Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Venezuela hükümeti ile muhalefet arasındaki diyalog süreci başladı

Müzakere süreci kapsamında Meksika’da bir araya gelen Venezuela hükümeti ile muhalefet temsilcileri, uyulması gereken genel şartları belirleyen mutabakat zaptını imzaladı

Published

on

Venezuela iktidar partisi ile muhalefet, Norveç’in ara buluculuğunda düzenlenen müzakere süreci kapsamında başkent Meksiko’da bir araya geldi.

Müzakerenin açılış etkinliğinde Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard’ın huzurunda taraflar, uyulması gereken genel şartları belirleyen bir mutabakat zaptı imzalandı.

Hükümet ile Muhalefetin müzakere yapmak için anlaşmaya vardığı maddeler şöyle sıralandı: Herkes için politik haklar ve seçim güvencesi, gözlemlenebilir ve doğrulanabilir seçimler için seçim takvimi, yaptırımların kaldırılması ve varlıklara ilişkin hakların iade edilmesi, anayasal hukuk devletine saygı, siyasi ve sosyal bir arada yaşama, şiddetten vazgeçme ve şiddet mağdurlarının tazmini, Venezuela halkı için ulusal ekonominin korunması ve sosyal koruma önlemleri, mutabık kalınan anlaşmaların uygulanması, izlenmesi ve doğruluğunun onaylanması. 

Muhaliflerin Venezuela Üniter Platformu Delegasyon Başkanı Gerardo Blyde, yaptığı konuşmada, bugün müzakere sürecinin ikinci aşamasına geçtiklerini belirterek, “Elbette zor ve karmaşık bir süreç olacak. Önceki müzakerelerde tartışılacak ve geliştirilecek gündem üzerinde anlaşmak kolay olmadı” ifadesini kullandı.

Muhalifler: insanımız çağdaş tarihinin en kötü krizini yaşıyor

Blyde, Venezuela halkının bir arada yaşaması ve uzun vadeli demokratik yaşama kavuşması için çalışacaklarını vurgulayarak, “Ülkemizin insanı çağdaş tarihinin en kötü krizini yaşıyor, herkesin yararına bir anlaşmaya varmak için taahhüdümüz var” ifadesini kullandı.

Venezuela Hükümet Heyeti Başkanı Jorge Rodriguez ise mutabakat zaptının imzalanmasının, tarafları birbirinden ayıran derin farklılıkların ötesinde bir umut anlamına geldiğini söyledi.

Rodriguez, iki tarafın da anlaşamadığı noktaların olduğuna işaret ederek, “Anlaşamadığımızı ve yaşamımızı ne kadar farklı gördüğümüzü zaten biliyoruz, şimdiki işimiz geleceği ve Venezuela halkının mutluluğunu garanti altına almak için nerede buluşacağımızı belirlemektir” şeklinde konuştu.

Norveç temsilcisi Dag Nylander da diyalog sürecinde kolaylaştırıcı bir görev alacaklarını dile getirerek, “Bu müzakerelerin başarılı sonucu, aktörlerin mutlak, koşulsuz bağlılığına ve siyasi iradesine göre olacak, bu sorunu sizlerden başka kimse çözemez” dedi.

Müzakere süreci

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, 6 Ağustos’taki açıklamasında, Venezuela hükümeti ile muhalefet arasında yapılması beklenen müzakerelerin ülkesinde gerçekleştirileceğini söylemişti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 23 Temmuz’daki açıklamasında, tüm konuların ele alınması için muhalefet ile diyalog masasında buluşabileceklerini söylemişti.

Maduro, konuya ilişkin olarak 13 Mayıs’ta yaptığı açıklamada da eski Ulusal Meclis (AN) Başkanı ve muhalif lider Juan Guaido ile ABD yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılması karşılığında görüşmeye hazır olduğunu ifade etmişti.

Guaido da ABD yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılması karşılığında uluslararası gözlemcilerin denetiminde ülkede “özgür ve adil” bir seçim takviminin belirlenmesi, yeni tip koronavirüs (COVID-19) aşılarının temin edilmesi ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması gibi taleplerde bulunmuştu.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İzlanda’da iki yılda dokuzuncu volkanik patlama yaşandı

Published

on

By

İzlanda’nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası’nda, Sundhnukagigar kraterlerinde yeni bir volkanik patlama meydana geldi. Bu patlama, Aralık 2023’ten bu yana ülkede kaydedilen dokuzuncu volkanik faaliyet oldu.

İzlanda Meteoroloji Enstitüsünden jeofizikçi Benedikt Ofeigsson, patlamanın büyük çaplı olmadığını ve yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda bir yarıktan lav püskürdüğünü belirtti.

Patlamanın hava trafiğini etkilemediği bildirildi ancak yetkililer, bölgedeki hava kalitesi konusunda dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Devamını Oku

Dünya

Libya, Türkiye ile 2019’da imzaladığı Muhtırayla belirlediği kıta sahanlığını BM’de tescil etti

Published

on

By

Libya, Türkiye ile 2019’da imzaladığı deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin Mutabakat Muhtırasında belirlenen kıta sahanlığını Birleşmiş Milletlere (BM) sunduğu Nota ile tescil etti.

AA’nın haberine göre Libya’nın BM Daimi Temsilcisi tarafından BM Genel Sekreterine hitaben Akdeniz’de kıta sahanlığının belirlenmesine ilişkin 27 Mayıs’ta yazdığı Nota, BM’nin internet sitesinde dün yayınlandı.

BM’nin internet sitesinde yayınlanan Notada, Libya’nın Akdeniz’deki kıta sahanlığını gösteren ayrıntılı haritaya yer verildi.

Notada, “Libya devletinin BM Daimi Temsilciliği, Libya devletinin Akdeniz’deki kıta sahanlığının dış sınırlarına ilişkin resmi bildirimini ve bu konudaki resmi tutumunu özetleyen ayrıntılı bir harita ile işbu ekte iletmekle onur duyar.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin Mutabakat Muhtırasına işaret edilen Notada şu ifadelere yer verildi:

“Libya ile Türkiye 27 Kasım 2019 tarihinde Akdeniz’de deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Bu Mutabakat Zaptı, 11 Aralık 2019 tarihi itibarıyla Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 102. Maddesi uyarınca BM Sekreterliğinde usulüne uygun olarak tescil edilmiş olup, uluslararası hukuka dayalı olarak varılan hakkaniyetli bir çözüm teşkil etmektedir.

Ne Yunanistan ne de Mısır, uluslararası hukuka uygun olarak Libya ile Türkiye arasında sınırlandırılan deniz alanlarında egemenlik haklarına sahiptir.”

– Yunanistan ile Mısır arasındaki anlaşma geçersizdir

Libya ile Türkiye arasında imzalanan 2019’daki Mutabakat Muhtırasının Yunanistan ve Mısır arasında münhasır ekonomik bölgelerin sınırlandırılmasına ilişkin 2020’de imzalanan anlaşmayı geçersiz kıldığı kaydedilen Notada, “(Mısır ve Yunanistan arasındaki) Bu anlaşma, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukukla, özellikle de hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Libya Notasında, Yunanistan ve Mısır’ın 2014, 2021 ve son olarak Nisan 2024’te hidrokarbon arama faaliyetleri için ruhsat alanlarını tanımlama ve verme girişimlerinin Libya’nın Akdeniz’deki egemenlik haklarını ihlal ettiği vurguladı.

– Yunanistan 2022’den bu yana, Libya’nın egemenlik haklarını tamamen hiçe sayıyor

Yunanistan’ın Girit’in güneyinde hidrokarbon arama çalışmalarına onay vermesinin Libya’nın Akdeniz’deki egemenlik haklarını ihlal ettiği aktarılan Notada, “Yunanistan özellikle 26 Kasım 2022’den bu yana, Libya’nın egemenlik haklarını tamamen hiçe sayarak ve karşı kıyıya sahip devletler arasında kıta sahanlığının sınırlandırılmasına ilişkin BM Deniz Hukuku Sözleşmesi dahil olmak üzere uluslararası hukukun yerleşik kural ve uygulamalarını ciddi şekilde ihlal ederek, söz konusu açık deniz ruhsat alanlarında tek taraflı arama ve sondaj faaliyetlerine devam etmektedir.” ifadeleri yer aldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ile Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığının 16 Nisan 2025’te açıkladığı Yunanistan Deniz Mekansal Planının (DMP) bazı alanlarının Libya’nın Akdeniz’deki deniz yetki alanlarını ihlal ettiği kaydedildi.

Libya’nın Notasında ayrıca, “Yunan DMP haritasının güney kısmındaki bazı alanlar, Libya’nın uluslararası hukuka göre fiilen ve başlangıçta egemenlik haklarına ve yargı yetkisine sahip olduğu Akdeniz’deki Libya kıta sahanlığını ihlal etmektedir. Yunan DMP’nin Libya üzerinde herhangi bir hukuki etkisi yoktur.” ifadeleri kullanıldı.

Libya daha önce BM Genel Sekreterliğine gönderdiği ve BM’nin sitesinde yayınlanan başka bir Notayla Yunanistan’ın Girit’in güneyindeki deniz alanlarında hidrokarbon arama ve işletme ihalesine çıkmasına itiraz etmişti.

Devamını Oku

Dünya

Belçika’da dünyaca ünlü müzik festivali Tomorrowland’in yapılacağı alanda yangın

Published

on

By

Belçika’da düzenlenen ve dünyanın en büyük elektronik müzik festivalleri arasında gösterilen Tomorrowland’in ana sahnesi, çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.

Belçika basınına göre, her yıl temmuz ayında yapılan ve yüz binlerce kişiyi Belçika’nın Boom kasabasında bir araya getiren Tomorrowland festivalinin yapılacağı alanda yer alan sahne yandı.

Bu yıl 18-20 Temmuz ve 25-27 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan festivalin ana sahnesinde çıkan yangın büyük zarara neden oldu.

Yangından kaynaklı yoğun duman nedeniyle Belçika makamları, bölge sakinlerine pencereleri ve kapıları kapalı tutmalarını tavsiye etti.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen festivalin ana sahnesi kullanılamaz hale geldi.

Tomorrowland’in ana sahne dekoru her yıl belirlenen yeni tema doğrultusunda özel olarak tasarlanıyor.

Yaklaşık 400 bin kişinin katıldığı festivalin kapanış gösterisinde havai fişek gösterisi de yapılıyor.

Öte yandan, yangın öncesinde festival kurulumunda bine yakın işçi çalışıyordu.​​​​​​​

Devamını Oku

Trending

Reklam