Orta Asya devletleri arasındaki diyaloğun geliştirilmesinde, siyasi ve ekonomik boşlukların giderilmesinde önemli rol oynamaktadır.” dedi.

Feyziyev, Azerbaycan’ın iş, eğitim, turizm ve kültür camiasına KKTC ile işbirliğini derinleştirme çağrısında bulundu.

Bakü’de 11-22 Kasım’da COP29 düzenlendiği için bugün yapılan resepsiyonda, konuklara Türk mutfağından çeşitli tatlar ikram edildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıb-Tek Genel Müdürü Aydın: Ana hattaki arıza üzerinde çalışılıyor,yedek santral devrede

Published

on

By

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Genel Müdürü Dalman Aydın, elektrik kesintilerinin ana hattaki arıza kaynaklı yaşandığını, üzerinde çalışıldığını kaydetti, kısa süre içerisinde tüm bölgelerdeki kesintilerin giderileceğini söyledi.

Kıb-Tek Genel Müdür Aydın, ülke genelinde etkili olan elektrik kesintilerine ilişkin TAK muhabirine açıklamalarda bulundu.

Santral çıkışı ana hattında oluşan bir arızaya bağlı olarak santrallerin devre dışı kaldığını ve bundan kaynaklı olarak bölgelerde elektrik kesintileri yaşandığını kaydeden Aydın, şu anda ana hattın yedeğinin devreye alındığını belirtti.

Aydın, yedeğin devreye alınmasıyla birlikte santrallerin de yeniden devreye girdiğini ve bölgelere enerji verilmeye başlandığını söyledi.

Arızanın tespitinin yapıldığını ve üzerinde çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Aydın, bir saat içerisinde arızayı düzeltmeyi planladıklarını duyurdu.

Dalman, kısa sürede tüm bölgelere elektrik verileceğini kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam