Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Avustralya küresel ısınmayla mücadelede gelişmiş ülkeler arasında son sırada

İklim Konseyi, Avustralya’nın 2015’te kabul edilen Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana gelişmiş ülkeler arasında küresel ısınmayla mücadelede en kötü performans sergileyen ülke olduğunu açıkladı.

Published

on

İklim değişikliği konusunda araştırmalar yapan düşünce kuruluşu İklim Konseyi, 2015 Paris İklim Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinden bu yana gelişmiş ve karşılaştırılabilir ülkelerin küresel ısınmayla mücadelelerine dair bir rapor yayımladı.

Raporda Avustralya, emisyonu azaltma ve iklim değişikliği taahhütlerini yerine getirme kriterlerinde 31 gelişmiş ülke arasında son sırada yer aldı.

Avustralya’nın elektrik enerjisi üretimi kaynaklı emisyonlarının 1990’dan bu yana üçte bir arttığı vurgulanan raporda ulaşım kaynaklı emisyonlarda ise iki kattan fazla artış olduğu açıklandı.

İngiltere listenin başını çekiyor

Çin, Hindistan ve Rusya gibi dünyada en fazla karbon emisyonu yapan ülkeler listede yer almazken, Avustralya, fosil yakıt üretimi ve kullanımı açısından Kanada ile listenin sonunda yer aldı.

Küresel ısınmayla mücadelede İngiltere’nin başı çektiği raporda, İsviçre ikinci, İsveç üçüncü sırada yer alırken, ABD ise listenin 23’üncü sırasında yer bulabildi.

Avustralya Başbakan Scott Morrison, ülkedeki karbon emisyonunu 2050’ye kadar sıfıra indirmeyi amaçlarken hükümetin koalisyon ortağı daha sert tedbirlerle bu sürenin kısaltılması taraftarı bir tutum sergiliyor.

Avustralya kişi başına en fazla sera gazı emisyonunun yapıldığı yer

Karbon emisyonunu azaltmak dünyanın en büyük kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatçılarından biri olan Avustralya’da en önemli gündem maddeleri arasında yer alırken ülke, aynı zamanda, kişi başına en fazla sera gazı emisyonunun yapıldığı yer olarak öne çıkıyor.

Çok sayıda ülkeden yüzlerce diplomat, bilim insanı ve iklim aktivistinin katılımıyla gerçekleştirilecek 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) bu ay içerisinde İskoçya’da yapılacak.

BM, 2015’te varılan Paris İklim Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışının yüzyıl sonuna kadar 2 santigrat derecenin altında tutulması, hatta 1,5 derece ile sınırlandırılması hedefinin karşılanabilmesi için dünya genelinde karbon emisyonunun 2050 yılına kadar sıfıra indirilmesini istiyor.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran’ın başkenti Tahran’da soğuk hava nedeniyle okullar ve kamu kurumları tatil edildi

Published

on

By

İran’ın başkenti Tahran’da soğuk hava koşulları nedeniyle yüksek öğretim dahil tüm okullar, bankalar ve devlet kurumları cumartesi günü tatil edildi.

Tahran Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklığında önemli düşüşler görüleceğine dair meteorolojiden gelen raporlar üzerine, yarın tüm kamu ve özel kuruluşlar, okullar, üniversiteler, bankalar ve belediyelerin kapalı olacağı belirtildi.

Ülkenin kuzeyinde don ve dağ yollarının tehlikeli durumu nedeniyle vatandaşlardan gereksiz seyahatlardan kaçınmaları da istendi.

Tahran’da geçen hafta da iki gün boyunca yoğun hava kirliliği nedeniyle okullar tatil edilmişti.

Devamını Oku

Dünya

Trodos’da kar yağışı etkili oluyor

Published

on

By

Trodos’a kar yağdı. Kar yağışıyla, bölge beyaza büründü.

Fileleftheros internet sayfasına göre, kar yağışının etkili olmasıyla yolların buz tuttuğu, bölgedeki okulların bugün eğitime ara vermek zorunda kaldığı belirtildi.

Habere göre, yolların buz tutması nedeniyle polis sürücülere, yolun sadece dört çekişli veya lastiklerinde zincir bulunan araçlara açık olduğu uyarısında bulundu.

Bazı kaynaklar kar kalınlığının 22 cm’ye yükseldiğini de belirtti.

Rum haber kaynakları haberlerinde, kar yağışıyla ortaya çıkan manzaralara ilişkin fotoğraflara da yer verdi.

Rum Meteoroloji Dairesi, bugün 12.00-24.00 saatlerinde 6 Beaufort (bofor) şiddetinde kuvvetli rüzgar uyarısı yaptı.

Devamını Oku

Dünya

Santorini Adası’nda halk, tsunami riskine karşı önlem almaya başladı

Published

on

By

Ege Denizi’nde son günlerde yaşanan sismik hareketlilik nedeniyle çoğu kişinin terk ettiği Santorini Adası’nda halk, tsunami riskine karşı kum torbalarıyla set yaparak önlem almaya başladı.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, son günlerde art arda yaşanan sarsıntılar, Ada sakinlerinde büyük endişe yarattı.

Dün gece 5,2 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiği Santorini Adası’nda halk, olası tsunamiye karşı tedbir almak için sahil kenarlarına kum torbalarıyla set yapmaya başladı.

Öte yandan, Santorini Ticaret ve İş İnsanları Derneği Başkanı Nikos Nomikos, deprem endişesiyle yaklaşık 14 bin kişinin Ada’dan ayrıldığını, bu durumun işletmeleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Hükümetten acil destek önlemleri alınmasını talep ettiğini belirten Nomikos, Ada’nın şu anda salgın dönemine benzer bir kriz durumu yaşadığını dile getirdi.

Devamını Oku

Trending

Reklam