Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Sağlık hukuku Tabipler Birliği’nde düzenlenen sempozyumda ele alınıyor… Özdenefe:Denetim eksikliği sıkıntılara yol açıyor

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, sağlık alanında Meclis’e gönderilen mevzuat çalışmalarına özellikle hassasiyet gösterildiğini ancak belirli alanlarda hala ilerleme sağlanamadığını, ülkenin Ruh Sağlığı Yasası olmadığını söyledi.

Temel sağlıkla, halk sağlığıyla, hasta hakları ve ruh sağlığıyla ilgili mevzuatların, yasaların Meclis’e gelmesinin bu kadar zor olmaması gerektiğini ifade eden Özdenefe, “Bunu siyasi eleştiri için söylemiyorum ama sivil toplumun gücü büyük. Gerekli baskılar yapılmadığı takdirde bu yasaların Meclise gelişini hızlandırmak pek de mümkün olmuyor, pratik bize bunu gösteriyor” dedi.

Mevzuat eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini ancak bunun da yeterli olmadığını kaydeden Özdenefe, “Denetimin yapılmaması, eksik yapılması veyahut gerektiğince etkin yapılmaması sıkıntılara yol açıyor ” diye konuştu.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Tıp Hukuku Enstitüsü iş birliğinde düzenlenen “7’nci Sağlık Hukuku Sempozyumu’nda konuşan Özdenefe, KKTC’de sağlık alanında ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin ve taşıyıcı annelik konusunun sempozyumda ele alınacak olmasını önemli bulduğunu vurguladı.

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hukuki açıdan korundukları çağdaş çerçevenin çizilmesi gerektiğini, bunun hem hekimlerin mesleğini huzurlu şekilde icra edebilmesi, hem de hastaların haklarının korunması için önemli olduğunu kaydeden Özdenefe, bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtti.

İnsan, Hücre, Doku ve Organ Nakli ile ilgili mevzuatın 2014’te Meclis’ten geçirildiğini ancak ilgili düzenleme ve tüzüklerin aynı hızda geçmemesinin uygulamada sıkıntılar doğurduğunu belirten Özdenefe, “Taşıyıcı annelikle ilgili gündemde birçok hukuk davası var. Bu evrensel bir konu değil, farklı ülkelerin farklı mevzuatları var ama bizim ülkemizdeki mevzuat, tüzükler yerine oturmadığı için sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

Bu tür sempozyumlarda yapılan çalışmaların ve raporların yasa koyucular için de önemli olduğunu kaydeden Fazilet Özdenefe, meclisin alabileceği teknik ve hukuki desteğin sınırlı olduğunu, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin özellikle son dönemde Meclis’teki yasa çalışmalarına ciddi katkı sağladığını belirterek, teşekkür de etti.

“7’nci Sağlık Hukuku Sempozyumu” Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nde başladı.

İki gün sürecek Sempozyumun açılışında; Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe’nin yanı sıra Tıp Hukuku Enstitüsü Kıbrıs Temsilcisi Prof. Dr. Nilgün Sarp; Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Ahmet Özant söz aldı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Ötüken Özel Eğitim Okulu’na ekoloji bahçesi kurulacak

Published

on

By

İskele Belediyesi’nin öz kaynakları ile yapımı tamamlandıktan sonra bölgedeki özel çocukların kaliteli eğitim alması için Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen ve Şubat 2020’de eğitim-öğretim yılına başlayan Ötüken Özel Eğitim Okulu’na ekoloji bahçesi kuruluyor.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sadıkoğlu, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle ziyaret ettiği okulda eksikleri yerinde gözlemledi, yapılması gerekenler konusunda Belediyenin ilgili birimlerini görevlendirdi.

Sadıkoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla okula Ekoloji bahçesi kazandırılması yönünde adım attıklarını belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

GİAD 35. yılını baloyla kutladı

Published

on

By

Kuzey Kıbrıs Genç İş İnsanları Derneği (GİAD), 35. yılını Grand Pasha Hotel Lefkoşa’da düzenlediği balo ile kutladı.

GİAD’tan yapılan açıklamaya göre, etkinlikte dernek başkanları ve paydaşlar bir araya gelerek GİAD’ın iş dünyasına ve topluma sağladığı katkıları değerlendirdi.

Açılış konuşmasını GİAD Başkanı Orhan Gavani’nin yaptığı etkinlikte, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ve GİAD Kurucu Başkanı Serdar Denktaş da söz aldı.

Etkinliğe, GİAD üyeleri, eski başkanlar, sivil toplum örgütleri, bürokratlar ve iş dünyasından temsilcilerin yanı sıra Eskişehir ve Antalya GİAD başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Gecede, derneğin toplumsal sorumluluk projelerine verdiği önem de vurgulandı. Etkinlik kapsamında katılımcılar adına fidan bağışı yapıldı.

Etkinlik kapsamında, GİAD’ın 35 yıllık tarihini özetleyen bir video gösterimi sunuldu. Ayrıca, GİGA (Genç İş İnsanları Gelişim Akademisi) Projesi’nin, Eskişehir GİAD ile protokolü açıklandı. Gecede düzenlenen bilgi yarışmasında kazananlara GİAD üyelerinin ürünlerinden oluşan hediye sepetleri takdim edildi.

Başkan Orhan Gavani, gecenin sonunda yaptığı konuşmada, “Bu başarı yalnızca geçmişin değil, geleceğin de bir kutlamasıdır. Hep birlikte daha güçlü bir GİAD için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Etkinlik, 23 Kasım’da Near East Bank ve Çağıner Construction başta olmak üzere, ana sponsorların katkılarıyla düzenlendi.

Devamını Oku

Kıbrıs

DAÜ’de Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu düzenlenecek

Published

on

By

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi tarafından, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) ve İletişim Fakülteleri Dekanlar Konseyi (İLDEK) iş birliği ile “4. Uluslararası Dijital Çağda İletişim Sempozyumu” düzenlenecek.

DAÜ Halkla İlişkiler ve Medya Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sempozyum, 28 Kasım Perşembe günü saat 10.00’da DAÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda başlayacak. 28 – 30 Kasım 2024 tarihlerinde DAÜ İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde yapılacak olan uluslararası sempozyumda, yapay zekâ teması ile birlikte şimdinin ve geleceğin iletişimi ele alınacak.

Sempozyumda ilk gün davetli konuşmacı olarak The University of Tennessee at Chattanooga’da (UTC) görev alan ve İLDEK daimi üyesi Prof. Dr. Asaf Varol “Yapay Zekâ ve İletişim” üzerine bir sunum yapacak. Programın ikinci gününde ise Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Tokel “Siyasal İletişim ve Medya” üzerine bir konuşma yapacak.

Sempozyumda ayrıca, Gazeteci Ali Baturay, Yenidüzen köşe yazarı Cenk Mutluyakalı, TAK Müdürü Dr. Fehmi Gürdallı, YDÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayça Demet Atay, YDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özejder ve İLAD Genel Sekreteri Füsun Özbilgen’in katılacağı bir panel ile “Uluslararası İletişim Düzeni ve Kıbrıs Türk Medyası” tartışılacak.

Dijital dönüşüm ve yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi ile iletişim süreçlerindeki değişimlerin ele alınacağı sempozyumda 48 adet akademik çalışma sunulacak. “CIDA International 2024” web sitesinden erişime açılan detaylı programa göre, Türkçe ve İngilizce sunumların yapılacağı sempozyum 11 adet oturumda 28-29 Kasım 2024 tarihlerinde dinleyicilerle buluşacak.

-Prof. Dr. Metin Ersoy: “Çok gururluyuz”

Sempozyuma yönelik açıklamalarda bulunan DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ersoy, “İletişim alanının önemli ve değerli isimlerini DAÜ İletişim Fakültesi’nin ev sahipliğinde buluşturacak olduğumuz için çok gururluyuz.” diyerek yapay zekâ araştırmalarının öne çıktığı bir sempozyum olacağını kaydetti. DAÜ İletişim Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz’in İletişim Araştırmaları Derneği Başkanı olarak kendilerine ev sahipliği görevini verdiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Metin Ersoy, bu zorlu görev için teşekkür ederek görevi başarıyla tamamlayacaklarını söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam