Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Tunus’a COVID-19’la mücadele için yardım köprüsü

Koronavirüs salgınının son dönemde ağırlaşmasıyla sağlık sektörü zorlanan Tunus’a, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı ülkelerden yardım köprüsü kuruldu.

Published

on

Kuzey Afrika ülkesi Tunus’ta son dönemde COVID-19 vaka sayılarındaki ciddi artış nedeniyle sağlık sistemi ayakta kalmakta zorlanıyor. Bu durum karşısında bölge ülkeleri Tunus’a yardım için harekete geçti.

Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır, Cezayir, Fas, Katar, Moritanya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Tunus’a tıbbi yardım gönderirken, Fransa, Çin ve ABD yardım vaadinde bulundu. Yurt dışındaki dernekler de dayanışma kampanyaları başlattı.

Türkiye askeri nakliye uçağıyla yardımlarını ulaştırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine, Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan COVID-19 aşısı ve tespit kiti, solunum cihazı, maske, dezenfektan ve steril eldivenler, Ankara’dan havalanan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait C-130 tipi nakliye uçağıyla Tunus’a ulaştırıldı.

Uçağı karşılayan Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Çağlar Fahri Çakıralp, aşılar ve tıbbi malzemeyi Tunus Milli Savunma Bakanı İbrahim el-Bertaci ve Cumhurbaşkanının Milli Güvenlik Danışmanı Abdurrauf Atallah’ın da hazır bulunduğu törenle Tunus makamlarına teslim etti.

Türkiye’nin Tunus Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, uçakta 50 bin doz COVID-19 aşısı, 100 bin PCR test kiti, 30 ventilatör cihazı ve 150 yataklı hastaneye hizmet verecek bir oksijen ünitesi, maske, eldiven ve tıbbi malzemeler yer aldı.

Suudi Arabistan ve Cezayir’den de destek

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Riyad yönetimi de salgının tehlikeli boyutlara ulaştığı Tunus’a aşı ve tıbbi malzeme desteğinde bulundu.

Bu kapsamda Suudi Arabistan, Tunus’a 1 milyon doz aşı ile 190 solunum cihazının bulunduğu bir yardım uçağı gönderdi.

Cezayir de komşusunun durumuna kayıtsız kalmadı. Cezayir resmi ajansının haberine göre, Tunus’a 250 bin doz aşının ve tıbbi malzeme gönderildi.

Katar’dan 200 yataklı sahra hastanesi

Katar’ın Tunus Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, her türlü tıbbi donanıma sahip 200 yataklı bir sahra hastanesi ile 100 solunum cihazını taşıyan 2 askeri uçağın Tunus’a ulaştığını duyurdu.

Aynı şekilde, Libya Başbakanı Abdulhamid ed-Dibeybe de Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’le dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, COVID-19’la mücadelede Tunus’un yanında olma ve gerekli sağlık ekipmanlarını temin etme konusunda hiçbir çabadan kaçınmayacağını ifade etti.

Kuveyt haber ajansı KUNA’ya göre, Kuveyt Kızılayı, Tunus’un sağlık ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunacağını duyurdu.

BAE, Fas, Moritanya…

BAE ise 500 bin doz COVID-19 aşısının da yer aldığı sağlık malzemelerinden oluşan bir uçak dolusu yardımın Tunus’a gönderileceğini açıkladı.

Fas Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, kötüleşen salgın koşullarıyla mücadele eden Tunus’a Kral 6. Muhammed’in talimatıyla tıbbi yardım gönderileceğini, Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla gönderilecek yardımların ilk etapta “100 yatak kapasiteli mobil iki yoğun bakım ünitesi, 100 solunum cihazı ve iki adet oksijen jeneratörü” içerdiği kaydedildi.

Moritanya’dan da 15 ton balık, ventilatör ve tıbbi malzeme taşıyan iki uçağın Tunus’a ulaştığı belirtildi.

ABD, Fransa ve Çin’den vaad

Tunus’un COVID-19 mücadelesine destek için Fransa’nın 800 bin, Çin’in 400 bin, ABD’nin de 400 bin doz aşı vaadinde bulunduğu aktarıldı.

Bu yardımların yanında yurt dışındaki Tunuslu dernekler de ülkenin sağlık alanında yaşadığı sıkıntıdan kurtarılması için kampanya başlattı.

Günlük vaka sayıları 10 bine dayandı

Yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip Tunus’ta son dönemde günlük vaka sayıları 10 bin seviyesine yaklaştı.

Tunus Sağlık Bakanlığı ülkede COVID-19’un Alfa ve Delta varyantlarının hızla yayıldığı uyarısında bulundu.

Bakanlığın yayımladığı son verilere göre, Tunus’ta COVID-19 nedeniyle bugüne kadar 16 bin 651 kişi hayatını kaybetti, 510 bin 396 kişi enfekte oldu, 406 bin 349 kişi de iyileşti.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Cumhurbaşkanı Tatar, UBP Gençlik Kolları, AK Parti Gençlik Kolları ile Yeni Azerbaycan Partisi Gençlik Kolları heyetlerini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, UBP Gençlik Kolları, AK Parti Gençlik Kolları ile Yeni Azerbaycan Partisi Gençlik Kolları Başkanları ve Yöneticileri kabul ederek, görüştü.

Kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı’nda Gözlemci Üye statüsünü yakalamanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan Cumhuriyeti ile ilişkilerin derinleşerek, geliştirilmesinin Kıbrıs Türk halkı için önemli olduğunu vurgulayarak, önemli temaslar gerçekleştirmek adına yapılan bu ziyaretlerin anlamlı olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk halkının büyük bir tarihi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu topraklarda mücadeleyi sürdürdüklerini vurguladı. Geçmişten getirilen milli değerler ile bağımsız bir devlet olarak, egemenlik hakları doğrultusunda karşılaşılan her türlü zorluğa karşı duracaklarını ifade etti.

“Gençler, geleceğimizin teminatıdır” diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gençlere duyduğu güveni belirterek, gençlerin kaynaşmasının önemli mesajlar verdiğini vurguladı. Gençlerin buluşmasının dünyaya “Kıbrıs Türk halkının yalnız olmadığı” mesajını verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu coğrafyada Kıbrıs Türkünün varlığını sürdürürken Türkiye ve Azerbaycan’ın desteklerinin oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Devamını Oku

Dünya

Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi düzenlendi

Published

on

By

Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Zirvesi Macaristan’ın ev sahipliğinde 20-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında düzenlenen Devlet Başkanları Konseyi tarafından kabul edilen Zirve Bildirisi’nde teşkilat içi bütünlük ve Türk Devletleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışma vurgulandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Zirve Bildirisi’ne, teşkilat içi bütünlüğü ve Türk Devletleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmayı vurgulayan, KKTC’ye güçlü destek beyan eden yazımlar ile Türkiye açısından önem ve öncelik taşıyan maddeler eklendi.

Bildiride, KKTC’nin, diğer gözlemcilerle (Macaristan ve Türkmenistan) birlikte Türk dünyasının ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayan ve TDT’nin çalışmalarına yaptığı katkıları memnuniyetle karşılayan maddeler kabul edildi.

Bildiride, Türk dünyasının Kıbrıs Türklerinin özden gelen eşit haklarının güvence altına alınması konusunda dayanışma ifade eden ve Kıbrıs sorununun adadaki mevcut gerçekliklere dayalı olarak, karşılıklı kabul edilebilir ve uygulanabilir bir çözüme ulaşması ihtiyacı vurgulandı.

TDT Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı’nın 1-2 Mayıs tarihlerinde Girne’de başarıyla gerçekleştirilmesini öne çıkaran bildiride, KKTC’nin de aralarında bulunduğu TDT gözlemcilerinin gençlik ve spor alanında teşkilat bünyesinde yürütülen değişim programları ve benzer faaliyetlere ev sahipliği yapmalarını teşvik eden maddeler kabul edildi.

Devamını Oku

Dünya

AB, İsrail’le Ortaklık Anlaşmasını gözden geçirmeye karar verdi

Published

on

By

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB’nin İsrail’e ticari imtiyazlar tanıyan Ortaklık Anlaşmasını gözden geçireceğini duyurdu.

Brüksel’de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecilere konuşan Kallas, Hollanda’nın AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesiyle ilgili teklifine üye ülkelerin büyük çoğunluğunun destek verdiğini söyledi.

AB Yüksek Temsilcisi, “Bu nedenle bu çalışmayı başlatacağız. Bu sırada insani yardım engelini kaldırmak İsrail’e kalmış.” dedi.

Gazetecilerin gözden geçirme sürecinin ne zaman sonuç vereceğiyle ilgili sorularını Kallas, “Bu çalışmayı başlatıyoruz ve bu arada, insani yardımın engelinin kaldırılmasını ve durumun daha iyi hale gelmesini gerçekten umuyoruz.” şeklinde yanıtladı.

AB, İsrail’in en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

2000’de yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, taraflar arasındaki siyasi diyalog ve ekonomik işbirliğinin hukuki çerçevesini oluşturuyor.

Anlaşmanın ikinci maddesi ise ortaklığı, “İnsan haklarına ve uluslararası hukuka bağlılık” şartına bağlıyor.

İlgili teklifi sunan Hollanda Dışişleri Bakanı Caspar Veldkamp, Kallas’a gönderdiği mektupta, Gazze’deki ablukanın uluslararası insancıl hukuku ve dolayısıyla AB ile İsrail arasındaki ticareti düzenleyen Ortaklık Anlaşmasının 2. maddesini ihlal ettiğini bildirmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam