Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Fauci’nin ekibi virüsün laboratuvardan çıktığı teorisi üzerine çalışmış

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci’nin basına sızan e-maillerinde, “virüsün laboratuvardan çıktığı” yönündeki iddialarının görünenden farklı olduğunun ortaya çıkması tartışmalara yol açtı.

Published

on

ABD’de Buzzfeed ve Washington Post, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci’nin COVID-19’un ortaya çıktığı Ocak 2020 ile Haziran 2020 arasındaki e-maillerini yayımladı.

Söz konusu e-maillerde, o dönem Beyaz Saray’da Donald Trump yönetimiyle çalışan Fauci’nin, çıktığı canlı yayınlar ve basın toplantılarında “virüsün laboratuvardan çıktığı” teorisini şiddetle reddetmesine rağmen, aslında ekibinin bu teori üzerinde çalıştığı anlaşılıyor.

Yine maskenin herkes için zorunlu olması gerektiğini savunan Fauci’nin Şubat 2020’de dönemin ABD Sağlık Bakanı Alex Azar’a gönderdiği e-mailde, “Maskeler aslında enfekte olmuş kişilerin virüsü yaymasını engellemek için kullanılmalıdır. Bunlar, enfekte olmayan kişileri korumak için kullanılmaz” diye yazdığı ortaya çıktı.

Fauci’nin e-mailleri ABD kamuoyunu ikiye böldü

ABD’de COVID-19 pandemisinde en önemli isimlerden olan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın sağlık başdanışmanlığı görevini de yürüten Fauci’nin, salgının ilk günlerinde takındığı tavır, kamuoyunu ikiye böldü.

Birçok muhafazakar siyasetçi ve gazeteci Fauci’nin halkı yanlış yönlendirdiğini belirterek görevinden kovulmasını talep etti.

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada Fauci’yi “büyük bir hilekar” olarak nitelendirdi.

Öte yandan liberal isimler Fauci’nin pandeminin ilk günlerinde üzerindeki yüke rağmen “soğukkanlı” davrandığını belirtti.

Trump: Fauci’yi dinlemediğim için şanslısınız

Öte yandan başkanlığı döneminde zaman zaman Fauci ile sert tartışmalara giren Donald Trump, söz konusu e-maillere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada “Fauci’yi dinlemediğim için Amerikan halkı çok şanslı” dedi.

Trump, kendisi Çin’e seyahat yasağı getirmek istediğinde Fauci’nin buna karşı çıktığını belirterek, “Onu dinlemeyerek bu yasağı getirdim. İlerleyen günlerde ne kadar doğru bir karar verdiğimi herkes anladı” sözlerini kullandı.

Çin’in de ilk günlerde pandeminin yayılmasına izin verdiğini kaydeden Trump, Çin’in tüm dünyaya 10 trilyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini vurguladı.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Hindistan’da turistlere silahlı saldırı: En az 20 ölü, 10 yaralı

Published

on

By

Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir bölgesindeki silahlı kişilerin turistlere ateş açması sonucunda 20 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı bildirildi.

The Indian Express gazetesinin haberine göre, Müslümanların çoğunlukta olduğu Pahalgam bölgesindeki silahlı 2-3 kişi, bölgeyi ziyaret eden turistlere ateş açtı.

Polis yetkilileri, saldırıda ilk belirlemelere göre, en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yaralıların ivedilikle hastaneye kaldırıldığını belirten polis yetkilileri, en az 2 kişinin hayati tehlikesi olduğunu aktardı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, X hesabındaki paylaşımda, “Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Sevdiklerini kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Yaralıların en kısa sürede iyileşmesi için dua ediyorum.” ifadesini kullandı.

Modi, saldırının arkasındakilerin adalete teslim edileceğini belirterek, “Terörle mücadelede kararlılığımız sarsılmazdır ve daha da güçlenecektir.” vurgusu yaptı.

Devamını Oku

Dünya

Bilinen en acı madde bulundu

Published

on

By

Almanya’da yapılan araştırma, acı raf mantarından elde edilen kimyasalın şimdiye dek bulunan en acı madde olduğunu ortaya koydu.

Almanya’daki Leibniz Gıda Sistemleri Biyolojisi Enstitüsü’nde görev yapan bilim insanları, acı tadın gizemlerini aydınlatabilecek önemli bir keşfe imza attı.

Araştırmacılar, Amaropostia stiptica adlı raf mantarından üç kimyasal bileşik çıkardı. Bu maddelerin, insan dilindeki acı tat reseptörlerine olan etkisi incelendi.

Bu üç bileşikten biri olan oligoporin D, oldukça düşük miktarlarda bile acı tadı tetikleyebiliyor. Öyle ki, sadece 1 gramı 106 küvet dolusu suya karıştırılsa bile hâlâ acı tat veriyor.

Zehirli değil, son derece acı
Araştırmaya göre, bu bileşikler zehirli değil; ancak tatları son derece acı. Bu bulgu, tat algımızın nasıl çalıştığına dair önemli bilgiler sağlıyor.

Bilim insanları, bu gibi doğal acı bileşiklerin sadece ağızda değil, mide, bağırsak, kalp ve akciğerlerde de bulunan acı reseptörlerini etkileyebileceğini belirtiyor. Ancak bu sensörlerin vücudun diğer bölgelerindeki rolü hâlâ tam olarak bilinmiyor.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Maik Behrens, bu tür çalışmalar sayesinde acı tat reseptörlerinin nasıl çalıştığına ve neden evrimleştiğine dair daha net bilgiler elde edilebileceğini söylüyor.

Dr. Behrens şu açıklamayı yaptı:

“Ne kadar çok acı bileşik ve reseptör verisi toplarsak, yeni maddeleri tanımlamak ve etkilerini tahmin etmek o kadar kolay olur.”

Bilim insanları, her acı maddenin zehirli olmadığını, aynı şekilde her zehirli maddenin de acı olmadığını hatırlatıyor.

Örneğin, köygöçüren mantarı gibi son derece zehirli bazı türlerin tadı neredeyse hiç acı değildir.

Devamını Oku

Dünya

Arktik buz örtüsü alarm veriyor: Son 40 yılın en düşük seviyesinde

Published

on

By

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı, Arktik Okyanusu’ndaki buz örtüsünün 2025 yılında son 40 yılın en düşük seviyesine ulaştığını açıkladı.

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) ile Japonya Ulusal Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan ortak çalışmada, ‘Shizuku’ adlı uydu aracılığıyla Arktika’daki buz örtüsü düzenli olarak gözlemlendi. Elde edilen verilere göre, buz örtüsü bu yıl 20 Mart tarihinde 13,79 milyon kilometrekare ile maksimum seviyeye ulaştı.

Bu sayı, 2017’deki önceki rekorun 130 bin kilometrekare altında kalarak, 1979’dan bu yana tutulan veriler ışığında en düşük maksimum alan olarak kayda geçti. Bilim insanları, Aralık 2024 ile Şubat 2025 arasındaki her ay için ortalama buz alanının da şimdiye kadar gözlemlenen en küçük seviyelerde olduğunu vurguladı.

JAXA ve diğer kurumların analiz ekipleri, buzun yayılmasının sınırlı kalmasında ortalamanın üzerindeki sıcaklıkların etkili olduğuna dikkat çekti. Arktik buz örtüsünün son 40 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirten JAXA Başkanı Yamakawa Hiroshi, iklim değişikliğinin bu durumun temel nedeni olduğunu söyledi.

Yamakawa Hiroshi, “Bu gelişmeler hava ve deniz ortamını ciddi şekilde etkiliyor. Kurum olarak izleme ve analiz çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam