Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Afrikalı gençler Macron’a seslendi: Afrika’nın ilerlemek için ebeveyne ihtiyacı yok

Afrika-Fransa zirvesinde Afrika diasporasından gençler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sömürgecilik ve Fransa’nın kıtadaki varlığına ilişkin eleştirilerini yönelterek, elini artık kıtadan çekmesi gerektiğini söyledi.

Published

on

Fransa’nın Montpellier kentinde 54 Afrika ülkesinden yaklaşık 3 bin genç ve aktivist, bu yıl 28’incisi düzenlenen Afrika-Fransa zirvesinde bir araya geldi.

Hiçbir Afrikalı liderin katılmadığı zirvede, 11 Afrika ülkesinden genç de Macron’la birebir düzenlenen oturumda Afrika-Fransa ilişkilerine dair görüş ve önerilerini paylaştı.

Burkina Fasolu aktivist Ragnimwende Eldaa Koama, Fransa’nın Afrika’ya ilişkin söylemlerinde sık sık kullandığı “yardım” kelimesinin son derece uygunsuz, demode ve sorunlu olduğunu söyledi.

Koama, Burkina Faso’nun efsanevi lideri Thomas Sankara’dan alıntı yaparak, “Bu yardımlar, yardım almayı bıraktırmadığı sürece derhal sona erdirilmeli.” dedi.

Fransa’nın Afrika ile ilişkisi konusunda da eleştirilerde bulunan Koama, şöyle devam etti:

“Afrika ile Fransa arasındaki ilişkiyi eğer bir kazana benzetecek olursak bilin ki o kazan çok kirli! İşlenen suçları hafife almakla, yolsuzluklarla, alçaltıcı bir dil kullanımıyla oldukça kirlenmiş durumda. Sayın Macron, sizi bu kazanı tamamen temizlemeye davet ediyorum. Eğer hala bu kirli kazanda yemek yapmaya devam ederseniz emin olun ben bu yemeği yemeyeceğim, biz bu yemeği yemeyeceğiz, Afrika bu yemeği bir daha yemeyecek!”

“Artık yardımlardan değil ortaklıktan bahsetmeliyiz”

Malili aktivist Adam Dicko da Macron’un, “Fransa olmasaydı Mali’de bir hükümet olmazdı” açıklamalarına atıfta bulunarak, şu değerlendirme bulundu:

“Sayın Cumhurbaşkanı, devamlı Fransa’nın müdahalesi olmadan Mali’de hükümet olmayacağını söylüyorsunuz. Lütfen bilin ki Afrika olmasaydı Fransa olmazdı. Aslında Afrikalılara yardım etmek istediğiniz konusunda etrafı ikna etmeyi bırakın. Terör sadece Mali’nin değil sizin de sorununuz. Bizi bu noktada mağdur pozisyonuna sokarak kendimizi suçlu hissettirmeyi bırakın. Artık yardımlardan değil ortaklıktan bahsetmeliyiz. Afrika işsizlik ya da sefalet içinde bir yer değil aksine genç, iyimser ve coşku dolu bir kıta.”

Dicko, Fransa’nın Sahel’deki varlığının da Fransa’nın Afrika Birliğini dikkate almadan Libya’ya yaptığı müdahalenin bir sonucu olduğunu kaydetti.

“Afrika’da yaptıklarınız için özür dileyin”

Senegalli aktivist Cheick Fall da dünyanın giderek küreselleştiği bir dönemde Afrika’nın da içine kapanmayacağının altını çizerek, “Ama Afrika’nın ilerlemek için başında bir ebeveyne ihtiyacı yok.” dedi.

Fall, Afrikalı gençler adına Fransa’dan taleplerini şöyle sıraladı;

“Afrika’da yaptıklarınız için özür dileyin. Afrikalı diktatörlerle çalışmayı bırakın. Bu sözde ‘babacan’ iş birliği tavrını bırakın. Afrika’daki üslerinizden kademeli ve planlı şekilde çekilin. Demokratik kazanımları güçlendirmek için samimi bir iş birliği mekanizması oluşturalım. Abidjan’da 2019’da taahhütte bulunduğunuz CFA frangı reformunu hayata geçirin ve elinizde tuttuğunuz Afrika ülkelerinin ulusal rezervlerini bu ülkelere gönderin.”

“Afrikalı liderlerin değil Afrika halklarının partneri olun”

Gineli Aliou Bah da “demokratik yönetim” tanımı konusunda Fransa ile aynı düşünmediklerini söyledi.

Bah, “Sizden diktatörlerimizle ilgilenmenizi istemiyoruz. Onu zaten biz yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ben iktidarda ölmek isteyen birinden yeni kurtulmuş bir ülkeden, Gine’den geliyorum. Sizden iç meselelerimizle uğraşmanızı istemiyoruz. İsteğimiz; iktidarda kalmak için tüm her şeyi deneyen birini muhatap olarak görmemeniz ve onunla ortak olmamanızdır. Çad’ı Mali, Gine, Fildişi Sahili’nden farklı değerlendirmeyin. Kendinizi Afrikalı liderlerin değil Afrika halklarının partneri olarak konumlandırın.”

Kenyalı Adelle Onyango da Afrika’da her gün sömürgeci geçmişin acısını hissettiklerinin altını çizerek, “Bu güven eksikliğine dayanan ilişkileri nasıl yeniden inşa edebiliriz? Fransa’nın tam olarak neyi temsil ettiği konusunda şüpheyle karşı karşıyayız.” dedi.

Fildişi Sahilli Arthur Banga da 2030’da Afrika’nın nasıl görünmesi gerektiği konusunda “2030’da Afrika sömürge döneminden kalan çirkinliklerden arınmış olur. CFA frangına son verir, kendi para birimine geçer. Yabancı askeri üsler yerine kendi bağımsız orduları olur.” ifadesini kullandı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Danimarka, ABD ile ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını savunmaya hazır olduğunu açıkladı

Published

on

By

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ülkesiyle ABD arasında ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını korumaya hazır olduklarını bildirdi.

Danimarka merkezli “DR”nin haberine göre, Rasmussen, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’ne (AB) doğrudan yüzde 50’lik tarife uygulanmasını önermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Rasmussen, “Danimarka ve AB’nin geri kalanı, ABD ile olası bir ticaret savaşında çıkarlarını savunmaya hazır.” dedi.

AB’nin öncelikli olarak tarife sorununa diyalog yoluyla çözüm bulmak istediğini belirten Rasmussen, ülkesi ve AB’nin gerektiği takdirde çıkarlarını “güçlü ve orantılı” yanıtlarla savunabileceğini vurguladı.

ABD Başkanı Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığını belirterek “Bu nedenle 1 Haziran’dan itibaren AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD’de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Devamını Oku

Dünya

ABD Başkanı Trump, AB ile bir anlaşma arayışında olmadığını söyledi

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, ticaret görüşmelerinin bir yere varmadığı gerekçesiyle 1 Haziran’dan itibaren yüzde 50 tarife uygulanmasını önerdiği Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşma arayışında olmadığını ifade etti.

Başkan Trump, Oval Ofis’te düzenlediği bir imza töreninin ardından, AB ve Apple’a yönelik yeni tarife tehditlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Birliği ile görüşmelerin yavaş ilerlediğini belirten Trump, AB’nin ABD’ye yıllardır çok kötü davrandığını, Birliğin ABD’ye zarar vermek ve ülkeden faydalanmak için kurulduğunu yineledi.

Trump, ABD’nin AB’ye karşı büyük bir ticaret açığı verdiğini kaydederek, “Bildiğiniz gibi Mercedes, BMW, Volkswagen ve daha birçoğu gibi milyonlarca araba satıyorlar. Bizim AB’ye araba satmamız kısıtlandı, ki bu hiç hoş değil. Ben de oyunu bildiğim şekilde oynamanın zamanının geldiğini söyledim.” dedi.

AB ile dokuz günde bir anlaşma yapmayı başarıp başaramayacağının sorulması üzerine Trump, “Bir anlaşma arayışında değilim. Yani, anlaşmayı belirledik. Yüzde 50 ama yine de, eğer fabrikalarını burada kurarlarsa, gümrük vergisi yok. Biri gelir de burada bir fabrika kurmak isterse, onlarla biraz ertelemeyi görüşebilirim.” diye konuştu.

Trump, ülkelerle yürüttükleri ticaret müzakerelerinde ise imzalanmaya hazır çok sayıda anlaşma olduğunu ifade etti.

– Apple’a yönelik tarifeler Samsung gibi üreticileri de hedef alacak

Apple’ın ürünlerini ABD’de üretmemesi halinde en az yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağına dair açıklamalarının da sorulması üzerine Trump, “Daha fazlası olacak. Samsung ve o ürünü üreten herkes için geçerli olacak. Aksi takdirde adil olmaz. Yani bu ürünü üreten herkes ve sanırım haziran sonunda başlayacak.” dedi.

Trump, fabrikalarını ABD’de kurmaları halinde gümrük vergisi olmayacağını yineledi.

Apple Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook’un Hindistan’da fabrika kuracağını söylediğini aktaran Trump, “Ben de, Hindistan’a gitmen sorun değil ama burada gümrük vergisi olmadan satamazsın dedim.” diye konuştu.

Öte yandan ABD’li perakende devlerinden Walmart’ın tarife maliyetlerini üstlenmesi gerektiğine dair sözleri sorulan Trump, tüketicinin bu bedeli ödemesini istemediğini dile getirdi.

– Trump’ın AB ve Apple’a yönelik tarife tehditleri

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığına işaret ederek, “Bu nedenle 1 Haziran’dan itibaren AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD’de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Trump, bir başka paylaşımında ise Apple Üst Yöneticisi Cook’a uzun zaman önce ABD’de satılacak iPhone’ların Hindistan ya da başka ülkede değil, ABD’de üretilmesini beklediğini söylediğini belirterek, “Eğer durum böyle değilse Apple tarafından ABD’ye en az yüzde 25’lik gümrük vergisi ödenmeli.” açıklamasında bulunmuştu.

Devamını Oku

Dünya

Rusya: Ukrayna topraklarımıza yönelik saldırılarla müzakere sürecini bozmaya çalışıyor

Published

on

By

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın Rus topraklarına yönelik düzenlediği saldırılarla yeniden başlatılan müzakere sürecini bozmaya çalıştığını ve buna karşılık verileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın 20-23 Mayıs’ta Rus topraklarına 788 insansız hava aracı (İHA) ve Batı yapımı füzelerle saldırılar düzenlediği belirtildi.

Bunlardan 776’sının hava savunma sistemlerince vurulduğu kaydedilen açıklamada, “Maalesef, 12 İHA hedefine ulaştı. Saldırılar sonucu ölü ve yaralılar var.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bunun “terör eylemi” olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

“Bu eylemler, ABD yönetiminin desteğiyle Rusya ile Ukrayna arasında meselenin nihai çözümüne yönelik yeniden başlatılan müzakere sürecini bozmak, büyük çaplı esir değişimi dahil 16 Mayıs’ta İstanbul’da sağlanan anlaşmaların uygulanmasını engellemek amacıyla yapıldı. Rusya, Kiev’in terör eylemlerine gerekli şekilde yanıt verecek. Ukrayna tarafının yaptıklarının aksine hedef olarak sadece askeri unsurlar ve askeri sanayi alanda faaliyet gösteren işletmeler seçilecek.”

Açıklamada, Rusya’nın diyalog aracılığıyla barışçıl çözüme ulaşmak için yolları bulma konusunda kararlı olduğunun altı çizildi.

Devamını Oku

Trending

Reklam