Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Dağyolu Göleti temizleniyor

Published

on

Dağyolu bölgesinde 500 dönümün üzerinde tarlanın sulanmasında kullanılan Dağyolu Göleti, ıslah ediliyor.

Yaklaşık 400 bin ton su tutma kapasitesine sahip 1992 yapımı göletin kapasitesi, 350 binlere düşmüştü. Yağmur suları ile gelen ve göletin kapasitesini düşüren toprak, temizlenmediği zaman sulama borularını tıkama tehlikesi bulunuyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, 1992 yılında Dağyolu Sulama Göletinin 30 yıl aradan sonra Bakanlık, iki adet kazıcı gönderen Türkiye Devlet Su İşleri, Dikmen Belediyesi ve Dağyolu Muhtarının gayretleriyle ilk kez temizleneceğini, göletten 40 bin metreküp malzeme boşaltılacağını belirtti.

Göletin esas olarak sulama için kullanıldığını, 3 kilometrelik mesafede gölet suyu kullanılarak sulu tarım yapılabileceğini belirten Oğuz, göletin 30 yıl önceki haline getirileceğini belirtti.

Daha önce Tatlısu (sulama göleti) ve Değirmenlik Çataldere (yer altı sulama göletini) ıslah ettiklerini belirten Oğuz, Dağyolu Göletinin de 30 günde tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

Oğuz, gölet temizliklerine şartlara göre devam edeceklerini de ifade etti.

Göletlerin tarımsal faaliyetlerin yanında, doğal yaşam ve orman yangınlarının söndürülmesinde de önemli görevi olduğunu kaydeden Oğuz, “Yağmur sularının tutulması tarımsal faaliyetlerin devamı açısından hayati önem taşıyor” dedi.

-Çelebi

Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi, göletlerin görevlerinin çok önemli olduğunu, belediye olarak ellerinden gelen her desteği vermeye çalışacağını ifade etti.

Göletten sulamanın suyun cazibesi ile yapıldığını da belirten Çelebi, 500 dönümün üzerinde bir arazinin göletteki sudan faydalanabileceğini söyledi.

-Çavuşoğlu

Dağyolu Muhtarı Mustafa Arap Çavuşoğlu da, gölet kapasitesinin nerdeyse dörtte bir kadar azaldığını, suyun zeytin bahçelerinin sulanmasının yanında başta domates olmak üzere pekçok meyve ve sebze yetiştiriciliğinde de kullanıldığını belirtti.

Suyun idareli kullanılması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, geceden sabaha kadar tarla sulanmasının önüne geçeceklerini, dolu bir barajın kurak geçecek 4 yıllık bir periyotta çiftçileri idare edebileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, göletten kontrolsüz su çekmenin önlenmesi amacıyla tarlalara sayaç da takılıp cüzi bir miktar para da talep edilebileceğini ifade etti.

-Çeki

Su İşleri Dairesi Müdürü Tarkan Çeki ise göletlerden çekilecek su konusundaki düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Bölgelerde sulama sularının dağılımından ve ücretlendirilmesinden bölge kaymakamının başkanlık ettiği Bölge Sular Komitesi’nin sorumlu olduğunu anlatan Çeki, komisyonda Su İşleri Dairesi, Tarım Dairesi ve Jeoloji ve Maden Dairesi’nden temsilcilerin de yer aldığını belirtti.

Çeki, komitenin de su kaynağına göre sulama birliği kurdurmakla sorumlu olduğunu, sulama birliklerinde de bölgede çiftçilik yapanların yer aldığını, komite ve birliklerin de illaki muhtar ve belediyelerin görüşünü aldığını kaydetti.

Ülke genelinde 16 adet sulama amaçlı gölet bulunuyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler, “Kazakistan’da gerçekleşen görüşme diplomatik alanda bir ilk”

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, KKTC Meclis Başkanı sıfatıyla Kazakistan’da gerçekleştirdiği görüşmenin, diplomatik alanda bir ilk olduğunu belirterek, bu durumun Rum tarafında ciddi rahatsızlığa yol açtığını söyledi.

Meclisten yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, “Sabaha Postası” programında katılarak, Kazakistan’da gerçekleştirdiği diplomatik temaslarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Başkanı Öztürkler, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile yaptığı görüşmeyle ilgili, “KKTC Meclis Başkanı sıfatıyla Kazakistan’da gerçekleşen bu görüşme, diplomatik alanda bir ilk oldu. Kazakistan’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne büyükelçi atamasının ardından bu temas gerçekleşti. Bu durum Rum tarafında ciddi rahatsızlığa yol açmıştır” dedi.

Öztürkler, KKTC’nin Türk dünyasındaki görünürlüğünün her geçen gün arttığını belirterek, “Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’ın Azerbaycan’daki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılımı, KKTC’nin uluslararası görünürlüğünü önemli ölçüde artırmıştır. Haziran ayında Bakü’de düzenlenen etkinliklere Başbakan Ünal Üstel’in ve kabine üyeleriyle birlikte katılması, KKTC’nin Türk dünyasında güçlü bir karşılık bulduğunu göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC’nin dış açılım stratejisine sağladığı katkılara da değinen Öztürkler, “Bu başarıda en büyük pay, Anavatan Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğidir. KKTC’nin diplomatik kimliğinin güçlenmesinde Türkiye’nin yürüttüğü vizyoner politika belirleyici olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Öztürkler, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı için yapılacak kutlamaların önemine değinerek, “20 Temmuz, halkımızın bağımsızlık mücadelesinin bir sembolüdür. Bu yıl da büyük bir coşku ve minnetle kutlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Rum Meclisi’nin mülkiyet haklarına ilişkin kararları, tutuklamalar ve silahlanma girişimlerine de tepki gösteren Öztürküler, KKTC olarak Türkiye ile birlikte bu tür provokatif adımlara karşı diplomatik düzeyde gereken çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Gazze’deki insani krize ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına da değinen Öztürkler, “Bölgesel istikrar açısından Türkiye’nin güçlü olması bir zorunluluk haline gelmiştir. KKTC olarak bu vizyona her zaman destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Libya ile imzalanan anlaşmaya ilişkin de değerlendirmede bulunan Öztürkler, “Bugün geldiğimiz noktada bu anlaşma, KKTC’nin enerji alanındaki stratejik rolünü ortaya koymuştur. Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’a enerji bağlamında yönelmesi, bu denklemi daha da belirgin hale getirmiştir” ifadelerine yer verdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTTB: “Teknecik Elektrik Santrali halkı ve doğayı zehirlemeye devam ediyor”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Teknecik Elektrik Santrali’nden çıkan kara dumanın, kalitesiz yakıt kullanıldığını gösterdiğini belirterek, santralin “halkı ve doğayı zehirlemeye devam ettiğini” kaydetti.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, santralin yıllardır hiçbir koruma sistemi olmadan çalışması, kalitesiz yakıt kullanılması ve santralın bakımları yapılmaması, tüm Akdeniz’de solunan havayı doğrudan tehdit ettiği ifade edildi.

Santralden çıkan kirli ve siyah dumanın içeriği nedeniyle, özellikle astım, KOAH, kalp krizi, inme, kanser, çocuklarda gelişme geriliği vakalarının artışına neden olabildiği ve çevredeki çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için ciddi bir tehlike oluşturduğu belirtilen açıklamada, ağır metal içeren bu dumanın çocuklarda dikkat eksikliği, gelişim bozuklukları, hamilelerde ise düşük doğum ağırlığı gibi sonuçlar ortaya çıkabildiği kaydedildi.

Açıklamada, tüm uyarılara rağmen, Teknecik’te hala temiz yakıt kullanılmaması “halk sağlığına karşı işlenen bir suç” olarak nitelendirildi ve Teknecik Santrali’nde dönüşüm başlaması için çağrı yapıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Girne Belediyesi Kervansaray ve Antis bölgelerindeki deniz suyu kalite değerlerinin “mükemmel” kategoride yer aldığını duyurdu

Published

on

By

Girne Belediyesi Kervansaray ve Karaoğlanoğlu Halk Plajı (Antis) bölgelerindeki deniz suyu kalite değerlerinin “mükemmel” kategoride yer aldığını duyurdu.

Girne Belediyesi, belediyeye ait plajlarda yaptırılan deniz suyu tahlillerinin temmuz ayı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Analiz Sonuçları şöyle:

“Kervansaray Plajı

Kuzey açık: E.coli: 0, Enterokok: 0

Merit tarafı: E.coli: 0, Enterokok: 5

Güney: E.coli: 0, Enterokok: 0

Yeni plaj: E.coli: 4, Enterokok: 0

Karaoğlanoğlu (Antis) Plajı

Doğu: E.coli: 0, Enterokok: 0

Batı: E.coli: 3, Enterokok: 0”

Devamını Oku

Trending

Reklam