Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

KKTC Merkez Bankası 2021 Yılının 3. Çeyrek Bülteni’ni yayımladı

Published

on

KKTC Merkez Bankası tarafından hazırlanan ve dünya ekonomisinin görünümüne, KKTC ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili en güncel istatistiki verilere ve değerlendirmelere yer verilen “2021 yılının üçüncü çeyreğine” ilişkin bülten yayımlandı.

Bültene göre, üçüncü çeyrekte,  bankacılık sektörü  aktif toplamı önceki çeyreğe göre  yüzde 4,41 artarak 59.399,6 milyon TL’ye yükseldi.

Üçüncü çeyrekte kamu maliyesi 154, 6 milyon TL açık verirken,  ikinci çeyrek rakamlarına göre, ihracat 36,3 milyon, ihracat ise 308,8 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

KKTC Merkez Bankası Başkanı Rifat Günay imzasıyla yayımlanan bültende, ilk olarak “KKTC Bankacılık Sektörü Gelişmeleri” değerlendirdildi.

2021 yılı üçüncü çeyreğinde bankacılık sektörünün aktif toplamının, eylül ayı sonu itibarıyla bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,41 artarak 59.399,6 milyon TL’ye yükseldiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

“İlgili dönemde sektörün aktif toplamı içerisindeki en büyük pay sahibi yüzde 54,13 ile brüt krediler, ikinci en büyük pay sahibi ise yüzde 29,14 ile nakit ve nakit benzeri kalemler olmuştur. 2021 yılı eylül ayı sonu itibarıyla sektörün pasif toplamı içerisinde en büyük paya sahip kalemi olan mevduat toplamı ise 48.804,6 milyon TL olmuştur. Mevduatın toplam pasifler içerisindeki payı ise yüzde 82,16 oranındadır.

Bankacılık sektörünün sermaye yeterliliği standart rasyosu (SYSR) 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,74 puanlık bir artışla yüzde 10 olan yasal sınırın üzerinde, yüzde 17,05 seviyesinde gerçekleşmiştir. Banka grupları bazında incelendiğinde SYSR, kamu eliyle yönetilen bankalarda yüzde 16,07, özel sermayeli bankalarda yüzde 12,82 ve şube bankalarında ise yüzde 22,97 olarak gerçekleşmiştir.

Bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranı 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 1,2 puan azalarak yüzde 65,88 seviyesine düşmüştür. 2021 yılı haziran ayı sonu itibarıyla 1.513,2 milyon TL olan sektörün tahsili gecikmiş alacakları (TGA) ise Eylül ayı sonu itibarıyla yüzde 1,73 artarak 1.539,4 milyon TL’ye yükselmiştir.”

Raporda, “KKTC Bütçe Gelişmeleri” de değerlendirdildi. 2021 mali yılının üçüncü çeyreğinde bütçe gelirleri ve bütçe giderlerinin sırasıyla 2.261,1 ve 2.415,7 milyon TL olarak gerçekleştiği belirtilen raporda, “2021 yılı üçüncü çeyreğinde kamu maliyesi 154,6 milyon TL açık vermiştir” denildi.

Bütçe gelirleri içerisinde en büyük paya sahip vergi gelirleri kaleminin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,6 artış yaşayarak, 1.583,4 milyon TL olduğu belirtilen raporda, bütçe gelirleri içinde ikinci en yüksek paya sahip olan vergi dışı gelirler kaleminin ise 2021 yılı üçüncü çeyreğinde 301 milyon TL seviyesinde gerçekleştiği kaydedildi.

Böylelikle vergi gelirleri ve vergi dışı gelirler kalemlerinin toplam bütçe gelirleri içindeki paylarının sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 13,3 olduğu belirtilen raporda, “2021 yılı üçüncü çeyreğinde bütçe giderleri içerisinde en büyük paya sahip ilk iki kalem ise cari transferler ve personel giderleri olup, sırasıyla 1.055,8 milyon TL ve 835,3 milyon TL olarak gerçekleşmişlerdir. İlgili kalemlerin toplam bütçe giderleri içindeki payı ise cari transferler için yüzde 43,7 ve personel giderleri için ise yüzde 34,6 olmuştur” denildi.

KKTC ENFLASYON GELİŞMELERİ

Raporda, 2021 yılı üçüncü çeyreğinde ülkede bir önceki aya göre enflasyon oranlarının temmuz, ağustos ve eylül aylarında sırasıyla yüzde 2,23, yüzde 2,54 ve yüzde 2,08 olarak gerçekleştiği kaydedildi ve şunlara yer verildi:

“2021 yılının üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık enflasyon oranları temmuz ayında yüzde 20,23, ağustos ayında yüzde 20,54 ve eylül ayında ise yüzde 21,01 olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı eylül ayı sonunda yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu sektörler yüzde 33,99 ile mobilya ve ev aletleri, yüzde 33,80 ile lokanta ve oteller ve yüzde 28,05 ile gıda ve alkolsüz içecekler kalemleri olmuştur. 2021 yılı eylül ayı sonu itibarıyla en düşük fiyat artışı ise yüzde 6,54 ile eğlence ve kültür kaleminde olmuştur.

KKTC DIŞ TİCARET GELİŞMELERİ

KKTC Ticaret Dairesi tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre 2021 yılı ikinci çeyreğinde ihracat ve ithalat rakamları sırasıyla 36,3 milyon ve 308,8 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam ihracatta yüzde 26 ve toplam ithalatta ise yüzde 30 artış gerçekleşmiştir. 2021 yılı ilk yarısında ithalat içerisinde en büyük paya sahip ilk üç kalem yüzde 11,45 ile taşıt araçları, yüzde 8,81 ile yakıt ve yüzde 3,79 ile hayvan yemleri ve katkı maddeleri kalemi olmuştur.”

TAK/BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Hristodulidis ile Netanyahu Güney Kıbrıs ile İsrail’in IMEC’in doğal koridorunda olduğunda hemfikir

Published

on

By

 

Girit ile Güney Kıbrıs, daha sonra da İsrail arasında deniz altından kablo hattıyla elektrik bağlantısı kurulmasını öngören Great SeaInterconnector/GSI projesinin, doğal gaz boru hattı EastMed ile aynı kaderi paylaşıyor göründüğü, GSI’yeTürkiye’nin tepkisi dışında İsrail’in tavır değişikliğinin eklendiği haber verildi.

Haftalık Kathimerini “GSI Kablosunun Dayanılmaz Belirsizliği” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı NikosHristodulidis’in kısa süre önce gerçekleştirdiği İsrail ziyaretinde, İsrail tarafının GSI’ye olan yaklaşımını tamamen değiştirerek rotasını Güney Kıbrıs ile İsrail arasında kablo bağlantısı kurulması projesine çevirdiğinin ortaya çıktığını yazdı.

İsrail’in şimdi GSI yerine ABD Başkanı Donald Trump’ın IMEC projesini önüne aldığı ve bu projeyle ile tamamen örtüşüyor göründüğü kaydedilen habere göre, Hristodulidis’in İsrail’deki temaslarının ardından yapılan ortak açıklamalarda GSI’den hiç söz edilmedi, bunun yerine İsrail tarafının resmi açıklamasında, Amerikan Başkanı’nın Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik İş Birliği Koridoru (India-Middle East- EurppeEconomicCoridor, IMEC) projesi tercih edilen uluslararası altyapı ve ekonomik inisiyatif ilan edildi.

Hristodulidis ve Netanyahu’nun, Güney Kıbrıs ile İsrail’in bu iş birliğinin (IMEC) doğal koridorunda yer aldığında hemfikir olduğu ve iki ülkenin koordineli şekilde, ticaret ve enerji ile ilgili konularda rol talep etmesinde uzlaştığı da açıklandı. Güney Kıbrıs ile İsrail arasında elektrik kablosu bağlantısına da “çok önemli ve en kısa sürede hayata geçirilmesi gereken” bir proje olarak özel bir atıf yapıldı.

Gazete , GSI projesinin yüklenicisi ADMIE Başkanı ve CEO’su ManosManusakis’in İsrail’in İsrail-Güney Kıbrıs elektrik bağlantısı ile ilgili tavrını kutladığınıyazdı. İsraillilerin, IMEC’eentegre projenin bir aşamasına atıfta bulunmasına rağmen Manusakis’in bu bağlantıya (Güney Kıbrıs-İsrail) GSI’yi de katarak ADMIE’nin İsrail’in tavrından haberdar olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekildi.

-“EasternMediterranean Gateway Act yasa tasarısı”

Haravgi“ABD, Hindistan, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail ve Mısır Enerji ve Savunma İş Birliği” başlıklı haberinde, Demokrat Milletvekili Bradley Scott Schneider’in Amerikan Kongresi’ne, Doğu Akdeniz’in Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun (IMEC) stratejik kavşağı olarak rolünü sağlamlaştıracak ve kurumsallaştıracak bir yasa tasarısı sunmaya hazırlandığını bildirdi

Habere göre “EasternMediterranean Gateway Act” isimli yasa tasarısı ABD’nin Hindistan, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve Mısır ile enerji ve savunma iş birliğini güçlendirmeyi ve bu ülkelerin kritik altyapılarını IMEC projesine eklemeyi hedefliyor. Tasarı metninde Great SeaInterconnector/GSI, Yunanistan-Mısır elektrik bağlantısı projesi GREGY ve Yunanistan-Bulgaristan doğal gaz boru hattı gibi enerji projelerinin Avrupa’nın enerji güvenliği, IMEC’in geliştirilmesi ve tamamlanması açısından önemine vurgu yapılıyor.

Tasarıda ABD Dışişleri Bakanı MercoRubio’ya, Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail ve ABD’den oluşan “3+1 oluşumu” gibi bölgesel çok uluslu iş birliği oluşumlarını destekleme çağrısı yapılıyor ve Larnaka’da kurulan ve uluslararası iş birliklerini geliştiren CYCLOPS Eğitim Merkezi’ne özel bir atıf yapılıyor.

-Afrodit anlaşmazlığı için Rum ve İsrail müzakere heyetleri 19-15 Mayıs’ta görüşüyor

Öte yandan Fileleftheros Güney Kıbrıs ile İsrail arasında 2011’den var olan Afrodit yatağını paylaşma sorununun çözümü için iki tarafın müzakere heyetlerinin, “Devletler Arası Anlaşma” ve “Afrodit’in Geliştirilmesi ve Üretim Planı’nın onaylanması konusunu müzakere etmek üzere 19-25 Mayıs’ta görüşeceğini bildirdi.

Gazete sorunun, Afrodit yatağının büyük bölümünün sözde Rum MEB’i içerisinde olduğunu ancak İsrail’in bunu kabul etmekle birlikte kendisine düşenden daha fazla pay istemesinden kaynaklandığını yazdı.

Hristodulidis’in İsrail’e gerçekleştirdiği son ziyarette, soruna, mayıs ayı içerisinde gerçekleşecek görüşmelerle meseleye son verilmesine dair siyasi yön verildiğini hatırlatan gazete,  bunun o kadar da kolay olmayacağını ve çok şeyin de Chevron şirketine bağlı olduğunu kaydetti.

-Hristodulidis’tenNetanyahu’ya Lübnan ile MEB anlaşmazlıklarına arabuluculuk teklifi

Habere göre Hristodulidis, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Kudüs’te gerçekleşen görüşmesinde Rum yönetiminin, İsrail ile Lübnan arasındaki anlaşmazlıkların çözümü yönünde arabuluculuğa hazır olduğunu da söyledi. Güney Kıbrıs’ın her iki ülke ile arasında MEB anlaşması olmasının buna katkı sağlayacağı da belirtilen haberde,  anlaşmazlıkların çözümünde ABD’nin de büyük rolü olduğunu; keza geçmişte İsrail ile Lübnan’ın MEB konusunda uzlaşmasına aracılık ettiği hatırlatıldı.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın Amerikan tarafıyla ve KonstantinosKombos’un Amerikan temsilci ile temas halinde olduğunu yazan gazete, Rum yönetiminin Filistin liderliğiyle görüşmelerinde ise daha çok insani meselelerin (Amalthiainisiyatifi) ortaya konulduğu kaydedildi.

Devamını Oku

Dünya

Araştırmaya göre, Rum tüketiciler online yiyecek ve içecek siparişlerinde birinci, kitap alışverişlerinde sonuncu…

Published

on

By

Avrupa İstatistik Birimi’nin, tüketicilerin online alışveriş alışkanlıklarıyla ilgili 2024 yılına dair araştırmasında, Rum tüketicilerin 27 AB ülkesi arasında, fastfood siparişinde birinci, kitap siparişinde ise sonuncu sıraya yerleştiği bildirildi.

Haravgi’nin haberine göre çoğu Rum tüketicinin, cep telefonlarına indirilmiş bir ya da daha fazla online sipariş uygulamasını hazır yemek ve içki siparişi için sıklıkla kullandığı ortaya çıktı.

Online alışveriş sıklığında Rum tüketiciler yüzde 60 ile AB ortalamasının (yüzde 59) üzerinde. Rum tüketiciler bu yolla daha çok kıyafet, ayakkabı ve aksesuar (yüzde 51,4) satın alıyor. Avrupa’da bu oran yüzde 42,3.

Online restoran, fastfood zincirleri ve Catering hizmetleri alışverişinde Rum tüketici yüzde 47,5 ile 27 AB ülkesi arasında birinci sıraya yerleşti. Onu yüzde 46,8 ile Malta, yüzde 46 ile Hollanda izliyor.

Bilgisayar, tablet, cep telefonu ve aksesuarlarıyla ilgili online siparişlerde AB ortalaması yüzde 13,7 iken Güney Kıbrıs yüzde 32,2 ile birinci sıraya yerleşti.
Online kozmetik, güzellik ve sağlık ürünü alışverişlerinde AB ortalaması yüzde 18,8, Güney Kıbrıs’ta yüzde 20,1.
Online basılı kitap, dergi ve gazete siparişlerinde Güney Kıbrıs yüzde 2 ile 27 üye ülke arasında sonuncu sırada. Bu kategorideki Avrupa ortalaması yüzde 14.7.

Devamını Oku

Dünya

Metsola’dan Hristodulidis’ın “2026’nın Schengen yılı olması” talebine destek

Published

on

By

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı RobertaMetsola, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in davetlisi olarak dün Güney Kıbrıs’a günübirlik ziyaret gerçekleştirdi, AP olarak Schengen’e üyelik çabalarında Güney Kıbrıs’ın yanında olacakları mesajını verdi.

Fileleftheros’un haberine göre Metsola ve Hristodulidis Rum Başkalık Sarayı’nda görüştü ve ardından basına açıklama yaptı. Hristodulidis 2026’nın, Güney Kıbrıs için Schengen yılı olması için çok çalıştıklarını söyledi, Metsola ise AP olarak bu çabasında Güney Kıbrıs’ın yanında olacakları sözünü verdi.

Metsola’nın ziyaretinin, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını devralmasına 8 ay kala gerçekleşmekte olduğuna dikkat çeken Hristodulidis “onurlu, bizi daha otonom bir AB için daha çok bütünleşmeye götürecek sonuca odaklı bir başkanlık için sıkı çalışıyoruz. AP’nin hayati önemde rolü var ve başarılı bir dönem başkanlığı için birlikte çalışacağımızdan eminim.” ifadesini kullandı.

Hristodulidis,“AB’nin Kıbrıs sorununda da başarıya ulaşılması için oynayacak çok önemli rolü olduğunu” savundu ve ezelden beridir Rum yönetimine verdiği destek için Metsola’ya teşekkür etti.

Roberta Metsola ise ziyaretinin, Güney Kıbrıs’a ve liderliğine ve birlikte çalışabilecekleri parlak geleceğe bağlılık mesajı olduğunu belirtti. Geçen yıl Rumların AP seçim sürecine daha çok katıldığını hatırlatan Metsola “Avrupa düzeyinde çözümler bulunabilir. Kıbrıs ve vatandaşları AB’nin kopmaz parçasıdır.” dedi. Hristuodulidis’eAP’nin desteğini teyit eden ve “Kıbrıs sorununu çözme çabalarından” dolayı teşekkür eden Metsola “BM himayesinde iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon çözümü için size desteğimizi sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

Haravgi ise Hristodulidis ve Metsola’nın AB günü dolayısıyla Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum üniversite ve örgün eğitim öğrencileri ve Ada genelinden örgüt temsilcilerinin katıldığı “Your Europe, YourFuture: A dialoguewithYouth” isimli etkinlikte konuşma yaptığını yazdı.

Habere göre Hristodulidis“Kıbrıs sorununda yıllar sonra hareketliliği AB’nin yardımıyla başardık” iddiasında bulunduğu konuşmasında “uzlaşmaz” olarak nitelediği Türk tavrı sebebiyle zorluklar yaşadıklarını ancak buna rağmen “Kıbrıs’ı yeniden birleştirme” çabalarına bağlı kaldıklarını savundu. Hristodulidis gerek Metsola’nın gerekse AP’nin “vatanı birleştirme” çabasında Rum tarafına gösterdiği dostluğa ve desteğe teşekkür de etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam