Türkiye’de 15 Temmuz 2016 yılında Fetullahçı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti…
Türk demokrasisini hedef alan, ancak Türk halkının gösterdiği direnişle geri püskürtülen bu hain girişimin 9’uncu yıldönümünde, tüm Türkiye’de ve yurtdışı temsilciliklerde ‘Zaferin Adı Türkiye’ temasıyla anma törenleri ve etkinlikler gerçekleştirildi.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Uluslararası Medya Koordinatörlüğü tarafından da 14-18 Temmuz tarihlerinde Ankara ve İstanbul’da kapsamlı bir medya programı düzenlendi.
Programa, Türkiye’nin 81 ilinden 81 gazeteci ile 41 ülkeden davet edilen 119 yabancı basın mensubu olmak üzere toplam 200 gazeteci katıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gazetecilerin de katıldığı programda, uluslararası medya temsilcilerine 15 Temmuz öncesi ve sonrasındaki FETÖ ile mücadele tüm yönleriyle aktarıldı.
Programın Ankara ayağında gazeteciler Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’ni ziyaret etti.
Müzede, 15 Temmuz günü ve gecesinde yaşananlar ve halkın hainlere karşı direnişi dijital teknolojilerle desteklenerek anlatılıyor.
Dünyada yaşanan darbeler hakkında bilgilerin de paylaşıldığı müzede, 15 Temmuz 1974 tarihinde Yunan Cuntası’nın desteğiyle EOKA lideri Nikos Sampson’un, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak amacıyla Makarios’a karşı gerçekleştirdiği darbeye de yer veriliyor.
Gazeteciler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlenen ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hitap ettiği anma törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin 15 Temmuz 2016’da kıyamete kadar iftiharla anılacak şanlı bir destan yazdığını belirterek “15 Temmuz gecesi, hem devlet hem de millet olarak alnımızın akıyla verdiğimiz zorlu sınav, tarihimizin en kritik dönemeçlerinden biri oldu.” dedi.
Türk demokrasisinin sorun çözme kapasitesine sonuna kadar güvendiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tıpkı 15 Temmuz gecesi olduğu gibi tüm farklılıkları bir yana bırakıp dayanışma içinde Türkiye’nin terörden kurtulma mücadelesine de güçlü destek vereceğine inanç belirtti.
Törende konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş da milli birlik ve dayanışma ruhunun önemine işaret ederek terörsüz bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceklerini söyledi.
Kurtulmuş, Türkiye’de yeni, çağdaş, kapsayıcı, demokrat, kuşatıcı bir anayasanın yapılması mecburiyeti olduğunu da vurguladı.
Törenin ardından gazeteciler, Gazi Meclis’in 15 Temmuz darbe girişiminde hasar alan bölümlerini gezerek incelemelerde bulundu.
Konuk gazeteciler, programın ikinci gününde ise Ankara’da TC Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca düzenlenen “15 Temmuz Hafıza, Adalet ve Gelecek” paneline de katıldı.
Panelin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran yaptı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı ve iç cepheyi güçlendirme vizyonunun çok kıymetli olduğunu belirterek “Cumhuriyet’imizin kazanımları, medeniyetimizin değerleri, bütün bunlarla birlikte bu yüzyılı inşa etmeye kararlıyız” vurgusu yaptı.
Milli iradenin güçlendirilmesi gerektiğini, bu kapsamda yeni anayasa tartışmalarının çok kıymetli olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’nin darbe sonrası dönemlerde yapılmış, dış birtakım odakların perspektifiyle eklemlenmiş anayasalardan kurtulmak durumunda olduğunu söyledi.
Panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran da
15 Temmuz’un Türkiye tarihine altın harflerle kazınan kutlu bir demokrasi ve istiklal zaferi olduğunu, o gün Türk milletinin, iradesine zincir vurulamayacağını, bir kez daha tüm dünyaya ilan ettiğini belirtti.
Duran, bu yıl 15 Temmuz anmalarıyla ilgili 21 binden fazla projeyle rekor sayıda etkinliğe ulaşıldığını ve 15 Temmuz’u uluslararası arenada da anlatmaya devam ettiklerini kaydetti.
Panele, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kendi cep telefonu ile canlı yayına alan gazeteci Hande Fırat da konuşmacı olarak katıldı.
Programın İstanbul etabında ise Hafıza 15 Temmuz Müzesi ziyaret edildi.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü yakınında bulunan Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde darbe girişimini engellemek için mücadele veren kişilere ait eşyalar sergileniyor, ayrıca video belgeseller gösteriliyor.
Müzede en fazla dikkat çeken ve ziyaretçileri duygulandıran bölüm ise darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitlerin ayakkabılarının sergilendiği bölüm.
Medya Programı kapsamında, İstanbul Valiliği de ziyaret edildi.
Burada, İstanbul Valisi Davut Gül, 15 Temmuz gecesi ve sonrasına ilişkin bilgiler paylaşarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Medya programı sayesinde, gazeteciler 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşananları yerinde görme fırsatı bulurken, Türk halkının geleceğine sahip çıkma iradesi de dünya kamuoyuna anlatıldı…