Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

SAİS denize deşarjı olan tesisleri 7 gün 24 saat esasıyla izliyor

Published

on

Atık suların denizlerde yarattığı kirliliğin önüne geçmek, uzaktan ve etkin denetim sağlamak üzere Çevre Koruma Dairesi bünyesinde oluşturulan Sürekli Atık Su İzleme Sistemi  (SAİS) ile denize deşarjı olan tesisler 7 gün 24 saat esasıyla izleniyor.

İnsan sağlığına ve ekosisteme zarar verecek durumlarla ilgili uyarı vererek, erken müdahaleyi mümkün kılan sistem hakkında Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) bilgi veren Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, tesislerin sisteme uyumundan memnun olduklarını söyledi. Röportajda Aktolgalı’ya Çevre Koruma Dairesi Atıksu Şube Sorumlusu Bengü Rezza da eşlik etti.

-Denize 3 şekilde deşarj yapılıyor

Aktolgalı, SAİS’in, başta atık su arıtma olmak üzere ters ozmoz (RO) ve soğutma suyu tesislerine ait deniz deşarjlarının çevrimiçi (online) izlenebilmesi için kurulduğunu söyledi.

Denize sadece atık su boşaltılmadığını anımsatan Aktolgalı, deniz suyunu arıtıp kullanan tesislerin denize yoğun tuz içeren su deşarj ettiğini, deniz suyunu soğutma suyu olarak kullanan tesislerin de denize deşarjı olduğunu söyledi.

-“Çalışmalar uzun sürdü”

Sistemin kurulmasıyla ilgili çalışmaların uzun sürdüğünü, sadece teknik değil yasal alt yapıya da ihtiyaç duyulduğunu belirten Aktolgalı, bu kapsamda “Derin Deniz Deşarj Yapan Tesislere Yönelik İdari ve Teknik Usuller Yönetmeliği” hazırlandığını ve bu yönetmelik uyarınca denize deşarjı olan tüm tesislerin sisteme dahil olmasının zorunlu hale getirildiğini belirtti.

-“Denize deşarj noktalarına SAİS kabini kuruldu”

Aktolgalı, Karşıyaka’dan Karpaz’a kadar olan bölgede denize arıtılmış su deşarjı olan otellerin belirlendiğini, ilgili otellerin müdürleri ve teknik elemanlarıyla toplantı yapıldığını söyleyerek, sisteme dahil olacak tesislerin denize deşarj noktalarına ölçüm sistemi (SAİS kabini) kurulduğunu anlattı.

-Pilot kabin Bafra’da…

Aktolgalı, SAİS için pilot kabinin Bafra Atıksu Arıtma Tesisi’ne kurulduğunu ifade ederek, Çevre Koruma Dairesi’ne kurulan serverin yazılımı için çıktıkları ihalenin 2021’de Merkezi İhale Komisyonu tarafından karara bağlandığını, serverin ve Bafra’daki pilot kabinin kurulumunun maliyetinin 1 buçuk milyon TL’yi aştığını belirtti.

-Sistem 7 aydır devrede

Test çalışmalarının geçen yılın sonunda tamamlandığını belirten Aktolgalı, 7 aydır devrede olan sistemde 6’sı atık su, 1’i RO (ters ozmoz) olmak üzere 7 tesisin deşarjının sürekli olarak Çevre Koruma Dairesi tarafından izlendiğini ifade etti.

-8 otelle ilgili çalışmalar sürüyor

Aktolgalı, 8 tesiste ise SAİS kabin kurulumu için çalışmaların devam ettiğini, birkaç ay sonra bu otellerin deşarj sularının da sistem üzerinden izlenebileceğini aktardı.

Arıtmadan çıkan suyun kabindeki analizatör cihazlardan geçtiğini, atık suda “pH, sıcaklık, çözünmüş oksijen, iletkenlik, debi, kimyasal oksijen ihtiyacı, askıda katı madde, nitrit ve nitrat” değerlerine bakıldığını anlatan  Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, ölçümlerin periyodik olarak merkezi veri tabanına aktarıldığını belirtti.

-Sistem kırmızı alarm verdiğinde…

Aktolgalı, standart limitler aşıldığı takdirde, Çevre Koruma Dairesi ve ilgili tesislerin teknik ekiplerine mail ve SMS yolu ile bildirim gittiğini, sistem kırmızı alarm verdiğinde kabindeki cihazın 2 saat boyunca 6 litre kompozit numune topladığını kaydetti.

Aktolgalı, tesislerin teknik personelinin, işleyişi takip etmek için SAİS kabinine girdiğini ancak kompozit numunenin muhafaza edildiği kilit ve mührün bulunduğu buzluğa sadece Çevre Koruma Dairesi personelinin erişebileceğini söyledi.

Abdullah Aktolgalı, toplanan numunenin normal parametrelerle karşılaştırılmak üzere Devlet Laboratuvarı’nda analiz ettirildiğini, sonuçların teyidinin sağlandığını, itirazlar halinde bu numunelerin delil olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Aktolgalı, yönetmeliğe uygun davranmayanların iki asgari ücrete kadar ceza alabileceğini de belirtti

-“Denizdeki kirliliğin sebebi sadece oteller değil”

“Bu sistem, bütün sahillerimizin temiz kalacağı anlamına gelmiyor. Hiç oteli olmayan sahiller insan kullanımıyla, açıktan geçen gemilerle kirletiliyor” diyen Aktolgalı, Karpaz’daki Ronas sahilini örnek göstererek şöyle devam etti:

“Burayı defalarca temizlettik. Temizliğe bizzat ben de katıldım. Üzerinde Arapça yazılar olan şişeler, bu ülkede satılmayan sigaralar vardı sahilde. Denizdeki kirliliğin sebebi sadece oteller değil.”

-“84 sahilden her ay periyodik olarak numune alınıyor”

Basında deniz sularıyla ilgili tartışmalar olduğunu da söyleyen Aktolgalı, Sağlık Bakanlığı ile imzalanan iş birliği protokolü uyarınca her ay periyodik olarak 84 sahilden numune alındığını ifade ederek, önemli olanın periyodik olarak analiz yapmak olduğunu vurguladı.

İlk numunede kirlilik varsa ve ikincisinde de benzer sonuç çıkarsa bunun sebebini araştırmaya başladıklarını belirten Aktolgalı, “Bizim içimiz rahattır, bu işi layığıyla yapıyoruz” dedi.

 

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KTMMOB’de Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulama yol haritası görüşüldü

Published

on

By

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü Komitesi, tüzüğün uygulanmasına ilişkin yol haritasını belirlemek amacıyla toplantı yaptı.

KTMMOB’den yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 15 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanıp, yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Tüzüğü’nün uygulamaya geçirilmesine yönelik yapılan toplantıda, yönetmelik eğitimi, eğitim kapsamı ve proje tasarımlarında disiplinler arası uyum konuları ele alındı; tüzük kapsamında denetimin nasıl yapılacağı ve diğer mevzuatlarla karşılaştırma sonrası atılacak adımlar değerlendirildi.

KTMMOB Genel Başkanı Seran Aysal başkanlığında gerçekleşen toplantıya, İnşaat Mühendisleri Odası Saymanı Hüsnü Coşan, Mimarlar Odası’nı temsilen Kozan Uzunoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası’nı temsilen Zeka Fındık ve Kimya Mühendisleri Odası’nı temsilen Halil Erensu katıldı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler:TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü dayanışma ve desteğinden memnuniyet duydum

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanı vekili Ziya Öztürkler, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına ve devletine yönelik sergilediği güçlü dayanışma ve destekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Öztürkler yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkına yönelik sergilediği samimi destek için teşekkürlerini sunarak, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde de bu çağrının gerekli karşılığı bulmasını temenni etti.

Öztürkler açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Teşkilatımızın 2012’den bu yana gözlemci üyemiz olan ve on yıllardır haksız izolasyonlara maruz bırakılan Kıbrıs Türkü kardeşlerimizle dayanışmasını artırarak sürdüreceğine inanıyorum. Bu doğrultuda, Kıbrıs Türkleri ile spordan kültüre, ekonomiden turizme kadar çeşitli alanlarda ilişkilerinizi geliştirmenizi bekliyorum.’ şeklindeki ifadeleri, halkımızın uluslararası alanda haklı davasına verilen değeri ve desteği bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.

Kıbrıs Türk halkı, yıllardır maruz bırakıldığı haksız ambargolara ve izolasyonlara rağmen varlığını onurlu bir şekilde sürdürmeye devam etmektedir. Bu süreçte Anavatan Türkiye’nin her platformda sergilediği kararlı duruş, bizlere güç ve moral vermektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere yönelik sergilediği bu samimi destek için en içten teşekkürlerimizi sunar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde de bu çağrının gerekli karşılığı bulmasını temenni ederim.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Yerli domates, patlıcan, acı biber ve molehiyada bitki koruma ürünü

Published

on

By

Gıda denetimlerinde yerli domates, patlıcan ve acı biberde limit üstü, molehiya ve reyhanda ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı. İthal üzüm ve nektarinde de limit üstü bitki koruma ürünü bulundu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, haftalık gıda denetim sonuçlarını açıkladı. 27 Haziran- 3 Temmuz tarihleri arasında ithal ve yerli ürünlerden numune alınarak Devlet Laboratuvarında yapılan analizler neticesinde, 39 ithal ürününün 35’i temiz çıkarken, 4’ünde limit üstü bitki koruma ürünü saptandı.

SVS Tic. Ltd. Şti.’ye ait “Üzüm Trakya İlkeren”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürün firmanın isteği üzerine imha edildi. Mehtap Uzunkaya, Onbaşı İşl. Ltd. ve Köşe Tic Ltd.’ e ait nektarinlerde limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünler firmaların isteği üzerine menşeine iade edildi.

Yerli ürünlerde, 22 numunenin 14’ü temiz, 5 numunede limit üstü bitki koruma ürünü, 3 numunede ise tavsiye dışı bitki koruma ürünü; Cengizköy sakini Ramazan Alıcı’ya ait “Molehiya”da tavsiye dışı bitki koruma ürünü saptandı.

Tatlısu köyü sakini Rado Guanta’ ya ait “Patlıcan ve Acı Yeşil Biber”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünlerin hasadı, bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Vadili köyü sakini Elif Güven’e ait “Domates”de 3. alımda da limit üstü bitki koruma ürünü, Tepebaşı köyü sakini Gülizar Yıldırım’a ait “Domates”de 3. alımda da limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı imha edilecek.

Tepebaşı köyü sakini Aynur Avcı’ya ait “Domates”de limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı kasalarda toplanmış ürün Tarım Dairesi Müfettişi tarafından imha edildi. Ürünün hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Haspolat Köyü sakini Almas Racapow’a ait “Reyhan ve Molehiya”da tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildiğinden dolayı ürünler imha edildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam