Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Yüksek Mahkeme Başkanı Özerdağ: “Yüksek Mahkeme’nin yeni binasının inşasına çok yakında başlanacak”

Published

on

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Metehan’da yapılacak olan Yüksek Mahkeme’nin yeni binasının inşasına çok yakında başlanacağını açıkladı.

“Devleti oluşturan üç erk; yasama, yürütme ve yargı aynı güzergah üzerinde yan yana olacak.” diyen Özerdağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Metehan yerleşkesiyle ilgili protokol çerçevesinde yeni binanın inşaatının yapılacağını kaydetti.

İnşaat alanının 7 bin metrekareye yakın olacağını belirten Özerdağ, “Yeni binada 300 kişi kapasiteli bir konferans ve Yüksek Mahkeme’nin kullanımında olacak beş duruşma salonu, Yüksek Adliye Kurulu ve Yüksek Mahkeme’nin kullanımında olacak birer toplantı salonu, savcı ve avukatların kullanımı için odalar ve büyük bir kütüphane olacak.” ifadelerini kullandı.

“Ceza istinaflarına gelen tutuklu ile mahkumlar binanın bodrum katında tutulacak ve salona alttan özel koridordan çıkartılacak.” diyen Özerdağ, Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği, Yüksek Mahkeme Mukayyitlikleri ve bilgi işlem departmanlarının da yeni binada hizmet vereceğini kaydetti.

Ülke genelindeki mahkeme binalarıyla ilgili eksikliklerin giderilmesi aracıyla yapılan çalışmalara değinen Özerdağ, bu konuda ciddi çalışmaların yapılmakta olduğunu dile getirdi. Özerdağ, vatandaşa daha hızlı ve iyi şartlarda hizmet veren bir yargının olabilmesi için kapasite sorunlarının giderilmesi gerektiğini vurguladı.

– “Yüksek Mahkeme, 2015’ten beri proje yürütüyor”

Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine açıklamalarda bulunan Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Yüksek Mahkeme’nin o dönemde aldığı kararlar sonrasında 2015’ten beri Metehan bölgesinde yeni binanın inşası için proje yürüttüğünü ifade etti.

Özerdağ, “Son yıllarda Metehan bölgesinde diğer Anayasal erklere ait binaların yerleşke şeklinde inşa edilmeye başlanmasıyla birlikte, Yüksek Mahkeme binası için de 2015 yılında aynı bölgede verilen ancak yetersiz olan alanın takası ile taleplerimiz doğrultusunda diğer binalarla aynı hizada ancak onlardan ayrı olarak konumlanacak bir binanın inşası için arazi tahsisine gidildi.” diye konuştu.

Bertan Özerdağ, Yüksek Mahkeme ve Yüksek Adliye Kurulu tarafından alınan kararlar doğrultusunda yeni binanın arazi tahsisi ile projelendirilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiğini açıkladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Metehan yerleşkesiyle ilgili protokol çerçevesinde yeni binanın inşaatının yapılacağını ifade eden Özerdağ, “Bu vesileyle projenin hayata geçmesine destek veren Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC yetkililerine teşekkür ederim.” dedi.

Özerdağ sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin Anayasa’da belirlenmiş üç kuvveti yasama ve yürütme yanında yargı kuvveti olan Yüksek Mahkeme ile birlikte Yüksek Adliye Kurulu’nun da faaliyet göstereceği bir binanın Metehan bölgesinde yer alacak yerleşke içerisinde inşa edilecek. Böylece gerek 2015’te Yüksek Mahkeme tarafından başlatılan Metehan bölgesinde yeni bir Yüksek Mahkeme binası inşaatı projesinin hayata geçmesi, gerekse de bazı başka ülkelerde görmekte olduğumuz, devleti oluşturan üç erkin, ‘yasama yürütme ve yargı’ kuvvetlerinin temsiliyeti sağlanmış olacak.”

– “Yüksek Mahkeme binasının yapımına yakında başlanması planlanıyor”

Yüksek Mahkeme’nin yeni binasının yapımına şubatta başlanmasının planlandığını kaydeden Özerdağ, edindikleri bilgiye göre, binanın 2026’nın başlarında tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Yüksek Mahkeme’nin halen kullanımında olan binanın günün ihtiyacını sağlamakta yetersiz olduğunu belirten Özerdağ, Yüksek Mahkeme’nin ilk kez mahkeme ve idari faaliyetlerini yürütmek amacıyla projelendirilmiş bir binaya sahip olacağını aktardı.

Yeni binayla Yüksek Mahkeme’nin çalışmalarında verimlilik ve sürat artışı yakalanacağına dikkat çeken Özerdağ, binanın son teknolojiyle yargısal çalışmaların yürütülmesine büyük katkı sağlayacağını ve sadece Yüksek Mahkeme tarafından Yüksek Mahkeme’nin yargısal işlemlerini ve idari faaliyetlerini yürütmesi amacıyla kullanılacağını vurguladı.

– “İnşaat alanı 7 bin metrekareye yakın olacak”

Yüksek Mahkeme’nin mimari hizmet alarak ihtiyaçları doğrultusunda projelendirdiği binada son teknoloji yanında önemli kullanım alanlarının da yer alacağını belirten Özerdağ, “Bina, bodrum ve üç kat olmak üzere toplam dört kat olarak inşa edilecek ve inşaat alanı 7 bin metrekareye yakın olacak. Binada 300 kişi kapasiteli bir konferans ve 5 duruşma salonu yer alacak. Ayrıca Yüksek Adliye Kurulu ve Yüksek Mahkeme’nin kullanımında olacak birer toplantı salonu da inşa edilecek. Binada, savcı ve avukatların kullanımı için odalar bulunacak ve büyük bir kütüphanesi olacak.” ifadelerini kullandı.

Yüksek Mahkeme mukayyitliklerinin ilk kez iki kısma ayrılarak daha iyi hizmet vermesinin sağlanacağını ifade eden Özerdağ, Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği ve bilgi işlem departmanlarının da yeni binada hizmet vereceğini kaydetti.

Özerdağ, “Yüksek Mahkeme binasında yargıçlar, personel ve avukatlarla halkın kullanımında olacak 3 farklı kafeterya bulunacak. Ceza istinaflarına gelen tutuklu ve mahkumlar, bodrum katında tutulacak ve salona alttan özel koridordan çıkartılacak. Güvenlik önlemleri yüksek olacak.” dedi.

– “Sarayönü’deki bina Lefkoşa Kaza Mahkemesi olarak hizmet vermeye devam edecek. Burada ikinci bir Ağır Ceza Mahkemesi’nin oluşturulmasını hedefliyoruz”

Yüksek Mahkeme’nin yeni binaya taşınmasıyla boşalan yerlerin Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin kullanımına tahsis edileceğini belirten Özerdağ, çalışma alanı kapasitesinin artmasıyla Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin sorunlarının büyük ölçüde çözülmüş olacağını belirtti.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde ikinci bir Ağır Ceza Mahkemesi’nin oluşturulmasını hedeflediklerini vurgulayan Özerdağ, “Bilhassa önemli ticari davalar ve şirketlerle ilgili istidaların görüşüldüğü Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde 12 olan yargıç sayısını artırarak yeni iki yargıcın oturum yapacağı tam kadrolu mahkeme heyetleri oluşturmayı hedefliyoruz. Uzun vadede yargıç sayısı 18’e kadar çıkabilir. Böylelikle gerek ceza ve gerekse önemli ticari davaların yargılama süreçlerini hızlandırmaya, mahkemelerin yoğunluğundan kaybedilen zamanın da önüne geçmeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

– “Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin güvenlik tedbirleri artırılacak, engelli asansörü Şubat’ta hizmete girecek”

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin halen kullanımında olan küçük boyutlardaki mahkeme salonlarından daha kullanışlı mahkeme salonlarına geçileceğini kaydeden Özerdağ, ceza davalarında mahkemeye getirilen tutuklu ve mahkumların daha güvenli bir şekilde mahkeme huzuruna çıkartılması ve güvenlikli ortamda tutulabilmesi için de yeni düzenlemelerin yapılacağını aktardı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde güvenlik tedbirlerini artırmayı planladıklarını belirten Özerdağ, ayrıca 2025 yılı içinde binayla ilgili büyük bir restorasyon ve renovasyon yapılabilmesi için ihaleye çıkılacağını da dile getirdi. Özerdağ, Lefkosa Kaza Mahkemesi’nde, Girne Kaza Mahkemesi ile birlikte ilk kez bir kamusal binada engelli ve yaşlı vatandaşların kullanımda olacak asansör inşasının 2025 Şubat ayında tamamlanacağını da vurguladı.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin daha güçlü bir kadro ve kapasiteyle Lefkoşa halkına, Sarayönü’ndeki binadan hizmet vermeye devam edeceğinin altını çizen Özerdağ, “Burayı, daha iyi ve yüksek kapasiteyle çalışabilecek bir mahkeme alanına kavuşturup, halkımıza daha iyi hizmet vermeyi hedefliyoruz.” dedi.

– “Ülke genelinde mahkeme binalarıyla ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor”

Ülke genelindeki mahkeme binalarıyla ilgili duruma değinen Özerdağ, bu konuda ciddi çalışmaların yapılmakta olduğunu dile getirdi.

Girne ve Gazimağusa mahkemelerinin çalışma alanlarının kapasite olarak yetersiz olduğuna değinen Özerdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hem Girne hem de Gazimağusa için mahkemelerin çalışma alanlarının genişletilebilmesi için devletten talepte bulunduk. Girne’de iki alternatif üzerinde duruyoruz. Ya Girne Akçiçek Hastanesi’nin bize verilmesi ya da mevcut Girne Kaza Mahkemesi’ne ilaveten mahkemenin çaprazında bulunan ve halen bir kısmı mahkemeye diğer bir kısmı ise bir devlet dairesi tarafından kullanılan arazinin tümünde mahkeme binası yapılmasını planlıyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz oldu.

Girne Kaza Mahkemesi’nin mevcut binası hem ceza hem de hukuk davalarının yargısal faaliyetlerini yürütmesi için yeterli bir alan sağlamaktan uzak. Bu nedenle gerekli güvenlik tedbirlerini almakta zorluklar yaşanıyor.

İleride inşa edilecek bina ile mevcut binanın hukuk, yeni yapılacak mahkeme binasının çaprazındaki alanda olacak olan yeni binanın ise ceza davaları için kullanılması düşünülebilir. Girne Kaza Mahkemesi’nin binasının yetersiz olduğu ve daha iyi güvenlik tedbirlerinin alınmasının gerekli olduğunu görebiliyoruz.”

– “Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi, İskele’de oturum yapıyor”

Özerdağ, Gazimağusa Mahkemesi’nin yanındaki boş araziye de ilave bir bina yapılmasıyla mahkemenin kapasitesinin artırılmış olacağını belirtti.

“Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeterli salon ve oda bulunmadığı için İskele Kaza Mahkemesi’nde oturum yapılmaktadır. Bu, yargı camiası açısından pratik olmadığı gibi rahatsızlık yaratan bir durumdur.” diyen Özerdağ, hedeflerinin Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin tekrardan kendi ilçe sınırları içerisinde faaliyet gösterecek imkana kavuşmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Daha hızlı ve iyi şartlarda hizmet veren bir yargının olabilmesi için kapasite sorunlarının giderilmesi gerektiğini vurgulayan Özerdağ, “teknoloji, bina, personel ve yargıç” kapasiteleriyle ilgili eksiklikleri belirlediklerini ve çözüm üretmek için devamlı bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Özerdağ, “Binamız olmadığı müddetçe, yargıç alamayacağımızın farkındayız. Yargıç alabilmemiz için bina sorununu gidermemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bay-Sen ve Kamu-iş, Genç İşçiler Büyük Kurultayı’na katıldı

Published

on

By

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’na bağlı Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası ile Kamu İşçileri Sendikası’na (Kamu-İş) üye genç çalışanlar Ankara’da gerçekleştirilen Türk Metal Sendikası Ankara’da Genç İşçiler 2’nci Büyük Kurultayı’na katıldı.

Birçok farklı ülkeden genç katılımcının yer aldığı kurultaya Uluslararası Avrasya Metal İşçileri Federasyonu ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Uysal Altundağ da katılarak konuşma gerçekleştirdi..

Altundağ konuşmasında gençlerin ve kadınların çalışma yaşamına aktif katılımının önemine işaret etti.

Kurultayda Bay-Sen üyesi Sonay Orbay da Hür-İş Federasyonu adına konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 6 sendikanın oluşturduğu Hür İşçi Sendikaları Federasyonu’nun kurulduğu tarihten itibaren işçi ve emekçilerin hakları için büyük mücadeleler verdiğini ve şu anda ülkenin en büyük işçi federasyonu olduğunu belirten Orbay Federasyon’un Türk-Metal Sendikası ile yakın bir işbirliği içerisinde olduğunu kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerinde uygulanan haksız uluslararası izolasyonların diğer ülkelerde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sendikalarla olan işbirliklerine de engel olduğunu ifade eden Orbay, ancak her anlamda Kıbrıs Türkü’nün yanında olan Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin sendikal yaşamın en önemli kuruluşlarından Türk Metal Sendikası’nın Hür-iş Federasyonunu da arasına alarak Türkiye Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türkü’ne verilen değeri bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Kurultay’da konuşan Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sendikaları yalnızca paydaş değil çözüm ortağı olarak gördüklerini belirterek gençlerin çalışma yaşamına katılmalarına yönelik yürütülen çalışmaları anlattı.

Öte yandan Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu ile BAY-SEN Başkanı Salih Sakallı, Avrasya Metal İşçileri Sendikası’nın 59. Merkez Komite Toplantısına katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği yapıldı

Published

on

By

Dış Basın Birliği’nin Yaza Merhaba etkinliği, Birliğin lokalinin bahçesinde yapıldı.

Birlik üyelerinin yanı sıra ülkede görev yapan gazetecilerin de yer aldığı geceye Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de katıldı.

Dış Basın Birliği’nden yapılan açıklamaya göre  etkinlikte gazeteciler kaynaşma imkanı buldu.

Gazetecilere hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dış Basın Birliği’ni kutlayarak çalışmalarında başarılar diledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Kıbrıslı Türklerle eşitlik çerçevesinde bir anlaşma yapma niyeti olmadığına işaret eden Tatar, artık yeni bir yola girildiğini ve iki devletlilikten başka bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.

Dış Basın Birliği’nin Kıbrıs Türkünün sesini duyurduğunu ifade eden Tatar, bütün gazetecilere çalışmalarında başarılar diledi.

Açılış konuşmasını yapan Dış Basın Birliği Başkanı Burhan Canbaz ise, hayatını kaybeden Şair, Gazeteci ve Emekli Öğretmen Neriman Cahit’i saygıyla andı.

Yaza iyi bir başlangıç yapmak için  etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Canbaz, geceye katılan herkese teşekkür etti ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Canbaz, Birliğin önceki başkanlarından Rasıh Reşat’ın doğum gününü de kutlayarak kendisini sahneye davet etti.

Rasıh Reşat ise burada yaptığı konuşmada, Dış Basın Birliği’nde birçok değerli ismin görev yaptığını anımsatarak “Burası benim evim.” dedi.

Etkinlik, Sanatçı Serdar Kavaz’ın şarkıları ile akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hekimler Sendikası: “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası Genel Sekreteri Dr. Bayram Taşseven, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin korunması ve bakımlarının, anayasal hakları olduğuna işaret ederek, “Yaşlı bakımı toplumsal bir sorundur.” dedi.

Taşseven, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in yaşlanma ile ilgili araştırmalarının, dünya nüfusunun her geçen yıl hızla yaşlandığını gösterdiğine vurgu yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ın nüfusunun da son yıllarda aynı şekilde hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun arttığı gerçeğinin de tüm yetkililer tarafından görülmesi ve bu yöndeki politikalarını hazırlamaları gerektiğini ifade eden Taşseven, ülkede yaşlılara yönelik plan ve projeler halinde, bütünlüklü bir şekilde evde bakım hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Ülkede yerel yönetimler ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından bu çalışmaların yürütülmeye çalışıldığını belirten Taşseven, şöyle devam etti:

“Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi, Lapta Huzurevi ve Kalkanlı Yaşam Evi devlet bünyesinde hizmet sunmaya çalışmakta ancak devletin yürütmesi konumundaki iktidar oralarda da görevini layıkıyla yerine getirmemektedir.

Devletten yeterli ilgi ve desteği göremeyenler ise çareyi özel bakımevlerinde aramakta ya da kendi hasta ve yaşlılarına kendileri bakmaya çalışmaktadır. Ancak günümüz ekonomik şartlarında aile bireylerinin neredeyse tümü çalıştığı için yaşlı bakımı genellikle eğitimsiz, deneyimsiz bazen aynı dili konuşmayan bakıcılar eliyle sürmektedir.”

Sınırüstü’nde, özel bir bakımevinde geçmişte yaşananları anımsatan Taşseven, bazı eleştirilerde bulundu.

Ülkede bulunan yabancıların yaş ortalamasının 75 üstü olduğuna da işaret eden Taşseven, bu insanların bakıma ihtiyacı olduğunu, evlerinde çeşitli hizmetlere ihtiyaçları olduğunu, bunun da en temel insan haklarından olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı çatısı altındaki dairelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütleri ve ilgili derneklerin de katkı sağlayacağı politikalar üretilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Taşseven, yaşlılarla ilgili siyasilerin bir planı olmadığını savundu.

Yaşlıların unutulduğunu ve terk edildiğini iddia eden Taşseven, “Yazıklar olsun.” ifadesini kullandı ve eleştirilerde bulundu.

Ülkede tedavi edici kurumlarda olduğu gibi temel sağlıkta da ciddi hekim, personel ve alt yapı eksikleri olduğunu ifade eden Taşseven, “En büyük eksik sağlık politikalarıdır. İktidar, gerçek anlamda koruyucu, sağaltıcı ve rehabilite edici hizmetler içeren politikalar için yetkili tüm paydaşlarla istişare içinde olmalı, uyarı ve önerileri dikkate almalıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam