Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Başbakan Üstel: Dünyadan adalet istiyoruz. Kıbrıs Türkü bu güne kadar adalet görmedi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi’nde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin mülkiyet ve Taşınmaz Mal Komisyonu (AİHM) ile ilgili son kararı, Kıbrıs konusu ve yakın coğrafyadaki gelişmeler konuşuldu.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 62’nci madde tahtında söz aldı. AHİM kararı ve Taşınmaz Mal Komisyonu hakkında konuşan Erhürman’ı Başbakan Ünal Üstel yanıtladı.

İlk olarak bedelli askerlik konusuna değinen Tufan Erhürman, bununla ilgili yasa önerilerinin komitede olduğunu anımsatarak, Başbakan’la da bu konuda görüştüğünü, Meclis çalışmalarına ara vermeden bu önerinin yasallaşması gerektiğini, aksi takdirde birçok gencin daha sıkıntı yaşayacağını belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin mülkiyet ve Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili son kararıyla ilgili de konuşan Erhürman, 2010 yılından bu yana AİHM tarafından “etkili iç hukuk yolu” olarak kabul edilen Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu niteliğine ilişkin kabulünün devam ettiğini ancak son kararda negatif sonuçlar olduğunu belirtti.

Bu kararı bir başarı öyküsü veya zafer olarak yorumlayanlar olduğunu, bu açıklamaları hayretle dinlediğini belirten Erhürman, AİHM’in kararını “Taşınmaz Mal Komisyonu’nun surlarında açılan gedik” diye yorumladı. Erhürman, kararda “pozitif hiçbir şey söylenmediğini” ifade etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın açıklamalarına da işaret eden Erhürman, “Bu mahkeme kararı uyarı niteliğindedir. Doğru okuma yapmazsak bu gidişat bizi neyle karşı karşıya bırakacak bunları kestirmek mümkün olmayacak” dedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun uluslararası alandaki en önemli başarılardan biri olduğunu da belirten Erhürman, “Kimse algı operasyonu yapmaya soyunmasın. Bu algı operasyonu değil, okunan anlaşılmıyorsa zaten bir felaketle karşı karşıyayız demektir” diye konuştu.

İran ile İsrail arasında yaşananlara da değinen Tufan Erhürman, Kıbrıs’ın coğrafi olarak risk altında bulunduğunu ancak riskin sadece coğrafyayla değil Rum liderin ittifaklarıyla da ilgili olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk ve Rum halkını bağlayacak kararları tek başına almaya yetkili olmayan Rum lider Hristodulidis’in ABD, İsrail ve Fransa ile bir takım anlaşmalar yaptığını söyleyen Erhürman, Kıbrıs Türk halkının bu işin neresinde olduğunu da sordu.

İki kurucu ortaktan biri olan Kıbrıs Türk halkının bu pozisyonda olmayı hak etmediğini söyleyen Erhürman, “Eşit egemenlik değil, egemen eşitlik istiyorum demenin sonucu egemenliği Rum liderin kucağına bırakmaktır” diye konuştu.

Yerinden söz alan UBP milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu’nu da yanıtlayan Erhürman, Kıbrıs Türk halkının yok sayılma noktasından iradesinin büsbütün yok olması noktasına gelindiğini söyledi.

Erhürman’dan sonra Genel Kurulda söz alan Başbakan Ünal Üstel, son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

İsrail-Gazze, Ukrayna-Rusya, İsrail-İran savaşına işaret ederek, dünyanın buna seyirci kaldığını söyleyen Üstel, 2 yıla yakın süredir bombalar yağan Gazze’ye insani yarım götüren ekiplere de müdahale edildiğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ve diğerlerinin bunla ilgili de bir şey yapmadığını ifade etti.

“İki devletli çözümden yanayız çünkü egemenliğin, garantörlüğün ne kadar önemli olduğunu gördük” diyen Başbakan, bu olaylardan dersler çıkarılması gerektiğini de belirtti.

UBP’nin, Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statü kabul edilmeden müzakere masasına dönülmemesini savunduğunu anımsatan Üstel,  AHİM’in mülkiyet ve Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili kararını da değerlendirdi.

Söz konusu kararla, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkinliğinin bir kez daha onaylandığını ifade eden Başbakan Ünal Üstel, 1974 Barış Harekatı sonrası kuzeyle güney arasında yapılan nüfus mübadelesine ve Rum tarafında kabul edilen Vasilik Yasası’na da işaret etti.

Rumların 1974 öncesi mallarının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin egemenliği altında olduğunu ancak Rum tarafının yine yasal bir düzenlemeyle tutuklamalar yaptığını söyleyen Başbakan Üstel, “Bana göre bu tutuklamalar gayri yasaldır” dedi.

Başbakan Üstel, 2013’ten 2023’e kadar gerekli kaynak ayrılmadığından dolayı Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkinliğinin istenilen düzeyde olmadığını ifade ederek, hükümete geldikleri günden beri oluşturdukları fonlarla ayrı bir kaynak yarattıklarını da söyledi.

Bu kapsamda, 2024’ten bu güne tazminatlar için 106 milyon 374 bin Sterlin ödeme yaptıklarını, 230 dosyayı sonuçlandırdıklarını belirten Üstel, inşaat sektörünün hareketlendirilmesiyle ülkedeki ekonomik değerlerin de arttığını ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın bundan çok rahatsız olduğunu, Kıbrıslı Türkleri zora sokmanın, ekonomiyi çökertmenin yolunu kural tanımaz şekilde aradığını belirten Üstel, Güney Kıbrıs’ta yapılan yasal düzenlemeye ve bununla yaratılan tedirginliğe işaret etti.

Üstel, “Dünyadan adalet istiyoruz. Kıbrıs Türkü bu güne kadar bu adaleti görmedi” dedi.

Gazze’de de İran’da da adalet göremediklerini kaydeden Üstel, aynı soykırımları Kıbrıslı Türklerin de yaşadığını ifade ederek, “Temennimiz yeni dünyada adalet, barış, huzur içinde yaşamaktır. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisiyle egemen devlet olursak halkımız bu huzura kavuşmuş olur” dedi.

Başbakandan sonra yeniden söz alan Tufan Erhürman, kavramların birbirine karıştığını, Ukrayna ve Rusya’nın iki egemen devlet olduğunu, aralarında egemen eşitlik bulunduğunu kaydederek, “Egemen devletler arasında da savaş olabilir” dedi.

Garantörlük konusuna da işaret eden Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğünün bu adanın tamamında geçerli olduğunu söyledi.

Erhürman, “Siz ‘iki ayrı devlet’ dediğinizde KKTC üzerindeki garantörlükten bahsediyorsunuz ama bu Türkiye’nin garantörlük hakkını daraltmak demektir. ‘İki devletli çözümü ve garantilerin devamını istiyorum’ diyorsunuz ama bu ikisi birbirini tutmuyor” dedi.

Erhürman, 50 senede yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını da söyledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

İŞAD heyeti Azerbaycan’dan döndü

Published

on

By

Kıbrıs Türk İş İnsanları Derneği (İŞAD) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, Azerbaycan temaslarını tamamlayarak yurda döndü

Heyette yer alan İŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Enver Mamülcü ziyaretle ilgili açıklamasında, Azerbaycan iş insanlarıyla bir araya gelmekten onur duyduğunu, Azeri iş insanlarıyla birlikteliğin KKTC’nin siyasi olmasa bile ekonomik görünümünü arttıracağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan’daki temaslarına da işaret eden Mamülcü, Cumhurbaşkanı’nın nezdinde görüşmelerinin gerçekleşmesini de büyük bir onur olarak değerlendirerek, bu sayede iki devlet ve halk arasında kurulmuş olan gönül köprülerinin ticari köprülere de dönüşebileceğine dikkat çekti.

Mamulcü, Anavatan Türkiye, kardeş ülke Azerbaycan ve KKTC iş dünyaları arasında İŞAD öncülüğünde başlayan ticari girişimlerin Türk dünyasının ticaret zincirinin de temellerini oluşturacağına inandığını belirtti.

İŞAD heyetinin Bakü’de Kemal Bağzıbağlı tarafından, Kuzey Kıbrıs’ın yerel doku konseptiyle Bakü Akşehir de kurulan Hellim Restaurant’ı da ziyaret ettiği kaydedildi.

İŞAD heyetinin ziyarette KKTC ve Azerbaycan iş dünyalarını bu yıl bir kez daha bir araya getirmek için anlaşma yaptığı da kaydedildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmek isteyen öğrencilere 70 kontenjan ayrıldı

Published

on

By

Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmek isteyen A Level sınav sonuçlarına sahip KKTC uyruklu öğrenciler için 70 kontenjan ayrıldığı açıklandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) arasında 13 Temmuz 2023’te imzalanan iş birliğine yönelik mutabakat zaptı uyarınca, A Level sınav sonuçlarıyla Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görmek isteyen öğrenciler için talep edilen 2025-2026 eğitim-öğretim yılı YTB kontenjanları belirlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behçet Çelebi, yazılı açıklamasında bu yıl YTB tam bursu kapsamında 31 farklı bölümde 60 kontenjan, YTB Yerleştirme Bursu kapsamında ise 10 farklı bölümde 10 kontenjan olmak üzere toplam 70 kontenjan ayrıldığını duyurdu.

Ayrıca A Level sınav sonuçlarına göre YTB kontenjanlarından yararlanacak öğrencilerden; A Level sınav sonuçlarının yanında yabancı dil düzeyini gösteren TOEFL IBT, IELTS ve SAT sınav sonuçlarının da talep edilebileceği belirtildi.

Belirlenen programlar için istenen sınav puanlarının, üniversitelere ve bölümlere göre farklılık gösterdiği de kaydedilirken kontenjanlar için gerekli bilgi ve belgelerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sayfasından (http://www.mebnet.net/) daha sonra duyurulacağı açıklandı.

Geçtiğimiz yıl A Level sınav sonuçlarına sahip KKTC uyruklu öğrenciler için 55 kontenjan ayrılmıştı.

Kontenjan listesi:

17518970726242025 Türkiye Bursları_A Level Kontenjanları_Ek_2025 Türkiye Bursları A Level Kontenjanları Listesi1 (1)

Devamını Oku

Kıbrıs

Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği’nden bilet ücretleriyle ilgili düzenlemeye destek: “Olumlu ve değerli buluyoruz”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Ada Kıbrıs Projesi kapsamında Türk Hava Yolları (THY) ve AJet arasında imzalanan, bilet ücretlerinin düşürülmesi ve yeni uçuş düzenlemelerini içeren iş birliği protokolüne destek belirtti.

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi’nden verilen bilgiye göre, bugünkü imza töreninin ardından Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ahmet Savaşan, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ve KITSAB Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Yalkı ile sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

-Tolun

AJet’in “Ada Kıbrıs Projesi” kapsamında İstanbul-KKTC uçuşlarında 6 bin TL, Londra Stansted-KKTC uçuşlarında ise 250 euro (çift yön) bilet tarifesinin uygulamaya başlamasının Kuzey Kıbrıs turizmi açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Tolun, KITSAB’ın atılan bu adımları değerli bulduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat’ın imzalarıyla hayata geçirilen projenin, ülke turizmine önemli katkılar sağlayacağını belirten Tolun, “Tatil, kültür, sağlık, gastronomi başta olmak üzere turizmin tüm alanlarını olumlu yönde etkileyecek bir süreç başladı.” dedi.

Savaşan: “Üstel’in Berlin’de başlattığı girişimler sonuçlar veriyor…”

Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı ve UBP Milletvekili Ahmet Savaşan ise AJet’in Kuzey Kıbrıs’a özel fiyatlarla uçuş yapması yönündeki girişimlerin, Başbakan Ünal Üstel başkanlığında, Başbakan Yardımcısı ve Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile Almanya’da ITB Berlin Fuarı’nda yapıldığını söyledi.

Savaşan, bu girişimlerin somut sonuçlar vermeye başladığını, projenin turizme ve dolayısıyla genel anlamda ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.

-“60 KKTC’li genç kabin memuru olarak istihdam edilecek…”

Proje kapsamında 60 KKTC’li gencin AJet’te kabin memuru olarak istihdam edileceğini belirten Savaşan, AJet filosundaki iki uçağa “Ada Kıbrıs” logosunun yerleştirilmesinin de ülke tanıtımı açısından önemli bir adım olduğuna işaret etti.

-“THY Kıbrıs Müdürlüğü önemli çalışmalar yürütüyor”

THY Kıbrıs Müdürlüğü’nün ülke turizminin gelişimine katkı sağlamak adına önemli çalışmalar yürüttüğünü de vurgulayan Savaşan, “Türkiye’nin samimi desteğiyle THY tarafından atılan bu adımlar, Kuzey Kıbrıs’ın turizm ürünlerinin uluslararası alanda görünürlüğünü artıracak, ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacak ve aynı zamanda gençlerimize yeni fırsatlar sunacak.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam