Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Trafik Kazalarını Önleme Derneği kamu taşımacılığındaki tehlikelere dikkat çekti

Published

on

Trafik Kazalarını Önleme Derneği son dönemde toplu taşımacılık yapan araçlarda meydana gelen trafik kazalarına dikkat çekerek, sürücü eğitimi, sürücü standardı, araç standardı, araç güvenlik sistemi ve sürücü ile yolcuların kendilerini koruma sistemleri konularında radikal önlemler alma çağrısında bulundu.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı yayınladığı açıklamada, “Gerekli radikal önlemler alınmazsa, bu eksiklik ‘sıra kimde’ diye beklemekle eş anlamlı olacak.” dedi.

-Araç muayeneleri

Kamyon ve otobüslerin muayenelerinin teknik cihazlarla değil gözle yapılması gerektiğini belirten Avcı, gözle muayene edilen araçların yollarda güvenli olmadıklarını kaydetti.

Avcı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın teknik cihazların alınmasından sorumlu bakanlıklar olduklarını ancak yıllardır teknik cihazları almadıklarını aktardı.

Polis Genel Müdürlüğü’nün sadece muayene yapmaktan sorumlu olduğunu söyleyen Avcı, “Merkezlerde teknik eğitimli personel ve teknik cihazlar olmadan ‘teknik muayene yapılmıştır’ denmesi kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

-Sürücü eğitimi

Toplu taşımacılıkta profesyonel sürücü eğitiminin en üst düzeyde olması gerektiğini de kaydeden Avcı, ancak bu sürücülerin de diğer ehliyet alma yöntemi ile aynı şekilde ehliyet almalarını eleştirdi.

Avcı açıklamasında, “2003 yılında Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu kararı ile sınavda kullanılması ve imtihan zamanında içeriğinin iyice bilinmesi gereken KKTC Karayolları Trafik Kuralları Kitabı, Bakanlar Kurulu kararına rağmen hiç kullanılmamıştır.” ifadesini kullandı.

Bunun 2003’ten bu yana tüm ehliyet sınavlarının Bakanlar Kurulu kararına uyulmadan yapıldığını ve ehliyet verildiğini savunun Avcı, bu durumun Ombudsman raporuyla da teyit edildiğini belirtti.

Avcı, otobüs sürücülerinin sağlık kontrollerinin 60 yaşında başlarken bu yaşın son dönemde 65’e; otobüs sürücülerinde maksimum yaşın ise 65 iken 70’e çıkarıldığını vurgulayarak, “Oysa 65 yaştan çok önceden kişilerde, sürücülükle bağdaşmayan hastalıklar olabilmektedir.” dedi.

Bu kararlarda Sağlık Bakanlığı’ndan olumlu görüş alması gerektiğini söyleyen Avcı, şöyle konuştu:

“70 yaşında bir sürücü 40-50 kişi taşıyan bir otobüse ne kadar hâkim olabilir? Resmi eğitim kitabı ve müfredatı olmayan eğitimle verilen ehliyetle, sürücü hatası olmaması olasılığı ne kadardır? Araçların durumu teknik olarak kontrol edilmeyen, sürücü eğitimi düzgün olmayan, yolları tartışmalı olan durumlarda yol güvenliğinden bahsetmek mümkün olabilir mi?”

– Otobüslerde kullanım yaş sınırı

Avcı, Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullara öğrenci taşınması için, Bakanlık tarafından yetkilendirilen otobüslerin yaşının geçmiş yıllara göre artırıldığını belirterek, otobüslerin kullanım yaşını artırmaya, hangi kriterlerle, kimlerin karar verdiğini sordu.

– Otobüslerde emniyet kemeri kullanımı

Emniyet Kemeri yasasının 18 Haziran 2012’de yürürlüğe girdiğini söyleyen Avcı, söyle devam etti:

“Otobüslerde emniyet kemerlerini bağlamaları için yolcular sürücü /ve muavin veya grup lideri tarafında uyarılmalı veya görsel işitsel sistem kullanılmalıdır, sürücü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarda emniyet kemeri bulundurulması ve kullanılması zorunludur, aynı yasada 2012 yılından itibaren ‘tüm koltuklarında emniyet kemeri bulunmayan hiçbir motorlu aracın kaydı yapılamaz”

Avcı, ülkeye 2012 yılından sonra ithal edilen otobüslerin her koltuğunda emniyet kemeri bulunması ve bu kemerlerin yolcularca kullanılmak zorunda olması kuralına uyulması halinde böyle bir kazada kimse yaralanmayabilirdi.” diyerek, toplu taşıma araçlarında her koltukta emniyet kemerinin olması ve kullanılmasının yasal olarak zorunlu hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mehmet Avcı açıklamasında, “Sonuç olarak, sürücü eğitimi yetersiz, sürücü sağlık kontrolü olmadan sürücü standardı sorunlu, araç teknik muayenesi yapılmayan, araç yaşı önemsenmeyen, araç yıpranması göz önüne alınmayan, araçların güvenli olmadığı, yasaya rağmen emniyet kemerinin kullanılmadığı bir ortamda yollarımızda yol ve can güvenliğinden bahsetmek mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Engelli Dairesi kurulması amacıyla çalışma toplantısı gerçekleştirildi

Published

on

By

Engelli bireylerin günlük yaşamlarında ve kamu kurumları bünyesinde karşılaştıkları sorunları çözmek amacıyla kurulması öngörülen Engelli Dairesi için çalışma toplantısı gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya katılan Dernek temsilcileri, Engelli Dairesi’nin kurulmasının yanında bir de Engelli Kanunu hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Thalassaemia Derneği, Umut Otizm Derneği, Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı, MS Derneği, Engelliler Dayanışma Derneği, Özel Eğitim Vakfı, Otizm Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği ve Engelli Aileleri Dayanışma Derneği’nden temsilciler katıldı.

Toplantıda Bakan Gardiyanoğlu’na Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit ve Çalışma Dairesi Müdürü Sezgi Ballı eşlik etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, özel gereksinimli bireylere Sosyal Hizmetler Dairesi ve Çalışma Dairesi’nin hizmet verdiğini kaydederek, bu hizmetlerin tek bir çatı altında tonlanması gerektiğini belirtti. Toplantı sonucunda bir komisyon oluşturulacağını söyleyen Gardiyanoğlu, hazırlanan yasayı açıldığında Meclis Genel Kurulu’na sunmanın en büyük arzusu olduğunu söyledi.

Engelli Dairesi Yasası’nın ayrıca, tüm rehabilitasyon merkezleri ve huzurevlerini de bünyesine alacak şekilde hazırlanacağını kaydeden Gardiyanoğlu, dairelerde engelli bireylere hizmet veren kısımların da buraya aktarılacağını ifade etti.

Gardiyanoğlu, Otizim Rehabilitasyon Merkezi kurulması için binanın hazır olduğunu, maddi kaynaklarının da ayrıldığını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, Demirhan’daki Engelsiz Yaşam Evi bünyesinde 4 günlük periyotlarla “engelliler oteli” hizmeti verilebilmesi için gerekli eğitimi alacak 18 personel istihdamı için ihalenin bu ay sonunda tamamlanacağını bildirdi.

Engelli bireylerin ebeveynlerini rahatlatmak amacıyla verilecek bu hizmete ek olarak kurulacak Otizim Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde de 18.30-23.30 saatleri arasında bakıcılık hizmeti verileceğini söyleyen Gardiyanoğlu, bu hizmetlerle birlikte engelli bireylerin kayıt altına alınacağını da belirtti.

Özel Eğitim Vakfı (ÖZEV) Genel Müdürü Ersin Görsay da rehabilitasyon sürecinin özel düşünülmesi ve teşhis konulduğu andan itibaren çocukların bireysel ihtiyaçlarının neler olduğu konusundaki atılacak adımlarda bu dairenin yetkinliğinin nasıl sağlanacağının tartışılması gerektiğini belirtti.

Görsay, engelli bireylere sağlanacak hizmetler konusunda Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı ile uyum sağlanması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk de 40 yıldır  dairenin oluşturulmasını beklediğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın engelli bireyler konusunda koordinatör bakanlık olduğunu belirten Yücetürk, üç-dört bakanlık bünyesi altında verilen hizmetlerin tek bir çatı altında toplanacak olmasının önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de Engelli Dairesi’nin kurulmasının engellilerle çalışan sivil toplum örgütlerinin tümünün beklentisi olduğunu belirterek, başarılabilirse ülkeye en güzel hediye olacağını söyledi.

Dairenin yanında, genel çaplı bir engelli yasasının da ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kibrit, mevcut yasanın sadece çalışan engelli bireylerin terfi ve maaşlarını düzenlediğini belirtti. Kibrit, Türkiye’deki Engelli Kanunu gibi bir kanuna ihtiyaç olduğunu söyleyerek, Daire için yapılacak toplantılarda yasa için de çalışma yapılabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkanı Ahmet Akdeniz de engelli bireylerin yıllardır devlet bünyesinde bir muhatap aradığını belirterek, kendileri ile ilgili bir karar üretilirken masa etrafında özne olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Akdeniz, devletin bütün birimlerinde verilen hizmetlerin daha koordineli ve verimli olmasının en büyük beklentisi olduğunu söyledi.

Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı Başkanı Bahire Doğru da bakanlıklar ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle çalışmasıyla sonuca çabuk ulaşılacağını vurguladı.

Çalışma Dairesi Müdürü Sezgi Ballı da çok az sayıda olan personelle yaklaşık 6 bin engelli bireye hizmet vermeye çalıştıklarını vurgulayarak, Engelliler Dairesi’nin kurulumuyla ve teşkilat yasasıyla kadroların iyi ve tam olarak eğitimli, donanımlı bir şekilde yerleştirilmesinin kendilerine de avantajlar sağlayacağını kaydetti.

MS Derneği Başkanı Sibel Hançerli de toplantının başında söz alarak MS hastalarının kamu nezdinde engelli birey tanımı altında olmadığını vurgulayarak yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Alev Ecevit de Engelli Dairesi’nin kurulmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu belirterek, bu dairenin engelli bireylerin politikalarını yönlendirmesi, onların yaşayışlarını daha iyidir düzene sokması açısından önemi olduğunu vurguladı.

Thalassaemia Derneği Başkanı Ahmet Varoğlu ise bilgilendirme toplantılarının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

TAK/BRT

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakan Ataoğlu: KKTC’nin yalnızlığa terk edilmesine Türk Dünyası sessiz kalmamalı

Published

on

By

Türk Devletleri Teşkilatı Turizmden Sorumlu Bakanlar 10. Toplantısı, teşkilata üye ve gözlemci ülkelerin katılımıyla Ankara’da düzenlendi. Toplantıya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Macaristan ve Türkiye’den temsilciler katıldı.

KKTC’yi temsilen toplantıya katılan Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yaptığı konuşmada iş birliğinin önemine dikkat çekerek, Türk dünyası ülkeleriyle turizm alanındaki entegrasyonun artırılması gerektiğini vurguladı. Ataoğlu, KKTC’nin bu alandaki tecrübe ve potansiyelini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

KKTC adına katılımcıları selamlayan Ataoğlu, bu stratejik toplantının sadece turizm değil, aynı zamanda ortak tarih ve kültürel bağlar açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

“Ambargolar Sadece Bizi Değil, Bölgenin Refahını Engelliyor”

Konuşmasında KKTC’nin yıllardır ağır izolasyonlara maruz kaldığını hatırlatan Ataoğlu, özellikle direkt uçuş yasağının, spor, kültür, sanat ve turizm gibi birçok alanda halkı mağdur ettiğini söyledi.
Ataoğlu, “Bu haksız ambargolar sadece bizim kalkınmamızı değil, tüm bölgenin barış ve refahını olumsuz etkiliyor” dedi.

“Turizmde Potansiyelimiz Çok Yüksek, Ama Engelleniyoruz”
KKTC’nin tarihi, doğası, sahilleri ve zengin mutfağıyla önemli bir turizm destinasyonu olduğunu ifade eden Ataoğlu, “Ancak uygulanan kısıtlamalar nedeniyle turizm potansiyelimizin çok altında kalıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘Türk Devletleri’ne Çağrı: Somut Adımlar Atılsın ‘

Bakan Ataoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı’na şu alanlarda destek çağrısında bulundu:

Karşılıklı turist akışının artırılması

Ortak tanıtım kampanyalarının yapılması

KKTC’ye kültürel etkinliklerde daha fazla görünürlük kazandırılması

Uçuş bağlantılarının kolaylaştırılması

“Bu Adaletsizlik Tüm Türk Dünyası’na Yapılıyor”
Ataoğlu, KKTC’nin Türk Dünyası’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlatarak, “Kıbrıs Türk halkının yalnızlığa terk edilmemesi gerekir. Bu yalnızlık sadece bize değil, Türk Dünyası’nın birlik ve onuruna da zarar vermektedir” dedi.

Konuşmasını, “Hepinizi Kuzey Kıbrıs’a davet ediyor, bu güzel adada sizleri misafir etmekten onur duyarız” sözleriyle tamamladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuşoğlu: Sivil Savunma Teşkilatı hayati bir kurumdur

Published

on

By

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görev süresini tamamlayan Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Atilla Karaca ve bu göreve yeni atanan Hakan Balaban, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu ziyaret etti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu kabulde yaptığı konuşmada Karaca’ya hizmetlerinden dolayı teşekkür ederken, Balaban’a da yeni görevinde başarılar diledi.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın devletin en önemli kurumlarından biri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, sadece afet anlarında değil, afet bilinci ve eğitimi açısından da büyük bir rol üstlendiğini belirtti.

Atilla Karaca’nın özverili çalışmalarına yakından tanıklık ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, bu hizmetlerin devamının yeni başkan Hakan Balaban döneminde de süreceğine olan inancını dile getirdi.

Konuşmasında 6 Şubat 2023’te Türkiye’de meydana gelen ve KKTC’yi de derinden etkileyen depreme de değinen Bakan
Çavuşoğlu, “Teşkilatın o dönemde gösterdiği arama-kurtarma çalışmaları, disiplini, enkazın kaldırılmasındaki mücadelesi takdire şayandır. Bizler için ne kadar hayati bir kurum olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.
“Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin afet bilinciyle yetiştirilmesi, kriz anlarında doğru refleksler gösterebilmesi için Sivil Savunma Teşkilatı’yla eğitim iş birliğimizi artırmayı sürdüreceğiz,” diyen Çavuşoğlu, yeni başkan Hakan Balaban’a görevinde başarılar dileyerek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam