Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KTFD Başbakanı Osman Örek 25’inci ölüm yıl dönümünde devlet töreniyle anıldı

Published

on

Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Başbakanı Osman Örek, 25’inci ölüm yıl dönümünde törenle anıldı.

Lefkoşa Devlet Mezarlığı’nda yapılan törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, bazı milletvekilleri, askeri erkân, Örek’in ailesi ve diğer yetkililer katıldı.

Protokol sırasına göre çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende, saygı duruşu gerçekleştirildi ve ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Tören, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Osman Örek’in ailesi adına Yeşim Örek’in konuşmalarının ardından sona erdi.

Tatar: “Osman Örek ile sohbetlerimde milli davayla ilgili çok şey öğrendim”

Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, İngiliz Sömürge Yönetimi döneminde, Kıbrıs Türk halkının Varoluş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın yanlarına iyi bir hukukçu olan Osman Örek’i alarak, Londra-Zürih anlaşmaları öncesinde mücadele verdiklerini dile getirdi. Tatar, Küçük, Denktaş ve Örek’in Türkiye ziyaretleriyle, dönemin Türkiye Başkanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun Kıbrıs meselesinin içine çekildiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Küçük, Denktaş ve Örek’in, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 1 Ağustos 1958’de kuruluşuna vesile olacak gayretleriyle, Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve bir bağımsız cumhuriyet kurulacaksa, Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyetin eşit kurucu ortağı olması gerektiğinin vurgulandığını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının, İngiltere’nin çekilmesiyle adanın Yunanistan’a bağlanması ve Enosis’in gerçekleştirilmesi için Rumların ve Yunanlıların çok acımasız saldırıları ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Tatar, zor yıllarda Anadolu ile kurulan bağlarla Kıbrıs meselesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin gündemine getirilmesinde üç liderin ve onların dava arkadaşlarının çok büyük katkıları olduğunu söyledi.

1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kurulduğunda, Garanti ve İttifak Anlaşmaları çerçevesinde Türkiye’nin garantörlüğü ve tek taraflı müdahale hakkıyla anlaşmanın anlamlı bir noktaya geldiğini ifade eden Tatar, iyi bir hukukçu olan Osman Örek’in de sürece büyük katkıları olduğunu söyledi.

Ailesinin yakınlığı nedeniyle Osman Örek ile birlikte çok zaman geçirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Hasan Örek ve Yeşim Örek’in çocukluk arkadaşları olduğunu dile getirdi. Tatar, Osman Örek ile sohbetlerinde milli davayla ilgili çok şey öğrendiğini belirtti.

Osman Örek vefat ettiğinde adaya henüz Türkiye’den su gelmediğini kaydeden Tatar, geçmişte Türk liderliğinin suyun gelmesi gerektiğini Makarios ile paylaştığında, Makarios’un Örek’e, “Biz Türk suyu içmeyiz” dediğini anlattı.

Osman Örek’in 1960 kuruluş anlaşmalarında aktif bir rol oynadığını belirten Tatar, Örek’in daha sonra Cumhuriyetin Savunma Bakanı olduğunu belirtti. Makarios’un Cumhuriyet kurulur, kurulmaz, amaçlarının Cumhuriyeti Enosis’e bir sıçrama tahtası olarak kullanmak olduğunu söylediğine işaret eden Tatar, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dışına itildikten sonra Kıbrıs Türk halkının kendi devletinin temellerini Genel Komite ve Geçici Türk Yönetimi ile attığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü kavramları 1960 anlaşmasından elde ettiğimiz hakkımız ve hukukumuzun bir ifadesidir” diye konuştu.

Yeni siyasete göre, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa iki devletin iş birliğiyle olması gerektiğini ve Kıbrıs’ta bağımsız bir Türk devletinin olduğunu vurgulayan Tatar, anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Doğu Akdeniz’de bağımsız Türk devletinin yaşatılması gerektiğini söylediklerini belirtti.

“Milli birlik ve beraberliğin, Kıbrıs Türk halkını bu noktaya getirmesinde onların etkin rolünün ne kadar anlamlı ve tarihi perspektiften ne kadar değerli olduğunu” ifade eden Tatar, eşi Neriman Örek’in de, Osman Örek’e verdiği destekle Kıbrıs Türk halkına katkılarını yakından bildiğini dile getirdi.

Tatar, Osman Örek ve Neriman Örek’i rahmetle andı.

-Yeşim Örek: “Biz Osman Örek’i, hep mücadele adamı olarak bildik, tanıdık ve yaşadık”

Osman Örek’in ailesi adına Yeşim Örek ise konuşmasına, “Osman Örek’i biz, Meclis Başkanı, Başbakan olarak değil hep mücadele adamı olarak bildik, tanıdık ve yaşadık” diyerek, başladı.

Abisi Hasan Örek’e küçükken okulda öğretmeni “Baban ne iş yapar?” diye sorduğunda, abisinin, “Dairecidir” diye yanıt verdiğini anlatan Yeşim Örek, “Çünkü bizim babamız hep dairedeydi. Orada bizim, Kıbrıslı Türklerin davasıyla uğraşıyordu. Büyüyünce öğrendik ki meğerse daire dediğimiz yer Dışişleri ve Savunma Bakanlığıymış” diye konuştu.

Dünyada yaşanan savaşlara işaret eden Örek, “Bizler bugün burada rahatça nefes alabiliyorsak yıllarca verilen mücadele sonucundadır” dedi. Mücadelenin 1974’te değil, Osmanlı adayı 1878’de adayı İngilizlere kiralandığı günden itibaren başladığını kaydeden Örek, “Milli hafıza genç kuşaklara doğru anlatıldığı ve aktarıldığı sürece var olunabilir” vurgusu yaptı.

“Küçük balıkçı tekneleri ile gecenin karanlığında Türkiye’den adaya silah taşıma cesaretini gösteren bereketçilerimizin vatan sevgisini içselleştirebildiğimiz takdirde hayatta kalabiliriz” diyen Yeşim Örek, Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle 15 Kasım 2023’te hizmete giren “Kıbrıs Türk Tarih, Kültür ve Milli Mücadele Müzesi”nin büyük önem taşıdığını, verilen mücadelenin genç nesillere ancak böyle anlatılabileceğini söyledi.

Müzeyi ziyaret edenlerin orada sergilenenlerin önemini ve heykeli dikilen 51 kişiyi merak edip, daha çok araştırmasını dileyen Yeşim Örek, Osman Örek’in müzede, elinde evrak çantası ile canlandırıldığına işaret ederek, bunun bir aksesuar olmadığını, o çantanın içinden milli mücadelede kullanılan evrakların hiç eksik olmadığını ifade etti. Yeşim Örek, evrakların orijinallerinin, Milli Arşivde, sanallarının ise Türk Tarih Kurumunda bulunabildiğini belirtti.

Şehitlere Allahtan rahmet dileyen Yeşim Örek, Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş ve Osman Örek’i minnet, saygı ve özlemle andı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bostancı – Taşpınar anayolunda feci kaza: 1 kiṣi hayatını kaybetti

Published

on

By

 

 

Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, saat 00:15 sıralarında, Bostancı – Taşpınar anayolunun birinci kilometresinde Sefa AKGÖNÜL (E-26), yönetimindeki FC 069 plakalı salon araç ile Taşpınar istikametine doğru seyrettiği sırada, direksiyon hakimiyetini kaybedip yolun güney kısmından çıkarak toprak sete ardından da bir bahçeye ait çevre tellerine çarpıp takla atmıştır.

 

Kaza sonucu araç sürüsücü Sefa AKGÖNÜL olay yerinde yaşamını yitirmiştir. Soruşturma devam etmektedir.

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu düzenlendi

Published

on

By

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu düzenlendi.

Resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, davetlileri kapıda karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nde ilk kez gerçekleşen Barış ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonu’na halktan da yoğun ilgi vardı.

Resepsiyonda konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 51’inci yıldönümünde KKTC için çok önemli açılışlar yapıldığını ve yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temellerinin atıldığını söyledi.

Tatar, “Açılışlar gerçekleştirdik Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bizlerle beraber olduğu için güçlü desteklerini yinelediği için teşekkür ederim. Lefkoşa çevre yolu köprülü kavşağının açılışı ile trafiğin de hafifleyeceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, yeni hastane yapımının yanında Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin de baştan aşağıya yenileneceğini kaydetti”

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında verdiği mesajda, Türkiye’nin Kıbrıs Türk tarafının yeni siyasetine tam destek verdiğini söylediğini kaydederek, Türkiye’nin her zaman KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını söyledi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkı için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Tatar, o dönede yazılan destanın, şimdi KKTC olarak devam ettiğini kaydetti.

Tatar, KKTC’ye Türkiye’nin desteği ile Kıbrıs Türk halkının yoluna emin adımlarla devam ettiğinin altını çizerek, dünyanın her yerinde yaşayan Kıbrıs Türkünü birleştiren yegane olgunun KKTC olduğunu kaydetti.

New York’ta yapılan 5+1 gayrı resmi görüşmelerde iki devletli, egemen iki eşit halkın varlığının kabulünün kabul edilmesi gerektiğini hem kendilerinin hem de Türkiye’nin savunduğunu kaydeden Tatar, bu yolu Türkiye ile birlikte yürümeye devam edeceklerini söyledi.

Tatar konuşmasının sonunda tüm halkın barış ve özgürlük bayramını kutladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Gönyeli’de korkutan yangın: 7 kişi hastaneye kaldırıldı

Published

on

By

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre, saat 21.55 sıralarında, Gönyeli’de Şht Ali Yusuf Hacı Sokak üzerinde, Ramadan-9 apartmanında bir dairede henüz tespit edilemeyen sebepten dolayı yangın meydana geldi.

Yangın İtfaiye Ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın sonucu apartmanda mahsur kalan yedi kişi itfaiye ekipleri tarafından zamanında müdahalesi ile kurtarılarak olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından hastaneye sevk edildiler. Polisin olayla ilgili soruşturması devam ediyor

Devamını Oku

Trending

Reklam