Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

İngiltere ile AB, Kuzey İrlanda Protokolü’nün uygulanmasında anlaşamadı

İngiltere ile Avrupa Birliği arasında Brexit anlaşmasının Kuzey İrlanda’da uygulanmasına ilişkin müzakereler uzlaşıya varılamadan sona erdi.

Published

on

İngiltere Brexit Bakanı David Frost ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic Londra’da bir araya geldi.

Görüşmeler öncesinde konuşan Frost, anlaşmaya varmak için zamanın tükenmekte olduğu konusunda uyararak AB’yi Büyük Britanya’dan Kuzey İrlanda’ya giden malların kontrolünde “sağduyulu” bir yaklaşım benimsemeye çağırdı.

Sefcovic ise İngiltere’nin tek taraflı olarak kontrolleri ertelemeye karar vermesi halinde Brüksel’in “katı ve kararlı” şekilde hareket edeceğini belirtti.

3,5 saatlik görüşmelerin ardından yeniden açıklama yapan Frost, “açık ve dürüst” şekilde konuştuklarını ancak Kuzey İrlanda Protokolü’ne ilişkin bir ilerleme kaydedilemediğini duyurdu.

Ancak iki tarafın görüşmeye devam etmeyi kararlaştırdığını vurgulayan Frost, “Gerçekten yapmamız gereken şey, Belfast Hayırlı Cuma Anlaşması’nı destekleyen, Kuzey İrlanda’daki barış sürecini destekleyen ve her şeyin normale dönmesini sağlayan bazı çözümleri acilen bulmak.” dedi.

Anlaşmazlığa neden olan protokol

Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık’ın parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.

Protokole göre Brexit’e rağmen Kuzey İrlanda, AB’nin gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık’ın geri kalanıyla ticareti Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe tabi tutuluyor.

Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere’yle birlik yanlısı Protestanlar arasındaki savaşı sona erdiren Hayırlı Cuma Anlaşması gereği, kontrollerin yapılabildiği fiziki bir kara sınırı oluşturulamıyor. Bu yüzden kontrollerin ancak denizde yapılması kararlaştırılsa da uygulanmasında sorunlar yaşanıyor.

Protokolün ticarete zarar verdiğini ve Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’taki konumunu tehdit ettiğini savunan Protestanların protokole karşı mart ve nisan aylarında gösterilerde otobüs ve araçlar ateşe verilmişti. Protestoların ayrıca Katoliklerle çatışmaları yeniden başlatmasından endişe edilmişti.

İrlanda sorunu

İngiliz imparatorluğunun ilk sömürgesi İrlanda adasından İngiltere’nin elinde kalan kısmı teşkil eden Kuzey İrlanda, 1960’lı yıllardan 1998’e kadar Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere’yle birlik yanlısı Protestanlar arasındaki çatışmalara ve terör olaylarına sahne olmuştu. 40 yıla yayılan ve “Sorunlar” diye anılan yıllarda terör olaylarında 3 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.

Ada ancak 1998’de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ile sükunete kavuşurken, Kuzey İrlanda’da çatışan tarafların ortaklığına dayalı bir bölgesel yönetim kurulması üzerinde anlaşılmıştı.

Belfast Anlaşması olarak da bilinen metinler, Kuzey İrlanda’da bugün yürürlükte olan bölgesel yönetimin temelini oluşturuyor.

Barış anlaşmasının üzerinden geçen 20 yılı aşkın süreye karşın, bölge halkı arasında güven tam olarak tesis edilebilmiş değil.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Dünya yeni yıla girmeye başladı

Published

on

By

Yeni yıla ilk giren ülkeler Pasifik’teki Kiribati ve Samoa Adaları ile Yeni Zelanda oldu.

Yeni Zelanda, KKTC saati ile 13.00’te 2025’e “merhaba” dedi.

2025, Yeni Zelanda’nın Auckland ve Wellington kentlerinde görkemli havai fişek gösterileriyle karşılandı.

Auckland’deki Sky Tower Kulesi, yeni yıla özel ışık gösterileriyle aydınlatıldı.

Yeni Zelanda’nın ardından Avustralya’da KKTC saati ile 15.00’te 2025’i karşılayacak.

Avustralya’yı Asya ülkeleri Kuzey Kore, Japonya, Hong Kong ve Çin takip edecek.

Kıbrıs, Türkiye’den bir saat önce yeni yılı karşılayacak.

Rusya, Türkiye ile aynı anda yeni yıla merhaba diyecek.

Daha sonra sıra Avrupa ülkelerine gelecek.

Güney Amerika ülkelerinin ardından 2024’e en son veda edecek olanlar ise Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi Kuzey Amerika ülkeleri olacak.

Devamını Oku

Dünya

Güçlü jeomanyetik fırtınayla oluşabilecek kuzey ışıklarının birçok ülkeden görülebileceği belirtildi

Published

on

By

Güneş’teki patlamadan kaynaklanan güçlü bir jeomanyetik fırtınanın kuzey ışıklarının oluşmasına yol açacağı ve bunun birçok ülkeden görülebileceği belirtiliyor.

Güneş üzerine çalışmalar yapan astrofizikçi Ryan French, X sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Son birkaç gündür güneşte güçlü patlamalar yaşandığına dikkati çeken French, bu patlamalar sonucunda oluşan manyetik fırtınanın 31 Aralık’ta dünyayı etkisi altına almasını beklediğini ifade etti.

Space.com internet sitesinde yer alan habere göre, fırtınanın şiddetinin G3 (güçlü) seviyesinde olması ve etkilerinin Türkiye saati ile 31 Aralık saat 05.00’ten 1 Ocak 06.00’ya kadar görülmesi bekleniyor.

Haberde, jeomanyetik aktivitelere yol açan fırtınanın, genellikle kuzey ülkelerinde görülen ve kuzey ışıkları olarak adlandırılan gökyüzündeki renkli ışıkların oluşmasına yol açacağı ve bu durumun birçok ülkeden de görülebileceği aktarıldı.

Devamını Oku

Dünya

Eski ABD Başkanı Carter için 9 Ocak’ta devlet cenaze töreni yapılacak

Published

on

By

Hayatını kaybeden eski ABD Başkanı Jimmy Carter için 9 Ocak’ta devlet töreni düzenlenecek.

ABD Başkanı Joe Biden, devlet merasiminin, Carter için ilan ettiği Ulusal Yas Günü ile aynı gün yapılmasını kararlaştırdı. Biden ayrıca Carter’ın onuruna kamu binalarındaki bayrakların 30 gün boyunca yarıya indirilmesi talimatını verdi.

Washington Ulusal Katedrali’nde yapılacak devlet töreninde Başkan Biden’ın da, Carter’ın isteği üzerine, bir konuşma yapması planlanıyor.

Devlet töreni öncesi Carter’ın naaşının önümüzdeki cumartesi ve pazar günleri Atlanta’daki Carter Center’a getirilmesi ve halkın ziyaretine izin verilmesi bekleniyor.

New York Times gazetesine göre daha sonra naaş 6 Ocak’ta Washington’a getirilecek ve Kongre Binası’nda temsilciler, senatörler ve halk son görevlerini yerine getirecek.

Abraham Lincoln’e kadar uzanan bir gelenekle, Temsilciler Meclisi güney binası ile Senato binasının birleştiği Rotunda’da cenaze töreni yapılan son ABD başkanı, George H.W. Bush olmuştu.

Gazetenin haberine göre 100 yaşında hayatını kaybeden Carter’ın cenazesi 9 Ocak’taki devlet töreninin ardından Georgia’ya dönecek ve Plains şehrinde eşi eski first lady Rosalynn Carter’ın yanına defnedilecek.

Carter’ın ailesi çiçek yerine, Atlanta’da kendi adını taşıyan merkezin küresel sağlık, barış ve insan hakları alanındaki çalışmalarına yardımcı olmak üzere bağış yapılmasını istedi.

Beyaz Saray Pazar günü Başkan Biden ve First Lady Jill Biden’ın açıklamasını yayınladı. Açıklamada, “Altmış yılı aşkın bir süre boyunca Jimmy Carter’a sevgili bir dost olarak hitap etme onurunu yaşadık. Ancak Jimmy Carter’la ilgili olağanüstü olan şey, Amerika’da ve dünyada onunla hiç tanışmamış milyonlarca insanın da onu değerli bir dost olarak görmesi” ifadeleri yer aldı.

20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Başkan Donald Trump da kendi sosyal medya platformu Truth Social’da, “Jimmy’nin Başkan olarak karşılaştığı zorluklar ülkemiz için çok önemli bir döneme denk geldi ve o tüm Amerikalılar’ın yaşamlarını iyileştirmek için elinden gelen her şeyi yaptı. Bunun için hepimiz ona minnet borçluyuz” ifadelerini kullandı.

Birlemiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Carter’ın “uluslararası barış ve insan haklarına olan bağlılığını” övdü.
Guterres yaptığı açıklamada, “Başkan Carter, savunmasızlarla dayanışması, her zamanki zerafeti, ortak iyiliğe ve ortak insanlığımıza olan sarsılmaz inancıyla hatırlanacak. Bir barış elçisi, insan hakları savunucusu ve insani yardımsever olarak mirası kalıcı olacak” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam