Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Erhürman: “Değiştirme irademizi gösterme zamanıdır”

Published

on

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Ne Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin durum hareketsizdir, ne de içerdeki meselelerle ilgili hiçbir şey değişmez diye bir şey vardır. Birileri mademki bizi bu kadar umutsuzluğa mahkum etmeye çalışıyor, değiştirme irademizi gösterme zamanıdır.” diye konuştu.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, katıldığı programda soruları yanıtlayan Erhürman, “Ölü gözünden yaş beklenmeyeceğine” dikkat çekti ve tek yolun değiştirme olduğunu belirtti.

2019’un ortasından itibaren Ulusal Birlik Partisi (UBP) iktidarlarının devam etiğini söyleyen Erhürman, “Beş yıldır bu ülkede iktidardasınız, bu çok kolay nasip olmaz. 2021’den sonra nüfusta çok ciddi artış yaşandı. Bu beş sene içinde örneğin elektrik konusunda ne yaptınız?” diye sordu.

Ülkedeki elektrik sorununu örnek gösteren Erhürman, bu konuda ne yapılması gerektiğinin de açık olduğunu belirterek, “Santral alınması, alt yapının geliştirilmesi, bakımların düzenli yapılması gerekiyor.” dedi.

– “Kıb-Tek, milyonlarca dolar zarara uğratıldı”

Tüm bunların daha önceki CTP hükümetlerinde yapıldığına işaret eden Erhürman, beş yıl içinde, tarihte görülmeyen ihalesiz akaryakıt alımı da gerçekleştirildiğini ve Kıb-Tek’in milyonlarca dolar zarara uğratıldığını belirtti.

Beş yıldır istikrarlı bir şekilde, ülkenin elektrik konusunun da diğer konularda olduğu gibi yönetilemediğini kaydeden Erhürman, “CTP ne yapılması gerekirse onu yapacak. Bu kadar basittir. Yapılması gerekenler çok açık aslında.” diye konuştu.

UBP’de şu anda çok ciddi bir kurultay kavgası olduğunu savunan Erhürman, kurultaydan dolayı memleket sorunlarının “duyulmamasını” eleştirdi.

Geçmişte UBP kurultayları döneminde ülkeye neler yaşatıldığının da bilindiğini vurgulayan Erhürman, söz konusu durumun ilk kez yaşanmadığını dile getirdi.

“Bütün bunlara rağmen bu arkadaşlar istikrar talep ediliyor. Beş yıllık istikrarları ortada… Bu dönemde yaptıklarından memnunsanız, bu arkadaşlara oy vermeye devam edersiniz. Ne yapacakları, ne yaptıklarından belli zaten.” diye konuşan Erhürman, ekonominin güneye kaydığını herkesin dile getirdiğini ancak ülkeyi yönettiğini iddia edenlerin sesinin çıkmadığını dile getirdi.

– “Ölü gözünden yaş beklenmez”

Tufan Erhürman, “Bu arkadaşlar kendilerini yok hükmünde kabul ettiler. Ölü gözünden yaş beklenmez.” ifadelerini kullandı.

“Beş senedir iktidarda olan yapı hala istikrar istiyor.” diye konuşan Erhürman, karşılarındaki zihniyetin sadece kurultay düşündüğünü, başka bir şeyle ilgilenmediğini öne sürdü.

Erhürman, “Bu kurultay bitecek ve ‘gerçeğin çölüne hoş gelecekler.’ Şu an bulutlarda geziyorlar. Memleketin durumu ortada.” dedi.

“Herkes sorumluluğunu üstlensin. Algı operasyonlarıyla halkın aklıyla dalga geçmeyin.” ifadesini kullanan Erhürman, kötülüğün istikrarlı hale getirilmek istendiğini belirtti.

“Meşrepleri çok geniş, her şeyi hazmedebiliyorlar. Sözün bittiği yerdeyiz.” diyen Erhürman, artık insanların da bunun farkına varması gerektiğini vurguladı.

Erken seçimin artık bir “beka sorunu” haline geldiğine dikkat çeken Erhürman, “Geçirilen her gün memlekete verdikleri zarar katlanarak büyüyor. Bazı zararların geri döndürülmesi de mümkün olmayacak.” şeklinde konuştu.

– “Tek yol değiştirmektir”

Kıbrıs konusuna da değinen Erhürman, çok ciddi bir kapı arkası diplomasisi yürütüldüğünü belirtti.

“Çok ciddi hareketlilik var ve BM zannedildiği gibi bu konuda ölü taklidi yapmıyor. Tüm taraflar, yaptığı açıklamalarla pozisyon alıyorlar.” diye konuşan Erhürman, “Nasılsa bir şey olmaz” döneminde olunmadığını belirterek şöyle davam etti:

“Eylül’de ne olur kimse bilemez. Eylül’e kadar çok ciddi bir hareketlilik olacak. Türkiye’den, Güney’den, Yunanistan’dan, AB’den ve BM’den söylenenler var ama bizden söylenen ve anlam yüklenecek bir şey yok. Uzun bir süreden beri Kıbrıs Türk halkını Kıbrıs konusunda özne olmaktan çıkaran bir yaklaşım sergileniyor. Biz, tüm taraflarla diyalog içerisinde olmaya çalışıyoruz.”

Eğitimde, sağlıkta, ekonomide, elektrikte birçok sorunun bulunduğunu ifade eden Erhürman, “Bir tek yol var, değiştireceksiniz. Uygarlığın gereği, beğenmediğini değiştirmektir. Kiminle değiştireceğin senin iradendir. Bu medeni bir davranıştır ve dünyanın her yerinde bu yaşanır.” dedi.

İnsanların yurtsuzluk hissini bu kadar yoğun yaşadığı bir dönem hatırlamadığını kaydeden Erhürman, çocukların gözlerini göç yollarına diktiğini söyledi.

“Bu noktaya geldik. Siz, bu ülkeyi yaşanır olmaktan çıkarmak için adeta ant içmiş gibi çalışıyorsunuz.” diyen Erhürman, memleket bu haldeyken didişme ve diyalog kurmama lükslerinin de olmadığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan anketlerle ilgili de konuşan Erhürman, “Şu anda anketler ne der dışında, sokağın ne dediğini duyuyorum. Sokakta insanlarımızın, bir mutsuzluk ve maalesef umutsuzluk içinde olduğunu görüyorum. Bunun bir çözümü olduğunu bilsinler. Ne Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin durum hareketsizdir ne de içerdeki meselelerle ilgili hiçbir şey değişmez diye bir şey vardır. Birileri mademki bizi bu kadar umutsuzluğa mahkum etmeye çalışıyor, değiştirme irademizi gösterme zamanıdır.” diye ekledi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam