Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

Türkiye-EFTA serbest ticaret anlaşması yürürlüğe giriyor

İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn ülkeleriyle yenilenerek yürürlüğe girecek serbest ticaret anlaşmasına mal ticareti ve gümrük vergilerinin yanında hizmet ticaretine ilişkin kural ve taahhütler de dahil edildi.

Published

on

Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) Devletleri arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA), yarından itibaren yürürlükte olacak.

İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’dan oluşan EFTA ile Türkiye arasındaki Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması 1 Nisan 1992’de yürürlüğe girerken, Türkiye’nin akdettiği ilk STA olma özelliğini taşıyor.

Genel olarak mal ticareti ve gümrük vergilerinin kaldırılması odaklı anlaşmanın yenilenmesi ve günün koşullarına uygun hale getirilmesi ihtiyacı doğarken, yenilenen STA, 25 Haziran 2018 tarihinde İzlanda’da imzalandı. Anlaşma, iç onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 25 Mayıs 2021’de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu kapsamda taraflarca iç onay süreçlerinin tamamlanmasına dair bildirimler yapılırken, anlaşma yarın yürürlüğe girecek. Türkiye Cumhuriyeti ile İsviçre Konfederasyonu Arasında Tarım Anlaşması da yine yarın yürürlükte olacak.

Revize edilen STA’yla, mal ticaretine ilişkin gümrük vergileri, ulusal muamele, teknik engeller, sağlık ve bitki sağlığı, ticaret savunma araçları gibi menşe kuralları ile genel ve kurumsal hükümler güncellendi.

Söz konusu anlaşmanın İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’a yönelik mal ticaretinin yanında hizmet ticaretini de artırması bekleniyor.

EFTA ile fikri mülkiyet alanında kapsamlı bir metin üzerinde mutabık kalındı. Bu çerçevede, patent, marka, coğrafi işaretlerin korunması gibi alanlarda Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarının ötesinde düzenlemelere gidildi. Beşeri ilaçlardaki verilerin korunması bakımından ilk defa karşılıklılık sağlandı. Böylece ilk defa bir STA’da teknoloji transferini kolaylaştırmaya yönelik iş birliği hükümlerine yer verildi.

Gümrük iş ve işlemlerinin basitleştirilmesini sağlayan, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin DTÖ hükümleri anlaşmanın bir parçası haline getirildi.

Anlaşmanın uygulanmasında veya yorumlanmasında meydana gelen tüm anlaşmazlıklar için uygulanacak gelişmiş bir “ikili anlaşmazlıkların halli mekanizması” oluşturuldu.

Türkiye’ye AB’den daha düşük vergi uygulanacak

Bu arada, İsviçre ile Türkiye arasındaki temel tarım ürünleri ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde ileri bir liberalleşmeye gidildi.

İsviçre, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında öne çıkan ürünlerin kendi pazarına tercihli girişini sağlamak amacıyla eski anlaşmadaki tavizli ürünlere ilave olarak, sızma zeytinyağı, narenciye, domates, sofralık üzüm gibi taze meyve-sebzeler ile meyve-sebze konserveleri gibi ürünlerde Türkiye’ye karşı AB ile aynı veya daha düşük vergi uygulamayı taahhüt etti. Buna karşılık İsviçre’ye, bazı ürünlerde sınırlı tarife kontenjanı kapsamında gümrük vergisi indirimi veya gümrük muafiyeti tanındı.

İşlenmiş tarım ürünlerinin bir kısmında ise İsviçre, Türkiye’den ithalatında diğer STA ortaklarından daha düşük vergi uygulayacak.

Böylece bulgur, makarna, bisküvi, şekerleme, çikolata gibi İsviçre’ye ihraç edilen ve ihraç potansiyeli bulunan hemen tüm işlenmiş tarım ürünlerinde gümrük vergisiz veya indirimli gümrük vergisiyle ihracat yapma imkanı sağlandı. Buna karşılık Türkiye, bazı ürünlerde mevcut gümrük vergisi üzerinden İsviçre’ye yüzde 15 ilave indirim uyguladı.

İzlanda ve Norveç ile tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ticaretinde eski anlaşmalardaki rejim muhafaza edildi.

İş ziyaretlerinde vize verilmesi garanti altına alındı

Hizmet ticaretine ilişkin kural ve taahhütlerin kapsama dahil edilmesiyle Türkiye, hizmet sunucuları ve yatırımcıları için daha öngörülebilir bir ticaret ortamı elde etti.

Bu kapsamda, kara yolu taşımacılığında kotalar kaldırılırken, taşımacıların yüksek ve ayrımcı ücretlendirmeye tabi tutulmalarının da önüne geçildi.

Taşımacılık personeli de dahil olmak üzere iş insanlarının ve diğer hizmet sunucularının vize, çalışma ve oturma gibi izin başvurularında süreçlerin şeffaf ve öngörülebilir kurallara bağlanması sağlandı.

EFTA ülkelerine hizmet sunumu ve yatırım amaçlı seyahat eden “iş ziyaretçileri, şirket içi transferler, sözleşme usulü hizmet sunanlar, bağımsız profesyoneller, tır şoförleri ve deniz adamları”nın başvurularında önceden yayımlanmış şartları karşılamaları halinde çok girişli vize verilmesi de dünyada ilk defa bir ticaret anlaşmasıyla garanti altına alınmış oldu.

Yaşlı bakım hizmetlerinde imkan

Anlaşmayla, İsviçre ile özel sağlık hizmetleri, yaşlı bakım hizmetleri ve “wellness” hizmetleri alanlarında hasta hareketliliği kolaylaştırıldı.

Turizm hizmetlerinde, paket tur düzenleyen Türk seyahat acenteleriyle EFTA ülkesi seyahat acentelerinden aynı miktarda teminat alınması hüküm altına alınarak uluslararası rekabetin tesisi açısından adım atıldı.

Anlaşma kapsamına e-ticaret de dahil edilirken, tüketicinin korunmasına yönelik mevzuatın yakınlaştırılması, istenmeyen ticari iletilerin önlenmesi, kişisel verilerin korunmasına yönelik önlemlerin alınması ve elektronik imza sertifikalarının karşılıklı tanınması gibi hükümlere yer verildi.

İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’dan oluşan, 14 milyonluk nüfusa ve yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık gayri safi yurtiçi hasılaya sahip EFTA ile mevcut ikili ticaret hacmi 2020 yılı itibarıyla 11 milyar dolar civarında bulunuyor.

“İki ülke arasında teknoloji transferi kolaylaşacak”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İsviçre İş Konseyi Başkanı Yılmaz Yıldız, yenilenen STA’nın, İsviçre’yle ticari ilişkiler açısından son derece önem taşıdığını belirtti.

Yıldız, “Anlaşma, İsviçre ile yaklaşık 7,5 milyar dolar seviyesindeki toplam ticaret hacmimizin özellikle ihracat tarafında hızla büyümesini sağlayacak yenilikler getiriyor. Türkiye şu an İsviçre’ye yılda 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştiriyor. İhracat ürünlerimize baktığımızda da tarım ürünlerinden tekstile, ulaşım araçlarından eczacılık ürünlerine, makine ve teçhizattan metal sanayisine kadar çok geniş ve dengeli bir ürün yelpazemizin olduğunu görüyoruz.” dedi.

Yenilenen STA ile İsviçre’nin, hem temel hem de işlenmiş tarım ürünleri ihracatında AB ülkelerine kıyasla Türkiye’ye daha düşük vergi uygulamayı taahhüt ettiğini dile getiren Yıldız, böylece Türkiye’de üretilen tarım ürünlerinin rekabette daha avantajlı konuma geleceğini söyledi.

Yıldız, anlaşmanın kapsamına e-ticaretin de dahil edildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Anlaşmayla yazılım gibi ürünlerin ihracatında gümrük vergisi muafiyeti güvence altına alınıyor. Anlaşma yüksek teknolojili ürünlerdeki yeniliklerin karşılıklı korunması ve iki ülke arasında teknoloji transferini kolaylaştırmayı amaçlayan maddeler içeriyor ki bunun, bu ürünlerde İsviçre’ye ihracatımızın artması açısından önemi çok büyük. Anlaşmanın İsviçre ve Türkiye arasında ürün ticaretinin yanı sıra hizmet ticaretini de hızla geliştirecek düzenlemeleri de beraberinde getirdiğini görüyoruz. Bu çerçevede sağlık, yaşlı bakımı ve turizm alanlarında iki ülke arasındaki hareketliliği artıracak düzenlemeler dikkat çekici. Tüm bu değişiklikleri bir araya getirdiğimizde, yenilenen anlaşmanın İsviçre ile ticaret hacmimize çok olumlu etkisi olacağını düşünüyor, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Ticaret Bakanlığımızın attığı bu adımın iki ülke ekonomik ilişkilerine çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

DAÜ’DE RÜŞVET SARMALI!

Published

on

By

Doğu Akdeniz  Üniversitesi (DAÜ)’de büyük yolsuzluk.

Doğu Akdeniz Üniversitesi  DAÜ’nün  ekonomik  sorunlar nedeni ile devletin bütçesine büyük yük okurken,  yönetim okul içinde dönen  rüşvet sarmalına sadece kulak kabartıyor.

Okul içinde Rüşvet sarmalı kurmuşlar!

Öğrenci işleri ve uluslararası ofiste çalışanlar, öğrenci getiren ajans ve temsilcileri rüşvete bağladığı iddia edilirken , Yüzbinlerce euroluk rüşvet  ile okulun batışı  için herşeyin yapıldığı belirtiliyor.

Uyarılar görmezlikten geliniyor.

Haber merkezine ulaşan bilgiler de

İlgili makamlardan gelen uyarılara, Rektör kulak tıkıyor. İhbarlar sümenaltı ediliyor.

 

Devamını Oku

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam