Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

WhatsApp ve Instagram’da kesinti sona erdi: Meta yeniden çevrimiçi

Published

on

Meta’ya ait uygulamalarda Çarşamba günü yaşanan küresel erişim sorunu sonrasında WhatsApp ve Instagram yeniden hizmete açıldı. Ancak Facebook’taki sorunların tamamen giderilip giderilmediği henüz doğrulanmadı.

Meta, X platformunda yaptığı açıklamada, “Bizimle olduğunuz için teşekkürler! yüzde 99 oranında sorunları çözdük, son kontrolleri yapıyoruz. Kesintiden etkilenen herkesten özür dileriz” ifadelerini kullandı.

Kesinti sırasında, arıza takip platformu Downdetector’a göre Çarşamba akşamı 22 binin üzerinde kullanıcı Facebook’ta, 18 binin üzerinde kullanıcı ise WhatsApp’ta erişim sorunu bildirdi.

Sorunlar, Birleşik Krallık, Avrupa’nın bazı bölgeleri, Asya, Avustralya, Güney Amerika ve ABD gibi birçok farklı coğrafyada hissedildi.

WhatsApp, X platformunda yaptığı bir diğer paylaşımda, “Ve geri döndük, keyifli sohbetler!” mesajını paylaştı. Instagram ise, “Ve biz de döndük – beklediğiniz için teşekkür ederiz, kusura bakmayın” ifadelerini kullandı.

Facebook’un aylık aktif kullanıcı sayısı üç milyarı aşıyor
Kesintiler, Downdetector verilerine göre Çarşamba günü GMT ile 18:00 civarında başladı. Bildirilen sorunlar arasında uygulamalara erişememe veya bazı kullanıcılar için içerik akışlarının yenilenmemesi gibi durumlar yer aldı.

Meta, kullanıcıların yaşadığı problemlerle ilgili kısa süre içinde bir çözüm üzerinde çalıştığını belirterek, “WhatsApp’a erişimde bazı sorunların farkındayız. Çoğu kullanıcı için durum normale dönmeye başladı. Sorunların kısa sürede tamamen çözüleceğini öngörüyoruz,” açıklamasında bulundu.

Meta’nın sahip olduğu platformlar, dünya çapında en popüler uygulamalar arasında yer alıyor. Facebook’un aylık aktif kullanıcı sayısı üç milyarı aşıyor.

Şirketin en büyük kesintisi, 2021 yılında yaşanmıştı. O dönemde Facebook, Messenger, WhatsApp ve Instagram hizmetleri yaklaşık altı saat boyunca erişime kapanmış ve şirketin kurucusu Mark Zuckerberg kullanıcılarından özür dilemişti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran’da patlama meydana gelen limanda arama kurtarma çalışmaları sona erdi

Published

on

By

İran’ın Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas kentinde 26 Nisan’da patlama meydana gelen limanda arama kurtarma çalışmalarının sona erdiği bildirildi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Hürmüzgan Kızılay Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Son 2 günde herhangi bir yaralı veya hayatını kaybetmiş kişiye ait kalıntıya rastlanmaması nedeniyle, cumartesi akşamı itibarıyla arama ve kurtarma çalışmaları sona ermiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Kayıp yakınlarından onlarca kişi dün, patlamada kaybolan yakınlarının akıbetinin belirlenmesi talebiyle limanın girişinde toplanmıştı.

İran Kriz Yönetimi Sözcüsü Hüseyin Zeferi, 29 Nisan’da yaptığı açıklamada, Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas’ın Şehid Recai Limanı’nda hayatını kaybedenlerin sayısının 70’e çıktığını açıklamıştı.

Şu ana kadar DNA testiyle kimlikleri tespit edilen 46 kişinin cenazeleri yakınlarına teslim edilmişti.

İran’ın güneyinde Basra Körfezi kıyısında yer alan Bender Abbas Limanı’nda 26 Nisan’da öğle saatlerinde şiddetli bir patlama meydana gelmişti.

İranlı yetkililer, yaklaşık 1200 kişinin yaralandığı patlamanın sabotaj olduğuna dair şu ana kadar herhangi bir bulgu edinmediklerini açıklamıştı. İçişleri Bakanı İskender Mumini, patlamanın “ihmalden” kaynaklandığını söylemişti.

Devamını Oku

Dünya

BM: Gazze Şeridi’ndeki insani durum hayal edilemeyecek boyutlarda

Published

on

By

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze’ye yönelik “tam ablukasının” 9. haftasına girmesiyle, bölgede “eşi benzeri görülmemiş bir insani felaketin” yaşandığını bildirdi.

UNRWA, X platformundan yapılan açıklamada, konuyla ilgili bilgi verildi.

“Gazze Şeridi’ndeki insani durum hayal edilemeyecek boyutlarda” ifadeleri kullanılan açıklamada, İsrail’in uyguladığı “tam ablukanın” 9. haftasına girilmesiyle birlikte bu insani felaketin daha önce görülmemiş seviyelere ulaşmasının önüne geçmek için uluslararası çabaların birleştirilmesi gerektiği kaydedildi.

UNRWA ayrıca bölgede derhal ateşkes sağlanması gerektiğini de bir kez daha vurguladı.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, 2 Mayıs’ta, İsrail ablukasının “sessizce her gün daha fazla çocuk ve kadını öldürdüğünü” belirtmişti.

Gazze Hükümeti Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail es-Sevabite ise 1 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, abluka nedeniyle bölgenin “açlığın ileri bir evresine” geçtiğini kaydetmişti.

İsrail, 2 Mart’ta Gazze’ye yönelik tüm geçiş noktalarını kapatmış, insani yardım ve yakıt girişini engellemişti. Devam eden soykırım nedeniyle bölgede yaşayan 2,4 milyon Filistinlinin tamamı yardımlara bağımlı hale geldi.

BM ve uluslararası kuruluşlara göre, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de nüfusun yüzde 90’ından fazlası evlerini terk etmek zorunda kaldı; çoğu defalarca yerinden edildi, kalabalık sığınaklarda ya da açık alanlarda yaşam mücadelesi veriyor. Bu durum, hastalık ve salgınların da hızla yayılmasına yol açtı.

ABD’nin desteğiyle, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü saldırılarla çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 170 bini aşkın Filistinli öldü veya yaralandı, 11 binden fazla kişi ise hala kayıp durumda.

Devamını Oku

Dünya

Sierra Leone’de M çiçeği vakaları artmaya devam ediyor

Published

on

By

Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de M çiçeği virüsü (mpox) vakalarının yayılmaya devam ettiği bildirildi.

Sierra Leone Ulusal Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamada, ülkede şu ana kadar 763 M çiçeği vakasının tespit edildiği ve 177 yeni vakanın son haftada kaydedildiği belirtildi.

Vakaların büyük bölümünün başkent Freetown ve çevresinde yoğunlaştığı, salgın nedeniyle 9 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Sierra Leone, Dünya Sağlık Örgütü ve ortaklarından temin ettiği 61 bin 300 doz M çiçeği aşısını geçen ay, ülkede ön saflarda görev yapan sağlık çalışanlarına, yüksek risk altındaki bireylere ve 12 yaşından büyük çocuklara uygulamaya başlamıştı.

Sierra Leone’de ocak ayında 2 kişide M çiçeği (mpox) virüsünün belirlenmesinin ardından ülkede “acil durum” ilan edilmiş ve sınır kapılarında gözetim arttırılmıştı.
Hem hayvanlardan hem de insanlardan bulaşıyor

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyayı kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşı nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam