Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Yükselen değer “zeytincilik”…Şifa kaynağı kadim ürün zeytine talep tüm dünyada artıyor

Published

on

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Ķaranfiloğlu, 2024 zeytin rekoltesinin son üç yılda olduğu gibi 9-10 bin ton dolaylarında gerçekleştirdiğini belirtti.

Yıllardır zeytin üzerine yoğun çalışmalar yürüten Karanfiloğlu, konuyla ilgili TAK’a açıklamalar yaptı. Karanfiloğlu, küresel bazda da zeytin talebinin güçlü olduğunu, dünya çapında önemli bir zeytin üreticisi olan İtalya’da etkili olan hastalıktan dolayı son yıllarda talebin karşılanamadığını, özellikle Uzak Doğu’da zeytin ve zeytinyağının astronomik fiyatlara satıldığını belirtti. Karanfiloğlu, son yıllarda hastalık dolayısıyla zeytinde rekoltenin dünya çapında 1 milyon ton düştüğüne dikkat çekti.

KKTC’de 2024’te de rekoltenin 2023’teki gibi 9-10 bin ton dolaylarında gerçekleştiğini ifade eden Karanfiloğlu, bunun 500 tonunun sofralık geriye kalanının da yağ olarak değerlendirildiğini anlattı.

Yirmi yıl önce rekoltenin 3-5 bin ton civarlarında olduğunu, ağaç sayısının artması ve düzenli sulamaya geçilmesiyle 2010’da 10 bin tona ulaşıldığını, 2019’da 15 bin tonla rekor kırıldığını anlatan Karanfiloğlu, sulu üretimin önemine işaret etti.

-Sulu üretim şart

Sulamanın ürün miktarını artırmada çok önemli olduğuna ve bir ağacın yılda 800 litre suya ihtiyacı olduğuna işaret eden Karanfiloğlu, İskele-Karpaz bölgesinde ağaç sayısının 185 bin olmasına rağmen, en yüksek rekoltenin ilçe bazında 55  binle en az ağaca sahip Güzelyurt’ta elde edildiğini, 52 bin civarında ağaca sahip Lefke’de de rekoltenin iyi olduğunu kaydetti. Karanfiloğlu, “Modern zeytincilikte sulama şart” dedi.

Karanfiloğlu, fazla sulamanın ürün düşüklüğüne veya yaprak dökümüne neden olduğu bilincinin yanlış olduğunu, meyve veya yaprak dökümünün nedeninin hastalık veya zararlı olduğunu vurguladı.

-Zeytin pazarı

Zeytinde, narenciyede yaşanan pazar sıkıntısının öngörülmediğini ifade eden Karanfiloğlu, “Dünya genelinde pazarlamada hiçbir sıkıntı yoktur ancak ürünün kaliteli olması gerekiyor” dedi.

Son yıllarda iklim değişikliği ve başta İtalya’yı etkileyen zeytin ağaçlarında görülen bakteri kökenli  hastalıktan (Xylella) dolayı zeytinin rekolte düşüşünden dolayı değer kazandığını ifade eden Karanfiloğlu, hastalığın kontrol edilebilen bir hastalık olmadığı uyarısında da bulundu. Karanfil hastalığın Kıbrıs’ta görülmediğini belirtti.

Zeytinde küresel rekoltenin 3.5 milyon tondan 2.5 milyon tonlara düştüğünü, bugün talebin üretimin üzerinde olduğunu belirten Karanfiloğlu, diğer taraftan uzak doğuda zeytinyağı fiyatının, AB ülkelerindeki fiyatla karşılaştırıldığında 10 kata kadar çıkabildiğini de belirtti. Karanfiloğlu, talep artmasına rağmen, halen dünyada gıdada kullanılan yağın sadece yüzde 2 civarının zeytinyağı olduğuna da işaret etti.

-Zeytin ihracatı

KKTC’de rekoltenin düşük, fiyatın da yüksek olmasından dolayı dışa yönelecek bir durum oluşmadığını kaydeden Karanfiloğlu, hatta Güney Kıbrıs’tan KKTC’ye yağ geçişi olduğunu belirtti.

Zeytinin, işlenmesi, depolanması kolay, dayanıklı bir ürün olduğunu, narenciye gibi sıkıntıları bulunmadığını kaydeden Karanfiloğlu. “Zeytin, ülkesel olarak yarışabileceğimiz bir üründür. Bu ürünler çok değildir ancak bunların başında Hellim, patates ve enginar da var. Kıbrıs enginarı Dünyanın en kaliteli enginarıdır. Enginarı işleyebilirsek Dünyanın her kesimine pazarlanabilecek yüksek kalitesi var” dedi.

-Tavsiyeler

Karanfiloğlu, iyi rekolte için bir ağacın yılda 800 litre suya ihtiyacı olduğunu, “Ada Yerlisi” çeşidinin, zeytin sineği, zeytin kurdu ve halkalı lekeye karşı hassas olduğunu, meyve dökülmelerinde ana nedenin zararlı ve mantar olduğunu, bahçelerin temiz tutulması gerektiği ve kuruyan dalların rekolteyi olumsuz etkilediğini dolayısıyla zeytinin sürekli temizlenmesi ve budanması gerektiğini belirtti.

-Ada yerlisi

KKTC’nin tescil edilmiş ilk ve tek zeytin çeşidi Ada Yerlisi hakkında bilgi veren Karanfil, 90 zeytin ağacının dahil edildiği çalışmada, ağaçların 36 karakter üzerinden değerlendirildiğini, Ada Yerlisi’nin hem sofralık hem de yağlık özelliklerinin iyi olduğunu kaydetti.

Karanfiloğlu, Ada Yerlisinin verime yatma yaşının diğer çeşitlere göre biraz geç olduğunu, 6-7’nci yılında verime yatmaya başladığını, 10’uncu yılından sonra ise diğer tüm çeşitlerden daha çok verim vermeye başladığını belirtti.

Karanfiloğlu, “Ada Yerlisi”nin toplu üretimine başladıklarını, “Hedef olarak yılda 50 bin fidan” koyduklarını söyledi.

-Yağ kalitesi

Ada Yerlisinin hem lezzet hem de sağlık faydalarını belirleyen temel bileşenler arasında olan antioksidan bileşeni (Fenol)  değerinin de yüksek olduğunu kaydeden Karanfiloğlu, hasat dönemine bağlı olarak Fenol değerinin değiştiğini kaydetti. Erken hasatta (yeşil halinde) yağ oranının düşük ancak Fenol değerin yüksek, geç hasatta (meyve etinin siyahlanmaya geçtiğinde) yağ oranının yüksek, Fenol değerinin düşük olduğunu anlatan Karanfiloğlu, “Zeytin siyahlanmaya geçtiğinde kalite değerleri azalamaya yağ oranı çoğalmaya başlar” dedi.

Yağ kalitesinin etmenlerinin çok olduğuna işaret eden Karanfiloğlu, yağ çıkarma sürecinde, hasattan değirmendeki işlemlere kadar her aşamanın titizlik gerektirdiğini anlattı. Karanfiloğlu, “Ada Yerlisi”nin yağ oranının yüzde 26 olduğunu da belirtti.

-Küçük üreticiler ve pazarlama

Hazırlanan Zeytin ve Zeytin Ürünleri Yasasıya öngörülenin, üreticinin üretim ayağında olması, ürün pazarlamasının ise kooperatifler tarafından yapılması olduğunu kaydeden Karanfiloğlu, “‘Büyükkonuk Zeytin Üreticileri Tarım Kooperatifi’, Taş Değirmen ismiyle zeytin pazarlıyor, Kooperatif 200’ün üzerinde üreticinin ürün verdiği bir kooperatiftir. İngiltere’ye dahi ürün gönderdiler. Üreticinin ürününü kooperatife devretmesi, ürünün doğru koşullarda depolanması ve pazarlanması doğru yoldur” dedi.

-Yanma derecesi daha yüksek

Karanfiloğlu ayrıca, bazı iddiaların aksine, zeytinyağının kavurma amaçlı kullanılabilecek en sağlıklı yağ olduğunu bunun bilimsel olarak da ispatlandığını ifade etti.

Karanfiloğlu, Kızartma yağı olarak zeytinyağının yanma derecesinin diğer yağlara göre daha yüksek olduğunu, kızartma esnasında çıkan ve yağın yandığını düşündüren dumanın, yağın yanması sonucu değil de yağın içerisindeki suyun buharlaşması olduğunu anlattı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi komiteden geçti

Published

on

By

Bedelli askerlikle ilgili yeni düzenlemeler içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ile hali arazilerin kiralanmasına yönelik değişikliklerden oluşan Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı komiteden geçerek, Meclis Genel Kurulu’na yollandı.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi dün Komite Başkanı, UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre Komite, gündeminde bulunan UBP Milletvekilleri Resmiye Canaltay ile Emrah Yeşilırmak’ın önerdiği Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ve Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşüp, oy birliğiyle kabul etti.

Komite Başkanı UBP Milletvekili Yasemi Öztürk başkanlığındaki toplantıya komite üyeler UBP Milletvekili Hasan Küçük, CTP Milletvekili Ürün Solyalı ve UBP Milletvekili Hasan Taçoy katıldı. Solyalı ve CTP Milletvekili Ongun Talat, Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine katılmadı.

Komite toplantısında ayrıca, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, UBP Milletvekilleri Resmiye Eroğlu Canaltay ve Emrah Yeşilırmak, CTP Milletvekili Devrim Barçın, YDP Milletvekili Talip Atalay ve Bağımsız Milletvekili Jale Refik Rogers da yer aldı. Toplantıya davetli olarak KKTC Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’ndan yetkililer katılarak konu ile ilgili görüşlerini sundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Polis Örgütü’nün kuruluşunun 61’inci yılı ve Polis Günü nedeniyle resepsiyon düzenlendi

Published

on

By

Polis Örgütü’nün kuruluşunun 61’inci yıl dönümü ve 30 Haziran Polis Günü nedeniyle, dün akşam, Polis Genel Müdürlüğü’nde resepsiyon düzenlendi.

Etkinliğe; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü, Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı bakanlar, milletvekili ve bazı siyasi parti başkanları ile diğer askeri, polis ve sivil yetkililer katıldı.

Gecede, Polis Örgütü için hazırlanan tanıtım filminin gösterimi yapıldı.

Sanatçı Örge Volkan’ın da sahne aldığı gecede, Güvenlik Kuvvetleri Bando Komutanlığı Hafif Müzik Orkestrası ve Polis Genel Müdürlüğü Orkestrası (Polkestra) da müzik dinletisi sundu.

Gecede, ayrıca yaş haddinden dolayı bugün emekliye ayrılacak olan Polis Genel Müdürü Kasım Kuni’ye hizmetlerinden dolayı Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlker Görgülü tarafından “Hizmet Anısı Şildi” takdim edildi.

– Tatar: “KKTC güçlenirken, polis teşkilatı da güçlenmekte”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı konuşmada, çok anlamlı bir gecede Polis Günü’nü birlikte kutladıklarını ifade etti.

Tatar, Polis Genel Müdürü Kuni’nin son görev günü olduğunu belirterek, bundan sonraki yaşamında sağlık ve mutluluk diledi, hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

Terfi alan polis mensupları için düzenlenen törende yer alarak belgelerini birlikte takdim ettiğini anımsatan Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin polis teşkilatı, en güvenilir kurumlarımızdan biridir.” dedi.

Tatar, Polis Teşkilatı’nın İngiliz sömürge yönetiminden beri bu topraklarda halkın esenliği, barışı ve huzuru için fedakarca mücadele ettiği kaydetti.

Emekliye ayrılan ve bugün burada olmayan tüm eski polisleri yad eden Tatar, “Anavatan Türkiye’nin desteğiyle daha güçlü bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için var gücümüzle çalışmaktayız.” diye konuştu.

Polis Teşkilatı’nın her gün güçlenmekte olduğunu belirten Tatar, teşkilatın halkın refah ve mutluluk içinde yaşayabilmesi için her alanda mücadele verdiğini kaydetti.

Polis Teşkilatı’nın bu anlamlı görevi yürütürken büyük fedakarlıklar verdiğini ifade eden Tatar, böylesine bir Polis Teşkilatı’na sahip olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi, genç polislere seslendi.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güçlenirken, Polis Teşkilatı da güçlenmekte.” diyen Tatar, Polis Teşkilatı’nı geleceğe taşımak için yapılan çalışmalardan dolayı tebrik ederek, başarılar diledi.

– Kuni: “Kıbrıs Türk polisi, milli mücadele yıllarında Rum saldırılarına karşı mücahitlerle birlikte çarpıştı”

Polis Genel Müdürü Kasım Kuni de, Kıbrıs’ta polis tarihinin Osmanlı İdaresi ile başladığını, İngiliz sömürge yönetimi, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti dönemi ile milli mücadele yıllarını takip ederek, günümüze kadar uzandığını kaydetti.

“1963 Aralık ayında, Kıbrıslı Rumların adayı Yunanistan’a ilhak etmek amacıyla başlattıkları tedhiş eylemleri neticesinde, Kıbrıslı Türkler, Rumlarla ilişkilerini kesmek zorunda kalmış ve kendi bölgelerine çekilmeye başlamışlardır.” diyen Kuni, bu dönemde Rumlardan elinde çok az sayıda motorlu araç ve malzeme kalan Türk polisinin, kendi oluşumunu hızla tamamlayarak, tek çatı altında toplanmayı başardığını ve bugünkü Polis Örgütü’nün temellerinin atıldığını kaydetti.

Kuni, “İşte bu oluşumun tamamlanma günü olarak kabul edilen 30 Haziran 1964, Kıbrıs Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşu olarak kabul görmüş ve bu günün Polis Günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir.” diye konuştu.

Kıbrıs Türk polisinin, milli mücadele yıllarında polislik görevlerinin yanı sıra, Rum saldırılarına karşı mücahitlerle birlikte çarpıştığını kaydeden Kuni, Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinde üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdiğini ve adını tarihe yazdırdığını kaydetti.

– “Bu günün benim için çok ayrı bir önemi var”

“EOKA’nın tedhiş eylemlerine başladığı 1 Nisan 1955’ten, 1974 Barış Harekatı’na kadar, Türk polisi, özgürlük savaşında 48 şehit ve kayıp vermiştir. Bu vesileyle vatanı uğruna canını feda eden kahraman aziz şehitlerimizi rahmetle anmadan geçemeyeceğim.” diyen Kuni, kazalarda sancaktarlara bağlı olarak görevlerini yürüten Kıbrıs Türk polisinin, 1970’te oluşturulan Polis Genel Müdürlüğü makamıyla kurumsallaşma yolunda adım atılarak, merkezden yönetilmeye başlandığını belirtti.

Kuni, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1984’te ise KKTC Kurucu Meclisi tarafından çıkarılan ‘Polis Örgütü Kuruluş, Görev ve Yetkileri Yasası’ ile günün koşullarına göre yeniden organize edilen Polis Genel Müdürlüğü, bu düzenlemeyle yasal statüye kavuşturulmuştur. Polis Örgütü olarak bu günlere gelmemize katkı koyan, mesleki bilgi ve tecrübelerini bizlere aktaran benden önceki yöneticilerim ve meslektaşlarıma teşekkürü borç bilirim.”

Bu günün kendisi için çok ayrı bir önemi olduğunu, 1986’da polis memuru olarak katıldığı Polis Örgütü’nden, Polis Genel Müdürü olarak görev yaptıktan sonra yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılacağını ifade eden Kuni, “Böylesi anlamlı bir günde meslek hayatıma veda etmek, benim için ayrı bir önem arz ediyor.” diye konuştu.

Görev aldığı bütün kademelerde, her zaman Polis Teşkilatı’na, halka ve devlete hizmet için çalıştığını kaydeden Kuni, devlet büyüklerinin takdiriyle bu mesleğin en üst derecesine kadar yükseldiğini ve bu makamdan emekliye ayrılmanın onurunu yaşadığını dile getirdi.

Kuni, genel müdürlüğü süresince, özellikle halkla bütünleşme ve polis-halk dayanışmasını en üst düzeye çıkarmak için büyük gayret harcadığını ifade etti.

– “Başarı hepimizin başarısıdır”

Kurumu, çağdaş polis örgütleri seviyesine taşımak için her çabayı sarf ettiğini kaydeden Kuni, şöyle devam etti:

“Polis Örgütü olarak iletişimde en son teknolojiye geçilmesi, personel, araç-gereç sayısının artırılması, personelin özlük haklarının iyileştirilmesi, Polis Vakfı’nın kurulması, Polis Örgütü’nün bina yönünden modernize edilmesi sağlandı. Personelin yurt içinde ve yurt dışında eğitimi için kurslar düzenlendi ayrıca devlet kurumları ile öğretim kurumlarına başta trafik, güvenlik, narkotik, muhaceret ve yangın konularında olmak üzere eğitimler verildi. Eğitim ve sağlık kurumları ile örgütümüz arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Ülkenin kanayan yarası uyuşturucu ve trafik kazalarıyla mücadelede çalışma arkadaşlarımla yoğun çaba harcadım. Özellikle, polise yetki veren birçok yasa maddelerini güncelleyerek yasallaşması için ilgili mercilere sunduk. Görevim süresince Polis Emeklileri Derneği ile geçmişte de var olan işbirliğimizin devamı için özen gösterdim ve ilişkilerimizin daha da gelişmesine katkı koydum.”

“Başarı hepimizin başarısıdır. Başarı varsa, hiç şüphesiz ki en tepeden en alta kadar görev yapan tüm meslektaşlarımın katkısı büyük olmuştur.” diyen Kuni, onurlu ve sorumluluğu büyük olan bu makamı devralacak olan meslektaşının, Polis Örgütü’nü bıraktığı yerden çok daha ileriye taşıyacağına şüphesi olmadığını belirtti.

Tüm meslektaşlarına başarılar dileyen Kuni, Polis Genel Müdürlüğü süresince şahsına ve Polis Örgütü’ne başta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere destek verenlere teşekkürlerini sundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tatar, Stewart’ı kabul edecek

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ı kabul edecek.

Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, görüşmesaat 10.00’da başlayacak.

Stewart’ın ziyareti Kıbrıs sorunu konusunda Temmuz ayı içerisinde New York’ta gerçekleştirilecek ikinci gayriresmi genişletilmiş görüşme öncesinde gerçekleştiriliyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam