Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Ekonomi

Üretimi meşakkatli, getirisi büyük: Çetin Ceviz

Yetiştirmesi sabır isteyen ancak getirisi yüksek olan ceviz, hem üretici hem de ülke ekonomisi için büyük potansiyele sahip. Ancak yetiştirdiğimiz tüketimimize yetmiyor. Ceviz’in çetin hikayesinin ayrıntıları haberimizde.

Published

on

Tarımın beşiği Anadolu toprakları, pek çok ürünün yetişmesine elverişli bereketli topraklara sahip. Bu ürünlerden birisi de ceviz. Ceviz üretiminde Türkiye büyük potansiyel sahibi. Ancak bu potansiyeli doğru kullanamıyor ve cevizi zaman zaman ithal ediyoruz. Yıllık 150 bin tona yaklaşan ceviz tüketimimizin ancak 3’te 1’ini bu verimli topraklarda üretebiliyoruz.

Ülkemiz, kişi başı tüketiminde dünyada ilk 3’e giren bir potansiyele sahip. Sadece kuruyemiş olarak değil, tatlılarda, salatalarda, böreklerde de severek kullanıyoruz.

Cevizi seviyoruz. Ancak sevgimizle elde etme çabamız doğru orantılı değil.

Hem üreticiye hem de ülke ekonomisine büyük kazanç sağlamaya aday cevizin üretiminde, devlet teşviklerinden nasıl yararlanılır? Bireysel olarak bu konuda nasıl girişimci olunur? Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Toker ile konuştuk.

Toker, cevizi ithal etmemizde en büyük nedenin yeteri kadar üretim yapılmaması olduğunu söylüyor. Üretimin neredeyse her aşamasında girişimcilere devlet teşviklerinin olduğunu ama hala bununla ilgili bir organizasyon oluşturulamadığına dikkati çeken Toker, üretimin, artan tüketimi karşılamadığını vurguluyor.

“Doğru toprak analizi yapmak önemli”

Toker, toprakları daha verimli kullanmak için, girişimcilerle devletin ortaklaşa bir çalışma yürütmesi gerektiğini, böylelikle Türkiye’nin üretim potansiyelinin artacağı görüşünde.

“Türkiye aslında her anlamda bir ceviz ülkesi. Her sebze ve meyvede olduğu gibi ceviz üretmek içinde doğru hava, su, toprak ve tohum ya da fidana ihtiyaç var, sonrasında da bu yatırımı yapacak girişimcilere. Cevizi üretirken aslında 3 aşamadan bahsedebiliriz. Bahçenin kurulması, 5 ila 7 yıl boyunca ağaçların verimli hale gelmesi ve bu süreçte beslenmesi. Ardından ürününüzü üretiyorsunuz ve hasat etmeniz lazım.

Türkiye’nin genelde her bir bölgesindeki hava şartları ceviz yetiştirmek için de uygun. O yüzden doğru toprağı bulmamız gerekiyor. Ceviz aslında çok seçici bir ürün değil ama toprağının çok ağır olmaması, derinliğinin iyi ayarlanması gerek. Yetiştirmeden önce üreticinin doğru toprak analizi yapması son derece önemli.”

Ceviz bahçesi kurmada devlet desteği

Ceviz üreticiliğini artırmak için devlet desteklerinin olduğunu söyleyen Toker, orman özelliğini yitirmiş bazı arazilerin, 49 yıllığına çok makul fiyatlarla üreticilere tahsis edildiğini ve bunun oldukça önemli bir destek olduğunu ifade ediyor.

“Yatırımın doğru olabilmesi için doğru fidanla başlayın”

Ceviz üreticiliğinde fidan kalitesinin önemine vurgu yapan Toker, doğru fidanı toprakla buluşturmak için danışmanlık hizmetinin alınabileceğini söylüyor.

“Ceviz büyüdükçe ki 5 ila 15 seneden bahsediyoruz, su ihtiyacı artıyor. Bunun için en baştan su fizibilitesini oluşturmak gerekiyor. Bu ilk aşamayı tamamladıktan sonra da doğru fidanı seçmek gerek. Fidan için de destek programları mevcut. Burada da önemli olan doğru çeşitlerini seçmek. Bu konuda doğru kanallardan danışmanlık almanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de dünya standartlarında ihracatlarını yapan fidancılarımız var. En güzeli doğru bilgiyle, doğru danışmana ulaşmak ve o fidancıları bulabilmek.

Ceviz gibi uzun vadede dönüşü olan bir yatırım yapıyorsunuz ama fidanınızın kötü olduğunu belki 3 sene sonra ortaya çıkıyor ve o süreniz boşa gidiyor. O yüzden baştan doğru fidana ulaşmak çok önemli. Bu uzun ve meşakkatli yatırımın doğru olabilmesi için doğru ekipmanla doğru fidanla doğru toprakla başlayın.”

“Bölgedeki su kaynaklarından emin olunmalı”

Pek çok meyve ve sebzede de olduğu gibi cevizin de suya ihtiyaç duyduğu bir meyve olduğunu belirten Toker, su kaynaklarının azaldığını göz önünde bulundurarak, yatırımcının seçtiği bölgedeki su kaynaklarından emin olmasının kritik önemde olduğunun altını çiziyor.

“Ceviz oldukça su isteyen bir bitki. Su kaynaklarımızda tüm dünyada olduğu gibi tükeniyor. Büyük yatırımlarda özellikle ağaçlara teker teker istedikleri o sulama rejimini uygulamak elle mümkün değil. İlk yapmanız gereken şey fidanı diktikten sonra doğru bir damlama sulama sistemini bahçenize uygulamanız. Bu yatırımı yapmanız gerekiyor ki bu da zaten teşvik kapsamında olan bir şey. Suyun ağaçlara ulaşmasını sağlayacağınız bütün sistemlerle ilgili Ziraat Bankası’nın uygun faizlerle 5 sene geri ödeme şartlarıyla destekleri mevcut.”

“Ölçek ekonomisine dikkat edilmeli”

Ceviz üretiminde ölçek ekonomisinin önemine değinen Toker, yatırımların 300-300 dekar çerçevede yapılmasını öneriyor.

“İleride bunun bir hobi değil de bir iş olmasını düşünüyorsak ki ancak kendi tüketimimizi karşılar hale gelebiliriz, ölçek ekonomisine çok dikkat etmek gerekiyor. Çünkü biz artık her üründe olduğu gibi tarımda da dünyayla rekabet ediyoruz. 5 veya 10 dekarlık ufak arazilerle yapmak bir hobinin ötesine geçmiyor. Türkiye’de öyle yüzlerce yatırım var. O yüzden minimum 200-300 dekar çerçevesinde yatırımlar yapılması lazım. Eğer kaynağınız sadece 20 dönüme yetiyorsa o zaman önerimiz, bir anlamda kooperatifçilik gibi 10-15 kişinin bir araya gelerek verimli yatırımlar yapması. Çünkü 20 dekarda da bir traktör alıp, su çıkartmanız gerekiyor 200 dekarda da. O yüzden daha büyük ölçeği teşvik etmekte fayda var.”

İlerisi için de işletmeyi kurmak gerekiyor. Şu anda bu konuyla ilgili Ziraat Bankası’nın oldukça teşvik edici güzel kredi imkanları var. Bahçenizi kurma konusunda size 5 sene ya da 7 sene vadeli normal piyasa faizinin yüzde 50’sine kadar devlet tarafından desteklenen sübvanse edilen kredi imkanları mevcut.”

Bir işletmenin ancak 6’ncı Veya 7’nci senesinde kendi kendine o seneki masrafını döndürür hale geldiğini söyleyen Ceviz Üreticileri Derneği Ali Toker, ortalama 10’uncu senesinde ilk masraflarını çıkarttığını belirtiyor.

“12 ve 14’üncü senede de hasat ve kurutma işlemi ve ekipmanlarıyla beraber toplam geri dönüş oluyor. Halbuki bizim şu an ki vade şartlarımız 5 ila 7 sene. O yüzden bir işletmenin doğru yatırım yapıp kararını verebilmesi için bence burada bankanın vade konularında esneklik göstermesi ve üreticiye kolaylık sağlaması gerekiyor.”

Zirai danışmanlık alınabilir

Girişimcilerin üretim sürecinde zirai danışmanlık almalarını da öneren Toker,  “Bu işin nasıl yapılacağı ile ilgili yatırımcının bilgi eksikliği var. Üreticinin doğru teknik bilgiye ulaşabilmesi için doğru zirai danışmanlık alması önemli. Yetiştirdiğiniz ufak fidanın 10-15 sene sonra kocaman verimli ağaçlar olması için nasıl beslenmesi gerektiğini ve nasıl korunması gerektiği konusunda destek alınabilir” diyor. 

Bir ağaçtan yaklaşık 2 bin ceviz dökülüyor

Bir ceviz ağacının üzerinde yaklaşık 2 bin tane cevizin olabileceğini anlatan Toker, bu miktarlardaki cevizlerin hasadı için mekanizasyon süreçlerinin olduğunu söylüyor.

“Bu tip büyük yatırımlarda eğer verim almak istiyorsak bahçeyi baştan mekanizasyona uygun şekilde kurmak oldukça önemli. Hasat zamanında doğru mekanizasyonu kullanmanız gerekiyor. Yani cevizi ağaçtan silkelemek. Yine yerden cevizleri mekanizasyonla toparlamak. Sonrasında cevizi bir kurutma süreci var çünkü belli bir nemi var. Cevizin içindeki nemi yüzde 9’a indirmezseniz eğer bir süre sonra küflenme riski doğuyor. Doğru şartlarda kurutulan bir ceviz, 12 aya kadar sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.”

“Eğer sabrederseniz karlı bir yatırım olabilir”

Toker, her tarım ürününde olduğu gibi ceviz üreticiliğinde de risklerin olduğuna vurgu yapıyor. “Tarım açık havada yapılan bir fabrika üretimi gibi” diyen Tokel, burada doğaya bağlı olunduğunu ve sürprizlerle karşılaşmanın çok mümkün olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Pek çok risk riskleri barındıran ciddi bir yatırım. Cevizde 10-15 seneye varan geri dönüşlerden bahsediyoruz. O kadar dayanırsanız eğer ve doğru şekilde bahçenizi yönetebilirseniz o zaman karlı bir yatırım olabilir.”

“3 yıldır para harcıyorum, hiç pişman değilim”

Girişimci Hüseyin Üner ise Edirne’de 3 yıldır ceviz yetiştiriciliği yapıyor. 8 buçuk dönümlük tarlasında 240 ceviz ağacı var.

Bu sene yeni yeni meyvesini verdiğini söyleyen Üner bu yatırımı yaptığı için hiç pişman olmadığını anlatıyor:

“Yaptığım araştırmalara göre bu yatırım karlı gözüküyor. Ağacın 8 yaşına geldiğinde ne kadar ürün verdiğini öğrenince ‘İyi ki de bu işe girmişim’ dedim. 3 yıldır zevkle para harcıyorum ama sonrası için iyi bir yatırım olduğunu anladım ve hiç pişman değilim. Birkaç sene sonra daha da memnun olacağım.

Bu yaz başında ağaç başı 1’er kilo ceviz aldım ve henüz bu ağaçlar 3 yaşında. Bakımını eşimle yapıyoruz. Hasat zamanında da şanslıydık. Hasadı da Cenabı Allah kendi yaptı. Yağmur yağdı, rüzgar esti kendiliğinden döküldü. Makinam da yoktu. Alayım mı diye düşünürken, kendiliğinden düştüler. 100 tane varsa 90 tanesi yerde yeşil kabuğundan çıkmıştı da hazırdı bile.”

Ceviz çetin mi? Aslında değil. Lezzetinin yanı sıra vücuda; bakır, kalsiyum, demir, selenyum, çinko gibi mineraller sağlayan, büyüme ve gelişme, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik aktivitelere katkıda bulunan ceviz düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. yararı ve potansiyeli çok, yapılması gereken tek şey o patansiyeli kullanmak.  

Üretimi meşakkatli, getirisi büyük: Çetin Ceviz

Üretimi meşakkatli, getirisi büyük: Çetin Ceviz

Üretimi meşakkatli, getirisi büyük: Çetin Ceviz

Üretimi meşakkatli, getirisi büyük: Çetin Ceviz

Üretimi meşakkatli, getirisi büyük: Çetin Ceviz

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

DAÜ’YE DEVLET DESTEĞİ VAR AMA ÖĞRENCİ SAYISI VE GELİRLERİNDE HIZLI  DÜŞÜŞ VAR! 

Published

on

By

KIM TUTAR SENİ KILIÇ!

ÇÖZÜMÜ GEZMEKTE VE RANTA GÖREN REKTÖR  OKULU İFLASA BİLE BİLE MI GÖTÜRÜYOR👈

 

Prof. Dr.  Hasan kılıç’ın politikaları  Doğu Akdeniz Üniversitesi’ni finansal batağa sürüklüyor.  Kötü yönetim ve yapısal sorunlar nedeniyle öğrenciler, öğretim görevlileri ve çalışanlar büyük tedirginlik içerisinde.

DAÜ’nün  birçok sorun nedeni ile ekonomik kriz yaşarken yeni Rektör Hasan Kılıç, üniversitenin geleneksel karar mekanizmalarını çalışamaz hale getirdi. VYK ve Rektör arasıda eşgüdüm olmaması ve karar almada Rektör Hasan Kılıç’ın keyfi davranışları öğretim üyeleri arasında tartışmalara sebep olduğu iddia ediliyor.

REKTÖRÜN SAVURGAN HARCAMALARI GÖZDEN KAÇMIYOR

Rektör Prof.dr. Hasan Kılıç, üniversitenin mevcut sıkıntılarını bildiği halde gezilerdeki kişisel harcamalarına özen göstermemesi dikkatlerden kaçmıyor. Ayrıca üniversitede sadece  bir adet Gambiya’li  öğrenci varken, sırf harcırah almak için yurtdışı seyahate çıkarak DAÜ’yü kendi keyfi için zarara uğrattığı da gelen başka iddialar arasında. Gambiya seyahatinde; neredeyse günlük 200 dolar a yaklaşan harcirah  ve limitsiz harcamalı kredi kartı harcamaları, toplu yemekler, hediyeler, 5 yıldız otel masrafları çalışan maaşları bile zor ödenen DAÜ’de vicdanları sızlattığı iddia ediliyor.

ÜSTEL HÜKÜMETİ, DAÜ’YE MADDİ OLARAK TÜM DESTEKLERİ YAPIYOR.

Hükümet DAÜ’ye büyük önem veriyor. Başbakan Ünal Üstel “DAÜ gözbebeğimiz” diyerek her fırsatta DAÜ’ye destek veriyor. Geçen hafta maaşların ve borçların ödenmesi için, Maliye Bakanlığı tarafından  400 milyon hibe verildi. Bilindiği gibi birkaç ay önce DAÜ’nün devlete olan yaklaşık 1.5 milyar TL. borcu hükümet tarafından üstlenilerek silinmişti.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI NAZIM ÇAVUŞOĞLU MÜDAHELE EDECEK Mİ?

Hükümet DAÜ’nün tüm borçlarını üstlenip bataktan kurtardığı hade;  Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle üniversitenin içinden çıkılamaz batağa sürükleneceği ve Kıbrıs Türk Hava Yollarının akıbetine benzer bir felaket yaşanacağı üniversite camiasını ve kamuoyunu tedirgin ediyor.

Rektör Hasan Kılıç’ın kötü yönetimiyle; üniversiteyi zarara uğrattığı iddia edilirken, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ içerisinde ki bu keyfi duruma ne vakit müdahale edeceği merakla bekleniyor.

REKTÖR HASAN KILIÇ İRAN GEZİSİNİ NEDEN İPTAL ETTİ

Rektör Hasan Kılıç’ın, basında çıkan olumsuz yorum ve haberlerden sonra İran gezisini iptal etti. İran’da görüşeceği, DAÜ’de mezun olan kişilerle buluşacağı ve bir kişiye özel temsilcilik vereceği haberleri ortaya çıkınca İran gezisini iptal etti. Bu kişilerin kim olduğu bizde saklı. Rektör niye ülke ülke gezer, ya da gezer mi , o konu da ayrı bir -özel  haber- konumuz olacak.

REKTÖRÜN KARDEŞİNE ÖZEL AYRICALIK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç okulda yaşanan onca ekonomik kriz varken kardeşi Cemal Kılıç’a; resmi görevlendirme olmadan gayri resmi ultra yetkiler(!) verilmesi basında çıkınca tepkilere neden olmuştu. Bu durum, VYK’nın görevlendirmesi olmadan, VYK Başkanı Özcenk’in atlanarak  görmezden gelinmesi DAÜ’de hayretler içerisinde izleniyor. Ayrıca, Rektör Yardımcılarının yetki alanlarına giren konularda Cemal Kılıç’ın karar sahibi olması ve kararlara müdahele etmesi, geleneklerin etkili olduğu DAÜ yönetiminde ve kamuoyunda rahatsızlığa sebep olduğu iddia ediliyor.

Devamını Oku

Ekonomi

Türkiye tekstilde dünya beşincisi

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, tekstilde bir ilke imza atarak ihracatta 10 milyar doları aştıklarını açıkladı.

Published

on

By

5’inci Uluslararası Tekstil Zirvesi, Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi.

Tekstil ihracatında yıllardır 10 milyar dolar sınırında olan Türkiye, bu yılın 10 aylık döneminde 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, “Dünyada da bir başarı hikayesi yazdık. 6’ncı büyük tedarikçilikten 5’inci büyük tedarikçiliğe ulaştık. Yani dünya liginde 5’inci sıradayız” dedi.

“13 milyar doları zorlayacağız”

Ahmet Öksüz, “Yıl sonunda da inşallah 13 milyar doları zorlayacağız. Zaten hazır giyim sektörüyle birlikte 30 milyar doları geçeceğiz. Ana pazarımızdaki pazar payımız yüzde 14’lerden 17’lere çıkarttık” dedi.

TRT

Devamını Oku

Ekonomi

Baykar’ın insansız savaş uçağına Ukrayna motoru güç verecek

Silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar’ın üreticisi Baykar, Ukrayna ile önemli bir projeye imza attı. Geliştirilmekte olan insansız savaş uçağında Ukrayna menşeli Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motoru kullanıl

Published

on

By

Türkiye’nin en büyük sanayi kümesi SAHA İstanbul’un İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Hibrit Fuarı’nda, Baykar tarafından yürütülen insansız hava aracı projelerinin motor ihtiyacı için 2 önemli gelişme yaşandı.

Ukrayna’ya çok sayıda Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) ihraç eden Baykar ile Ivchenko Progress arasında Muharip İnsansız Uçak Sistemi’ne (MİUS) yönelik AI-322F Turbofan Motor Tedarik Anlaşması ve AI-25TLT Turbofan Motor Entegrasyon Sözleşmesi imzalandı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, konuşmasında, tarihi bir tören gerçekleştirildiğini söyledi. Bayraktar, iki şirket arasında uzun yıllara dayanan güzel bir iş birliği bulunduğunu ifade etti.

“Sırada insansız savaş uçağı var”

Ukrayna ve Türkiye’nin iki stratejik ortak olduğunu ve birbirini tamamladığını belirten Bayraktar, “Stratejik Akıncı İnsansız Hava Aracımıza Ivchenko Progress’in AI-450 motoru güç veriyordu. Akıncı’yı seri olarak üretiyoruz. Sırada insansız savaş uçağı var. Sözleşme ile insansız savaş uçağımıza da Ivchenko Progress ve Motor Sich’in birlikte ürettiği AI-322F motorunu takacağız. Bu imzanın iki ülke arasındaki stratejik iş birliğini daha da ileri götürmesini, iki ülkeye daha da güç kazandırmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

“Dünyaya yeni ve daha güçlü bir ürün sunacağımıza eminim”

Ivchenko Progress Genel Müdürü Igor Kravchenko da iki ülke Cumhurbaşkanına verdikleri destek için teşekkür etti.

Bu sözleşme ile Ukrayna ve Türkiye’nin iş birliğinin yeni bir seviyeye ulaştığını vurgulayan Kravchenko, şöyle konuştu:

“Türkiye şu anda dünyadaki en güçlü insansız hava aracı üreticilerinden biridir. Ukrayna motor üretimini baştan sona yapabilen 6 ülkeden bir tanesi. Ortak çalışmamızın iki ülkenin güvenliği ve bağımsızlığına katkının yanında dünyaya yeni ve daha güçlü bir ürün sunacağımıza eminim. Bu ortak çalışmanın sadece savunma değil, iki ülkenin ekonomilerine çok büyük katkıda bulunacağına inanıyorum. Karşılıklı güvenle oluşan bu iş birliğimizin sonuçlarını bugün görüyoruz. Bazı zamanlar sadece telefonla çözdüğümüz sorunlar olmuştur. Bu hızlı çalışmamızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Bu insansız silahlı aracın en iyi şekilde, en kuvvetli şekilde çalışacağının garantisini veriyorum. Eminim ki bu son projemiz olmayacak ve daha yeni projelere hep beraber adım atacağız.”

Konuşmaların ardından söz konusu iş birliklerine yönelik imzaları Bayraktar ve Kravchenko attı.

Akıncı için alternatif motor

Baykar ve Motor Sich arasında da Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı için MS500 Turboprop Motor Teknik Şartname Anlaşması imzalandı.

Haluk Bayraktar, MS500 motoruyla Akıncı için alternatif oluşturduklarını ve motorun araca entegre edileceğini söyledi. MS500’ün AI-450 gibi teknolojik ileri seviye bir motor olduğunu ifade eden Bayraktar, iki firma arasındaki yakın iş birliğiyle gelecek yıl bu motorun da Akıncı’yı uçuracağını bildirdi.

Motor Sich JSC Pazarlama ve Satış Müdürü Pavlo Kasai de yapılan her anlaşmayla iki ülkenin iş birlikleri yanında güvenlik ve güçlerinin de arttığını söyledi. Kasai, “Her şeyin zamanında olacağını ve motorların zamanında teslim edileceğini ve iyi çalışacaklarını garanti ederim.” dedi.

Bayraktar ve Kasai konuşmaların ardından anlaşmayı imzaladı.

TRT

Devamını Oku

Trending

Reklam