Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Haftalık gıda denetim sonuçları açıklandı

Published

on

Haftalık Gıda Denetim sonuçlarına göre ithal ürünlerden çeri domates, kiraz ve yerli domateste limit üstü bitki koruma ürünü; yerli ürünlerden ise sultani üzüm, asma yaprağı ve babutsada tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edildi.

İthal ürünlerden alınan 40 numunenin 38’i, yerli ürünlerden alınan 28 numunenin 23’ü temiz çıktı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 12-18 Temmuz tarihleri arasında ithal ve yerli ürünlerden alınan numuneler, Devlet Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen analizler sonucunda Avrupa Birliği pestisit limitlerine göre değerlendirildi.

İthal ürünlerden alınan 40 numunenin 38’i temiz çıkarken, limit üstü bitki koruma ürünü içeren iki numuneye rastlandı.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen, REE Cahide Kılıç’a ait çeri domates firmanın isteği üzerine imha edilirken, SVS Tic. Ltd. ait kiraz ise firmanın isteği üzerine imha veya menşeine iade edilecek.

Yerli ürünlerden alınan 28 numunenin 23’ü temiz bulunurken, tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edilen 4, limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen 1 numuneye rastlandı.

Tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edilen, Yeşilyurt köyü sakini Serkan Keski’ye ait sultani üzüm, Yeşilyurt köyü sakini Şafak Kaşot’a ait asma yaprağı, Türkmenköy sakini Rüşdiye Gaziler’e ait babutsa ve Koruçam sakini Kadri Yakar’a ait domatesin imhasına karar verildi.

Tepebaşı köyü sakini Savaş Ozan’a ait domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiğinden ürünün hasadı bir sonraki laboratuvar analizine kadar durduruldu.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Dağıstanlı’dan anlamlı etkinlik

Published

on

By

Başarılı sunucu ve sosyal sorumluluk projelerine verdiği önemle bilinen Çilem Dağıstanlı, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında düzenlediği etkinliklerle özel bireylere destek olmaya devam ediyor.

Merkezi Cezaevi, SOS Çocukköyü, Algım Eğitim Merkezi gibi birçok kurumu ziyaret eden Dağıstanlı, bu özel çocuklarla vakit geçirerek onların el becerilerini geliştirmelerine katkı sağlıyor.

Sosyal sorumluluk projelerine verdiği önemle bilinen Çilem Dağıstanlı, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında düzenlediği etkinliklerle özel bireylere yine destek oldu.

Dağıstanlı, bu yıl da düzenlediği etkinlikler kapsamında çocuklara cup cake yapımı ve süsleme tekniklerini öğretti.

Etkinliğin başında hijyenin önemine de değinen Dağıstanlı, çocuklarla birbirinden renkli ve lezzetli cupcake’ler hazırladı.

Eğlenceli anların yaşandığı etkinlikte çocukların mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Etkinliğin sonunda Down sendromlu çocuklara katılım belgesi verildi ve birlikte doğum günü pastası üflenerek günün anlamı kutlandı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sevgiyi paylaşmanın önemine vurgu yapan Çilem Dağıstanlı, “Onların gözlerindeki mutluluk her şeye bedel.

Amacının sadece bir gün değil her zaman yanlarında olmak, yeteneklerini keşfetmelerine destek vermek ve onları topluma kazandırmak” dedi.

Aynı zamanda Lapta Huzur Evine de ziyaretler gerçekleştiren Dağıstanlı, sadece Down sendromlu çocuklar için değil, hayatın farklı kesimlerinden herkes için farkındalık yaratmanın önemine işaret etti.

Önümüzdeki dönemde de benzer projeleri hayata geçireceğini belirten Dağıstanlı, herkesi duyarlı olmaya ve sosyal sorumluluk projelerine destek vermeye davet etti. Dağıstanlı, sevgi ve dayanışmanın en büyük gücü olduğunu da dile getirdi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tabipler Birliği: “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya ve Kıbrıs bırakmak için suyumuza sahip çıkalım”

Published

on

By

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir yönetimi için tüm paydaşlara birlikte hareket etme çağrısı yaptı. Birlik, “Su yaşamın kendisidir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya ve Kıbrıs bırakmak için suyumuza sahip çıkalım” dedi.

KTTB Halk Sağlığı, Çevre ve İnsan Hakları Sorumlusu Dr. Cemal Mert yaptığı yazılı açıklamada, her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü’nün, suyun hayati önemini vurgulamak ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine dikkat çekmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edildiğini belirtti.

2025 yılının temasının, “Buzulların Korunması” olarak belirlendiğini kaydeden Mert, bu temanın, buzulların, su güvenliği ve iklim dengesi için vazgeçilmez olduğunu bir kez daha hatırlattığını ifade etti.

Buzulların, dünya üzerindeki tatlı su rezervlerinin yaklaşık yüzde 70’ini barındıran devasa su depoları olduğunu kaydeden Mert, şu bilgileri verdi:

“Bu doğal yapılar, nehirleri besleyerek içme suyu sağlar, tarım ve enerji üretimini destekler. Ancak, iklim değişikliği nedeniyle buzullar hızla erimekte, bu da deniz seviyelerinin yükselmesine ve su kaynaklarının azalmasına yol açmaktadır. Bu durum, dünya genelinde milyonlarca insanın su güvenliğini tehdit etmektedir.”

Kuzey Kıbrıs’ın, kurak iklimi nedeniyle su kaynakları açısından zorluklar yaşadığını ifade eden Cemal Mert, adada yağış miktarının azlığının, yerüstü su kaynaklarını sınırladığını, bunun da yeraltı su kaynaklarının aşırı kullanımına neden olduğunu kaydetti. Mert, bu durumun, yeraltı sularının tuzlanmasına ve su kalitesinin düşmesine yol açtığını belirtti.

-“Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi Kuzey Kıbrıs için hayati öneme sahip”

Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin, Kuzey Kıbrıs için hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Mert, “Türkiye’den deniz altından borularla su getirilmesi projesi, su sıkıntısına çözüm olarak düşünülmüş, ancak bu suyun verimli yönetimi ve altyapı eksiklikleri nedeniyle sorunlar hâlâ devam etmektedir. Gerekli önlemler derhal alınmazsa su sorunu daha da büyüyecektir” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre, bilimsel araştırmalara dayanarak, on maddelik öneride bulunan Cemal Mert, bunları; entegre su yönetimi, yeraltı sularının korunması, yağmur suyu hasadı, atık suların geri kazanımı, sulama sistemlerinin modernizasyonu, altyapı iyileştirmeleri, deniz suyunun arıtılması, toplumsal katılım, eğitim ve bilinçlendirme, kamu yararı önceliği olarak sıraladı.

Devamını Oku

Kıbrıs

“Mağusalı Sohbetler”de Süleyman Uluçay konuştu

Published

on

By

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Mağusa İlçesi tarafından düzenlenen “Mağusalı Sohbetler” etkinliğinin konuğu Mağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay oldu.

CTP’den verilen bilgiye göre, CTP Kadın Örgütü Genel Sekreteri Mine Karaca’nın moderatörlüğünü yaptığı söyleşiye, CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay, CTP Gazimağusa İlçe Başkanı Oktay Kayalp, CTP Gençlik Örgütü Gazimağusa İlçe Başkanı Enver Gürsoy, belediye meclis üyesi Erhun Şahali, CTP Gazimağusa İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri Halide Dalokay ve Erhun Şahali ile CTP eski Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer katıldı.

-Belediyenin mali durumu düzeltildi

Söyleşide konuşan Gazimağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay, göreve geldiklerinden bu yana belediyeyi büyük bir borç yükünden kurtarmak için yoğun çaba harcadıklarını ve bu konuda başarılı olduklarını belirtti. Belediyenin esnafa olan borçlarını ödediklerini, çalışanların geriden gelen sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primlerini tamamladıklarını vurgulayan Uluçay, kentin altyapı eksiklerini gidermek için de önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

-Trafik düzenlemeleri ve kültürel etkinlikler

Mağusa’daki trafik sorununu hafifletmek amacıyla düzenlemeler yaptıklarını belirten Uluçay, belediye olarak sosyal ve kültürel etkinliklere de büyük önem verdiklerini ifade etti. Dr. Süleyman Uluçay, Mağusa Suriçi’ndeki kültürel mirası korumak ve gerekli restorasyonları yapmak adına Mağusa Belediyesi’nin hizmet verdiğini vurguladı. Söyleşi, katılımcıların sorularının yanıtlandığı interaktif bir bölümle son buldu.

Devamını Oku

Trending

Reklam