Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Trafik Güvenliği Çalıştayı ve Sergisi başladı

Published

on

İnşaat Mühendisleri Odası ile Makina Mühendisleri Odası iş birliğiyle bugün ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü ev sahipliğinde Trafik Güvenliği Çalıştayı ve Sergisi açılışı yapıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası ile Makina Mühendisleri Odası işbirliğiyle, ülkede trafik güvenliğine dair toplumsal farkındalık yaratmak ve trafik  sorunlarına ortak çözüm önerileri belirlemek amacıyla Trafik Güvenliği Çalıştayı ve Sergisi düzenlendi.

Etkinlik trafik kazalarıyla ilgili resimlerin yer aldığı serginin açılışı ve gezilmesi ile başladı.

Etkinlikte daha sonra ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rauf Raif Denktaş Konferans Salonu’nda yer alan çalıştaya geçildi.

Çalıştayda ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, trafik konusuyla ilgili çeşitli görevlerde yer aldığını anlatarak, trafik konusuyla alakalı tüm kurum ve kuruluşlar ile yetkilileri de böylesi önemli bir çalıştayda görmeyi istediğini söyledi.

Amcaoğlu, trafikle ilgili ortaya konulan sorunların çözümleriyle ilgili gereken adımların atılması gerektiğine vurgu yaparak, devletin ihtiyacı olan teknik altyapı ve dijitalleşme adımlarının hayata geçirilmesi gibi birçok konuda ilgili kurumlar ve odalarla işbirliği yapıldığını söyledi.

Altyapı ve denetimler kadar insanların trafiğe bakış açısı ve trafikte saygı konusunda da  eksiklikler olduğunu kaydeden Amcaoğlu, sorunların çözümünde ilgili konulara katkı koymaya hazır olduğunu belirtti.

Amcaoğlu, çalıştaydan çıkacak sonuçların takipçisi olacağını kaydederek, alt yapıların güncel hale getirilmesi, teknolojinin devlet hizmetlerine getirilmesi, can güvenliği ve kamu sağlığı konularında yapılacak çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Ekinci, çalıştayda, sürdürülebilir trafik güvenliğinin nasıl olacağı konusunda önemli sunumlar yapılacağına dikkati çekerek, oda olarak, sorunların çözümüyle ilgili projeler üreterek ülkeye katkı yapacak çalışmalara imza atmak istediklerini ifade etti.

-Yarkıner

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner de, trafik güvenliği ve trafikte can kaybının ülkenin en önemli sorunlarından olduğunun altını çizerek, trafikte araç, yol, sürücü ve çevreye etkileri konularının değerlendirilirken, mühendislikten de istifade edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Seran Aysal ise, trafikte sorunların bir bütün olarak değerlendirilmesinin önemine işaret ederek, çalıştaydan çıkacak sonuçların uygulanması konusunda gerekli iradenin gösterilmesini diledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erhan İğneli de, trafik kazalarıyla ilgili veriler paylaşarak, trafik güvenliğinde uyulması gerekenlerle ilgili bilgiler aktardı.

Türk Mühendis İnşaat Mühendisleri Odası Sekreteri Bülent Tatlı da iki ülke meslek odaları arasında köklü bir dayanışma kültürünün söz konusu olduğunu kaydederek, doğayı, çevreyi, halkın can güvenliğini ilgilendiren konularda bu tür etkinliklerle bilgi paylaşımının çok önemli olduğunu söyledi.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlı, trafik kazalarının küresel ölçekte ciddi bir toplumsal sorun olduğunun altını çizerek, bu alanda gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmenin önemli olduğunu, üniversite olarak bu konuda disiplinli projeler yürüttüklerini ve toplumsal bilinç oluşturmak için de ortak projelerde yer aldıklarını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.

İki gün sürecek çalıştayda, trafik psikolojisi, elektrikli araçlar, araç muayenesi, teknik güvenlik denetimi, altyapı ihtiyaçları ve trafik planlaması, akıllı trafik sistemleri ve sürdürülebilir ulaşım konuları ele alınacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

“Etiket Her Şeyi Söyler” Podyumda Farkındalık ve Diyalog etkinliği gerçekleşti

Published

on

By

KAYAD Derneği ev sahipliğinde “Etiket Her Şeyi Söyler” Podyumda Farkındalık ve Diyalog etkinliği gerçekleşti.

AB Piyasa Gözetimi Kapasite Geliştirme (MSCD) Projesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Surlariçi’nde Avrupa Birliği tarafından finanse edilen MSCD Projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, moda sektöründeki aktörleri, tasarımcıları, sektör temsilcilerini ve tüketicileri bir araya getirdi.

Etkinlikte tüm bireylerin, özellikle de çocukların cildiyle doğrudan temas eden tekstil ürünlerinin güvenliğine vurgu yapılarak bu alandaki standartlar ve sorunlar ele alındı.

Katılımcılara, tekstil güvenliğini düzenleyen yasal çerçeve hem Avrupa Birliği hem de yerel gereklilikler doğrultusunda tanıtıldı. Etiketleme ve etiketlerin taşıması gereken temel unsurlar vurgulandı.

Etkinlikte, hem yerel olarak üretilen hem de ithal giysiler sergilendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dış Basın Birliği 11 Temmuz Basın Günü mesajı yayımladı

Published

on

By

Dış Basın Birliği, halkın haber alma özgürlüğünü temel alan, ilkeli, tarafsız ve etik değerlere bağlı haberciliğin önemine işaret ederek, güçlü demokrasinin, özgür ve sorumlu bir basınla mümkün olduğunu unutmamak gerektiğini vurguladı.

Dış Basın Birliği, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Kıbrıs Türk basın tarihinde önemli bir dönüm noktası olan 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlamanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Açıklamada, Kıbrıs Türk basın yolculuğunun 1889 yılında yayımlanan ilk Türkçe gazete Saded ile başladığı ve bugün özgürlük, sorumluluk ve toplumsal bilinçle ilerleyen güçlü bir basın mirasına dönüştüğü kaydedildi.

Halkın haber alma özgürlüğünü temel alan, ilkeli, tarafsız ve etik değerlere bağlı haberciliğin önemine dikkat çekilen açıklamada, “Özveriyle çalışan yerel ve uluslararası medya mensuplarımızın 11 Temmuz Basın Günü’nü kutlar, gerçeklerin peşinde koşarken hayatlarını yitiren tüm basın emekçilerini rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz. Unutulmamalıdır ki; güçlü demokrasi, özgür ve sorumlu bir basınla mümkündür.” denildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ imza töreni yapıldı

Published

on

By

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz günübirlik temaslarda bulunmak amacıyla bu sabah KKTC’ye geldi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ziyareti kapsamında, TC – KKTC hükümetleri arasında gerçekleştirilecek ‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ imza törenine katıldı.

Tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başladı.

Törende ilk konuşmayı Türk Telekom CEO’su Ümit Önal yaptı.
Önal, KKTC’nin dijital dönüşümünü sağlayacak olan bir projeye imza atılacağını ifade ederek, KKTC Başbakanlık ve yetkili otoriterle tam bir uyum içinde çalıştıklarını söyledi.
Önal, 1 yılda adadaki 150 bin hanenin yüksek hızlı fiber optik kabloya ulaşacağını da kaydetti.
Başbakan Ünal Üstel de, Hükümete geldikleri gün koalisyon ortakları ile birlikte halka eksikliklerin giderileceği sözü verdiklerini anımsattı.
Kıbrıs Türk halkının daha rahat, mutlu ve huzur içinde yaşaması için Meclis raflarında kalan tozlu yasaları birer birer hayata geçirdiklerini anlatan Üstel, bekleyen projeleri 3 buçuk yılda tamamladıklarını, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan protokollerle pek çok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ve TC Lefkoşa Büyükelçisi’ne KKTC halkı adına teşekkür eden Başbakan şöyle devam etti:
““Bugün de tarihi bir projeye imza atılıyor. “KKTC artık dünyada bilişim adası olarak anılacak” diyen Üstel, bu sayede turizm, eğitim, yazılım ve tüm sektörlerin daha çağdaş, daha vizyoner bir yapıya kavuşacağını dile getirdi.

Üstel yaklaşık 100 milyon dolarlık bu yatırımla ülkenin büyük bir kesimine ulaşım sağlanacağını, dünyadaki herkesin KKTC’nin nasıl dijital bir yapıya kavuştuğuna da şahit olacağını kaydetti.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da konusşmasında projenin Türkiye ve KKTC arasındaki güçlü dayanışmanın bir başka nişanesi olduğunu vurguladı.
Yeşil, dijital ve sosyal dönüşümün artık tüm politikaların merkezinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, günümüzde egemenliğin veri güvenliği,teknolojik yetkinlikle ve bilgiye erişim kapasitesi ile şekillendiğini vurguladı.
Yılmaz Milli dijital altyapıların önemine işaret ederek, bunun egemenliğin ve ulusal güvenliğin ayrılmaz parçası olduğunu söyledi.
Türkiye’nin bu alandaki ulusal birikiminin KKTC’de hanelere ve işyerlerine yüksek hızlı kesintisiz ve güvenli internet hizmeti sağlayacağını vurgulayan Yılmaz, bugün başlayacak sürecin KKTC’nin dijitalleşme sürecine katkılar sunan stratejik bir hamlenin başlangıcı olacağını belirtti.
e-devlet hizmetlerinin güçlü bir dijital omurgaya bağlı olduğunu söyleyen Yılmaz dijital devlet ne kadar gelişirse vatandaş ile devlet ilişkilerinin o kadar sağlıklı bir zemine kavuşacağını vurguladı.
Bir yıl içinde bu çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, bir yıl sonra KKTC’nin farklı bir altyapıya sahip olacağını söyledi.
Türkiye yüz yılının KKTC’nin de yüzyılı olacağını kaydeden Yılmaz, KKTC’ye uygulanan insanlık dışı ambargolara da tepki gösterdi.
Yılmaz, “hangi kapıyı kapatırlarsa kapatsınlar biz açacak bir kapı bulacağız” diye konuştu.
Projenin gençler için önemine dikkat çeken Yılmaz, gençlere destek olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da törendeki kopnuşmasında KKTC’nin bağımsız bir Türk devleri olarak dünyada yerini aldığını vurguladı..

Tatar, imzalanan protokolle KKTC’nin bir çağ daha atladığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında izolasyonlar ve ambargolar altında olan KKTC’ine güvenerek yatırım yapan iş insanlarına teşekkür de ederek, protokolün ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

brt

Devamını Oku

Trending

Reklam