Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Uzmanlar uyarıyor: İsveç ve Norveç’te buzullar artan bir hızla eriyor

Published

on

İsveç ve Norveç’te buzullar, iklim değişikliği nedeniyle gezegende devam eden ısınmanın da etkisiyle giderek artan bir hızla eriyor.

AB’nin yeryüzü inceleme programı Copernicus’a göre, Avrupa’da kayıtlara geçen “en sıcak” yılın yaşandığı 2024’te İsveç ve Norveç’te buzullar 1,8 metre eridi. Bunun “endişe verici” bir rakam olduğu ifade ediliyor.

Buzullardaki bu dramatik kayıp, bilim insanları ve çevre uzmanları arasında kaygılara yol açıyor.

Buzul bilimi uzmanları, bu eğilimin devam etmesi halinde, bu buzulların birçoğunun önümüzdeki on yıllar içinde tamamen yok olabileceği konusunda uyarıyor.

İsveç’te buzul bilimci olan Erik Huss, “Bu küçük buzullara dikkat etmemiz gerekiyor. Biz insanlar için inanılmaz derecede önemliler – enerji, tarım, su, her şey için! Dağların tüm ekolojisi bu suya bağlı,” diyor ve ekliyor:

“Ağustos ayında Kårsaglaciären’e vardığımızda, tüm cephenin çökmüş olduğunu görünce şok oldum. Kendimi kötü hissettim ve gözlerim yaşardı. Nasıl bu kadar çabuk yok olabilmişti?”

Bu yıl yoğun kar yağışı buzulların biraz toparlanmasına yardımcı oldu. Ancak profesör Nina Kirchner bunun sadece bir “yanılsama” söylüyor ve “Yoğun kar yağışını ‘güvende’ olduğumuzun bir işareti değil. Uzun vadede bunun bir önemi olmayacağını, İsveç’te buzulların erimeye devam edeceğini biliyorum,” diye ekliyor.

Buzulların erimesi Dünya’nın iklim döngüsünün doğal bir parçası olsa da, bunun görülmemiş bir hızla gerçekleşmesi ekosistemlerin uyum sağlaması açısından “çok hızlı” bulunuyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre, gezegendeki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70’i buzullardan ve kardan temin ediliyor ve tarımı, endüstriyi, enerji üretimini ve içme suyu kaynaklarını destekliyor.

Dünyanın her kıtasındaki 275.000’den fazla buzul, yaklaşık 700.000 kilometrekarelik bir alana yayılmakta ve tahminen 170.000 kilometreküp buz içermekte.

Su döngüsündeki rollerinin ötesinde, buzullar gezegenimizin tarihini yansıtıyor.

Buzullar, geçmişteki iklimlerin, çevresel değişikliklerin ve hatta insan faaliyetlerinin paha biçilmez kayıtlarını barındırıyor.

Buzullar çekildikçe, sadece bu yeri doldurulamaz tarihi arşivleri değil, aynı zamanda su döngüsüne bağlı kırılgan ekosistemleri de kaybediyoruz. Bu kayıp küresel biyoçeşitliliği tehdit etmekte ve gelişmesi binlerce yıl süren hassas ekolojik dengeleri bozmaktadır.

Dünya Meteoroloji Örgütü, gezegenin bu hızla ısınmaya devam ettiği bir senaryoda, İsveç’te beş buzuldan dördünün 2100 yılına kadar önemli ölçüde küçüleceği veya tamamen eriyeceği uyarısında bulunuyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Letimbiotis: “Türkiye’nin limanları açmasına karşılık Türk iş adamlarına vize verilmesini önerdik”

Published

on

By

Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açması karşılığında Türk işadamlarına AB vizesi verilmesi önerisini AB’ye yaptıklarını doğruladı.

Rum Sözcüs Letimbiotis, Rum Radyo Televizyon Kurumu RİK radyosuna bu sabah yaptığı açıklamada, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açması karşılığında Türk iş adamlarına vize verilmesi şeklinde bir öneri yaptıklarını doğruladı.

Söz konusu önerinin, AB’nin Kıbrıs sorununa daha etkin müdahil olmasını sağlama çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in çabaları çerçevesinde yapıldığını belirten Letimbiotis, Türkiye’nin limanlarını Güney Kıbrıs gemilerine açmasının ise Türkiye’nin bir yükümlülüğü olduğunu iddia etti.

Letimbiotis ayrıca, “AB-Türkiye çerçevesinin tam olarak güncellenmesi için çalıştıklarını, AB-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesinin temelinde Türkiye’nin Kıbrıs’tan doğan yükümlülükleri ve uluslararası hukuka uyum sağlamasının olduğunu” da sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Dünya

BM: “Bugün, Gazze’de insanlar hayatta kalamıyor”

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) işgal altındaki Filistin topraklarındaki kıdemli insani işler görevlisi Jonathan Whittall, Gazze’de gelecek günlerin kritik olacağını belirterek, “Bugün, Gazze’de insanlar hayatta kalamıyor.” dedi.

BM’nin “UN News” sitesindeki haberine göre, Whittall, Gazze’de gazetecilere mülakat verdi.

Whittall, “Gazze’de gelecek günler kritik olacak. Bugün, Gazze’de insanlar hayatta kalamıyor. Bombalar ve mermilerle öldürülmeyenler yavaşça ölüyor.” ifadelerini kullandı.

Gazze’de insani yardım kuruluşlarının, tedarik hatlarının yok olması nedeniyle sivillerin artan ihtiyaçları karşılayamadığını aktaran Whittall, hastanelerin yetersiz kaldığını, tıbbi malzemelerin de tükenmek üzere olduğunu kaydetti.

Whittall, yerinden edilen ailelerin barınacak yerinin kalmadığına dikkati çekerek, katı atıkların sokaklarda biriktiğini, temizlemek için malzeme olmadığını da belirtti.

Yakıt olmadan kurtarma çalışmalarının “imkansız olduğunu”, okulların yıkıldığını ya da kullanılamaz halde olduğunun altını çizen Whittall, “Gazze’de bugün hiçbir yer güvenli değil.” şeklinde konuştu.

– “Sınır tanımayan bir savaş” benzetmesi

“Siviller gibi insani yardım personeli, ilk yardım ekipleri ve gazeteciler de korunmalı ancak sınır tanımayan bir savaşta öldürülüyoruz.” diye konuşan Whittall, Gazze’deki durumun savaşa dahi benzemediğini vurguladı.

Whittall, “Gazze’deki insanlar bana bunun, gazeteciler tarafından her gün kayıt altına alınarak Filistinlilerin hayatının herkesin gözü önünde, apaçık kasıtlı olarak yok edilmesi gibi hissettirdiğini söylüyor.” ifadesini kullandı.

İnsani yardımın engellenmesinin silah olarak kullanıldığına dikkati çeken Whittall, “İnsani yardımdan yoksun bırakmak meşrulaştırılamaz ve bu asla silah olarak kullanılmamalı.” dedi.

Whittall, insani yardımların önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

– Gazze’de çocuklarda yetersiz beslenme oranı artıyor

OCHA’dan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde muayene edilen yaklaşık 1300 çocuğun 80’inde akut yetersiz beslenme görüldüğü kaydedilmişti.

Açıklamada, Gazze’de gıdanın ciddi oranda azaldığı, özellikle çocuklarda yetersiz beslenmenin hızlı artış gösterdiği vurgulanmıştı.

Devamını Oku

Dünya

İran’ın Bender Abbas Limanı’ndaki patlamada can kaybı 25’e yükseldi

Published

on

By

İran’ın Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas Limanı’nda dün meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin sayısı 25’e yükseldi.

Mehr Haber Ajansı’na göre, Hürmüzgan Eyaleti Başsavcısı Mücteba Kahramani, konuya ilişkin bilgi verdi.

Kahramani, Bender Abbas Limanı’ndaki patlamada şu ana kadar 2’si kadın 25 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Öte yandan Hürmüzgan Eyaleti Kriz Yönetimi Genel Müdürü Mehrdad Hasanzade, yaralı sayısının 800’e yükseldiğini duyurdu.

Patlama sonrası limanda çıkan yangının yüzde 80’inin söndürüldüğü belirtilirken, Bender Abbas kentinin bağlı olduğu Hürmüzgan eyaletinde 3 gün yas ilan edildiği kaydedildi.

İran’ın güneyinde Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas Limanı’nda dün öğle saatlerinde şiddetli patlama meydana gelmişti.

Patlamanın nedeninin henüz belirlenemediği açıklanmıştı.

Limandaki bazı konteynerlerin patlamasıyla meydana gelen olayda 14 kişinin hayatını kaybettiği, 750 kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

Devamını Oku

Trending

Reklam