Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

TDT Sağlık Bakanları toplantısında KKTC’ye uygulanan izolasyonlara karşı dayanışma çağrısı

Published

on

TC Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Sağlık Bakanları toplantısında Kıbrıslı Türklerine başta sağlık olmak üzere her alanda uygulanan izolasyonlara karşı dayanışma çağrısında bulundu.

Memişoğlu, hep beraber gönül ve ülkü birliği içerisinde çalışarak teşkilatı çok daha ileriye taşımayı hedeflediklerini kaydederek, “Bu vesile ile Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin başta sağlık olmak üzere her alanda maruz kaldıkları izolasyona karşı Türk dünyası ailesi olarak göstereceğimiz dayanışmanın önemli olduğunu burada bir kez daha vurgulamak istiyorum. Türkiye olarak Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin haklı davasını paylaşıyor, bir aile olarak gördüğümüz Türk Devletleri Teşkilatının ve siz kardeşlerimizin desteğini önemsiyoruz.” diye konuştu.

5’inci Toplantısı Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlendi.

Kazakistan Sağlık Bakanı Akmaral Alnazarova’nın ev sahipliğindeki toplantıya Türkiye Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev, Kırgızistan Sağlık Bakanı Erkin Çeçeybayev, Özbekistan Sağlık Bakanı Asilbek Hudayarov’un yanı sıra Türkmenistan Sağlık ve Medikal Sanayi Bakanlığı Bulaşıcı Hastalık Merkezleri Genel Müdürü Annamırat Recepov, Macaristan İçişleri Devlet Sekreteri Yardımcısı Judit Bidlo ile TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Türk Yatırım Fonu Başkanı Bagdat Amreyev, Dünya Sağlık Örgütü Bölge Direktörü Hans Kluge katıldı.

Toplantı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in toplantıya özel gönderdiği tebrik mesajının okunmasıyla başladı.

Kazak Bakan Alnazarova, yaptığı açılış konuşmasında TDT üyesi ülkelerin sağlık bakanlarını ülkesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tokayev’in Astana’da gerçekleştirilen TDT Devlet Başkanları 10. Zirvesi’nde sağlık sektöründe işbirliğini geliştirmenin önemini vurguladığını hatırlatan Alnazarova, sağlık sektöründe erişebilirlik, eşitlik ve sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğini sağlama konularında ortak bir adım atılması amacıyla 2025 yılını TDT ülkelerinde “birinci basamak sağlık hizmeti yılı” olarak ilan etmeyi önerdiklerini kaydetti.

Alnazarova, Kazakistan’ın sağlık sisteminin dijitalleştirilmesine öncelik verdiğini belirterek “Ülkemizde sağlık alanında 52 hizmet sunuluyor. Bunların yüzde 90’ından fazlası tamamen dijitalleştirilmiştir.” dedi.

Bu alandaki başarılarını TDT ülkeleriyle paylaşmaya hazır olduklarını aktaran Alnazarova, ayrıca TDT ülkeleri arasında organ nakli için ortak altyapı oluşturmaya yönelik girişimi desteklediklerini söyledi.

Alnazarova, “Kazakistan olarak Türk Devletleri Teşkilatı çerçevesinde sağlık alanında aktif bir işbirliğine hazırız.” diye konuştu.

– “Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında, sağlık alanında ortak projeler geliştirmeyi Türkiye olarak çok önemsiyoruz”

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Memişoğlu, TDT 5. Sağlık Bakanları Toplantısı’nda Türk devletlerinden mevkidaşlarıyla bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu ve bu anlamlı buluşmaya ev sahipliği yapan Kazakistan hükümetine şükranlarını sunduğunu belirtti.

Memişoğlu, Türk dünyasının ortak tarih, kültür ve güçlü bağlarla birbirine kenetlenmiş büyük bir aile olduğunu vurgulayarak “Ülke olarak çeşitli platformlarda en yüksek düzeyde dillendirdiğimiz üzere Türk Devletleri Teşkilatı yalnızca bölgesel değil, küresel düzeyde etkin bir işbirliği platformudur. Teşkilatımız, siyasi ve ekonomik ilişkiler kadar sağlık ve insani alanlarda da ortak çözümler üretme kapasitesine sahiptir.” dedi.

Bugün birinci basamak sağlık hizmetleri düzeyinde insan kaynakları kapasitesini geliştirme ve küresel sağlık diplomasisini güçlendirme vizyonuyla bir araya geldiklerine dikkati çeken Memişoğlu, “Hepimizin malumu olduğu üzere, sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği, birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliğine ve nitelikli sağlık personeline dayanır. Sağlık çalışanlarının eğitimi ve ülkelerimiz arasında tecrübe paylaşımı bölgesel sağlık dayanıklılığımızı güçlendirecektir.” ifadelerini kullandı.

Memişoğlu, Türkiye’nin yıllardır sürdürdüğü sağlık reformlarıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinde önemli başarılar elde ettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Aile hekimliği sistemimizin güçlendirilmesi, toplum temelli sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, dijital sağlık çözümlerinin entegrasyonu ve yenilediğimiz modern hastane altyapımız sayesinde, vatandaşlarımıza daha erişilebilir ve etkin bir sağlık hizmeti sunmaktayız. Bu birikimimizi, TDT çatısı altındaki kardeş ülkelerimizle paylaşma gayreti içerisindeyiz.”

Memişoğlu, küresel sağlık diplomasisinin yalnızca ülkeler arası işbirliğini değil, aynı zamanda kriz anlarında ortak hareket edebilme kapasitesini de gerektirdiğini belirterek “KOVID-19 pandemisi ve son dönemde yaşadığımız doğal afetler, sağlık alanında dayanışmanın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha göstermiştir.” diye konuştu.

Türkiye’nin insani ve teknik kapasitesiyle her zaman dost ve kardeş ülkelerin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini aktaran Memişoğlu, “Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında, sağlık alanında ortak projeler geliştirmeye yönelik girişimlerin artırılmasını Türkiye olarak çok önemsiyor ve destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Özellikle sağlık personeli değişim programları, ortak eğitim inisiyatifleri ve kriz durumlarında koordineli müdahale mekanizmaları gibi konuların işbirliğini daha da ileriye taşıdığını belirten Memişoğlu, şöyle devam etti:

“Sağlık alanında yeni tematik alanları içeren ve üye ülkelerimize muhtelif sorumluluklar yükleyen sağlık eylem planımızın tüm üye ülkelerin daha yoğun gayretleri ve adanmasıyla etkisinin artacağına ve hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri için yapmış olduğu ‘birliğimiz gücümüzdür’ vurgusu ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin, ülkelerimizin geleceğe daha güvenle bakabilmesi için bir çağrı niteliği taşımaktadır. Bu nedenle, TDT olarak ortak hareket etmeli, sağlıkta eşitliği sağlamak adına somut adımlar atmalıyız.”

Bakan Memişoğlu, bu bağlamda, sağlık alanında ortak üretim kapasitesini artırmak, tıbbi malzeme ve ilaç üretiminde işbirliğini güçlendirmek için birlikte çalışma çağrısı yaparak “Biz Türkiye olarak yakın dönemde “Üreten Sağlık Sistemi” vizyonu ile yeni bir süreç başlattık. Fikirden üretime, üretimden dağıtım ve paylaşıma giden bir temel üzerinde şekillenen bu sürecin önemli bir parçasının da Türk Dünyasının olması bizim en temel hedeflerimiz arasındadır.” ifadelerini kullandı.

Memişoğlu, hep beraber gönül ve ülkü birliği içerisinde çalışarak teşkilatı çok daha ileriye taşımayı hedeflediklerini kaydederek, “Bu vesile ile Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin başta sağlık olmak üzere her alanda maruz kaldıkları izolasyona karşı Türk dünyası ailesi olarak göstereceğimiz dayanışmanın önemli olduğunu burada bir kez daha vurgulamak istiyorum. Türkiye olarak Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin haklı davasını paylaşıyor, bir aile olarak gördüğümüz Türk Devletleri Teşkilatının ve siz kardeşlerimizin desteğini önemsiyoruz.” diye konuştu.

Azerbaycan Sağlık Bakanı Musayev, konuşmasına, geçen yıl Aktau kentinde Azerbaycan Havayolları’na ait uçağın düşmesi sonrası gösterdikleri profesyonellik ve yardımları için Kazak mevkidaşına ve sağlık çalışanlarına bir kez daha teşekkür ederek başladı.

TDT’nin üye ve gözlemci ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi için hızlı bir platform haline geldiğinin altını çizen Musayev, devlet başkanlarının himayesinde siyasi, ekonomi ve kültürel alanlarda ilişkilerin sadece teşkilat çerçevesinde değil aynı zamanda ikili ilişkilerde de öne çıktığına dikkati çekti.

Musayev, TDT Sağlık Toplantılarının ülkelerin sağlık çalışanları arasında temasları geliştirdiğini ve sayesinde tecrübe paylaşımına da önemli fırsatlar sunulduğunu belirtti.

Kırgızistan Sağlık Bakanı Çeçeybayev de TDT üyesi ülkelerin sağlık sektöründeki işbirliğinde bazı çözülmesi gereken engellerin olduğuna işaret ederek, “Karşılıklı etkileşim ile halklarımıza çok daha iyi sağlık hizmeti sunabileceğimize inanıyoruz.” dedi.

Özbek Bakan Hudayarov, TDT çerçevesinde sağlık sektöründe yapay zekanın kullanılması, sağlık personelinin mesleki becerilerinin geliştirilmesi, ortak eğitim programlarının düzenlenmesi gibi girişimleri desteklediklerini aktardı.

TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, bugünkü buluşmanın üye ülkeler arasındaki sıkı bir işbirliğinin kanıtı olduğunu vurguladı.

Ömüraliyev, halihazırda geleneksel tıptan sağlık sektöründeki dijitalleşmeye kadar üye ülkeler arasında 12 alt grubun çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Toplantı sonunda, üye ülkelerin sağlık bakanlıkları arasında “2025-2026 Eylem Planı”nı onaylayan bakanlar ayrıca TDT Sağlık Bakanları Ortak Deklarasyonu da imzalandı.

Bunun yanı sıra TDT üyesi ülkelerin sağlık bakanlıklarının yetkili kurumları arasında acil sağlık hizmetleri, bı̇yogüvenlı̇k, tıp eğı̇tı̇mı̇ ve bı̇lı̇mi, ilaç ve tıbbi cihaz alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptlarına imza atıldı.

Toplantı, aile fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, sanatçı Hülya Avşar’ı kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs Tenis Federasyonu (KKTF) tarafından düzenlenen Hülya Avşar Cup için adaya gelen sanatçı Hülya Avşar’ı kabul ederek görüştü. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, değerli sanatçı Hülya Avşar’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Sporun önemine değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tenis sporunun bir ekip, özveri ve disiplin işi olduğunu ifade etti ve ailelerin erken yaşta çocuklarını tenise teşvik etmelerinin önemine vurgu yaptı. Spora, gençliğe ve geleceğimize sürekli olarak yatırım yapmamız gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, düzenlenen bu anlamlı organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik etti ve sanatçı Hülya Avşar’a da gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ataoğlu, Hülya Avşar’ı kabul etti

Published

on

By

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs Tenis Federasyonu tarafından 4-10 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen, Hülya Avşar Cup Tenis Turnuvası için ülkemizde bulunan sanatçı Hülya Avşar’ı kabul etti.

Hülya Avşar kabul sırasında yaptığı konuşmada turnuvaya katkılarından ötürü Ataoğlu’na teşekkür ederken, sporun önemine değindi.

Kıbrıs’a sürekli geldiğini ve burada konserler verdiğini anlatan Avşar, bu gelişinde Kuzey Kıbrıs’ın tarihi ve kültürel yerlerini gezme fırsatı bulduğunu ve Girne Antik Limanı’nı çok beğendiğini de ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde böylesi güzel bir turnuvaya öncülük ettiği için Hülya Avşar’a teşekkür etti.

Hülya Avşar’ı ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet ve onur duyduğunu ifade eden Ataoğlu, yapılan bu güzel organizasyonun devamını diledi.
Ataoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Sanat hayatınız boyunca gösterdiğiniz başarıların yanı sıra, spora ve gençliğe verdiğiniz destekle de topluma ilham olan bir isimsiniz. Bugün burada, “Hülya Avşar Cup” gibi gençleri spora teşvik eden, dayanışmayı ve kardeşliği pekiştiren bir organizasyon vesilesiyle bulunmanız bizim için ayrıca anlamlıdır.
Ülkemizin tanıtımına katkı sağlayan her türlü kültürel ve sportif etkinlik, özellikle gençlerimiz için önemli fırsatlar sunmaktadır.
Hülya Avşar Cup gibi organizasyonlar sayesinde hem sporun birleştirici gücü ortaya çıkmakta hem de KKTC’nin güzellikleri uluslararası platformda daha geniş kitlelere ulaşmaktadır.Bu değerli ziyaretinizin ve turnuvanın, ülkemizdeki gençlerimize örnek olmasını ve onları spora daha fazla yönlendirmesini temenni ediyorum. Sizlere ve ekibinize başarılar diliyor, ülkemizde geçireceğiniz süre boyunca hoş anılar biriktirmenizi diliyorum.” diye konuştu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugünkü toplantısında gelir vergisi, şans oyunları ve sigorta hizmetlerine ilişkin yasa tasarılarını ele aldı.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, komite ilk olarak “Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı ele aldı ve ikinci görüşmesini tamamladı. Yasa tasarısının ivediliği bulunmadığından dolayı üçüncü okunuşu bir sonraki toplantıda gerçekleştirilecek.

Komite daha sonra, “Şans Oyunları (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T. No: 120/2/2023)” ve “Şans Oyunları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı (Y.T. No: 218/3/2024)” birleştirerek, ikinci görüşmesine devam etti. Komite, yasa tasarısı ile ilgili çalışmalarına bir sonraki toplantısında devam edecek.

Komite son olarak, “Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı (Y.T. No: 230/3/2024)” ve “Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı (Y.T. No: 287/4/2025)” birleştirerek, madde madde görüşmesine devam etti. Komite, yasa tasarısı ile ilgili çalışmalarına bir sonraki toplantısında devam edecek.

UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında toplanan komite toplantısına, Komite Başkan Vekili, CTP Milletvekili Erkut Şahali, komite üyeleri; UBP Milletvekili Hasan Küçük, CTP Milletvekili Salahi Şahiner ve UBP Milletvekili Alişan Şan katıldı.

Komite toplantısında ayrıca, UBP Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak, CTP Milletvekili Ürün Solyalı, CTP Milletvekili Ongun Talat ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars da yer aldı.

Komite toplantısına davetli olarak, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi, Polis Genel Müdürlüğü, Casino İşletmeciler Birliği ve KKTC Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nden yetkililer katılarak, konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Devamını Oku

Trending

Reklam