Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTOEÖS’ten açıklama

Published

on

 

 

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Ozan Elmalı, öğretmenleri günah keçisi ilan etme çabasındaki anlayışın değişmemesi halinde, öğretmenlerin mücadele ve dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğini kaydetti.  

 

Elmalı, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılının ilk gününde, yaz ayları süresince öğretmen haklarına yapılan saldırıların ve eğitimdeki esas sorunların görmezden gelinmesinin yarattığı sıkıntıların net bir şekilde ortaya konması, ileriki süreçte okullarda gösterecekleri birlikteliğin, direncin ve her türlü eylemin uygulanması ve sürdürülmesinde son derece önemli olduğunu belirtti.

 

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı yaptığı yazılı açıklamada, eğitimdeki sorunların yıllardır çözülememesi ve var olan sorunlara yenilerinin eklenmesinin, dünyadan ve bilimden kopuk, evrensel değerleri dikkate almayan bir anlayıştan kaynaklandığı savundu.

 

Elmalı, “üzerine düşen görevi yapmayarak esas konuşulması gereken konuların konuşulmasını örtbas etmek adına öğretmenleri günah keçisi ilan etme çabasında olan bu anlayışın değişmemesi halinde, dayatma ve saldırılar devam edildikçe, öğretmenin saygınlığına gereken hassasiyetin gösterilmemesi, verilen emek, gösterilen özverinin de hiçleştirilmeye çalışılmasından dolayı hep birlikte mücadele ve dayanışma içinde olmaya devam edeceklerini” kaydetti.

 

Değişimin ve gelişimin hayatın her alanında olduğu gibi eğitimde de son derece önemli olduğuna dikkat çeken Elmalı, değişimin hedeflerinin ne olduğu ve eğitimin niteliğine olumlu yansımasının, eğitimdeki sorunların çözümüne katkı yapmasının da aynı ölçüde önem taşıdığını belirtti.

 

Ayrıca hedeflenen değişimlerin eğitim adına yaratacağı pozitif etkilerin ortaya konulduktan sonra, yöntemin de doğru uygulanarak sürecin en başından itibaren başta sendikalar olmak üzere tüm paydaşların dışlanmadan sürece dahil edilerek planlamaların ortak akılla yapılması gerektiğine dikkat çeken Elmalı, şöyle devam etti:

“Ben yaparım olur mantığı sorunları artıracağı gibi, hassasiyetlerin de göz ardı edilmesini beraberinde getirecek ve iletişim kanallarını kapatacaktır. Özellikle uzaktan eğitimin devam ettiği dönemde öğretmen, büyük bir özveri ve emek ortaya koyarak bu sürecin sürdürülmesinde önemli bir katkı koymuştur. Geçtiğimiz yıl yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte öğretmenlerimiz ve okul idarelerimiz test kontrolleri, temaslı öğrencilerin belirlenmesi gibi konularda insanüstü bir çaba sarf etmiştir.”

 

Geride bırakılan süreçte başta Eğitim Bakanı olmak üzere bakanlık yetkililerinin eğitimdeki sorunları konuşmak, tartışmak, bu yönde harekete geçmek yerine, kasıtlı olarak öğretmenlerin çalışma saatlerini, haklarını, hastalık izinlerini, mazeret izinlerini, ders sürelerini kamuoyu önünde konuşmayı tercih ettiğini savunan Elmalı, “Daha da ileri giderek ‘Az çalışan öğretmenleri çalıştırmaya çalışıyorum’, ‘4 saatle oturan öğretmen var’, ‘Öğretmen, bilgilerini güncellemiyor’, ‘Maaşı alan Öğretmen hizmeti de yapacak’, ‘Ders saatlerini doldurmuyorlar’ ifadelerini basın kuruluşlarına verdiği mülakatlarda kullanarak niyetinin ne olduğunu ortaya koymuştur.” dedi.

Bu zihniyetin, öğretmenin sınıf dışında gösterdiği emeği hiçleştirmeye çalıştığını ileri süren Elmalı, öğretmenin çalışma süresinin sınıf içerisinde geçirdiği zamanla eşdeğer olmadığını kaydetti.

 

Eğitim Bakanı’nın bu söylemlerde bulunduğu süreçte hemen hemen aynı tarihlerde, BM Dünya liderlerine çağrı yaparak 19 Eylül 2022’de New York’ta liderleri ‘Eğitimde Dönüşüm Zirvesine davet ettiğini dile getiren Elmalı, bu davetin ‘Pandemi ile daha da artan eğitim sorunlarını tespit etmek, çözüm yollarını ortaya koymak, pandemide okula gidemeyen 1.6 milyar öğrencinin, hâlâ öğrenme kaybı ve travma yaşayan milyonlarca öğrencinin nasıl bir eğitim sürecine dahil edileceğini planlamak’ için ‘öğretmenler kriz zamanında öğrencilerini ve eğitimi desteklemek için imkansızı başardılar’ denilerek öğretmenin önemine vurgu yaptığını belirtti.

 

Elmalı, BM’nin yaptığı çağrıda eğitimde dönüşüm için bağlı kalınması gereken 5 temel ilkeyi şöyle açıkladı:

 

“1) Nitelikli kamusal eğitime yatırımı artırın.

2) Çalışanların Haklarını ve İnsana yakışır Çalışma koşullarını güvence altına

alın.

3) Nitelikli Öğretmen eğitimine ve mesleki gelişimine yatırım yapın.

4) Öğretmenlere Güven ve Saygı duyun.

5) Sosyal diyalog aracılığıyla Öğretmen Sendikalarını politika üretmeye dahil

edin.”

 

Elmalı ayrıca, mücadelelerinin sendika çatısı altında örgütlü yapıda devam edeceğini, hareket ve eylem planlarını yönetim kurulunun alacağı kararlar çerçevesinde ortaya koyacaklarını ve okullara ileteceklerini kaydetti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Arıklı: Seçim Yasası ve Meclis İç Tüzüğü değiştirilmeli

Published

on

By

Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Seçim ve Halk Oylaması Yasası ile Meclis İç Tüzüğü’nün değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Arıklı, BRT’de yaptığı açıklamada, “Seçim ve halk oylaması yasası için de baraj yükselmeli, karma oy kalkmalı, Türkiye’deki gibi, ittifakların önü açılmalı” dedi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Sanayicilerle esnaf ve zanaatkarlar çarşamba günü eylemde

Published

on

By

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO), “üretimde yaşanan sıkıntılara duyarsızlaştığı” gerekçesiyle hükümeti protesto için çarşamba günü Lefkoşa’da ortak eylem yapacak.

Sanayiciler, esnaf ve zanaatkarların Lefkoşa Başbakanlık ışıklarındaki eylemi saat 10.00’da başlayacak.

KTSO ile KTEZO bugün Sanayi Odası’nda düzenledikleri basın toplantısında eyleme giden süreç hakkında basın mensuplarını bildirdi. Toplantıda ayrıca sektörlerdeki sorunlar ele alınarak, yapılması gerekenler ele alındı.

Basın toplantısında, KTSO Başkanı Ali Kamacıoğlu, KTEZO Başkanı Mehmet Ali Ardıç, KTSO Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci ve KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga söz aldı.
Oda yetkilileri, “son dönemde hükümetin politikaları nedeniyle üretim maliyetinin katlanarak arttığını ancak hiçbir tedbirin alınmadığını ve gerekli duyarlılığın gösterilmediğini” savundu. “Yerli istihdama desteğin unutulduğunu, elektrikte teşvikin sıfırlandığını ve yenilebilir enerjide sanayinin önü tıkandığını, sanayi bölgelerinde çöp sorunları ve altyapı eksiklikleri olduğunu” öne süren yetkililer, bunların işlerin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini belirtti. Oda yetkilileri, tüm sanayicilere, esnaf ve zanaatkarlara ve halka eyleme katılım çağrısında bulundu.

– Kamacıoğlu: “Bugüne kadar hep diyalog yolu kurduk. Ancak her sabrın bir sonu var”

KTSO Başkanı Kamacıoğlu, Sanayi Odası olarak bugüne kadar hep pozitif bir şekilde, sabırla ve diyalog yoluyla sanayicilerin haklarını korumaya çalıştıklarını kaydederek, “Ancak her sabrın bir sonu var. Maalesef artık gelinen noktanın sokaklara dökülüp, en azından sanayicinin varlığını ve ekonomik sıkıntılarını gösterme vaktidir.” dedi.

Kamacıoğlu, mücadelelerinin sadece hayatta kalmak, tesislerini korumak ve bu kadar yıldır çalıştırdıkları işyerlerini ayakta tutabilmek için olduğunu belirterek, gerekli önlem ve desteğin verilmemesi halinde kapatmalarının artarak devam edeceğini öne sürdü.

Görevde bulunduğu 3 yılda sanayici sayısını artıramadıklarını ancak sayıyı korumak için çalıştıklarını söyleyen Kamacıoğlu, artık söylemekle olmayacağını anladıklarını ve eyleme geçme kararı aldıklarını belirtti. Kamacıoğlu şunları kaydetti:

“En son sanayi için yapılan yardım 2015 yılında bir hibe programı aracılığıyla olmuş. Onun dışında bir yardım yok. Her sektöre verilen sosyal sigorta prim desteği dışında sanayiye özel destek yok. 2010 yılında 10 kuruş olan ve yüzde 33’e tekabül eden bir elektrik fatura desteğimiz var iken şu anda bu yüzde 0,1’lere düştü. Artan elektrik maliyetleriyle uğraşıyoruz.”

Kamacıoğlu, ürettikleri her ürünün rekabete uygun hale getirildiğine de dikkat çekerek, piyasadaki yerli ürünlerin fiyatlarına bakılması çağrısında bulundu. Kamacıoğlu, ülkede pahalılığın giderilmesinin çaresinin sanayiyi güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Hükümetle yürütülen toplantılarda hiçbir zaman olumsuz cevap almadıklarını ancak taleplerine yönelik hiçbir gelişmenin de olmadığını öne süren Kamacıoğlu, sanayinin kendi elektriğini üretmesine yönelik finansmanı bulunmuş projelerinin “arazi verilmemesi” nedeniyle yapılamadığını ileri sürdü.

– Ardıç: “Sorunlar aynı ancak esnaf daha da çok etkileniyor”

KTEZO Başkanı Mehmet Ali Ardıç da sorunlarının aynı olduğunu ancak küçük ölçekli esnafın bu yaşananlardan daha da kötü etkileniyor olduğunu kaydetti. Ardıç, tüm esnafı eyleme davet etti.

– Tulga: “Sanayi ve esnaf ilk defa birlikte eylem yapıyor”

Sanayi ve esnafın ilk defa birlikte sokağa iniyor olduğuna dikkat çeken KTEZO Genel Koordinatörü Tulga ise, “politikalardan dolayı maliyet öyle bir noktaya geldi ki değil rekabet etmek, işletmeleri ayakta tutmak mümkün değildir.” dedi.

Asgari ücretin artıyor olduğuna ancak bunun alım gücünü artırmadığına işaret eden Tulga, asgari ücretin bir vergi politikasına dönüştüğünü savundu ve sadece maaş artırarak ilerlenemeyeceğini söyledi. Hükümetten destek beklediklerini kaydeden Tulga, “Üretiyoruz ama yalnızız. İnatla üretiyorken bir destek arayışındayız.” dedi.

Tulga, sorunlarına farkındalık yaratmak adına ve “bir üretiyoruz” demek adına eyleme Kıbrıs’ın her tarafından üyelerin ve çalışanların geleceğini belirtti.

– Bahçeci: “Üretim olmadan bir toplum var olamaz”

KTSO Asbaşkanı Bahçeci de, sanayicinin aslında ihtiyacı olan destek, koruma veya teşviklerin hep göz ardı ediliyor olduğunu savunarak, üretim olmazsa bir toplumun var olamayacağını söyledi.

Bahçeci, “Artık sesimizin daha gür çıkması kaçınılmazdı.” diyerek, üretim kesiminin artık tükenme noktasına geldiğini savundu. Bahçeci, çocuklarının göç etmemesi için, ülkeye sahip çıkmak için eyleme gidiyor olduklarını belirtti. Sanayicinin ayakta kalmasının toplumun ayakta kalması demek olduğunu kaydeden Bahçeci, üretime, ülkeye önem veren herkesin eylemde olması gerektiğini söyledi.

-Talepler

Eyleme ilişkin yapılan yazılı basın açıklamasında, odaların talepleri şu şekilde açıklandı:

“Elektrik teşviki ve yenilenebilir enerji kullanımı için üreticinin önünün açılması, sigorta prim desteği ve yerli istihdamın desteklenmesi, kapasite ve Kalitesi ile kendini kanıtlamış yerli üretim için sektörel bazda koruma politikalarının uygulanması, düşük faizli veya faiz destekli finansman imkânlarının hazırlanması, yerli üreticiye yatırım kolaylığının sağlanması ve yatırımın desteklenmesi, ihracatın artırılması için sektörel teşviklendirme politikalarının geliştirilmesi”

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı seçimi tamamlandı.. Bütçe görüşmeleri yarın başlıyor

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda idari amir ve divan katiplerinin de belirlenmesinin ardından Başkanlık Divanı seçimi tamamlandı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı yarın görüşmeye başlıyor.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda başkan ve başkan yardımcısının ardından idari amirlik ve katip seçimi yapıldı. İdari Amirliği’ne UBP Milletvekili Yasemi Öztürk, divan katipliklerine UBP’den Hasan Küçük ve Fırtına Karanfil, CTP’den ise Şifa Çolakoğlu ve Devrim Barçın seçildi. Oylamada Yasemi Öztürk için 37 kabul, 8 ret oyu verildi. Bir oy ise geçersiz sayıldı.
Hasan Küçük 33 kabul, 11 ret, 2 geçersiz; Fırtına Karanfil 36 kabul, 7 ret, 1 çekimser, 2 geçersiz; Devrim Barçın 27 kabul, 14 ret, 1 çekimser, 4 geçersiz; Şifa Çolakoğlu 37 kabul, 6 ret, 1 çekimser, 2 geçersiz oy aldı.

-Bütçe görüşmeleri yarın başlıyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’nda daha sonra Danışma Kurulu’nun gelecek birleşim hakkındaki kararı da okundu. Buna göre, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmesine olanak sağlanması için yarınki birleşimin ertelenmesi, 25-26 Kasım tarihli toplantıların ise birleştirilerek yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

Gelecek birleşim 25 Kasım Pazartesi günü yasama öncelikli olmak üzere yasama ve denetim faaliyetleri birlikte yapılacak.

Genel kurul daha sonra bugünkü çalışmasını tamamladı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı yarın görüşmeye başlıyor.

Devamını Oku

Trending

Reklam