Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Uluçam: Dünya Toprak Günü’nde ülkemize patates ithal edildi

Published

on

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, Türkiye’den patates ithal edilen bölgelerde çeşitli patates hastalıklarına karşı karantina tedbirleri uyguladığını belirterek, “Özellikle patates siğilinin topraklarımıza bulaşması halinde patates üretiminde ekonomik kayıplar yaşanabilir” diyerek uyarıda bulundu.

Uluçam, sağlıklı toprağın önemine dikkat çekmek ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini savunmak amacıyla kutlanan “5 Aralık Dünya Toprak Günü” nedeniyle yayımladığı mesajda ülkede Toprak Koruma Yasası olmadığına dikkat çekti.

-“Mevcut tarımsal arazi varlığı en son 2010’da güncellendi”

Ülkedeki tarım arazilerinin her geçen gün azaldığını, bunun artık endişe verici boyuta ulaştığını kaydeden Uluçam, yetkilileri göreve çağırdı.

KKTC’nin mevcut tarımsal arazi varlığının en son 2010’da güncellendiğini, 2000-2010 yılları arasında 75 bin dönüm arazinin inşaat ve yol yapımı gibi nedenlerle tarım dışı kaldığını, bu arazilerin 45 bin dönümünün birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi olduğunu ifade etti.

-“Tarım arazileri azaldı, ithalat arttı”

Tarım arazilerinin azalmasına paralel olarak üretimin azaldığını, ithalatın arttığını kaydeden Uluçam, “İlerleyen dönemde tüm tarımsal ürünleri ithal eder ve de daha pahalıya tüketir bir konuma geleceğiz. Bu nedenle en büyük doğal kaynağımız olan toprağımızı ve buna bağlı olarak yerel tarımsal üretimimizi korumak için yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

-“Dünya Toprak Günü’nde ülkemize patates ithal edildi”

Uluçam, 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nün bu yılki temasının “Topraklara Bakım: Ölç, İzle, Yönet “ olduğunu da anımsatarak şunları kaydetti:

“Her ne kadar uluslararası kuruluşlar toprağın önemine dikkat çekmek için her yıl farklı tema konuları ile ülkelere çağrı yapsalar da bu yılkı tema konusu özellikle toprak sağlığını iyileştirmenin önemine dikkat çekmektedir. Tam da Dünya Toprak Günü’nde ülkemize patates ithali yapılmıştır. Patateslerin ithal edildiği bölgelerde Türkiye Tarım Bakanlığı çeşitli patates hastalıklarına karşı karantina tedbirleri uygulamaktadır. Bu hastalıklar ülkemizde yoktur ve ülke topraklarına bu hastalıkların bulaşması halinde (özellikle patates siğili) patates üretiminde ekonomik kayıplara yol açabilecek sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Patates siğili hastalığı, patates bitkisinin verimini düşürerek ciddi ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Toprakta uzun süre (30 yıl kadar) canlı kalabilen mantarlar, 50 cm kadar derinlikte varlık gösterebilir. Bu durum patates üretilen topraklarımızı tehdit eder vaziyettedir.”

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Açık artırma ile araç satışı yapılacak

Published

on

By

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Haspolat Ambarında, çeşitli tip salon kapalı van, çift kabin ve motosikletler açık artırma usulü peşin para ile satılacak.

Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nden verilen bilgiye göre, 22 Mayıs Perşembe saat 10.00’da satışa sunulacak araçlar için çekle ödeme yapılması halinde çekin karşılığı bankadan tahsil edildiği zaman araç teslimi yapılacak.

Daha fazla bilgi, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürlüğü’nden (228 59 40- 41-42-43 dahili 227 – 229) alınabilecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Erhürman, “Kıbrıs Barış Sürecinde AB’nin Rolü” başlıklı panelde konuştu

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi tarafından Avrupa Günü dolayısıyla düzenlenen panele katıldı.

Tufan Erhürman, AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bir katalizör rolü oynamasının mümkün olduğunu belirtti ancak bunun gerçekleşmesinin şartlarının bulunduğuna dikkati çekti.

“Bazı ön kabullerle işe başlamak gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullanan Erhürman, söz konusu ön kabulleri sıraladı.

Erhürman, Avrupa Birliği’nin, Kıbrıslı Türklerin varlığını ve haklarını tanıdığını açıkça ortaya koyması gerektiğinin de altını çizdi.

Mülkiyet meselesine de değinen Erhürman, “Annan Planı’nda mülkiyete ilişkin düzenlemeler vardı. O Plan kabul edilmiş olsaydı bugün mülkiyetle ilgili sorunların çok önemli bir kısmı aşılmış olacaktı” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nu ziyaret etti: “Engelli maaşlarını iyileştirmek için çalışma başlatacağız”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Engelliler Haftası dolayısıyla Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nu ziyaret etti.

Ziyarette, Federasyon Başkanı Derviş Yücetürk, 14 maddelik taleplerini içeren dosyayı Başbakan Ünal Üstel’e takdim etti.

Başbakan ziyarette, engellilerin daha rahat, sağlıklı ve toplumdan kopmadan yaşamaları için ihtiyaç duyulan düzenlemeleri yapacaklarının sözünü verdi.

-Üstel: “Engelli maaşlarını iyileştirmek için de bir çalışma başlatacağız”

Başbakan Ünal Üstel, Engelliler Haftası dolayısıyla engellileri kendi yerlerinde ziyaret etmek istediklerini belirterek, Engelliler Haftası’nı kutladı.

“Engelli kardeşlerimizi kendimizden hiç ayırmıyoruz.” diyen Üstel, sosyal devlet anlayışı içinde ve imkanlar dahilinde engelliler için ne gerekirse yapacaklarını söyledi.

Engellilerin bir kısmını uzun bir aradan sonra devlette istihdam ettiklerini belirten Üstel, bundan sonraki süreçte de imkanlar dahilinde ve öncelik sırasına göre engellilerin taleplerini dikkate alacaklarını kaydetti.

Daha rahat, daha sağlıklı, toplumdan kopmadan yaşamaları için ihtiyaç olan ne düzenlemeler varsa çalışmasını yapacaklarının sözünü veren Üstel, engelli maaşlarını iyileştirmek için de bir çalışma başlatacaklarını söyledi.

-Yücetürk: “Yasadan engellilerden çok engelsizler yararlanmaktadır”

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk ise konuşmasına Başbakan Ünal Üstel’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Engellilerin sosyal hak ve menfaatleri için çalıştıklarını kaydeden Yücetürk, kendisinin 49 yıldır bu mücadelenin içinde olduğunu söyledi.

Ülkedeki 6 bin 500 engellinin 6 binini temsil ettiklerini belirten Yücetürk, yasalarının UBP döneminde yapıldığını kaydederek, 1994 yılında CTP döneminde yapılan yasa değişikliğini eleştirdi. “Yasadan engellilerden çok engelsizler yararlanmaktadır.” diyen Yücetürk, yasanın düzeltilmesini istedi.

Başbakanlık bünyesinde Engelli Dairesi’nin kurulmasını, Engelli Standartları Tüzüğü’nün uygulanmasını, Özel Eğitim Yasası tüzüklerinin hazırlanmasını, nakdi yardımların yükselmesini ve Engelli Yaşam Evi’nin yatılı bölümünün açılmasını talep eden Yücetürk, Hükümetle iş birliği yapmak istediklerini ekledi.

Yücetürk, Kıbrıs Sorunu ile ilgili yürütülen politikaya destek de belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam