Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, 11.Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında, Bakan Atun ile heyetler arası görüşmede bir araya geldi

Published

on

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) enerji arz güvenliğine yönelik ihtiyaç duyduğu projelere destek olmayı sürdüreceklerini belirterek, “Dün olduğu gibi bugün de yarın da KKTC’deki soydaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Dönmez, Antalya’da düzenlenen 11. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile heyetler arası görüşmede bir araya geldi.

Dönmez, görüşmenin ardından basın açıklamasında, elektrikte dönüşümün dünya gündeminde ilk sıralarda yer aldığına dikkati çekerek, devletlerin daha çevreci, daha az fosil yakıt kullanan enerji sistemlerine yöneldiklerini ifade etti.

Bakan Atun ile adanın enerji dönüşümüne dair programı konusunda istişare ettiklerini aktaran Dönmez, “İlk etapta adadaki mevcut fuel oil santrallerinin doğal gaza dönüştürülmesi konusunu değerlendirdik. İnşallah yapılacak projelerde adaya ilk etapta LNG getirilmiş olacak. Başta elektrik üretim santralleri olmak üzere sanayi ve turizm tesisleri de ihtiyaç duyduğu bu temiz enerji kaynağına kavuşmuş olacak.” diye konuştu.

KKTC’deki elektrikli otomobil projesini ilgiyle takip ettiklerini vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

“Elektrikli araçların sisteme dahil olmasıyla elektrik ihtiyacı da artacak. Buna dönük önümüzdeki yıllarda adanın elektrik arz talep dengesini gözden geçirip ona uygun yeni üretim tesislerinin kapasitesinin artırılması, kurulması dahil olmak üzere şebekede yapılabilecek kapasite artışları gündeme gelebilir. Adanın güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksek. Bunun artırılmasıyla ilgili iş birliği çalışmaları yapabileceğimizi ifade ettik. Dün olduğu gibi bugün de inşallah yarın da KKTC’deki soydaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Adanın enerji arz güvenliğine yönelik ihtiyaç duyduğu projelere de destek olmaya devam edeceğiz.”

Bakan Atun da görüşmede KKTC’nin enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi ve mevcut kurulu kapasitenin artırılması konularını ele aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye tarafından 25 megavatlık dizel ve doğal gaz çevrimi imkanı sunan iki elektrik üretim jeneratörünün KKTC’ye görevlendirileceği müjdesini aldık. Yeşil Kıbrıs ve Sıfır Karbon Projesi gibi projelerle bizim de dünyayla birlikte birtakım adımlar atabilmemiz son derece önemli. Bu konuları değerlendirme fırsatı bulduk. Elektrikli araba teknolojisinin KKTC’de de bir üretim sahası oluşuyor. Sürecin devletimiz tarafından planlanması, mevzuatın oluşturulması, şarj ünitelerinin tesis edilmesi gibi konularda da Türkiye ile iş birliği yapacağız.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Bir yangın da Baf’ta…

Published

on

By

Limasol’un dağ köylerinde devam eden büyük yangına müdahale eden hava araçlarının, Baf’ın Ay. Marinuda köyünde de yangın tespit ettiği belirtildi.

Philenews ve diğer internet gazeteleri, çöp alanında başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle süratle yayılan yangının, 4 itfaiye aracının müdahalesine rağmen kontrol altına alınamadığını, Ay. Varvara köyünün boşaltıldığını yazdı.

Yangınla mücadele için 5’inci itfaiye aracı istendi. Mücadeleye iki de hava aracı destek veriyor.

Devamını Oku

Dünya

Limasol bölgesinde 11 köy boşaltıldı… 1 kişi yaralandı

Published

on

By

Limasol’un dağlık bölgesinde öğle saatlerinde başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın halen kontrol altına alınamadı.

Philenews ve diğer internet gazetelerine göre havanın kararması nedeniyle hava imkanları müdahalelerine ara verdi. Mücadeleye yer ekipleri devam ediyor.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis bölgede kurulan koordinasyon merkezine akşam saatlerinde gitti. Hristodulidis öncelikli dileklerinin can kaybı olmaması olduğu mesajını verdi.

Bölgedeki 11 köy ve çocuklara yönelik kamp alanları boşaltıldı.

Yangının Ay Theraponda ve Lofu köylerine sıçradığı, Siliku ve Kuka köylerine doğru yöneldiği bilgisi verildi.
Yangın nedeniyle vücudunda yüzeysel yanıklar oluşan 73 yaşındaki bir köylü hastaneye kaldırıldı, mahsur kalan görme engelli bir kişi helikopter ile tahliye edildi.

Rum Yönetimi’nin komşu ülkelere yaptığı yardım çağrısı üzerine Ürdün’ün iki hava imkanı göndereceği bilgisi verildi.

Devamını Oku

Dünya

İsrail Meclisi oy çoğunluğuyla hükümeti işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etmeye çağırdı

Published

on

By

İsrail hükümetine işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhakı için çağrı yapan karar 120 sandalyeli Mecliste 71 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.

İsrail Meclisi, bugün düzenlenen oturumda, hükümete, 1967’de işgal ettiği Filistin toprağı Batı Şeria’nın ilhak edilmesi için çağrı yapan kararı oyladı.

Meclisteki 120 milletvekilinden 71’i kararın lehinde, 13’ü aleyhinde, kalanlar ise çekimser oy kullandı.

Mecliste kabul edilen kararda, Batı Şeria’nın “Yahudi halkının tarihi, kültürel ve manevi anavatanı ve İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu” iddia edildi.

Karar metninde ayrıca işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkılırken bunun “İsrail devleti ve vatandaşları için varoluşsal bir tehdit olacağı” öne sürüldü.

İsrail Meclisinde kabul edilen bu kararla “Filistin devleti fikrinin gündemden çıkartıldığı” savunuldu.

İsrail Meclisi ayrıca hükümeti Batı Şeria’daki Filistin topraklarından gasbedilerek inşa edilen yasa dışı Yahudi yerleşimlerinde “İsrail egemenliğini uygulamak için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmeye” çağırdı.

Meclisin aldığı karar, Batı Şeria’nın ilhakını uygulamaya koymuyor ancak hükümete bu yönde adım atması için çağrı yapıyor.

Benzer şekilde, İsrail Meclisi, bazı ülkelerin Filistin devletini tanımaya yönelik adımları karşısında “Filistin devletinin tek taraflı tanınmasına itiraz eden bir kararı” Şubat 2024’te 99 milletvekilinin, Temmuz 2024’te de 68 milletvekilinin oyuyla kabul etmişti.

– İsrail’in ilhak etmeyi arzuladığı Filistin toprağı: İşgal altındaki Batı Şeria

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria’daki varlığı uluslararası hukuka göre işgal sayılıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden geçen kararlara göre, İsrail’in savaşla elde ettiği bu toprakları ilhakı reddediliyor.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde devam eden saldırıları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanırken, işgal altındaki Batı Şeria’da da Filistin topraklarını gasbetmeye yönelik adımlarını daha da artırdı.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) hareketinin raporuna göre, İsrail’in işgal altında bulunan Batı Şeria’daki toprak gaspı 2025’in ilk üç ayında 2024’ün toplamını geçti.

Uluslararası hukuka göre, işgalci niteliğindeki İsrail’in işgal ettiği topraklara kendi vatandaşlarını nakletmesi ya da burada yaşayan Filistinlileri zorla göç ettirmesi yasa dışı kabul ediliyor.

İsrail’deki aşırı sağcı partiler ve siyasiler, sık sık işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudilerin üstünlüğünü savunarak İsrail’in daha fazla toprak gasbetmesi ve Batı Şeria’yı ilhak etmesi gerektiğini dile getiriyor.

İşgal altındaki Batı Şeria’da 451 bin, Doğu Kudüs’te ise yaklaşık 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki bu gasplar yasa dışı sayılıyor.

Yasa dışı yerleşimlerde yaşayan bu İsrailliler, İsrail kanunlarına tabi tutuluyor. Buna karşın Batı Şeria’da yaşayan yaklaşık 4 milyon Filistinli, İsrail ordusunun işgali altında yaşıyor ve İsrail askeri yönetimine maruz kalıyor. İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria’da kontrol noktaları, yol kapatmaları, Filistin beldelerine yönelik baskınları Filistinliler için hayatı dayanılmaz kılıyor. Bunun yanı sıra Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları da Filistinlilerin maruz kaldığı diğer bir şiddet unsuru.

Devamını Oku

Trending

Reklam