Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

TC Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay:Uluslararası toplumu, Kıbrıs Türk halkının doğal haklarını yeniden teyit etmeye çağırıyoruz

Published

on

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Kıbrıs Türklerine karşı insanlık dışı ambargolar ve haksız izolasyonlar dahil bu sistematik ihlalin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Bozay, “Uluslararası toplumu, Kıbrıs Türk halkının doğal haklarını yeniden teyit etmeye çağırıyoruz.” dedi.

Bozay, İsrail’in saldırıları altında bulunan Gazze’deki ateşkesin kalıcı hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Bozay, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 58. Oturumu’nun açılışında çevrim içi konuştu.

Dünyada benzeri görülmemiş değişimler yaşandığını belirten Bozay, uluslararası sistemin güvenilirliğinin hızla azaldığını kaydetti.

Bozay, zulümler ve uluslararası hukukun ağır ihlallerinin cezasız kalmaya devam ettiğini belirterek, atılacak adımlarda çok taraflılığın etkili şekilde kullanılmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Uluslararası hukukun aylarca süren sistematik ihlallerinin ardından Gazze’de ateşkesin sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarının altını çizen Bozay, “Ateşkes, gerginliğin azaltılmasına olanak sağlamak için kalıcı hale getirilmeli. Gazze’deki felaket niteliğindeki insani durum, Filistinliler için acil insani yardım gerektiriyor. İnsani yardımlarımız ve yeniden yapılanmaya yönelik çabalarımız kesintisiz sürüyor. BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) desteğimizi yineliyoruz. Filistin halkının devredilemez haklarına saygı gösterilmeli ve onlara karşı suç işleyenler hesap vermelidir.” ifadelerini kullandı.

Bozay, Türkiye’nin, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahillik bildirimini sunduğunu belirterek, “UAD’deki prosedürleri yakından takip ediyoruz ve Mahkemenin, Filistin halkının acılarına son verecek bir karar vermesini umut ediyoruz.” diye konuştu.

Filistinlilerin Gazze’de zorla yerinden edilmesini isteyen ifadelerin, kabul edilemeyeceğini ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu dile getiren Bozay, bölgede kalıcı barış ve güvenliğin ancak 1967 sınırlarına dayalı, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız ve egemen Filistin devletinin kurulması ve İsrail’in uluslararası hukuka uymasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

Bozay, Lübnan’da sükunetin sağlanamamasının bölgedeki gerginliği daha da artıracağının altını çizdi.

Suriye halkının artık Suriye’yi yeniden inşa etmek için tarihi bir fırsata sahip olduğunu kaydeden Bozay, “Türkiye, geçiş adaletinin sağlandığı, istikrarlı, birleşik ve güvenli bir Suriye sağlamaya kararlı. Yeni yönetimle yakın temas halindeyiz ve kapsayıcı yönetimin önemini vurguluyoruz. Uluslararası toplumu, yeni yönetimle yapıcı bir şekilde ilişki kurmaya teşvik ediyoruz.” diye konuştu.

– “Örgüt feshedilmeli”

Bozay, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü dönüşlerini BM parametreleri temelinde desteklediklerine işaret etti.

Suriye’nin istikrarı ve birliğinin terörizmin ortadan kaldırılmasını gerektirdiğine vurgu yapan Bozay, Suriye’nin geleceğinde DEAŞ veya PKK/YPG/SDG gibi terör unsurları için yer olmadığını ifade etti.

Bozay, “SDG (PKK/YPG) Suriye’deki Kürtlerin meşru bir temsilcisi değil ve feshedilmeli. Bu terör örgütünün Suriye’nin kuzeydoğusundaki yasa dışı ve kışkırtıcı varlığı ile Suriye’nin hidrokarbon kaynaklarını sömürmesi sona ermeli. DEAŞ’ın yeniden canlanmasına izin verilemez. Sözde ‘gözaltı kampları’ bir terör örgütünün kontrolü altında kalamaz. Yeni yönetim bu kampları yönetmeye hazır olduğunu beyan ediyor.” diye konuştu.

Kıbrıs Türk halkının, 1963’te silah zoruyla egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi doğal haklarından mahrum bırakıldığını hatırlatan Bozay, Kıbrıs Türklerine karşı insanlık dışı ambargolar ve haksız izolasyonlar dahil bu sistematik ihlalin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Bozay, “Uluslararası toplumu, Kıbrıs Türk halkının doğal haklarını yeniden teyit etmeye çağırıyoruz.” dedi.

Batı Trakya’daki Türk azınlığının ve 12 Ada’da yaşayan Türk kökenli Yunan vatandaşlarının en temel hak ve özgürlüklerinin ciddi şekilde ihlal edildiğini kaydeden Bozay, BM İnsan Hakları Konseyine, buradaki Türklerin etnik kimlikleri ve haklarının Yunanistan tarafından gerektiği gibi saygı görmesini sağlamak için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Bozay, Ukrayna’daki trajik savaşın sona ermesi için diplomasi ve müzakerenin önemini bir kez daha vurguladıklarını söyledi.

Güney Kafkasya’da, bölgesel barış ve istikrar anlayışı çerçevesinde, Azerbaycan ile Ermenistan arasında süren barış sürecini desteklediklerini bildiren Bozay, müzakerelerin en kısa sürede sonuçlanmasını hedeflediklerini dile getirdi.

– “Yakında İslam karşıtlığıyla mücadele için bir BM Özel Temsilcisi atanmalı”

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı​​​​​​​ Bozay, Türkiye-Ermenistan arasında da olumlu adımlar atıldığına değinerek bunu, Güney Kafkasya’da kalıcı barış ve bölgesel iş birliğinin kurulması yönünde kritik bir adım olarak gördüklerini belirtti.

Sudan’daki çatışmanın büyük endişeye neden olduğunu aktaran Bozay, “Bunu sona erdirmeyi, Sudan’ın birliğini ve güvenliğini korumayı amaçlayan tüm girişimleri destekliyoruz.” dedi.

Bozay, Uygur Türklerinin hak ve özgürlüklerinin korunmasına azami önem verdiklerinin de altını çizdi.

İslam’a karşı nefret, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve aşırı sağcı nefret söyleminin arttığını anımsatan Bozay, “Müslümanlara karşı düşmanlığın yaşanmadığı, onların temel haklarının ihlal edilmediği, hayatlarına, camilere ve Kur’an-ı Kerim’e saldırıların olmadığı neredeyse hiçbir gün geçmiyor. Kutsal kitapların yakılmasını dini nefret olarak tanımlayan BM Kararları önemli ancak daha fazla adıma ihtiyaç var. Yakında İslam karşıtlığıyla mücadele için bir BM Özel Temsilcisi atanmalı.” ifadelerini kullandı.

Göç konusunda, uluslararası dayanışma ve adil yük paylaşımının hayati önem taşıdığına işaret eden Bozay, kalıcı çözümlerin, göçe karşı verilen mücadelenin merkezinde olması gerektiğini bildirdi.

Bozay, “Türkiye, uluslararası hukuka, insan haklarına ve herkesin onuruna güçlü bir bağlılıkla barışı ve adaleti savunmaya devam edecek.” diye konuştu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel:Bugün ilk oturumunu gerçekleştiren meclisimizin bu tarihi ve özel gününü selamlıyorum

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi binalarını içeren Cumhuriyet Yerleşkesinin, Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin, özgüveninin, devletine olan inancının ve istikbaline sahip çıkma kararlılığının somut bir tezahürü ve mührü olacağına vurgu yaptı.

Cumhuriyet Meclisi’nin yeni binasında gerçekleştirilen ilk oturuma ilişkin mesaj yayımlayan Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin etme, egemenlik ve kendi kendini idare etme mücadelesinde bir başka tarihi dönüm noktasına ulaştığını belirtti. Üstel, “Bugün ilk oturumunu gerçekleştiren Meclisimizin bu tarihi ve özel gününü selamlıyorum.” dedi.

Mesajında, “Bugün yeni bir dönem başlıyor. Bugün, Kıbrıs Türk halkının geleceğine damga vuracak ve ileride tarihi pek çok karara tanıklık edecek; devletimize yaraşır, halkımızın iradesini yansıtan yepyeni meclis binamızda ilk günü yaşıyoruz.” ifadelerine yer veren Üstel, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti çerçevesinde oluşturulan Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi ve Temsilciler Meclisi’nin, halkın seçme ve seçilme hakkını kullanarak kurulan ilk parlamenter demokratik kurumlar olduğunu belirtti.

1963’te Rum tarafının anayasayı ihlal ederek Kıbrıs Türklerini devletten dışlaması sonucu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin fiilen dağıldığını anımsatan Başbakan Üstel, bunun üzerine, Kıbrıs Türk halkının ihtiyaçlarına cevap vermek ve iradesini temsil etmek amacıyla Genel Komite’nin kurulduğunu ve bu komitenin 1967 yılına kadar görev yaptığını hatırlattı. 

Başbakan Ünal Üstel, 27 Aralık 1967’de Kıbrıs Türk Yönetimi’nin ilan edilmesinin ardından halkın iradesinin temsil edildiği merkezin Ulusal Birlik Partisi’nin Sarayönü’ndeki genel merkezine taşındığını hatırlatarak, bu binanın, 1970 seçimlerinde yeni dönemin temsilcilerinin belirlendiğine, 1 Ekim 1974’te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi’nin ve 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanına tanıklık ettiğini belirtti.

Sarayönü’ndeki meclis binasından sonra, 13 Şubat 1978’de 47 yıl boyunca halka hizmet veren meclis binasına geçildiğini ifade eden Üstel, bugün “Eski meclis” olarak bilinen binada alınan en önemli kararın, 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı olduğunu vurgulayarak, bağımsızlık bildirisinin burada okunduğunu ve Cumhuriyetin tüm dünyaya ilan edildiğine dikkat çekti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Published

on

By

Bugün 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü…
Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Sağlık Bakanı Dinçyürek mesajında, “Ebelerimiz; insan hayatına dokunan en kutsal mesleklerden birini icra etmektedir. Doğum öncesi, doğum anı ve sonrasında annenin ve bebeğin sağlığına yön veren ebelerimiz, sağlık sistemimizin temel taşlarından biridir” dedi.

Dinçyürek, fedakarca görev yapan, bilgisiyle, sevgisiyle ve emeğiyle hayatlara yön veren tüm ebelere sevgi ve saygılarını sunduğunu belirterek, kendilerine sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu bir meslek hayatı dilediğini ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yeni hizmet binasında ilk kez toplandı.. Milletvekilleri duygu ve düşüncelerini paylaştı…

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yeni hizmet binasında ilk kez toplandı.

Toplantı öncesinde resepsiyon verildi. Resepsiyona, Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi milletvekilleri katılırken, Cumhuriyetçi Türk Partisi grubu yer almadı.

Milletvekilleri yeni Meclis Genel Kurulu’nda isimlerinin yazılı olduğu koltuklara oturdu; duygu ve düşüncelerini paylaştı:

Devamını Oku

Trending

Reklam