Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ziraat Mühendisleri “Sabit bir tarım politikası” talebini yineledi

Published

on

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, tarımsal ürünlerde, yerel üretimin korunması amaçlanarak tüketiciye uygun fiyatlı gıdaların sunulabileceği sabit bir tarım politikası oluşturulması gerektiğini belirtti.

Uluçam, tarım arazileri, tarımdaki politikasızlığa kurban gitmeden, tarım topraklarının korunabileceği bir yasal düzenlemenin en kısa zamanda ortaya konması gerektiğini kaydetti.

Erkut Uluçam, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, bu yılın temasının, “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı” olduğunu belirtti.

Temanın, gıdanın yaşam için ne kadar elzem olduğunu ve yaşamın temeli olan gıdanın kritik rolünü vurgulamayı hedeflediğini kaydeden Uluçam, hızlı nüfus artışı, ekonomik gelişme, kentleşme ve iklim değişikliğinin gıda mevcudiyetini tehdit etmesi nedeniyle gıda güvencesini akıllıca yönetmenin önemi konusunda küresel farkındalığı artırmanın amaçlandığını ifade etti.

Uluçam, “Bu amaçla ülkemizde üretilen tarımsal ürünlerde, yerel üretimin korunması amaçlanarak tüketiciye uygun fiyatlı gıdaların sunulabileceği sabit bir tarım politikası oluşturulması şarttır” dedi.

-“ Azalan su kaynakları gıda güvencesinin sağlanabilmesine karşı büyük bir risk faktörü”

Erkut Uluçam, tarımsal üretime artan talebe karşılık, gittikçe azalan su kaynaklarının gıda güvencesinin sağlanabilmesine karşı büyük bir risk faktörü oluşturduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI) araştırması, dünyada kişi başı gıda tüketiminin iklim krizi etkisiyle yüzde 4.6 oranında gerileyebileceğini belirtmektedir. Yani daha az gıda arzıyla daha çok insanı doyurmak zorunda kalacağımız günler yakındır. Dolayısıyla, tarımsal üretime artan talebe karşılık, gittikçe azalan su kaynakları gıda güvencesinin sağlanabilmesine karşı büyük bir risk faktörü oluşturmaktadır. Dünya genelinde toplam arazinin yüzde 37’si tarım için kullanılırken, gezegenimizde yer alan toprağın yüzde 33’ü çölleşme sonucu yok olmuş durumdadır. Toprak varlığındaki kayıplar, gıda üretiminin sürdürülebilir yöntemlerle gerçekleştirilmesinin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.”

Uluçam, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde sofradaki gıdaların besleyici içeriği ve zengin çeşitliliğinin kutlandığını bir yandan da gıda güvencesi üzerinde kuvvetlenen iklim ve biyoçeşitlilik krizi kaynaklı etkiler ve bu etkilerle mücadele için çözüm yolları üzerinde düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Erkut Uluçam, Ziraat Mühendisleri Odası’nın beklentisinin “Güzelim ülkemiz beton yığınına dönmeden, en büyük doğal kaynağımız olan tarım arazilerimiz, tarımdaki politikasızlığa kurban gitmeden, tarım topraklarının korunabileceği bir yasal düzenlemenin en kısa zamanda ortaya konulması” olduğunu belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar:Çocuklarımız hepimizin kalbinde yaşayacaktır ve ailelerimizin yanında olacağız

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsias Otel davasında ara kararın açıklanmasının ardından BRT’ye konuştu.
Türk adaletine olan güvenini yineleyen Tatar, konuyla ilgili hassasiyetlerini yetkililere bildirdiklerini söyledi.
Depremde kaybedilen canların en büyük acılardan biri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, dava sürecini yakından takip etmeye devam edeceklerini vurguladı.
Tatar, “Çocuklarımız hepimizin kalbinde yaşayacaktır ve ailelerimizin yanında olacağız. Şampiyon Melekler milletimize mal oldu. Ailelere bir kez daha sabır diliyorum” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hasipoğlu:Amaç ve hedef otelin yıkılmasına sebep olan herkesin en ağır cezayı almasıdır

Published

on

By

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri ve Türkiye Cumhuriyetindeki Depremle İlgili Hukuki ve Adli Sürecin İzlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu’nun BRT’ye açıklama yaptı.

Hasipoğlu ’18.Saat’ programında yaptığı açıklamada, 4’üncü duruşmanın yapıldığını ve 4’üncü bilirkişi raporunun konuşulduğuna işaret ederek, Türkiye hukukunda bu raporların büyük önem taşıdığını söyledi.

Amaç ve hedefin otelin yıkılmasına sebep olan herkesin en ağır cezayı alması olduğunu vurgulayan Hasipoğlu, avukatların bu yönde çabaladığını ve kamuda izni verenlerin de yargılanması için girişim yaptığını aktardı.

İsias’ta ciddi bir sahtekarlık olduğunu ve bunun da günün sonunda net bir şekilde ortaya çıkacağını belirten Hasipoğlu, “o bölgede bir tek o bina yıkılmıştır ve bu bile bize gerçeği gösteriyor” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Çavuşoğlu:Beklentimiz 3 Aralık’ta hak edenin hak ettiği cezayı almasıdır

Published

on

By

Devamını Oku

Trending

Reklam