Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

TMK’nın 2024 ve 2025’te karara bağladığı 230 başvuruya yaklaşık 106 milyon sterlin ödendi

Published

on

Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) tarafından 2024 yılında ve 2025’in ilk 5 ayında karara bağlanan 230 başvuruya 106 milyon 374 bin 825 sterlin ödeme yapıldı.

TMK Başkanı Növber Veçhi, komisyonun, kurulduğu günden bugüne 2 bin 171 başvuruyu sonuçlandırdığını ve şu ana kadar 538 milyon 5 bin 407 sterlinlik tazminat ödenmesine karar verildiğini belirtti.

TMK’nın önüne gelen başvuruları en hızlı şekilde neticelendirdiğini ve alınan kararların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından kabul gördüğüne işaret eden Veçhi, mülkiyetle ilgili tutuklamaların AİHM ile Avrupa İnsan Halkları Sözleşmesi’ne aykırı ve çelişkili tutumlar olduğunu söyledi.

Veçhi, TMK’nın kuruluşu, çalışma sistemi, başvurular ve aldığı kararlarla ilgili Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) bilgi verdi.

-“Sonuçlanan başvuru sayısı yaklaşık 2 bin”

Növber Veçhi, Taşınmaz Mal Komisyonu’na toplam 8 bin 160 başvuru yapıldığını, bu başvurulardan 2 bin 171 tanesinin sonuçlandırıldığını belirtti. Veçhi, komisyonun şu ana kadar başvurulara 538 milyon 5 bin 407 sterlin tazminata karar verdiğini kaydetti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun tazminatların ödenmesinden sorumlu olmadığını söyleyen Veçhi, üçte ikisinin ödendiği bilgisine sahip oldukları tazminat ödemelerinin Maliye Bakanlığı uhdesinde olduğunu belirtti.

Başvurulardan 10’unun 13-2008 sayılı yasa kapsamında TMK’nın gündemine geldiğini söyleyen Veçhi, “Bu da halk arasında Acapulco yasası olarak bilinen bir yasadır. Üç sene ve daha fazla süre kirasında Rum malı bulunduran bir kişi, malın sahibi olan Rum’u bulur ve bir satış sözleşmesi hazırlar. Bize başvurur ve izin alarak ödemeyi kendisi yapar ve malı satın alır” dedi.

-“En hızlı şekilde neticelendiriyoruz

TMK’nın önüne gelen başvuruları en hızlı şekilde neticelendirdiğini söyleyen Veçhi, özellikle dosyaların eksiksiz bir şekilde komisyona verilmesinin süreci hızlandırdığını vurguladı.

Veçhi, tazminatla sonuçlandırılan dosyalar haricinde beş başvuru için iade, iki başvuru için takas ve tazminat, sekiz başvuru için iade ve tazminat, bir başvuru için de çözümden sonra iade kararı verildiğini ifade etti.

2024 ve 2025’in ilk 5 ayında 106 milyon 374 bin 825 sterlin ödeme yapıldığını dile getiren Veçhi, Maliye Bakanlığı’ndan edindikleri bilgiye göre 2020 yılı sonuna kadar alınan bütün kararların ödendiğini, 2021 yılında alınan kararların da ödenmesine devam edildiğini söyledi.

TMK’nın kapılarının her zaman için herkese açık olduğunu, şeffaf bir süreç yürütüldüğünü dile getiren Veçhi, komisyon ile ilgili yayımlanan bazı haberlerin kamuoyunun “yanlış bilgi almasına” yol açtığını belirtti.

-“Tutuklamalar siyasi… AİHM kararlarına aykırı”

TMK Başkanı Növber Veçhi, TMK’nın bugüne kadar aldığı kararların AİHM tarafından kabul gördüğünü, bunun da memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Veçhi, KKTC’deki eski Rum mallarıyla ilgili tutuklamaların AİHM kararları ile Avrupa İnsan Halkları Sözleşmesi’ne aykırı ve çelişkili tutumlar olduğunu vurguladı.

Veçhi, mülkiyetle ilgili Demopoulos kararı doğrultusunda Kıbrıslı Rumlara Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak veya çözümden sonrayı beklemek üzere iki seçenek sunulduğunu söyleyen Veçhi, “Dolayısıyla Taşınmaz Mal Komisyonu varken bu gibi tutuklamalar yapılmasının tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum” dedi.

Növber Veçhi, tutuklamalarla Taşınmaz Mal Komisyonu’na zarar verildiğini belirtti.

-“TMK, iç hukuk yolu olarak tanındı”

TMK Başkanı Veçhi, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, AİHM kararı çerçevesinde 2005 yılında 67-2005 sayılı Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasası’nın Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilerek kurulduğunu kaydetti.

Veçhi, Kıbrıslı Rumların kuzeyde bıraktığı mallarıyla ilgili mülkiyet taleplerinde etkili içi hukuk yolu olarak kabul edilen ve 2006 yılından itibaren aktif olmaya başlayan komisyonun kurulması kararının Loizidou kararının ardından yüzlerce Kıbrıslı Rum’un Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) mülkiyet başvurusunda bulunması üzerine gündeme geldiğini söyledi.

AİHM’in, yoğun başvurular dolayısıyla oluşan yükünü hafifletmek amacıyla bir iç hukuk mercii oluşturulması konusunu gündeme getirdiğini belirten Veçhi, “Bu iç hukuk mekanizması, istenilen standartlara uyması halinde KKTC’nin iç hukuku tanınacaktı. Bundan sonra mülkiyetle ilgili davalar, kurulacak mekanizmada görüşülecek ve halledilemediği takdirde mahkemeye başvurulacaktı” dedi.

AİHM’in 1 Mart 2010 tarihli Demopoulus ve diğerleri davasının kararının TMK tarihinde önemli olduğunu kaydeden Veçhi, bu davayla TMK’nın Kıbrıslı Rumların kuzeyde bıraktığı mallarıyla ilgili mülkiyet taleplerinde etkili iç hukuk yolu olarak kabul edildiğini söyledi.

TMK yönetimi Başkan, Başkan Yardımcısı, üç Kıbrıslı Türk üye ve iki yabancı üye olmak üzere 7 üyeden oluşuyor. TMK yasası oluşturulurken komisyonun iki yabancı üyesi olmasına tarafsızlığın sağlanması açısından önem verildiğini söyleyen Veçhi, iki yabancı üyenin alanlarında uzman olduğunu belirtti.

-Çalışma sistemi

Növber Veçhi, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun başvuru sahiplerine tazminat, takas ve iade olmak üzere üç seçenek sunduğunu dile getirdi.

Veçhi, bir kişinin önce başvuru yaptığını bu başvurunun İçişleri Bakanlığı’na gönderildiğini orada bir değerlendirme raporu hazırlanarak Savcılığa gönderildiğini, Savcılığın da değerlendirmeyi görüş haline getirerek TMK’ya gönderdiğini dile getirdi. Veçhi, başvuruların bireysel veya avukat aracılığıyla da yapabileceğini kaydetti.

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan görüşlerin malların tafsilatı ve değerine yönelik olduğunu söyleyen Veçhi, görüş geldikten ve ek belgeler ve dosyalar hazırlandıktan sonra başvurunun görüşülmeye başlandığını belirtti.

Davalının İçişleri Bakanlığı, davacının başvuran kişi olarak TMK huzurunda toplandığını, başvuruların büyük çoğunluğunun, zaptı dava olarak ele alınarak dostane çözümle sonuçlandığını dile getiren Veçhi, bu davalarda ispat külfetinin başvurana ait olduğunu yani başvuran kişinin mala sahip olup olmadığını veya mirasçı olup olmadığını kanıtlaması gerektiğini belirtti.

– “AİHM’e gidilebilir”

Zaptı davada dosya görüşüldüğü zaman dostane çözümle sonuçlanabileceğini söyleyen Veçhi, süreçle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Davalı bakanlık bir teklifte bulunur. Başvuran ise bu teklifi kabul eder veya etmez. Eğer ki teklifle tatmin olmaz ve kabul etmezse o zaman TMK önünde duruşmaya gidilir. Avukatlar ve tanıklar katılır. Bu daha uzun süren bir süreçtir. Sürecin sonunda Taşınmaz Mal Komisyonu karar üretir. Karar üretildikten sonra eğer başvuran tatmin olmazsa Yüksek İdare Mahkemesine gidebilir. Yine tatmin olmazsa istinafa gidebilir”

Veçhi, TMK’ya başvuran bir kişinin tüm iç hukuk yollarını tükettikten sonra tatmin olmaması halinde AİHM’e gidebileceğini ifade etti.

-“TMK, her türlü şartta olağanüstü bir çabayla çalışıyor”

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun başvuruları hızlı sonuçlandırabilmesi için tarafların üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini dile getiren Veçhi, “Eğer ki siz dosyanızı doldurmazsanız, gereken belgeleri başvuran olarak vermezseniz veya görüşler gecikirse o zaman dosyanın gelmesi de gecikir” dedi.

Veçhi, davalı bakanlık, savcılık ve TMK’nın her türlü şartta olağanüstü bir çabayla çalıştığını ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İŞAD heyeti Azerbaycan’dan döndü

Published

on

By

Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, Azerbaycan temaslarını tamamlayarak yurda döndü

Heyette yer alan İŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mamülcü ziyaretle ilgili açıklamasında, Azerbaycan iş insanlarıyla bir araya gelmekten onur duyduğunu, Azeri iş insanlarıyla birlikteliğin KKTC’nin siyasi olmasa bile ekonomik görünümünü arttıracağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan’daki temaslarına da işaret eden Mamülcü, Cumhurbaşkanı’nın nezdinde görüşmelerinin gerçekleşmesini de büyük bir onur olarak değerlendirerek, bu sayede iki devlet ve halk arasında kurulmuş olan gönül köprülerinin ticari köprülere de dönüşebileceğine dikkat çekti.

Mamulcü, Anavatan Türkiye, kardeş ülke Azerbaycan ve KKTC iş dünyaları arasında İŞAD öncülüğünde başlayan ticari girişimlerin Türk dünyasının ticaret zincirinin de temellerini oluşturacağına inandığını belirtti.

İŞAD heyetinin Bakü’de Kemal Bağzıbağlı tarafından, Kuzey Kıbrıs’ın yerel doku konseptiyle Bakü Akşehir de kurulan Hellim Restaurant’ı da ziyaret ettiği kaydedildi.

İŞAD heyetinin ziyarette KKTC ve Azerbaycan iş dünyalarını bu yıl bir kez daha bir araya getirmek için anlaşma yaptığı da kaydedildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmek isteyen öğrencilere 70 kontenjan ayrıldı

Published

on

By

Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmek isteyen A Level sınav sonuçlarına sahip KKTC uyruklu öğrenciler için 70 kontenjan ayrıldığı açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) arasında 13 Temmuz 2023’te imzalanan iş birliğine yönelik mutabakat zaptı uyarınca, A Level sınav sonuçlarıyla Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmek isteyen öğrenciler için talep edilen 2025-2026 eğitim-öğretim yılı YTB kontenjanları belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behçet Çelebi, yazılı açıklamasında bu yıl YTB tam bursu kapsamında 31 farklı bölümde 60 kontenjan, YTB Yerleştirme Bursu kapsamında ise 10 farklı bölümde 10 kontenjan olmak üzere toplam 70 kontenjan ayrıldığını duyurdu.

Ayrıca A Level sınav sonuçlarına göre YTB kontenjanlarından yararlanacak öğrencilerden; A Level sınav sonuçlarının yanında yabancı dil düzeyini gösteren TOEFL IBT, IELTS ve SAT sınav sonuçlarının da talep edilebileceği belirtildi.

Belirlenen programlar için istenen sınav puanlarının, üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösterdiği de kaydedilirken kontenjanlar için gerekli bilgi ve belgelerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sayfasından (http://www.mebnet.net/) daha sonra duyurulacağı açıklandı.

Geçtiğimiz yıl A Level sınav sonuçlarına sahip KKTC uyruklu öğrenciler için 55 kontenjan ayrılmıştı.

Kontenjan listesi:

17518970726242025 Türkiye Bursları_A Level Kontenjanları_Ek_2025 Türkiye Bursları A Level Kontenjanları Listesi1 (1)

Devamını Oku

Kıbrıs

Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği’nden bilet ücretleriyle ilgili düzenlemeye destek: “Olumlu ve değerli buluyoruz”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Ada Kıbrıs Projesi kapsamında Türk Hava Yolları (THY) ve AJet arasında imzalanan, bilet ücretlerinin düşürülmesi ve yeni uçuş düzenlemelerini içeren iş birliği protokolüne destek belirtti.

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nden verilen bilgiye göre, bugünkü imza töreninin ardından Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ahmet Savaşan, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ve KITSAB Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Yalkı ile sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

-Tolun

AJet’in “Ada Kıbrıs Projesi” kapsamında İstanbul-KKTC uçuşlarında 6 bin TL, Londra Stansted-KKTC uçuşlarında ise 250 euro (çift yön) bilet tarifesinin uygulamaya başlamasının Kuzey Kıbrıs turizmi açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Tolun, KITSAB’ın atılan bu adımları değerli bulduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın imzalarıyla hayata geçirilen projenin, ülke turizmine önemli katkılar sağlayacağını belirten Tolun, “Tatil, kültür, sağlık, gastronomi başta olmak üzere turizmin tüm alanlarını olumlu yönde etkileyecek bir süreç başladı.” dedi.

Savaşan: “Üstel’in Berlin’de başlattığı girişimler sonuçlar veriyor…”

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı ve UBP Milletvekili Ahmet Savaşan ise AJet’in Kuzey Kıbrıs’a özel fiyatlarla uçuş yapması yönündeki girişimlerin, Başbakan Ünal Üstel başkanlığında, Başbakan Yardımcısı ve Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile Almanya’da ITB Berlin Fuarı’nda yapıldığını söyledi.

Savaşan, bu girişimlerin somut sonuçlar vermeye başladığını, projenin turizme ve dolayısıyla genel anlamda ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.

-“60 KKTC’li genç kabin memuru olarak istihdam edilecek…”

Proje kapsamında 60 KKTC’li gencin AJet’te kabin memuru olarak istihdam edileceğini belirten Savaşan, AJet filosundaki iki uçağa “Ada Kıbrıs” logosunun yerleştirilmesinin de ülke tanıtımı açısından önemli bir adım olduğuna işaret etti.

-“THY Kıbrıs Müdürlüğü önemli çalışmalar yürütüyor”

THY Kıbrıs Müdürlüğü’nün ülke turizminin gelişimine katkı sağlamak adına önemli çalışmalar yürüttüğünü de vurgulayan Savaşan, “Türkiye’nin samimi desteğiyle THY tarafından atılan bu adımlar, Kuzey Kıbrıs’ın turizm ürünlerinin uluslararası alanda görünürlüğünü artıracak, ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacak ve aynı zamanda gençlerimize yeni fırsatlar sunacak.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam