Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Yabancı uyruklu işçilere Türkçe bilmeleri kriteri getiriliyor

Published

on

KKTC’ye çalışmak için gelen yabancı uyruklu işçilerin nitelik, yeterlilik ve deneyim kriterlerinin belirlenmesini de amaçlayan “Mesleki Eğitim Faaliyetlerine İlişkin İş birliği Protokolü” yenilendi. Yeni düzenlemeyle KKTC’ye çalışmaya gelecek yabancı uyruklu işçilerden A2 seviyesinde Türkçe Dil Belgesi de talep edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ve 2019’da yürürlüğe giren söz konusu protokol yeniden düzenlendi. Çalışma Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre protokole Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu ile Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu imza koydu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nda düzenlenen imza töreninde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Tahir Serhat, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Aytunç Şirket, Çalışma Dairesi Müdürü Sezgi Ballı ile Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın da hazır bulundu.

-Gardiyanoğlu: “Bu protokolü önemsiyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, süresi biten protokolün konjonktüre uygun şekilde yeniden düzenlendiğini söyledi.

Protokolle Çalışma Dairesi tarafından kullanılan meslek kodlarının Eğitim Bakanlığı ile uyumlu hale getirildiğini ifade eden Gardiyanoğlu, çalışma uygunluk belgesi alarak ülkeye gelen yabancı uyruklu işçilerin çalışma izni yenileme ya da aynı meslek dalında yatay geçiş işlemi yapması halinde bazı eğitimler almak zorunda olacağını kaydetti.

Gardiyanoğlu, kalifiye eleman olarak yetişen yerli iş gücünün korunması amacıyla ülkeye gelen yabancı işçilerin Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak sertifikalandırılmasının hedeflendiğini de söyledi.

Bakanlık olarak bu protokolü çok önemsediklerini ifade eden Gardiyanoğlu, dünyada değişen iş gücü hacminin KKTC’ye de yansıdığını, son yıllarda adaya üçüncü dünya ülkelerinden çok sayıda çalışan geldiğine işaret etti.

Ülkeye gelen yabancı uyruklu işçilerden çalışacakları mesleklerle ilgili mesleki belge talep ettiklerini belirten Gardiyanoğlu, bu belgelerin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylandığını, protokolde yapılan yeni düzenlemeyle gerek iş sağlığı güvenliği, gerekse yabancı dille ilgili Çalışma Dairesi ile Mesleki Teknik Öğretim Dairesi tarafından belli dönemlerde kalifiye eleman yetiştirilmesi amacıyla mesleki eğitimler gerçekleştirileceğini söyledi.

-Çavuşoğlu: “İş hayatında sertifikasız kimse kalmayacak prensibi ile yola çıktık”

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, mesleki eğitimle ilgili yasal düzenlemelerden sonra mesleklerin sertifikalandırılması, yurt dışından gelen iş gücünün KKTC’deki denkliğine başvurulması süreçlerinin protokol kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürdürüldüğünü kaydetti.

“İş hayatında sertifikasız kimse kalmayacak” prensibiyle yola çıktıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, tüm bakanlıkların bu süreçte büyük adımlar attığını söyledi.

İş güvenliği konusundaki yeterliliklerin protokol kapsamına eklendiğini de belirten Çavuşoğlu, Çalışma Bakanlığı’nın uyguladığı kod sistemini Eğitim Bakanlığı ile uyumlaştırmanın bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Yurt dışından gelen insanlara gereken eğitimin verilmesi, dil açısından da topluma uyum sağlanmasıyla ilgili sürece destek verecek bir protokol imzaladıklarını kaydeden Nazım Çavuşoğlu, şunları belirtti:

“Yabancı işçiler ülkeye gelirken, aileleri de gelmekte. Okullarda dil sorunu yaşanmaktadır. Bundan sonra yabancı işçiler kayıt olurken onlardan Türkçe yeterlilik sertifikası talep edeceğiz. Buraya gelen insanlara ülkemizin dilini, kültürünü anlatarak, sisteme dahil etmeyi amaçlayan düzenlemeler yaptık.”

-Protokol neyi içeriyor?

Protokol, ülkeye çalışma amacıyla gelen yabancı uyruklu işçilerin Meslek Eğitim Yasası ve Mesleki Yeterlilik Yasası kapsamında; nitelik, yeterlilik ve deneyim kriterlerinin belirlenmesini ve iş gücü talebinin kalifiye eleman olarak karşılanmasını amaçlıyor.

Protokole göre, yurtdışından gelen yabancılar çalışma izni alabilmek için mesleki eğitim ve deneyimlerini belgeleyerek iki bakanlık tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak Çalışma Uygunluk Belgesi alarak iş gücü piyasasına dahil olurken, yapılan yeni düzenlemeyle KKTC’ye çalışmaya gelecek yabancı uyruklu işçiler için Hijyen ve Sanitasyon Sertifikası, İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası ve A2 seviyesinde Türkçe Dil Belgesi aranacak.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: Genel Kurul toplam 56, komiteler 116 toplantı gerçekleştirdi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, 10. Dönem 4. Yasama Yılı olan 1 Ekim 2024 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında Genel Kurul’un 55 olağan ve 1 olağanüstü olmak üzere 56 birleşim yaparken, komitelerin de 116 toplantı  gerçekleştirdiğini belirtti.

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, yasama faaliyetleriyle ilgili bilgi verdiği yazılı açıklamasında, komite toplantılarının, yasa tasarıları ve önerilerinin aciliyet durumuna göre planlandığını, gerek Genel Kurul günlerinde Genel Kurul’dan alınan yetkiyle, gerekse çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde olacak şekilde çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.

-Komiteler yaz tatilinde de çalışmalarına devam edecek…Genel Kurul olağanüstü toplanabilir

Yasalaşma süreci kapsamında bu yasama yılında toplam 60 yasanın Genel Kuruldan geçtiğini belirten Öztürkler, Cumhuriyet Meclisi’nin yaz tatili döneminde de yasama faaliyetlerinin kesintiye uğramaması adına, ilgili komitelerin çalışmalarına devam etmek üzere Genel Kurul’dan yetki aldığını hatırlattı.

Öztürkler, bu çerçevede komitelerin, yaz aylarında da yasa hazırlık ve değerlendirme süreçlerini sürdüreceklerini belirterek, ayrıca, gerekli görülmesi halinde Meclis Genel Kurulu’nun yaz döneminde Olağanüstü Toplantı çağrısı yoluyla toplanabileceğini de kamuoyuyla paylaştı.

Meclis faaliyetlerinin aralıksız sürdürülebilmesi amacıyla, meclis personelinin yaz dönemi boyunca görevlerinin başında olmaya devam edeceğini de belirten Öztürkler, yaz aylarında da Meclis’in tüm kurumsal birimlerinin, çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini vurguladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

CTP Gençlik Örgütü Girne İlçesi Dikmen’de Su Arıtma Tesisi’nin mühürlenmesini protesto etti

Published

on

By

 Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gençlik Örgütü Girne İlçesi, Dikmen’de Su Arıtma Tesisi’nin mühürlenmesini protesto etti.

CTP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, halkın yararına bir hizmetin gerekçesi tartışmalı bir kararla durdurulduğu savunularak, bunun kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, “Dikmen Belediyesi tarafından hayata geçirilmek istenen proje ile bölgede yaşayan halka daha uygun fiyatla içme suyu sağlanması ve zabıta ekipleri için bir hizmet ofisi oluşturulması hedefleniyordu. Ancak, inşaat henüz tamamlanmadan Girne Kaymakamlığı makamı boş olduğu gerekçesiyle devreye giren Lefkoşa Kaymakamı tarafından tesis mühürlendi.” denildi.

Protesto sırasında yapılan açıklamada, Lefkoşa Kaymakamı’nın, tesisin inşaat izni olmadığı gerekçesiyle projeyi durdurduğu, ancak kendisine ait olduğu iddia edilen ve Girne Kaymakamlığı tarafından mühürlenmiş bir izinsiz yapının da bulunduğu iddia edildi.

CTP Gençlik Örgütü temsilcileri,  “Halkın suyunu mühürleten kişi, kendi izinsiz yapısını nasıl açıklamaktadır? Kamu görevi, halkın ihtiyaçlarını engellemek midir, yoksa halk için çalışan yerel yönetimlere destek vermek midir?” sorularını yöneltti.

Açıklamada, “Dikmen halkının suyunu mühürlemenize izin vermeyeceğiz. Su, sağlık ve temel ihtiyaçlar siyasi hesaplara kurban edilemez.” ifadeleri kullanıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Halkın Partisi Güzelyurt yeni ilçe binası açıldı

Published

on

By

Halkın Partisi Güzelyurt’ta yeni ilçe binasının açılışı dün yapıldı.

Halkın Partisi Parti Meclisi ve Güzelyurt İlçe Yönetim Kurulu üyesi Tevfik Direnç’in konuşmasıyla başlayan açılışta Güzelyurt İlçe Başkanı İmam Güçlü, HP Genel Sekreteri Turgut Alas ve Genel Başkan Kudret Özersay birer konuşma yaptı.

HP’den yapılan açıklamaya göre, Halkın Partisi’yle yollarının kısa süre önce kesiştiğini vurgulayan  Tevfik Direnç Güzelyurt’ta merkezi bir yerde halkın kolaylıkla ulaşabileceği  bir hizmet noktasının hayata geçirilmesine katkı koyan herkese teşekkür etti. Direnç, temiz ve ilkeli siyaseti benimsemiş herkesin Halkın Partisi çatısı altında ülkeye hizmet vermesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra sözü alan HP Güzelyut İlçe Başkanı İmam Güçlü de, hem vatandaşa hem de esnafa katkı sağlayacak, halk ile iç içe olacak bir ilçe binasının açılmasının önemli olduğunu, kişisel menfaate göre değil toplumun yararına göre siyaset yapmanın yol haritaları olduğunu belirtti.

Halkın Partisi’nde ülkeye hizmet etmeye çalışmanın bir onur olduğuna da söyleyen Güçlü “Güzelyurt’ta ve ülke genelinde bundan sonra Halkın Partisi daha da güçlü olacak ve bizler bunun için var gücümüzle çalışacağız” dedi.

HP Genel Sekreteri Turgut Alas ise konuşmasında, hükümetin ülkede kurum bırakmadığını, tümünü batırıp satılma noktasına getirdiğini savunarak, “Kendi şahsi menfaatini düşünen, makam ve mevki derdine düşenler bu ülkenin en büyük düşmanıdırlar. Memleketimizi bu kesimlerin elinden kurtarmak için Halkın Partisi’ndeyiz. Halkın Partisi genç bir siyasi partidir, sizlerin de desteği ile bu mücadeleyi cesaretle başarıya ulaştıracağız” dedi.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay da “Bu ülkedeki vatandaşlar arasında hiçbir zaman ayrım yapmadan herkesi kucaklayarak çalışan Halkın Partisi, vatandaşın parasını çalanların, hırsızların, yolsuzların, şahsi menfaati için ülkeyi satanların karşısında duran onların korkulu rüyası olan bir siyasi partidir” dedi.

Özersay, bundan sonra da korkusuzca bu mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, bu yolculukta başarının sadece bir siyasi partinin çabası ile olamayacağını, halkın da sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Devamını Oku

Trending

Reklam