Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar: New York’taki BM toplantısında Rum Lider Anastasiadis ile görüşmeyeceğim

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar NTV özel yayınında Kıbrıs sorunu, Doğu Akdeniz ve Yunanistan’ın Ege’deki ihlalleri konusundaki soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs konusunun New York gerçekleştirilecek BM toplantısında ele alınacağını, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geleceğini söyledi.

Tatar, Rum lider Nikos Anastasiadis ile planlanmış bir görüşmesinin olmadığını kaydetti.

Rum Lider Nikos Anastasiadis’in Şubat ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını bu nedenle de kendisiyle görüşmenin bir anlamı olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “ önemli olan Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Kıbrıs’ta iki halk olduğu görüntüsünü dünyaya vermek” dedi.

Tatar, “Rum Lider de BM Genel Sekteri le görüşecek ,ben de görüşeceğim ama bu defa ayrı ayrı görüşülmesi beklenmektedir. Geçen yıl New York’ta üçlü bir görüşmemiz olmuştu ama Rum lider Anastasidis seçime girmiyor. Şubat ayında farklı bir kişi seçilecek, dolayısıyla üçlü bir görüşmenin herhalde bir anlamı yok. Zaten onların güven artırıcı önlemleri vardır bize sunulan, bizim bunları kabul etmemiz mümkün değildir. Onlar hala daha federal temelde bir anlaşma zemininde ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ki Rum Cumhuriyeti’ne dönüştürmüştür otoritesinin Kuzey Kıbrıs’ı yayılmasını hedefleyen, bize göre tuzaklarla dolu bir takım öneriler dizisi. Bizim bunları kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının önerilerinin temelinde ise iki devletin işbirliği olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “bizim yeni siyasetimiz budur artık Kıbrıs Cumhurityeti’nin devamı olacak olan federal bir Cumhuriyet ile Kıbrıs’ta nihai bir anlaşmaya gitmeyeceğimiz kesin bir dille itiraf ettik” dedi

Tatar, “Onların federal temelde bir anlaşmadan anladıkları ile bizim anladığımız arasında dağlar kadar fark var. Çünkü onların anlayışı Kıbrıs Federal Cumhuriyeti, orada Kıbrıslı Türkler azınlık durumunda , Türkiye Cumhuriyeti, AB’de olmadığı için zaman içerisinde sıfır asker, sıfır garanti ve Türkiye’nin garantörlük haklarının kalkacağı bir anlaşmayı kabul etmemiz mümkün değildir. Biz 1974’ten önce Kıbrıs’ta çok acılar çektik, soykırımdan geçtik” şeklinde konuştu.

New York’ta Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve görüşme heyetinin de olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’deki konuşmasını takip edeceklerini ve ikili görüşmelerde bulunacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar Güney Kıbrıs Rum kesiminin BM’den yetkili talebi konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

Tatar, geçen yıl New York’taki görüşmemizde Jane Lute’un yerine atanacak olan kişinin mutlaka BM Genel Sekterinin kendi şahsi temsilcisi olması gerektiğini aktardık şimdi Rumların bastırması ile atanacak olan kişinin özel temsilcisi olması ki; burada tuzak şudur; özel temsilci olduğunda bu BM Genel sekterinin bağlı olduğu Güvenlik Konseyi üyelerine da muhatap olabilecek, bir pozisyon yaratmaktadır. Biz kesinlikle dedik ki, atayacağınız yeni kişi mutlaka genel Sekterin kendi temsilcisi olacak. Güvenlik Konseyi işin içine girdiğinde bizim bir takım sıkıntılarız doğar” dedi.

“Kıbrıs’ta biz çok haklı bir davayı yürütüyoruz” ifadelerini de kullanan Cumhurbaşkanı Tatar , Kıbrıs’ta iki ayrı halkın olduğuna vurgu yaptı ve “Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs milli meselesini her zaman Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yürütmüştür. Kimse da bizim aramızdaki kadim bağları kopartmaz” şeklinde konuştu.

Doğu Akdeniz’de sondaj gerilimi konusunda ise Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile birlikte Akdeniz’deki enerji faaliyetlerini izlediklerini ifade ederek, “Onların kazdığı yerleri biz de kazabiliriz. Türkiye’nin çok haklı olduğu noktalar var. Rum’un hakkının olduğu yerde KKTC vatandaşının hakkı da var. Küçük bir adada hak iddia etmeleri kadar saçma bir şey yok. Tahrik var ama kimse çatışmadan yana değil. Dolayısıyla ile her şeyi sağduyu ile akıl yolu ile halletmekte fayda vardır. İnşallah dost ülkeler ve bazı söz sahibi büyük güçler bütün bunları değerlendiriyor. “ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar bir soru üzerine Yunanistan Ege’deki ihlalleri konusunda da konuşarak “Yunanistan, Türkiye ile denk bir statüde olduğunu düşünürken yanılgıya düşüyor. Türkiye Yunanistan’ın tacizlerine en iyi şekilde yanıt verecektir” dedi. BRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

2025 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı yarın komitede ele alınmaya başlanıyor

Published

on

By

 

 

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nı yarın görüşmeye başlıyor. 136 milyar 280 milyon TL olarak öngörülen bütçe yasa tasarısına ilişkin görüşmelerinin 28 Kasım’da tamamlanması planlanıyor.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay’ın açılış konuşmasıyla saat 10.00’da başlayacak toplantıda Maliye Bakanı Özdemir Berova da bütçeye ilişkin sunum yapacak. Komite, konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, Sayıştay, Mahkemeler ve Hukuk Dairesi bütçelerini ele alacak.

Komite, 20 Kasım Çarşamba günü Başbakanlık ve Başbakan Yardımcılığı; 21 Kasım Perşembe günü Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kamu Hizmeti Komisyonu; 22 Kasım Cuma günü Polis, Ombudsman, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı bütçe yasa tasarılarını ele alacak.

Çalışmalarına 26 Kasım Salı günü devam edecek komite, GKK, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı bütçelerini görüşecek.

27 Kasım Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçelerin görüşmesini yapacak olan komite, 28 Kasım Perşembe günü de Maliye Bakanlığı ve Gelirler bütçelerini ele alacak. Komite aynı gün 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın bütünü görüşüp oylayacak.

Bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşların bütçeleri de, bakanlık bütçesinin ele alındığı gün görüşülecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis Başkanı Öztürkler: “Öncelikli görevim tartışmalarla zaman kaybına uğrayan Meclis çalışmalarını hayata geçirmek”

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, öncelikli görevinin Meclis Başkanlığı seçim süreci ile yaşanan tartışmalarla zaman kaybına uğrayan Meclis çalışmalarını hayata geçirmek olacağını belirtti.

Meclis Başkanı seçilmesinin ardından yazılı açıklama yapan Öztürkler, yarın 2025 bütçesi toplantılarının başlayacağını kaydetti.

Meclis’te yaklaşık son bir aydır süregelen hadiseler sonrası bu sabah bütçe görüşmelerinin hemen öncesinde tıkanıklık yaşamamak adına istifamı sunduğunu anımsatan Öztürkler, bugün Parti Genel Başkanı ve milletvekillerinin takdiri ile yeniden aday gösterilerek, Meclis başkanlığına seçildiğini söyledi.

Öztürkler, “Bu andan itibaren öncelikle görevim, Meclis Başkanlığı seçim süreci ile yaşanan tartışmalarla büyük bir zaman kaybına uğrayan Meclis çalışmalarımızı hayata geçirmek olacaktır. Ve bunun başlangıcı olarak da yarın kısmetse 2025 bütçemizin komite toplantısını başlatmış olacağız. Bütçemiz şimdiden hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Halkın Meclis’in bir an önce verimli çalışmasını beklediğini belirten Öztürkler, “Geçmişte yaşanan tüm tartışmaları bir kenara bırakarak tüm partilere eşit mesafede kararlı adımlarla Meclis’imiz hak ettiği yere ulaştıracağımıza inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle şahsıma bu göreve layık görerek oy veren UBP, DP ve YDP’li milletvekili arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.

Meclis Başkan Yardımcılığına seçilen Fazilet Özdenefe ve tüm Başkanlık Divanı üyelerini de tebrik eden Öztürkler, “Tam bir uyum içerisinde çalışmak için tüm gayretimizi göstereceğimizi de belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkı ada ve etrafındaki tüm kaynaklarla ilgili eşit söz ve hak sahibidir

Published

on

By

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen “Deniz Mekansal Planlama Çalışmaları” kapsamında Doğu Akdeniz bölgesine ilişkin yayımladığı haritalara tepki göstererek, Kıbrıs adasının eşit sahibi olan Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafındaki tüm kaynaklara ilişkin atılacak tüm adımlarda eşit söz ve hak sahibi olduğunu hatırlattı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından hazırlanan sözde “Ulusal Deniz Mekansal Planı”yla örtüşen bahse konu haritaların Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs adasının tek meşru sahibi olduğu yönündeki iddialarını destekler mahiyetinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Yalnızca Kıbrıs Rum halkını temsil etmekte olan GKRY’nin adanın tümünü ilgilendiren konularda tek başına adım atma yetkisi bulunmadığı gibi Kıbrıs Türk halkı adına herhangi bir söz söyleme veya adım atma yetkisi de bulunmamaktadır.” denildi.

GKRY’yi tek taraflı olarak üyeliğe kabul eden Avrupa Birliği’nin de Kıbrıs Türk halkını ilgilendiren ve devletlerin yetkisinde olan bu gibi konularda herhangi bir görüş beyan etme yetkisi bulunmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Tüm yapıcı çağrılarımıza rağmen, başta Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon rezervleri olmak üzere, Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafındaki haklarını hiçe saymaya devem eden GKRY’nin girişimlerini kayıtsız ve şartsız bir şekilde destekleyen Avrupa Birliği’nin, bu kez de sözde ‘ulusal deniz mekânsal planlaması’ marifetiyle Kıbrıs Türk halkının ada etrafındaki haklarını gasp etme teşebbüsüne destek verdiğini görmekteyiz.

Avrupa Birliği’ni Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü gibi özden gelen haklarını tanımaya, Kıbrıs Türk halkının ada ve etrafındaki hak ve çıkarlarını görmezden gelmeye son vermeye ve hali hazırda ciddi sınamalardan geçmekte olan Doğu Akdeniz bölgesine yönelik faaliyetleriyle gerginliği daha da artırmak yerine adadaki iki devlet arasında diyalog ve işbirliğini tesis edici bir tutum sergilemeye davet ediyoruz.”

Devamını Oku

Trending

Reklam