Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Üstel: Eksiklikler en kısa sürede giderilecek

Published

on

Başbakan Ünal üstel beraberindeki milletvekilleri Ahmet Savaşan,Alişan Şan ve bazı bürokratlarla birlikte KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki kara sınır kapılarını ziyaret etti.

Üstel, ilk olarak Lefkoşa’daki sınır kapılarında incelemelerde bulundu.

Ünal Üstel, bu çerçevede ilk olarak en yoğun kapı olan Metehan Sınır Kapısı’nda incelemelerde bulundu, Lefkoşa Polis Müdürü Ahmet Beşerler’den bilgi aldı.
Ahmet Beşerler, Metehan Sınır Kapısı’nın ülkenin en yoğun sınır kapısı olduğunu ifade ederek, günlük ortalama 13 bin geçiş yapıldığını aktardı.

Metehan’daki geçişlerin sayısının Ercan’ın üzerinde olduğunu ifade eden Beşerler, vatandaşların bazen geçişlerde sorunlar yaşadığını, bunun sebebinin, KKTC üç yoldan hizmet verirken, Rum yönetiminin tek yol üzerinden hizmet vermesi olduğunu kaydetti. Rum yönetiminin seyrüseferleri sadece Metehan sınır kapısında çıkardığına işaret eden Beşerler, bunun yoğunluğu artırdığını, bu hizmetin başka kapılarda da verilmesi durumunda yoğunluğun azalacağını belirtti.

Lefkoşa Polis Müdürü Beşerler, personel sıkıntısının yanısıra, 19 yıldır hizmet veren kapıda teknik altyapı, park yeri gibi sıkıntılar yaşandığını ancak yine de Güneyde sıkışıklık yoksa KKTC’den giriş ve çıkışların 10-15 saniyede yapıldığını söyledi.

Başbakan Ünal Üstel de, yeni hükümet olarak ilk ziyaret etmek istediği yerlerden birinin sınır kapıları olduğunu belirterek, “ekonomiyi süratli bir şekilde canlandıracak en önemli noktalar kara sınır kapılarıdır, o yüzden kapıları iyileştirmek istiyoruz” dedi.

Üstel, vatandaşların kapılardan daha rahat geçmesi, modern bir sınır kapısı için çalışma yapacaklarını, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile istişare edip, yoğunluğun azaltılması için de girişimler yapılacağını söyledi. Ekonomiyi süratli bir şekilde canlandıracak en önemli noktaların kara sınır kapıları olduğunu, o yüzden kapıları iyileştirmek istediklerini ifade eden Üstel, personel, altyapı ve teknik teçhizatları, aldıkları bilgiler doğrultusunda iyileştireceklerini kaydetti.

Başbakan Ünal Üstel, Metehan Kara Giriş Kapısı’ndan sonra Ledra Palas Giriş Kapısı’nda da incelemelerde bulundu.

Üstel’in Lefkoşa’daki son durağı Lokmacı Kara Geçiş Kapısı oldu. Üstel’in Lokmacı Kapısı’ndaki ziyaretine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da eşlik etti.

Bölge esnafıyla da sohbet eden Üstel, sıkıntıları dinledi.

Yetkililerden de bilgi alan Üstel, öncelikli amaçlarının; mevcut kapıların iyileştirilmesi ve geçişlerin rahatlaması, bunun yanında yeni geçiş kapılarının açılmasının da gündeme getirileceğini ifade etti.

Üstel, öğleden sonra ise Gazimağusa İlçesinde Beyarmudu Kara Giriş Kapısı, Akyar Kara Giriş Kapısı ve Derinya Kara Giriş Kapısını ziyaret etti.
Başbakan Üstel’e, eşlik eden Gazimağusa Polis Müdürü Hüseyin Kadir Çete kapılarla ilgili bilgi verdi.

Beyarmudu Kara Giriş Kapısı’nda 20 polis mensubunu, 23 de sivil hizmet görevlisinin görev aldığını belirten Çete, giriş kapısının çok önceden yapıldığını bu yüzden günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı şartlarına sahip olmadığını söyledi.

Çete, her gün için Beyarmudu Kara Giriş Kapısında 3 bin civarında giriş çıkış yapıldığını da belirtti.

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de geçislerdeki sıkışıklığın Pile’de yaşayan vatandaşların hayatını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Belediye Başkanın Edip, giriş kapısının Pile’ye geçis noktasında İngiliz Üsler Bölgesinde kalan köprünün de genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Ünal Üstel de halkın en büyük şikayetinin kara giriş çıkış kapılarında yaşanan yoğunluk olduğunu belirterek, “bu nedenle hükümetimiz kurulur kurulmaz çalışma arkadaşlarımla kara giriş çıkış kapılarında incelemelerde bulunuyoruz” dedi.

Beyarmudu Kara Giriş Kapısının hayati önem taşıdığını belirten Üstel, sorunların yerinde görülerek, projenin süratle hayata geçilmesi için girişim başlatılacağını ifade etti.

Ardından, Beyarmudu Batı Kapısında incelemelerde bulunan Başbakan oradan Akyar ve Derinya Sınır Kapılarına giderek durumu yerinde gözlemledi.

İncelemelerin ardından basına açıklamada bulunan Başbakan Üstel, ülkede bulunan bütün kara giriş kapılarına giderek zaman zaman dile getirilen sorunları yerinde inceleme fırsatı yakaladığını anlatarak, oluşturulan komisyonda pazartesi itibariyle sorunların teker teker ele alınacağın vurguladı.

Derinya Kara Giriş Kapısı’nın en son açılan kapı olduğunu ve altyapı olarak da örnek teşkil ettiğine vurgu yapan Üstel, hükümet olarak eksikliklerin olduğu giriş kapılarındaki problemlerin çözümü konusunda çalışılacaklarını kaydetti.

Personel eksikliği olan noktalara da personel takviye edileceğini ifade eden Üstel, eksikliklerin günün koşullarına göre düzenleneceğini söyledi.

Üstel, Lefkoşa’da Mağusa kapısının ve Haspolat’ta yeni bir kapı açılmasının istendiğini ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu konuda olumlu tutum sergilemediğini de vurguladı.BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Guterres: “Gazze halkının dünyanın gözü önünde yok edilişi hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz”

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze halkının dünyanın gözü önünde yok edilişi ve açlığa mahkum edilmesi hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz.” dedi.

​​​​​​​Guterres, BM’de düzenlenen Filistin meselesine barışçıl bir çözüm bulunması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans’ın açılışında konuştu.

Bugün “gözlerinin tamamen açık bir şekilde” önlerindeki zorlukların farkında olduklarını dile getiren Guterres, İsrail-Filistin meselesinin “umutları, diplomasiyi, sayısız kararı ve uluslararası hukuku boşa çıkararak” nesiller boyunca sürdüğünü anımsattı.

Guterres, ihtilafın hala can almaya, gelecekleri yok etmeye ve hem bölgeyi hem de dünyayı istikrarsızlaştırmaya devam ettiğini dile getirdi.

Diğer taraftan bu ihtilafın sürmek zorunda olmadığına işaret eden BM Genel Sekreteri Guterres, “Çözüm mümkün. Bunun için siyasi irade ve cesur bir liderlik gerekiyor. Aynı zamanda bunun için gerçeğin farkında olmak gerekiyor. Gerçek şu ki bir dönüm noktasındayız. İki devletli çözüm her zamankinden daha uzak.” ifadelerini kullandı.

– “Gazze halkının dünyanın gözü önünde yok edilişi meşrulaştırılamaz”

Guterres, “Gazze halkının dünyanın gözü önünde yok edilişi ve açlığa mahkum edilmesi hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz.” dedi.

Gazze’de on binlerce sivilin öldürüldüğünü, işgal altındaki Filistin topraklarının parçalandığını söyleyen Guterres, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sahadaki demografik yapının değiştirilmesi, herhangi bir inandırıcı siyasi ufkun bulunmaması ve geçen hafta Knesset’te oylanan bir bildirgede ifade edilen, işgal altındaki Batı Şeria’nın ilhakına yönelik destek. Açık olalım, işgal altındaki Batı Şeria’nın adım adım ilhak edilmesi yasa dışıdır. Buna son verilmelidir. Gazze’nin topyekun yıkımı kabul edilemez. Buna son verilmelidir. İki devletli çözümü sonsuza dek baltalayacak tek taraflı eylemler kabul edilemez. Buna da son verilmelidir. Bunlar münferit olaylar değildir. Orta Doğu’da barışın yapı taşlarını söken sistematik bir gerçeğin parçasıdır. Ancak tam da bu karanlık tablo nedeniyle iki devletli çözümü hayata geçirmek için daha fazlasını yapmalıyız.”

– “Konferans vazgeçilmez bir fırsat teşkil ediyor”

Guterres, bugünkü konferansın “nadir ve vazgeçilmez” bir fırsat teşkil ettiğini ve “iyi niyetli bir retorik alıştırmasına” dönüşmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Konferansın, işgalin sona erdirilmesine ve uygulanabilir bir iki devletli çözüm yönündeki ortak hedefin hayata geçirilmesine yönelik geri dönüşü olmayan ilerlemeyi sağlayacak bir dönüm noktası olabileceğini kaydeden Guterres, “İki devletli çözüm, uluslararası hukuka dayalı, bu Genel Kurul tarafından onaylanmış ve uluslararası toplum tarafından desteklenen tek çerçevedir.” dedi.

Guterres, tüm taraflarca tanınan, bağımsız, birbirine bitişik, demokratik ve egemen iki devletin uluslararası topluma tam olarak entegre olmasını sağlayan bu çerçevenin İsrailliler ile Filistinliler arasında adil ve kalıcı bir barışa giden tek güvenilir yol olduğunu belirterek, bunun da daha geniş Orta Doğu’da barışın vazgeçilmez bir koşulu olduğunu ifade etti.

İsrail, Filistin ve diğer ülkelerin bu yolda zor kararlar almak zorunda kalacağına işaret eden BM Genel Sekreteri, “Tüm taraflardan cesur ve ilkesel bir liderlik gerekecek. Biz burada bu çabayı teşvik etmek ve desteklemek için bulunuyoruz. İsrail ve Filistin halkı ile tüm insanlık için hayati önem taşıyan bu davayı ilerletmek üzere bir araya geldiğiniz için teşekkür ederiz.” dedi.

Devamını Oku

Dünya

Yunanistan’da Çuha adasındaki yangında 2 köy boşaltıldı

Published

on

By

Yunanistan’ın Çuha adasında bugün çıkan yangın, geçen hafta başından bu yana devam eden çöl sıcaklıklarının etkisiyle devam ediyor.

Sivil Koruma Genel Sekreterliği, bölgede bulunanların cep telefonlarına gönderdiği acil kodlu mesajda Çuha Adası’nda orman yangını olduğunu duyurdu. Mesajda, Ada’nın Mitata ve Viaradika köylerinde yaşayanların Paliapoli sahiline gitmesi istendi.

Çuha Adası’nda 26 Temmuz’da da orman yangını çıkmıştı. Yangın dün kontrol altına alınana kadar 26 bin 880 dönüm arazi tahrip olmuştu.

Devamını Oku

Dünya

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında son 24 saatte 100 Filistinli hayatını kaybetti

Published

on

By

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 100 artarak 59 bin 921’e yükseldi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Açıklamada, son 24 saatte Gazze’deki hastanelere 100 ölü ve 382 yaralının getirildiği kaydedildi.

İsrail ordusunun Gazze’de 19 Ocak’ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart’tan bu yana düzenlediği saldırılarda 8 bin 755 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 33 bin 192 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 59 bin 921’e, yaralıların sayısının 145 bin 233’e yükseldiği bildirildi.

Gazze Şeridi’nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.

İsrail-ABD güdümlü sözde yardım dağıtım bölgelerinde Filistinlilerin hedef alındığı sistematik saldırılarda 25 kişinin hayatını kaybettiği, 237 kişinin yaralandığı, 27 Mayıs’tan bu yana yaşamını yitirenlerin sayısının 1157’ye, yaralıların sayısının da 7 bin 758’e ulaştığı aktarıldı.

İsrail’in açlığa mahkum ettiği Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 1’i çocuk 14 Filistinlinin daha açlıktan hayatını kaybettiği, açlık nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 88’i çocuk 147 kişiye çıktığı bildirildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam