Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Üstel:Bizim niyetimiz ülkemize hizmet etmek, ülkemizi güçlendirmek

Published

on

Başbakan Ünal Üstel köy gezileri kapsamında Çatalöy ve Esentepe’ye giderek bölge halkıyla bir araya geldi, sorunları dinledi.

Bu çerçevede ilk olarak Çatalköy’e giden Başbakan Üstel, Düzkaya Spor Kulübü’nde halkala buluştu.

Başbakan’a ziyaretlerinde bazı bakanlar, milletvekilleri ve Girne Kaymakamı Sinan Güneş de eşlik etti.

Üstel Çatalköy’de yaptığı konuşmada, özellikle ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi yetkililerinin açıklamalarına işaret ederek “bazıları popülizm yaparak halkı kandırmaya çalışıyorlar. ülkede karamsar bir tablo çizerek ulusal davaya zarar vermek ve ülkeyi bölmek için ellernden geleni yapıyorlar” dedi.

Ülke zor şartşlardan geçerken ateşten gömlek giyerek halka hizmet etme yolunda görev aldıklarını ifade eden Başbakan, halkın rahat edebilmesi, refaha kavuşması ve daha iyi günlere kavuşması için canla başla çalıştıklarını söyledi.

Üstel, “ Bizim yaptıklarımız ortada yaklaşık 2 buçuk senedir bir pandemi yaşıyoruz. Dövizde dalgalanma var, Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği sıkıntılar var sosyo ekonomik sıkıntılar var hepsini Anavatan Türkiye sayesinde imzaladığımız Mali İşbirliği Protokolü ile birer birer aşıyoruz. Dünyada bu kadar ekonomşik daralma olurken, bizde de sorunlar yaşanması doğaldır.buna rağmen çalışanları mağdur etmremek için hayat pahalılığını maaşlara yansıttık. Küçük esnafa destek primi verdik, Çiftçiyi hayvancıyı sosyal yardım alanları destekledik. Cemile yardımı alanlarla engelli bireylerin maaşını eşitledik. Asgari ücreti vergiden muaf yaptık. Korkmadan yılmadan bu kararları alıyoruz” dedi.

Başbakan Ünal Üstel, 2008’de ilk adımları atılan belediyeler reformuyla ilgili bugüne kadar yaşanan süreci ve yapılan çalışmaları da halka aktardı.

Çalışmaları Belediyeler Birliğiği ile işbirşliği içinde yürüttüklerini, muhalefetle ortak komite oluşturarak çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Üstel, “yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkan raporda tüm partilerin imzası var” dedi.

Belli kriterler ışığında 28 belediyenin 18 belediyeye indirildiğini; Tatlısu, Beyarmudu ve Dikmen belediyleri noktasında bazı eleştiriler aldıklarını söyleyen Üstel, “biz kriterlere görte hareket ettik doğrulardan şaşmadan da yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Üstel, “Bizim niyetimiz ülkemize hizmet etmek ülkemizi güçlendirmek bizim milli davamnız iki devlet üzerine onların davası ise başka. niyetleri öneri vermek değil ülkeyi sabote etmek. belediyeler yasasını da iptal etmeye çalıştılar. Mecliste konuşmamaıza fırsat vermediler. Bizler kent kezt gezip doğruları anlatacağız” dedi.

UBP’nin dirayetli duruşuyla ilk reform yasasını geçirdik” diyen başbakan Üstel, çok mutluyuz yerel idarelerin daha iyi olabilmesi için çalışmaların devam edeceğini gelinen noktanın bir geçiş süreci olduğunu ifade etti.
Türkiye’de ve Güney’de de belediye sayılarının azaltıldığına işaret eden Üstel, bazı belediyelerin mali yapıları bozlulmuştu, büyğük belediyelerde bile mali yapı bozulmaya başladı bu birleşmeyle madım atmış olduk. 28’den 18’e indirdik devamını da getireceğiz” dedi.

Yüzölçümü ve nüfusa göre devletin belediyelere katksı olacağını anlatan Üstel, sözkonusu reformun belediyelerin bütçesini güçlendirmek, gelirlerini artırmak daha iyi hizmet verebilmelerini sağlamak ve halkın daha refah yaşayabilmesi için yapıldı” dedi. Başbakan, denetimlerin de artacağını tüm belediyelerin halka suyu aynı fiyattan satacağını belirtti.

Başbakan Ünal Üstel, “Bizim davamız insanımız. Bizim davamız ülkemiz. Bayrağımızın sonsuza dek dalgalanabilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Başbakan Ünal Üstel ve beraberindekiler Çatalköy’den sonra Esentepe’yi ziyaret etti.

Esentepe Kültür Sarayı’na bölge halkıyla bir araya gelen Üstel burada da Esentepelilerin sorunlarını dinledi.

Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan kısa bir konuşma yaparak Başbakan’a bölge sorunlarını aktardı.

2011’de temeli atılan kapalı spor salonunun artık tamamlanarak bölge gençliğine hizmet vermesini isteyen Erdoğan, yarım kalan asfaltlama çalışmalarının da bitirilmesini talep etti.

Başbakan Üstel, 2023 yılı içerisinde spor salonunun bitirileceği müjdesini vererek “ihale süreci devam ediyor. 1. Etap ihalesine çıkıldı süratle yapmını hızlandıracağız elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

Üstel bölgedeki asfaltlama çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Esentepe’de de bölge halkına da Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin Özel Yasa ilgili süreci anlatan Üstel, daha güçlü belediyelerle yolumuza devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.BRT
 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis’te UBP ve CTP grup toplantıları yapıyor

Published

on

By

Meclis’te, Ziya Öztürkler’in istifası sonrası Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) grupları toplantı yapıyor.

Cumhuriyet Meclisi’nde ayrı ayrı toplanan UBP ile CTP, Ziya Öztürkler’in istifası sonrası izlenecek süreci değerlendiriyor.

Meclis’ten alınan bilgiye göre, Ziya Öztürkler’in sosyal medyadan duyurduğu istifa dilekçesini Meclis’e sunması gerekiyor.

İstifa dilekçesinin Meclis’e sunulmasının ardından Genel Kurul’un toplanması ve başkan ile başkan yardımcısı seçimlerini yapması bekleniyor.

Genel kurulun bu süreci tamamlamasının ardından 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine başlanması öngörülüyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Manşet + 18.11.2024

Published

on

By

Devamını Oku

Kıbrıs

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Olguner:Deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alın

Published

on

By

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, devleti yönetenlere “deprem riskini fark edin ve siyaset üstü bir konu olarak ele alin!” çağrısında bulundu.

KTMMOB Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner yaptığı yazılı açıklamada, cumartesi gününe, adanın açıklarında yaşanan deprem şoku ile başladıkları kaydedildi.

Ülkenin depremlere hazır olup olmadığıyla ilgili soruların Şubat 2023’te yaşanan deprem sonrası gündeme geldiğini ve önceki gün yaşanan depremlerle yeniden su yüzüne çıktığını dile getiren Olguner, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği altında kurulan Yapı Denetim Portalı’nın, kendi sistemi dahilinde yapılan binaların depreme karşı gücünü garanti altına alma hedefiyle hayata geçirildiğini kaydetti.

Meslek odasının Yapı Denetim Portalı’nı hayatta tutmak, bürokratik sorunları gidermek ve tüm belediyelere yayılmasını sağlamak için büyük bir çaba gösterdiğini dile getiren Olguner, “ancak ruhsatsız ve yapı denetim sisteminden geçmeden yapımına başlanan yapılar dayanıklılık kontrolüne tabi tutulmamakta ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Bu noktada yerel yönetimlerin de binalarımızı depreme dayanıklı hale getirme konusunu ciddiyetle ele almalı ve bu konuda kararlılık göstermeleri çok önemlidir. Ancak belediyelerin kararlılığıyla sistemin karşılaştığı sorunlar giderilebilecek, raporlama işlemi hızlanacak ve bina sahiplerine binanın depreme karşı dayanıklı olduğunu beyan eden bina kimlikleri sunulabilecektir.” ifadelerini kullandı.

-“1999 öncesi yapılan yapılar acilen elden geçirilmelidir”

Yeni yapılardan ayrı olarak ülkedeki deprem hasarı riskini en yüksek oranda taşıyan yapıların 1999 öncesi inşa edilen yapılar olduğuna dikkat çeken Olguner, “Gölcük Depremi Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde deprem gerçeği ile yüzleştiğimiz adına bir milat olmuştur. Bu tarihten itibaren yapı malzemeleri değişmiş, standartlar depreme göre güncellenmiş ve binaların taşıyıcı sistemlerinin asgari ihtiyaçları inşaat mühendisleri tarafından elden geçirilmiştir. Ancak eski yönetmelik uyarınca yapılan bu yapılar mutlaka İnşaat Mühendisleri tarafından testlere tabi tutulmalıdır.” dedi.

Toplumda genel olarak yanlış bilinenin aksine ‘eski binaların yeni binalardan daha sağlam olduğu’ söyleminin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Olguner, bu yapıların hazır beton, nervürlü demir, mütemadi temel gibi önemli yapı elemanlarını kullanılmadan yapıldığını kaydetti.

Olası bir deprem anındaki dayanıklılıkların, inşaat mühendisleri tarafından test edilmesi gerektiğini dile getiren Olguner, devletin görevinin sadece okulların güçlendirmesini yapmak değil, aynı zamanda ülkedeki tüm binaların sağlamlığını kontrol edecek mekanizmaları da hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Mimarlar Odası olarak KTMMOB’de Şehir Planlama Dairesi ile yaptıkları imar planı toplantılarında deprem tehlikesinde olan binaların yenilenmesi için imar teşviklerinin hayata geçmesi gerektiğini dile getiren Olguner, bu konuda çalışmaya hazır olduklarının altını çizdi.

Depreme karşı dayanıksızlığı tespit edilmiş olan binaların yıkılarak yeniden inşa edilmesini sağlayacak imar teşviklerinin imar planlarında belirlenmesiyle birlikte, olası bir deprem durumunda birçok vatandaşın hayatının kurtulacağına inandıklarını dile getiren Olguner, bu konudaki çalışmaları ve Şehir Planlama Dairesi’ne sunacakları öneri rapor hazırlıklarının devam ettiğini kaydetti.

-“Deprem riski gerçektir ve siyaset üstü bir konudur!”

Bu konuda önlem almanın hükümetin, muhalefet partilerinin, yerel yönetimlerin ve tüm kamu yöneticilerinin sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Olguner sözlerini şöyle tamamladı:

“Mimarlar Odası, kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek odası olarak Yapı Denetim Portalı ile yeni yapıları ve imar planı önerileri ile eski yapı stokundaki binalarımızı daha güvenli hale getirmek için yoğun çabalarına devam edecektir.

Devleti yönetenler de bu konunun ciddiyetini fark etmeli, konuyu siyasetten arındırarak ele almalı ve bilim insanlarının sözlerine kulak vermelidir. Ülkemizde yaşayan her bireyin can güvenliğini korumak devletin en asli görevidir. Bu görevi her fırsatta ilgililere ve yetkililere hatırlatmaya devam edeceğiz!”

Devamını Oku

Trending

Reklam