Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Ertuğrul Oğlu: “Barış Gücü, Rumlara hizmet ediyor”

Published

on

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi tarafından “Kıbrıs ve Akdeniz” konulu panel düzenlendi.GAÜ’den verilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen panel, çevrimiçi formatında yapıldı.

GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ulvi Keser moderatörlüğündeki panele, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ersoy Önder, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Enver Gülseven, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Hasibe Vehbi Şahoğlu, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sadık Akyar katıldı.Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, panelde, Kıbrıs sorunu ve çözümü konusunda akademisyenlerden ve öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “son dönemde Dışişleri Bakanlığı’na bağlı yurtdışındaki bazı fahri temsilcilerle ilgili düzenlemeye gidilmesi” konusunda açıklamalarda bulundu.Ertuğruloğlu, açıklamaya göre, konuyla ilgili şunları kaydetti:“Biz Bakanlıkta üst düzey yöneticilerle geçen haftalarda fahri konsoloslukların değerlendirilmesi konusunda bir toplantı yaptık. Uzun yıllardan beri görevli olduğu kağıt üzerinde görülen ama bakanlığımızla hiç bir irtibatı olmadığı noktasından hareketle bütün yapının gözden geçirilmesi gerektiği konusunda mutabakat sağlamıştık. Tam da bunun üzerine Düsseldorf Fahri Temsilcisi ile ilgili bir problem gündeme geldi. Sosyal medyada ülkemize zarar verici boyutlara gelen olaylar yaşanmaya başladı. Bakanlar Kuruluna genelge gönderilerek Düsseldorf Fahri Konsolosunu görevden aldık ve bu olayın ardından biz bütün fahri temsilcilikleri değerlendirmeye alarak tekrardan yeni atanmalar konusunda çalışmalara başladık.”“İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM”İki devletli çözüm konusunda, Kıbrıs’ın geleceği hakkında da açıklamalarda bulunan Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:“53 yılımızı bize boşuna harcattılar. Hiçbir başarı şansı olmayan bir müzakere sürecini bize empoze ettiler. Bir müzakerenin başarı sansı olması için eşitler arasında olması gerekir.

Eşitlik temelinde bir müzakere süreci yürütüldüğü iddia edilerek tamamen eşitsizlik temelinde olan bir süreçte bizi bağladılar ve Kıbrıs Türk halkı da bu süreçten bir netice bekleyerek, her aşamasında da hayal kırıklığına uğrayarak sözde bizimle ortak olma düşüncesi ile masaya gelen Rum tarafının bizim üzerimizde ambargo uyguladığı unutularak, hiç de sağlıklı olmayan bir müzakere sürecinden bugünlere geldik.Bana göre artık doğru noktalara gelinmeye başlandı. Bazı siyasi muhalifler bu konularda fazla eleştiri yapıyorlar. Halkının egemenliğini savunmanın ve devletin eşit uluslararası statüsünü savunmanın suç olarak görüldüğü bir başka ülke varsa göstersinler. KKTC’nin varlığını, çözümün önünde engel diye gören bir zihniyetle KKTC’yi sağlıklı bir çözüme götürme söz konusu olamaz.KKTC’nin en öncelikli görevi kendi evini düzene sokmasıdır. Bizim dış politikada yaşadığımız sorunların temel nedeni ve Kıbrıs Türk halkının dış siyasete olan ilgisizliği, inancını yitirmiş olmasının nedeni KKTC iç siyasetinin vatandaşlarını memnun etmemiş olmasıdır.”Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, BM’nin Barış Gücü olarak adada sürdüğü askeri misyonu hakkında da açıklamalarda bulundu.Ertuğruloğlu, Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasını en fazla destekleyen tarafın Rum tarafı ve Yunanistan olduğunu ifade ederek, “Barış Gücü’ne bütçe desteği yapan taraflarda Rumlar ve Yunanlardır” dedi.

Rum tarafının “Kıbrıs konusu 1974 yılında başladı” dediğini, ancak 1964’ten beridir Barış Gücü askerlerinin adada bulunduğuna işaret eden Ertuğruloğlu, uluslararası arenanın dikkatini Kıbrıs sorununa odaklattıkları sürece zamanın kendilerine çalıştıklarına inandıklarını, kendilerine “Kıbrıs Cumhuriyeti” diye BM’ye üye oldukları noktasından hareket ederek, üye devletin iddia ettiği “işgal ve istila” propagandasının da devam edeceğine inandıklarını anlattı.“BARIŞ GÜCÜ, RUMLARA HİZMET EDİYOR”Ertuğruloğlu, “Barış Gücü, Rumlara hizmet ediyor.

Barış Gücü askerlerinin adadaki görev sürelerinin uzatılması kararları alınırken KKTC ile görüşme bile yapılmıyor. Çünkü BM, KKTC’yi ayrı bir devlet olarak bile tanımıyor. Dolayısıyla ‘bu askeri varlığın sonlandırması gerekir’ diye BM’ye karar empoze etme olasılığımız maalesef yok. Biz topu uluslararası camianın sahasına attık. Karar artık uluslararası camianındır.

Ya yanlış olana devam edilecek ya da Kıbrıs Türküne yaptıkları haksızlığa son verme kararlılığı ile yola devam edecekler” dedi.“İngiltere ve KKTC ortak düşünce olasılığı” hakkında da açıklamada bulunan Ertuğruloğlu, bu konuda şunları kaydetti:“İngiltere, Kıbrıs konusunun ilk gününden itibaren uluslararası arenada yanlış teşhisle algılanmasına sebep olan ülkedir. Çünkü İngiltere adada ki iki tane egemen üs bölgesinin esiridir. Bu üs bölgeler İngiltere için çok önemlidir.

İngiltere, Rum tarafını kızdıracak bir karar verdiği durumda Güney Kıbrıs’ta kendileri aleyhine büyük sorunlar çıkacağını biliyor. İngiltere’de yaşayan çok fazla Kıbrıs Türkü olmasına rağmen, Kıbrıs Türkü’nün hatırına İngiltere başını ağrıtacak bir ülke değil. Dolayısıyla direkt KKTC’den uçuş olsun, Kıbrıs konusunda Türkleri destekleyen bile olsa, açık açık belli edeceğini düşünmüyorum…

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meslek liselerine başvuru süresi uzatıldı

Published

on

By

Meslek liselerine bugün başlayan başvuru süresi bir gün uzatıldı.

Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın’ın açıklamasına göre, 2025-2026 Öğretim Yılında Meslek Liselerine başvuru yapmak isteyen öğrenciler 24 Haziran’a kadar başvuruda bulunabilecek.

Kayıt hakkı kazanan öğrenciler 25-27 Haziran tarihleri arasında okullarına kayıt yaptırabilecek.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tasdik memurlarına atama belgeleri yarın Cumhuriyet Meclisi’nde verilecek

Published

on

By

Tasdik Memurları Yasası kapsamında, 27 Mart itibarıyla Tasdik Memurluğu görevine hak kazananlara atama belgeleri yarın düzenlenecek törenle takdim edilecek.

Cumhuriyet Meclisi Konferans Salonu’nda saat 14.00’de yapılacak törene Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Başbakan Ünal Üstel de katılacak.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler Kazakistan temaslarını BRT’de değerlendirdi

Published

on

By

Kazakistan’da düzenlenen Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 14. Genel Kurulu’na katılan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, temaslarını ve toplantıdan çıkan sonuçları BRT ekranlarında değerlendirdi.

Ülgen Aksay’ın hazırlayıp sunduğu ‘Manşet+’ programına konuk olan Öztürkler, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüşmesinden, Türk Devletleri ile olan ilişkilerin geleceğine kadar birçok önemli konuya değindi.

Öztürkler, Kazakistan ziyaretinin tarihi açıdan bir ilk ve dönüm noktası olduğunu belirterek, Türk dünyasının birlikteliğinin güçlendirilmesi yönünde atılan adımların önemine vurgu yaptı.
Toplantıda, üye ülkeler arasındaki parlamenter iş birliklerinin artırılması ve bölgesel meselelerde ortak hareket edilmesi konularının ele alındığını ifade eden Öztürkler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Türk dünyasındaki konumuna da dikkat çekti.

“Parlamenter diplomasi, kardeş ülkeler arasında sadece siyasi bağları değil, gönül bağlarını da pekiştiren bir köprüdür” diyen Öztürkler, görüşmelerin sadece temsili değil, sonuç odaklı olduğunu ifade etti.

TÜRKPA çatısı altında daha güçlü entegrasyon ve ortak çalışmaların önünü açacak kararların alındığını söyleyen Öztürkler, bu çerçevede TBMM Başkanı Prof.Dr. Numan Kurtulmuş’a da vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, katıldığı canlı yayında, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve Güney Kıbrıs’ın İsrail uçaklarına ev sahipliği yapmasının bölgedeki dengeleri nasıl etkileyebileceğini değerlendirdi.

Öztürkler, İsrailli grupların gemilerle Güney Kıbrıs’a gelmesinin ve bölgedeki hareketliliğin, Türkiye’nin garantörlüğü açısından taşıdığı öneme işaret etti.
Güney Kıbrıs’ın İsrail’e verdiği desteği de eleştiren Öztürkler, İsrail’e ait uçakların Larnaka Havalimanı’nda park pozisyonunu da alınmasını da doğru bulmadığını, bunun adayı hedef haline getirebileceğini kaydetti.

Öztürkler, İsrail savaş uçaklarının İngiliz üslerinden havalanan tanker uçaklarla desteklenmesiyle oluşan askeri yoğunluğun da Kıbrıs Türk halkını doğrudan ateş hattına soktuğunu vurguladı.
Öztürkler, “Rumlar açıkça ateşle oynuyor. İsrail’e sağlanan bu açık destek, sadece bölge barışını tehdit etmiyor, aynı zamanda Kıbrıs Türk tarafını da hedef haline getiriyor” ifadelerini kullanarak, bölgedeki bu gelişmelerin Türkiye’nin garantörlüğü açısından neden vazgeçilmez olduğunu gözler önüne serdiğini belirtti.

Kıbrıs adasının doğusunda artan askeri hareketlilik, bölgedeki dengeleri sarsarken, Türkiye’nin garantörlük rolünün yalnızca siyasi değil, aynı zamanda güvenlik açısından da kritik bir anlam taşıdığına dikkat çeken Öztürkler, sürecin çok yönlü ve dikkatli bir diplomasiyle yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Öztürkler, “Bu noktada Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü, bizim için yalnızca bir yükümlülük değil, bir güvenlik sigortasıdır. Kararlılıkla ve birlik içinde hareket ederek bu tehlikeli süreci aşacağız” diyerek Türk tarafının kararlı duruşunu yineledi.

Meclis’te Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleşen kapalı oturumu da gündeme getiren Öztürkler, KKTC’nin uluslararası politikalarının toplantının ana hatlarını oluşturduğunu söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam