Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Ekonomik krizin vurduğu Lübnan’da akaryakıt sıkıntısı büyüyor

Son 30 yılın en büyük ekonomik krizini yaşayan Lübnan’da akaryakıt sıkıntısı da derinleşiyor. Benzin istasyonlarında birkaç haftadır uzun kuyruklar oluşurken, yakıt stokunun tükenmek üzere olduğu açıklandı.

Published

on

Lübnan’daki Yakıt Dağıtım Şirketleri Temsilcisi Fadi Ebu Şakra yerel basına yaptığı açıklamada, yakıt stoklarında ciddi düşüş olduğunu açıkladı. Yetkili, benzin istasyonlarında tümüyle pompaların kapanmaması için hızla harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Halihazırda ülkedeki tüm benzin istasyonlarının mevcut stoklarını kullandığını söyleyen Ebu Şakra, “Yakıtın tümüyle bitmesine çok yaklaştık” uyarısını yaptı.

Bunun ertelenmeye gelmeyecek bir mesele olduğunun altını çizen Ebu Şakra, ilgili makamlarla iletişimlerini sürdürdüklerini aktardı.

Devletin desteklediği yakıt yasa dışı yollarla Suriye’ye gidiyor

Son 30 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığı Lübnan’da devlet, günlük tüketilen 12 milyon litre civarındaki akaryakıtı Merkez Bankası üzerinden yüzde 85 sübvanse ediyor.

Lübnan Enerji Bakanı Rimun Gacar nisan ayında yaptığı açıklamada, fiyat farkı nedeniyle benzinin yasa dışı yollarla Lübnan’dan Suriye’ye götürüldüğünü belirtmişti.

Ekonomi uzmanları da Lübnan Merkez Bankası sübvansiyonu sürdüğü sürece Lübnan-Suriye sınırındaki akaryakıt kaçakçılığının durmayacağına dikkat çekiyor.

Kriz öfkeye neden oluyor

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşıyor.

Lübnan’da gıda, ilaç ve akaryakıt gibi temel ihtiyaç maddeleri dolarla ithal edildiği için karaborsadaki kur, doğrudan hayat pahalılığına yol açıyor.

Ülkede ekonomik kriz nedeniyle kötüleşen hayat koşulları ve yerel para birimindeki değer kaybı, birçok bölgede yolları kapatma eylemleriyle protesto edilmişti.

Hükümet halen kurulamadı

Beyrut Limanı’nda 2020’nin ağustos ayında meydana gelen büyük patlama da ekonomik sıkıntıları büyütürken yeni bir hükümet krizi doğurmuştu.

Başbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrası gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos 2020’de istifa etti ancak aradan neredeyse 1 yıl geçmesine rağmen, siyasi gruplar arasında yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden ülkede yeni hükümet kurulamadı ve kısa vadede kurulacak gibi de görünmüyor.

Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin sorumlusu olarak gören halk, uzun yıllardır iktidarı paylaşan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını istiyor.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

İran’ın başkenti Tahran’da yeniden patlama sesleri duyuluyor

Published

on

By

İsrail’in İran’a saldırıları devam ederken başkent Tahran’da yeniden patlama sesleri duyuldu.

İran medyasında paylaşılan görüntülere göre, şiddetli patlamalar Tahran’ın batısında meydana geldi.

– ⁠İsrail, İran’da birçok kente saldırı düzenledi

İsrail, sabaha karşı İran’ın başkenti Tahran, Tebriz, İsfahan’daki Natanz Nükleer Tesisi ile Loristan, Kirmanşah, Şiraz, Huzistan, Hemedan ve Kum kentlerine saldırılar düzenlemişti.

Natanz’daki nükleer tesiste sızıntı olmadığı bilgisi verilmişti.

Saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Hatemul Enbiya Merkezi Karargah Komutanı Gulamali Reşid, Devrim Muhafızları Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade dahil üst düzey askeri yetkililer ile 6 nükleer bilim insanı hayatını kaybetmişti.

İsrail’in Tahran’daki saldırılarında sivil yerleşim yerleri de vurulurken aralarında kadın ve çocukların da olduğu 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 329 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Tebriz’deki saldırılarda da şu ana kadar 8 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

İsrail, saldırıların devam edeceğini açıklamıştı.

Devamını Oku

Dünya

Tel Aviv’den dumanlar yükseliyor

Published

on

By

İran, İsrail’e karşı balistik füze saldırılarının başlatıldığını duyurdu.

İran devlet televizyonunun haberinde, “İran’ın füze saldırıları başlatıldı” ifadelerine yer verildi.

Saldırılar kapsamında İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarına yüzlerce balistik füze fırlatıldığı bildirildi.

Devlet televizyonunda, canlı yayında füzelerin Tel Aviv’e isabet ettiğine dair görüntüler yayımlandı.

İsrail ordu radyosunun haberinde, isabet alan noktalarda ekiplerin çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

İran’dan atılan füzelerin İsrail’de 7 noktaya isabet ettiği, bu bölgelerde çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’ndan yapılan açıklamada, şu ana kadar 7 kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’dan onlarca füzenin ülkeye fırlatıldığı ve hava savunma sistemlerinin önlemek için çalıştığı belirtildi.

İran’ın misilleme için fırlattığı füzeler nedeniyle İsrail genelinde sürekli alarmlar devreye giriyor.

Devamını Oku

Dünya

GKRY ile İsrail arasında uçak seferleri durduruldu

Published

on

By

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile İsrail arasındaki uçak seferlerinin durdurulduğu bildirildi.

Rum basınında yer alan haberlere göre, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından GKRY ile İsrail arasındaki ticari uçuşların tamamı geçici olarak durduruldu.

SigmaLive internet sitesinin haberinde, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından birçok ülkeden İsrail’e yapılan uçak seferlerinin GKRY’nin Baf ve Larnaka havalimanlarına yönlendirildiği ifade edildi.

Haberde, İsrail’e gitmekten son dakika vazgeçen 20 yolcu uçağı GKRY’ye iniş yaparken, yolcuların ülkedeki çeşitli oteller ve tesislerde misafir edildiği belirtildi.

– Rumlar İsrail’den tahliye yapacak

Öte yandan, GKRY Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis X hesabından yaptığı paylaşımda, GKRY lideri Nikos Hristodulidis’in, bölgedeki gelişmeler nedeniyle Rum Milli Güvenlik Konseyini olağanüstü toplantıya çağırdığını açıkladı.

Letimbiotis, İsrail’de bulunan 3. ülke vatandaşlarının Güney Kıbrıs aracılığıyla kabulü ve geri dönüşü için “ESTIA” adlı Özel Ulusal Planının yürürlüğe girdiğini belirtti.

Devamını Oku

Trending

Reklam