Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

İşte Meclis Güncel Konuşmaları

Published

on

Toplantıda, CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, “Pandemi ve ekonomi” konulu konuşma yaptı.
Uluçay, konuşmasının başında, Kutlu Adalı cinayetinin aydınlatılması konusunda KKTC’nin “sınıfta kaldığını” savundu.
KKTC ve TC’nin kendi hukuk düzenlerinde bu cinayetin yeni ortaya çıkan iddialar ve gelişmeler üzerinden aydınlatılması için üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Uluçay, KKTC makamlarına eleştirilerde bulundu.
Uluçay, pandeminin ortaya çıkardığı sorunların çözülmesi ve ekonominin yönetilmesi için sürekli öneriler ve uyarıları yaptıklarını, kapıların açılmasının olumlu olduğunu ancak geç kalındığını söyledi.

KKTC’nin kapıların açılması ile ilgili alması gereken kararları almakta geç kaldığını ileri süren Uluçay, Güney ve Türkiye’ye sınır kapılarının açılmasının ekonomiye olumlu yansıyacağına, o yüzden ülke ekonomisinin gelişebilmesi kalkınabilmesi için adımların zamanında atılmasının önemine işaret etti.

Hayvancıların eyleminin de ekonominin çarkların dönmediğini gösterdiğini, ülkede işlerin yolunda gitmediğini savunan Uluçay, erken seçimin tarihinin en erken zamanda belirlenmesinin ülke için olumlu olacağına inanç belirtti.

Uluçay, turizmde de atılması gereken adımların geç kalınmadan atılması ve Temmuz ile Ağustos aylarının kaybedilmemesi gerektiğini söyledi.

Yüz yüze eğitimin başlamasının aşılanma programının koordinasyonundan geçtiğini ifade eden Uluçay, bu konuda da bunun yapılamadığını iddia etti ve bu konuda geriye değil ileriye bakılarak, özellikle yüksek eğitimde yeni akademik yıl için şimdiden bu aşılama programlarının yapılmasının önemine dikkat çekti.

Maliyenin yaptığı borçlanmaya da değinen Uluçay, Türkiye ile yapılan protokole rağmen yapılan borçlanmayı eleştirdi.

Geçitkale Havalimanının ülkeye ve ekonomiye kazandırılması için hükümetin ne düşündüğünü soran Uluçay, kargo taşımacılığı için burada adım atılmasının hem bölge hem de ülke için önemli bir adım olacağını söyledi.

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, “Filistin ve Kudüs” konulu konuşmasında, Filistin davasının tüm Müslümanlar için önemli olduğunu ifade ederek, İsrail’in o bölgede yaptığı faaliyetleri, İslam dünyasına karşı yapılan saldırıları anlattı.

Töre, dünyanın orada yaşananlara seyirci kaldığını ifade ederek, bunların iyi okunup Kıbrıs’ta da Türkiye’nin öneminin iyi anlaşılması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Türk halkının güvenliği, refahı ve gelişiminin tüm partilerin görevi olduğunu, herkesin KKTC’ye sahip çıkması gerektiğini ifade eden Töre, Kıbrıs’ta iki egemen devlet olduğunu söyledi ve herkesin devletine ciddiyetle sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ise, konuşmasında, tarım ve hayvancılıktaki sorunlara değindi. Angolemli, hayvancıların çok iyi bir mücadele örneği ortaya koyduğunu ve 4 gündür haklarını aradığını ifade etti.

Hayvancıların haklarını alana kadar eylemine devam etmesi gerektiğini ifade eden Angolemli, Türkiye’den ithalatın döviz ile yapıldığını, bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Angolemli, taksicilerin “vergi” şikayetini de dile getirdi.

Gerçek tarımcı tanımının yapılması gerektiğini de ifade eden Angolemli, doğrudan gelir desteğinin de zengin tüccarlara gittiğini savundu, eleştirilerde bulundu.

Üreticinin, hayvancının korunması gerektiğini belirtip, gençlerin bu sektörden koparılmamasını isteyen Angolemli, hükümetin hayvancılarla birlikte oturup sektörün geliştirilmesi için çalışma yapması gerekliliğine değindi.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, KIB-TEK akaryakıt ihalesi hakkında konuşma yaptı. “Bu iş rayından çıkmıştır” diyen Şahiner, ihale konusunda yaşanan süreci özetledi.

Hükümetin içinde “Organize çete gibi davranan bir yapı olduğunu” öne süren Şahiner, ihale geciktiği için akaryakıt fiyatlarının 100 dolar kadar yükseldiğini söyledi. Şahiner, bunun görevi ihmal olduğunu, KIB-TEK’in maddi zarara uğratıldığını kaydetti.

“Turkish Petroleum International Company’den (TPİC) yapılan alımda, KIB-TEK’e 40 ton su kakalandı” diyen Şahiner, böylece hem yakıt fiyatının arttığını, hem de yakıtın zararlı element içerdiğini söyledi.

Tahlil sonuçları çıkmadan akaryakıtı getiren geminin gönderildiğini dile getiren Şahiner, normalde tahliller çıkmadan geminin ayrılmasına izin verilmediğini belirtti.

Şahiner, eğer geminin hemen gönderilecek olması idari ve teknik şartnameye konsa dışarıdan çok daha ucuza akaryakıt bulunabileceğini de kaydetti.

36 bin ton için yine TPİC’le anlaşıldığının Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı tarafından dün bir televizyon yayınında açıklandığını söyleyen Şahiner, bu anlaşmanın ne zaman yapıldığını sordu.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın gizli kapaklı işler dönen bir bakanlık haline geldiğini öne süren Şahiner, Türkiye’de 29 Nisan’da imzalanan sözleşmenin hâlâ Meclis’in bilgisine getirilmediğini dile getirdi.

Daha sonra CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli kürsüye çıktı. Ülkede derinleşen siyasi ve ekonomik kriz hakkında konuşan İncirli, şu anda iktidarda halkın iradesini temsil etmeyen bir hükümet olduğunu söyledi.

Buna rağmen bir erken seçim tarihi belirleme konusunda bile isteksiz ve kaçak bir duruşta olduklarını belirten İncirli, esnafın, çiftçinin, emekçinin sokakta olduğunu kaydetti.

Öte yandan hükümetin sanki ülkede hiç sorun yokmuş gibi bir tavır içinde olduğunu ifade eden İncirli, sorunların üstesinden gelebilmek için yürek gerektiğini dile getirdi.

İncirli, bu işi daha iyi yapacaklar iktidara gelene kadar çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

TÜFE’nin ekonomi açısından önemli bir ölçüt olduğunu kaydeden İncirli, TÜFE rakamlarına işaret ederek Nisan 2021’de önceki aya göre 1,94 değişim yaşandığını; 4 aylık dönemde 3,84 artış yaşandığını; geçen Nisan’a göre yüzde 16,5’lik bir yükselme olduğunu kaydetti.

Hükümetin, insanların alım gücünde bu azalma varken hayat pahalılığını dondurmak için yasal ve yasal olmayan her türlü yola başvurduğunu kaydeden İncirli, Mayıs ayında TÜFE artışının, dövizdeki artışın da etkisiyle yüzde 2’den fazla olacağını, Haziran’da ise yüzde 8’i aşabileceğini söyledi.

Gerçek yaşamın daha da pahalandığını dile getiren İncirli, DPÖ’nün niye hâlâ 2020 büyüme rakamlarını açıklamadığını sordu.

İncirli, işsizliğin açıklanan rakamdan daha yüksek olduğunu, gizli işsizliğin de ciddi şekilde arttığını söyledi.

Devletin alınan borçlarla ilgili ödeme planını yapmak ve açıklamak durumunda olduğunu kaydeden İncirli, hükümetin göreve Türkiye’den kaynak aktarımı yapacakları vaadiyle geleceklerini ancak gelinen noktada durumun bu olmadığını ifade etti.

Vatandaşlık almanın bir insan hakkı olduğunu, adada doğanlara vatandaşlık verilmesiyle ilgili bir sorunları olmadığını kaydeden İncirli, öte yandan bazı rakamların göz önüne alınması gerektiğini anlattı.

“Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ifadelerini utanç içinde dinledim” diyen İncirli, Türkiye’de soruşturma açıldığında Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ne hissettiğini merak ettiğini söyledi.

“Biz bu işin neresindeyiz” diye soran Sıla Usar İncirli, bu konudaki hakikati öğrenmeye ülkenin ihtiyacı olduğunu ifade etti, Türkiye ve KKTC ekiplerinin bu konuda yakın iş birliği halinde çalışması gerektiğini anlattı.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Geek Fest Kyrenia başladı

Published

on

By

Geek Fest Kyrenia bugün başladı.

Lords Palace Otel’de yer alan festival, yarın da devam edecek.

Bu yıl da tüm oyun, anime ve cosplay meraklılarını bir araya getiren Geek Fest Kyrenia, renkli gösteriler, turnuvalar ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Yurt dışından gelen yirmiden fazla birbirinden renkli ve ilginç, oyun, anime, film ve dizi karakterlerine can veren cosplay oyuncularının da katıldığı etkinlikte katılımcılar, sahne şovlarını izlemek yanında,cosplay oyuncularıyla eğlenme imkanı bulabiliyor.

Geek Fest Kyrenia Kurucu Ortağı ve Etkinlik Koordiantörü Hasan Arkan, altıncısını düzenledikleri etkinliğin amacının, GEEK Kültürü’ne aşina insanları bir araya getirmek ve bu kültürü yeni meraklılara da aşılamak olduğunu belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği’nden açıklama

Published

on

By

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği Asbaşkanı Mehmet Özsezer, taşıma sektörünün yaşadığı zorluklara değinerek devletin kendilerine sahip çıkmasını ve desteğini beklediklerini ifade etti.

“Artık bıçak kemiğe dayanmıştır” diyen Özsezer, taşımacılar olarak zor günler geçirdiklerini belirtti.

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği Asbaşkanı Özsezer, yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında turist taşıyan turistik araçların koltuk kapasitesi düzenlemeleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını, bu durumun hem sürücüleri zorladığını hem de cezai işlemlerle karşı karşıya bıraktığını belirterek, sorunun giderilmesini istedi.

Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği’nin son olarak 9 Mayıs 2023 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı’na taleplerini ilettiklerini, bu talepler arasında turistik araç kategorisinde değişiklik yapılmasının da yer aldığını kaydeden Özsezer, “Daha önce çok kez, bu kategori değişikliği için taleplerimiz olmuştur.” dedi.

Mesleki sürüş belgesi konusuna değinen Özsezer, Türkiye’den dahi şoför olarak ön izinli adam getiremediklerini belirtti.

Mesleki Sürüş Belgesi Komisyon Tüzüğü’nün zorlukları nedeniyle emekli ya da başka mesleklerde çalışıp part-time şoförlük yapanların mesleki sürüş belgesi alamadığını ifade eden Özsezer, “Çalışma ve Ulaştırma Bakanlıklarının yapmış olduğu düzenlemelerle şoför getiremiyoruz ya da bulamıyoruz.” ifadesini kullandı.

Özsezer, asgari ücret üç kez artmasına rağmen halen daha yolcu taşıma tarifesinde artış yapılmadığını kaydetti.

“Amacınız nedir, bizleri batırmak mı? Taşımacılar Birliği olarak buna daha fazla sessiz kalamayacağız.” diyen eden Özsezer, artık bıçağın kemiğe dayandığını belirtti.

Özsezer, “Yeter artık. Üç kuruş para toplayıp her gün 18-20 bin TL ceza yiyoruz. Evimize nasıl ekmek götüreceğiz. Bizler gençlerimizi, geleceğimize taşıyoruz. Artık yorulduk, artık devletimizin desteğini bekliyoruz.” dedi.

Taşımacılar olarak zor günler geçirdiklerini, pandemi döneminde devlet desteği almadan ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Özsezer, “Yeni yeni ayakta durmaya başlamışken sektöre bu saldırı neden?” diye sordu.

Özsezer, Başbakan ve Ulaştırma Bakanı’nın kendilerine sahip çıkmasını istedi, aynı saldırı ve ilgisizliğin devam etmesi durumunda radikal kararlar almak zorunda kalacaklarını kaydetti.

TAK

Devamını Oku

Kıbrıs

8 sendika Pazartesi, Meclis önünde eylem yapacak

Published

on

By

Kamuda yetkili 5 sendikanın da aralarında bulunduğu 8 sendika, Pazartesi Meclis önünde yönetim kurulları seviyesinde eylem yapacak.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, KTAMS, Kamu-İş, Kamu-Sen, KTÖS, KTOEÖS, Dev-İş, Koop-Sen ve El-Sen adına yaptığı açıklamada, Pazartesi saat 10.30’da Meclis önünde “Demokrasi ve hukuku katleden hükümeti” protesto edeceklerini ve basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

Devamını Oku

Trending

Reklam