Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Türkiye

ERDOĞAN: 27 MİLYONDAN FAZLA AŞILAMA GERÇEKLEŞTİRDİK

Published

on

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Dönem Başkanı İtalya ve Avrupa Birliği’nin (AB) ortaklaşa ev sahipliğinde Roma’da düzenlenen Küresel Sağlık Zirvesi’ne video mesaj gönderdi.

Erdoğan, devlet ve hükümet başkanları ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı ve katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasına, G-20 Dönem Başkanı İtalya’ya ve Avrupa Birliği Komisyonu’na bu toplantıyı düzenledikleri için teşekkür etti.
Zirvenin başarılı geçmesini, Türkiye ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, bugün kabul edecekleri Roma Bildirgesi’nin hazırlanmasına katkı veren, destek olan herkese de şükranlarını iletti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, dünyada en büyük mutluluğun sağlık olduğunu bir kez daha hatırlattığını vurgulayan Erdoğan, “Türkiye olarak, bu anlayışla salgının ilk günlerinden itibaren elimizdeki imkanları vatandaşlarımızla beraber dost ve kardeş ülkeler için de seferber ettik. Temel sağlık ekipmanları ve araçlarının hızlı bir şekilde geliştirilmesi, üretilmesi ve dağıtılmasını sağladık” diye konuştu.
“27 MİLYONDAN FAZLA AŞILAMA GERÇEKLEŞTİRDİK”
“158 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa yerli solunum cihazları da dahil, muhtelif kalemde tıbbi cihaz ve ekipmanı gönderdik” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Gelişmekte olan bazı ülkelerin üretim kapasitelerini güçlendirmek için kişisel koruyucu malzeme üretilmesine yönelik eğitim programları düzenledik. Dezavantajlı grupların ihtiyaçlarına özel önem verdik. Ülkemizde misafir ettiğimiz 4 milyon sığınmacının sağlık hizmetlerine erişimini kesintisiz sürdürdük. Bugün itibarıyla 12 milyonu ikinci doz olmak üzere, toplam 27 milyondan fazla aşılama gerçekleştirdik. Yerli aşı üretim çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Öte yandan aşıya erişim konusunda küresel ölçekte ciddi adaletsizlikler yaşandığını görüyoruz. Dünya genelinde şimdiye kadar tatbik edilen aşıların yüzde 80’i, yüksek veya üst orta gelirli ülkelerce kullanıldı. Gelişmiş ülkelerde nüfusun çoğunluğu en az bir doz aşılanmışken, Sahra Altı Afrika’da bu oran yüzde 1’i dahi bulmadı. Benzer vahim tablolar dünyanın 100’e yakın ülkesinde de yaşanıyor.”
“YERLİ AŞIMIZI, HAZIR OLUR OLMAZ, TÜM İNSANLIĞIN İSTİFADESİNE SUNACAĞIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak, bugüne kadar elimizdeki aşıları diğer ülkelerle paylaşmaya gayret ettik. Yerli aşımızı, hazır olur olmaz, vatandaşlarımızla beraber inşallah tüm insanlığın istifadesine sunacağız. Çok-taraflı finansal kuruluşların ve girişimlerin aşıya adil erişim konusundaki çabalarını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Salgınlara karşı alınacak kontrol tedbirlerinin koordineli ve orantılı olması gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlık ve ekonomi arasındaki hassas dengeyi gözetmeli ve Dünya Sağlık Örgütünün merkezi konumunu pekiştirmelidir. Bu bağlamda, aşılanmış ve aşılanmamış olanlar arasında yeni duvarlar örülmesine ve yeni tür bir ayrımcılığa yol açılmamalıdır. Dünya Sağlık Örgütüne üye herhangi bir ülkenin, bu örgütün onayladığı bir aşıyı kabul etmemesinin izahı yoktur. Uluslararası seyahatler ve turizmin önü gerekli sağlık ve hijyen şartları sağlanarak açılmalıdır. Küresel sağlık sisteminin güçlendirilmesinin yolu, Dünya Sağlık Örgütünün merkezi rolünün tahkim edilmesinden geçiyor. Bu amaçla yürütülen reform sürecine biz de destek veriyoruz.”
Erdoğan, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için hızlı tespit, erken uyarı ve yakın bilgi paylaşımının da önemli olduğuna işaret ederek, salgının Türkiye’de henüz vaka görülmeden yakın takip altına alındığını ve Bilim Kurulunun ilk vakanın tespitinden yaklaşık iki ay önce faaliyete geçtiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
“Milli operasyon merkezlerimiz arasında bir koordinasyon mekanizması tesis edilmesi, tahliyeler ve acil tıbbi ihtiyaçlar gibi çalışmaların eşgüdümü bakımından faydalı olacaktır. G20 ülkeleri arasında ‘İyi Uygulamalar Veri Bankası’ kurulması, gelecekteki krizlere karşı önlem alınmasını kolaylaştıracaktır. G20 platformu olarak hayata geçirdiğimiz borç ödemelerinin ertelenmesi girişimi de salgının küresel bir borç krizine dönüşmesine mani olmuştur.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 1,5 yılda yaşananların uluslararası sistemde görülen aksaklıkları gidermek ve daha adil bir düzen inşa etmek bakımından çok güçlü bir ders verdiğinin altını çizerek, “Sağlık bir ayrıcalık değil, herkes için bir haktır. Evlatlarımıza daha adil, daha yaşanabilir, daha müreffeh bir dünya bırakmak, hepimizin ortak görevidir. Türkiye olarak böyle bir dünyanın tesisi için çalışmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.
Erdoğan, zirvenin başarılı geçmesini dileyerek katılımcıları selamladı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

KKTC Dünyanın bize uyguladığı izolasyonları Türkiye üzerinden bertaraf ediyoruz

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Türk Karate Milli Takımı’nın Avrupa Şampiyonası hazırlıkları için ülkesinde kamp yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Dünyanın bize uyguladığı izolasyonları, Türkiye üzerinden bertaraf ediyoruz.” dedi.

Başbakan Üstel, Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Aslan Abid Uğuz ve aralarında Türk Karate Milli Takımı sporcularının da bulunduğu heyeti, KKTC Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda kabul etti.

Üstel, burada yaptığı konuşmada, Türk Karate Milli Takımının KKTC’de bulunmasının önemini vurgulayarak, Türkiye’deki diğer federasyonlar ile kulüpleri ülkesinde kamp yapmaya davet etti.

Ziyaretten dolayı Türkiye Karate Federasyonu yetkililerine teşekkür eden Üstel, KKTC ile Türkiye’nin ilişkilerinin her zaman her alanda üst düzeyde olduğunu aktararak, şunları söyledi:

“Dünyanın bize uyguladığı izolasyonları, Türkiye üzerinden bertaraf ediyoruz. KKTC’nin ana vatan Türkiye dışında gidecek, sığınacak bir yeri yoktur. Bugün de sizin yaptığınız çok özel bir olay. Özellikle federasyonun böyle genç ve dinamik arkadaşlara ülkemizde kamp yaptırması bizim için çok güzel bir olay ve onurdur. KKTC izolasyonlar altında olduğu bir zamanda böyle güçlü federasyon ve takımların burada kamp yapmaları tanınırlığımız için önemlidir.”

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Uğuz da KKTC’ye oldukça başarılı üst düzey sporcular ile kamp yapmaya geldiklerini dile getirerek, “Burada olmaktan gururluyuz. Bu kampın bir diğer özelliği de sporcu gençlerimizin 2 Kıbrıs gazimiz ile kamp boyunca bir arada olacak olmasıdır.” diye konuştu.

Devamını Oku

Türkiye

TC Merkez Bankası enflasyon tahminini güncelledi

Published

on

By

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu “Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 60,4, 2023 sonunda yüzde 19,2 ve 2024 sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir” dedi.

Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, orta vadeli tahminler üretilirken, başlangıç noktası olarak iktisadi görünümü esas aldıklarını söyledi.

İthalat fiyatları, gıda fiyatları, küresel büyüme ve maliye politikası gibi dışsal unsurlar için varsayımları gözden geçirdiklerini ve güncellediklerini belirten Kavcıoğlu, “Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin sıcak çatışma ortamına dönüşmesiyle tarihi yüksek seviyelere ulaşan emtia fiyatlarında son dönemde düşüşler gözlendi. Ayrıca Çin’deki salgın tedbirlerinin gevşetilmesi ve navlun kapasitelerinin artırılması da emtia fiyatlarındaki düşüşü destekledi. Böylece mevcut rapor döneminin başında oluşan yukarı yönlü tahmin sapması son dönemdeki olumlu gelişmelerle bir miktar telafi edildi. Petrol fiyatları üzerinde ise küresel talebe yönelik endişeler ile birlikte Rusya’ya yönelik yaptırım taahhütlerinin sürmesi, bazı enerji tesislerinin bakım ve onarımları gibi arz yönlü unsurların azalarak da olsa sürdüğü bir görünüm mevcut. Bu çerçevede, ham petrol fiyatlarına ve emtia fiyatlarının genel seviyesine ilişkin yıl ortalaması varsayımlarımızı 2022 yılı için büyük oranda korurken 2023 yılı için aşağı yönlü güncelledik. Jeopolitik riskleri, tarımsal emtia ve enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeleri, ticaret kısıtlamalarını ve arz kısıtlarını dikkate alarak gıda fiyatlarına yönelik varsayımlarımızı 2022 ve 2023 yılları için yukarı yönlü güncelledik.” değerlendirmesinde bulundu.

Kavcıoğlu, küresel iktisadi faaliyet üzerinde, jeopolitik riskler, artan enerji maliyetleri ve olası arz sıkıntılarına dair belirsizliklerin artmasına bağlı olarak dış talebe ilişkin varsayımları geçen rapor dönemine göre aşağı yönlü revize ettiklerinin altını çizerek, “Ayrıca, küresel enflasyondaki artışa bağlı 14 olarak önümüzdeki dönemde finansal koşulların bir önceki rapor döneminde öngörülenden daha sıkı olacağını varsaydık. Tahminler üretilirken, makroekonomik politikaların orta vadeli bir perspektifle enflasyonu düşürmeye odaklı, liralaşma adımları kapsamında koordineli bir şekilde belirlendiği bir görünüm esas aldık.” ifadelerini kullandı.

Enflasyon tahminlerini paylaşan Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

“Temel varsayımlarımız ve kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde, para politikası duruşunun sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda belirleneceği bir görünüm altında, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve negatif arz şoklarının sona ererek enerji dahil emtia fiyatlarının normalleşmesiyle enflasyonun kademeli olarak azalacağını ve hedeflere yakınsayacağını öngörüyoruz.

Tahminlerimize ilişkin belirtmek istediğim önemli bir unsur da tahmin aralıklarımıza ilişkindir. Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılım açılmakta, dolayısıyla enflasyonun tahmin edilebileceği aralık genişlemektedir. Bu durum tahmin patikamıza yansıtılmıştır. Bu çerçevede, enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 60,4, 2023 yıl sonunda yüzde 19,2 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir.

“Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60,4’e yükselttik”

Böylece 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e, 2023 yıl sonu tahminimizi ise 6,3 puanlık bir güncelleme ile yüzde 12,9’dan yüzde 19,2’e yükselttik. Her iki yıl için başlangıç koşullarındaki güncelleme tahminler üzerinde sırasıyla 4,1 ve 4,4 puan kadar etkili oldu. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları ve gıda fiyatları varsayımlarındaki güncellemeler 2022 yılı enflasyon 15 tahminlerini sırası ile 7,4 ve 3,0 puan kadar yukarı çekerken, 2023 yılı enflasyon tahminlerini 0,1 ve 1 puan yükseltti. Yönetilen yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar ve reel birim ücretlerdeki artışın 2022 yıl sonu enflasyon tahminini toplamda 2,8 puan artırıcı etkisi oldu. Bu kalemlerdeki güncellemenin 2023 yıl sonu enflasyon tahminine katkısı ise 0,9 puan ile daha düşük kaldı. Öte yandan, 2022 ve 2023 yılları için çıktı açığındaki güncellemenin tahminlere etkisinin oldukça sınırlı kalacağını hesaplıyoruz.”

Devamını Oku

Türkiye

En Başarılı Bakan Kim?

Published

on

By

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik birçok anket yapılırken, Asal Araştırma’dan ise farklı bir araştırma geldi. Kabinedeki en başarılı ismin sorulduğu ankette dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Temmuz ayında yapılan ankete göre ilk sırada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yer alırken sıralamadaki diğer bakanlar ve aldıkları oy oranı dikkat çekti.

Haziran 2023’te yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine yöneline yönelik birçok anket yapılırken Asal Araştırma isimli şirket bu kez cumhurbaşkanı adayı ve partileri değil, kabinede yer alan bakanlara yönelik çalışma düzenledi. Temmuz ayı içerisinde yapılan ankette katılımcılara kabinede en başarılı buldukları isim soruldu. DİKKAT ÇEKEN SONUÇLAR Yapılan ankete göre ilk sırada yüzde 14.6 ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yer aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yüzde 12.3’le ikinci en yüksek orana sahip olurken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise yüzde 11.5 ile üçüncü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yüzde 10.7 ile dördüncü sırada yer aldı. Katılımcılardan gelen cevaplara göre dikkat çeken ankette yüzde 1.2 oy alan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati son sırada yer aldı. İşte anketteki tüm sonuçlar:

Devamını Oku

Trending

Reklam