Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Oğuz: Fıstık ve susam gibi ürünlerin ekonomik karşılığı olup olmadığını araştırıyoruz

Published

on

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, eskiden ülkede yetiştirilen ancak maliyetlerden dolayı artık üretilmeyen fıstık ve susam gibi tarımsal ürünlerin yeniden üretilmesinin ekonomik karşılığı olup olmadığı konusunda çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Bakan Oğuz, TAK’a yaptığı açıklamada, 1996 yılında fıstık ekilen alanın 400 dönümü Güzelyurt bölgesinde olmak üzere 505 dönüm olduğunu, ancak işçilik maliyetinin yüksek olması, mekanizasyona geçilememesinden dolayı üreticilerin üretimden çekildiğini ifade etti.

Bakanlık olarak alternatif tarımsal ürünler üzerinde durduklarını belirten Oğuz, pipo tütününün de döviz getiren bir ürün olduğunu, 60 tonluk talebi karşılamak için geçmiş yıllarda Lübnan’dan 35 ton tütün ithal edip özel bir işlemden geçirdikten sonra ABD’ye ihraç edildiğini ancak bu yıl ihraç edilen 30 tonun da ülkede üretildiğini vurguladı.

Oğuz, üretiminin uygun olup olmadığı üzerine çalışmalar yaptıkları ürünler arasında tütün, nohut, mercimek, susam, fıstık ve tane mısırın bulunduğunu kaydetti.

Bugün tamamı ithal edilen ürünlerden susamın da bir zamanlar Karpaz bölgesinin ürünü olduğunu belirten Oğuz, “Yeniden üretebilirmiyiz, bunun hesaplarını yapıyoruz, üreticiyi teşvik için nasıl destekleyebiliriz bunlara bakacağız” dedi.

-Üretim, alım garantili olacak

Dursun Oğuz, çalışmalarda ekimi mantıklı bulunursa, alım garantili sözleşmeli ekim yaptırılacağını vurguladı. Alım garantisi ve teşviklerin üretimde önemli olduğunu kaydeden Oğuz, tütünde üretici ürününe ne fiyat alacağını biliyordu çünkü alım garantiliydi” dedi.

Benzer çalışmanın fıstık için de yapılacağını kaydeden Oğuz, “Kendi ihtiyacımız karşılamamız durumunda dışarıya para gitmez, ancak bunu görmek için fiyat çalışması yapılacak” dedi.

Alternatif ürünler için devletin sunacağı teşviklerin farklı olabileceğini de belirten Oğuz, bunun ekipman, banka kredisine erişim kolaylığı gibi farklı unsurları olabileceğini kaydetti.

Bakan Oğuz, üreticinin maliyetlerini düşürmekle ilgili kendisini geliştirmekte olduğunu, araştırma yaptığını gözlemlediklerini belirtti.

-Traktörlerde KDV sıfırlandı, Güneş panelleri için kredi imkanı sunuldu

Oğuz, yeni ve de ikinci el biçerdöver ve traktörlerde yüzde 5 olan katma değer vergisinin sıfırlandığını da belirtti.

Tarım sektöründe güneş panelleriyle üretilen elektriğin şebekeye verilip daha sonra geri alınmasının (mahsuplaşmanın) mümkün olmadığına işaret eden Oğuz, kapalı devre veya akülü sistemler için üreticilere 200 bin TL’ye kadar, yüzde 13 faiz, altı ay ödemesiz 42 ayda geri ödemeli kredi imkanı sunulduğunu belirtti.

Mahsuplaşmanın tarım sektörüne teknik bir konudan (şebeke kapasitesinden kaynaklanan sorundan) dolayı verilemediğini belirten Oğuz, Türkiye ile KKTC arasında elektrik bağlantısı kurulduğunda bu sıkıntının da aşılacağını kaydetti.

-Toprak yasası

Tarımsal arazileri korumaya yönelik yasal düzenlemenin sorulması üzerine Oğuz, bu konunun imar planları ile birlikte düzenlenmesi gereken bir konu olduğunu, bir an önce imar planlarının hayata geçmesi gerektiğini belirtti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı’nda Türk dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığı’nda yarın Türk Dünyasıyla ilgili konferans düzenleniyor.

Uluslararası Final Üniversitesi ile Azerbaycan- Kıbrıs Dostluk Cemiyeti iş birliğinde gerçekleşecek “Bizim Ailemiz Türk Dünyasıdır” konulu konferans saat 16.30’da başlayacak.

Türk Dünyasının ortak mirasıyla geleceğinin de konuşulacağı konferansa; Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili ve Azerbaycan-KKTC Parlamentolar Arası Dostluk Grubu üyesi Vuqar İskenderov da katılacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı

Published

on

By

Turunçgil konusunda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda kapsamlı iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye’deki Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK) ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ile KKTC’deki Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği ve Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği arasında imzalanan protokolle turunçgil sektöründe bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması, Ar-Ge çalışmaları, teknik iş birlikleri, ortak tanıtım faaliyetleri ve pazarlama, kalite standartları ile sürdürülebilirlik konularında eşgüdümlü hareket edilmesi hedefleniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş’un huzurunda yapılan imza törenine UTK Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hastürk, Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Fethi Bardakçıoğlu, Interfresh Euroasia Genel Koordinatörü Murat Özer ve Türkiye Cypfruvex Temsilcisi Mevlüt Sezer de katıldı.

Sözkonusu kuruluşlar benzer bir iş birliği anlaşmasını Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu huzurunda da imzaladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, narenciyenin ülke için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Çavuş, “Narenciye sektörü hem ekonomik getirisi hem de ihracat potansiyeliyle ülkemizin en değerli üretim alanlarından biridir. Bu tür iş birlikleri, bilgi paylaşımı, ortak vizyon geliştirme ve uluslararası alanda daha güçlü bir şekilde var olabilmemiz açısından büyük önem taşıyor. Bu anlaşmanın sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum,” dedi.

-Anlaşmanın ayrıntıları

Anlaşma çerçevesinde; tarımsal üretim tekniklerinin geliştirilmesi, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, sürdürülebilir üretim modellerinin desteklenmesi, teknik eğitimler ile çalıştay ve seminerlerin düzenlenmesi, akademik kurumlarla ortak Ar-Ge projelerinin hayata geçirilmesi de iş birliği alanları arasında yer alıyor.

Ortak pazar araştırmaları yapılması, yeni ihracat pazarlarının belirlenmesi, lojistik ve tedarik zinciri süreçlerinin paylaşımı, ortak fuar, tanıtım ve heyet organizasyonları da protokol kapsamında yürütülecek faaliyetler arasında bulunuyor.

İşbirliği protokolüyle, turunçgil sektöründe bölgesel dayanışmanın artırılması, üretici ve ihracatçılar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi ve uluslararası pazarda rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanıyor.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dikmen ve Ağırdağ kavşaklarına akıllı sinyalizasyon sistemi kuruluyor

Published

on

By

Lefkoşa-Girne Bölünmüş Anayolu üzerindeki Ağırdağ ve Dikmen kavşaklarında bulunan sinyalizasyon sistemine ek olarak temmuz ayı sonunda hizmete girmesi ön görülen akıllı (dinamik) kavşak sinyalizasyon sistemi kuruluyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, kurulacak iki akıllı (dinamik) kavşak sinyalizasyon sistemi için, Bakanlık’ta ek protokol imzalandı. Protokole, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı adına Bakan Erhan Arklı ve projeyi üstlenen Elnaz Trading Ltd. Direktörü Hasan Paralik imza koydu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Lefkoşa-Girne Bölünmüş Anayolu’nda bulunan Ağırdağ ve Dikmen kavşaklarına kurulacak olan akıllı sinyalizasyon sistemlerinin bölgedeki kaza riskini ortadan kaldıracağını belirtti.

İçerisinde, saha kabini, akıllı kameralar, trafik yoğunluğunu izleme kamerası bulunan akıllı sinyalizasyon sisteminin Pasha Group tarafından finanse edildiğini söyleyen Arıklı, maliyetin 3 milyon TL olduğunu kaydetti. Arıklı, malzemelerin sipariş edildiğini ve bir aksilik yaşanmaması halinde akıllı sinyalizasyon sisteminin temmuz sonunda hizmete gireceğini ifade etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam