Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Kıbrıslı Rum mağaza sahipleri rahatsız!

Published

on

Güney Kıbrıs Esnaf ve Zanaatkârlar Örgütü (POVEK) Genel Sekreteri Stefanos Kursaris, Güney Kıbrıs’ta mağazalarda başlayan indirimlerin piyasadaki hareketi artırdığını, ancak hammadde, kira ve elektrik fiyatlarındaki artışlarla ilgili problemlerin son bulmadığını ifade etti. Kursaris, “kuzeyden yapılan alışverişlerle ilgili durumun endişe verici boyutlara ulaştığını” söyledi.

Alithia gazetesinin “İşgal Bölgeleri, Elektrik, Kiralar Mağazaları Vuruyor” başlıklı haberine göre Kursaris, bu dönem Rum tarafındaki mağazalarda yaşanan hareketliliğe değinerek, iki olumlu duruma dikkat çekti.

Bunlardan birincisinin koronavirüs pandemisiyle ilgili bazı sıkı tedbirlerin kaldırılması ve bunun sonucunda insanların dışarı çıkmaya başlaması olduğunu belirten Kursaris, ikinci unsurun da 2022 yılının ilk 8 ayındaki turist gelişlerinin 2019 yılındaki toplam varışların yüzde 80’ine ulaşması olduğunu ifade etti.

Diğer bir taraftan devam eden artış dalgası ve elektrik faturaları gibi olumsuzluklar bulunduğunu da dile getiren Kursaris, hükümetin artışın sübvanse edilmesiyle ilgili açıklamasının yetersiz olduğunun ortaya çıktığını çünkü çok küçük bir tüketici grubunu kapsadığını ifade etti.

 

Kursaris, elektrik faturalarındaki yüksek fiyatlar yüzünden tüketimin, tüketicilerin psikolojisinin aynı zamanda işletmelerin etkilendiğini de kaydetti.

“Kuzeyden alışverişler endişe verici boyutlara ulaştı”

Artışların ötesinde akaryakıt fiyatlarında ise göreli bir düşüş olduğunu, ancak taşımacılık fiyatları ile hammadde fiyatlarındaki artışların ise sürdüğünü dile getiren Kursaris, bunun yanında kuzeyden yapılan alışverişlerle ilgili durumun ise endişe verici boyutlara ulaştığını kaydetti.

Kursaris “Yeşil Hat Tüzüğü’nün KKTC’den günde 260 Euro’luk alışveriş yapılmasıyla ilgili maddesi yanı sıra Güney Kıbrıs’taki pahalılıkla birlikte sınır kapıları ve geçiş noktalarında kontroller yapılmamasının tüketicileri Kuzey Kıbrıs’a ittiğini” öne sürdü.

Kursaris, Kıbrıslı Rum tüketicilerin KKTC’den akaryakıt aldıklarını, KKTC otellerinde rezervasyonlar yapıldığını, aynı zamanda kuzeydeki kuaför ve dişçilik hizmetlerinin de kullanıldığını belirtti.

Kiralardaki artışlarla ilgili olarak da endişe belirten Kursaris, arzın büyük olmasına, bir diğer ifadeyle birçok boş dükkan olmasına rağmen, kiraların endişe verici şekilde yükselişte olduğunu belirtti.

Özellikle Baf’ta ve Mağusa’nın güneyinde neredeyse 700 bin Rus ve Ukraynalı turistin kaybedildiğini ve bunun başka piyasalarla karşılanmasının mümkün olmadığını da dile getiren Kursaris, bunun sonucunda bu bölgelerde problemler olduğunu ekledi.

 

Geçişlerle ilgili haber Rum basınında

Öte yandan sınır kapılarından geçişler konusunda Kıbrıs Türk basınında yer alan haberler, bugünkü Rum gazetelerine de haber oldu.

Fileleftheros habere “Kıbrıslı Rumlardan 2022 Yılında İşgal Bölgelerine Bir Buçuk Milyondan Fazla Geçiş”, Haravgi “Kıbrıslı Rumlardan Sınır Kapılarından Bir Buçuk Milyondan Fazla Geçiş”, Politis ise “Kıbrıslı Rumlar Sınır Kapılarını İşgal Etti- Sınır Kapılarındaki Geçişlerle İlgili Görüntü Topyekûn Değişti- 2006’dan Bu Yana İlk Kez Kıbrıslı Rumlar Kıbrıslı Türklerden Fazla” başlıklarıyla geniş yer verdi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği, okullarda omurga sağlığı eğitimi verdi

Published

on

By

Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği, okullarda omurga eğitim programını tamamlandı.

Eğitimlerde çocuklara omurga için faydalı egzersizler gösterildi ve omurga sağlığını olumsuz etkileyebilecek bazı hareketler hakkında bildi verildi.

Dernekten verilen bilgiye göre, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen program, Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği tarafından yürütülüyor. 12 ilkokul ve 4 özel eğitim merkezini kapsayan program Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu’nda verilen eğitimle tamamlandı. StandUp Right/Dik Durmak İyidir projesi kapsamında Girne Özel Eğitim ve İş Eğitim Okulu’nda 31 öğrenciye eğitim verildi. Farklı tanılara sahip özel gereksinimli öğrencilere, Temel Beden Farkındalığı Terapileri temelli omurga sağlığı eğitimi verildi.

Etkinlikte, Temel Beden Farkındalığı Terapisi Eğitmeni ve Pediatrik Rehabilitasyon Uzm. Fzt. Emine Kütüküt, Dr. Fzt. Aytül Özdil ve Yrd. Doç. Dr. Melis Sahilli Bağkur, omurga sağlığına yönelik bazı egzersizler, omurga sağlığını kötü etkileyebilecek hareketlerin nasıl düzeltilmesi gerektiği aktarıldı.

KKTC’de 12 ilkokul ve 4 özel eğitim merkezini kapsayan proje tamamlandı.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

KTÖS, şiddet ve akran zorbalığına karşı Mehmetçik İlkokulu’nda uyarı grevi yaptı

Published

on

By

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), artan şiddet ve akran zorbalığı konularına dikkat çekmek amacıyla bugün Mehmetçik İlkokulu’nda uyarı grevi yaptı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Mustafa Baybora, okul önünde saat 10.00’da yaptığı basın açıklamasında, son dönemlerde birçok okulda şiddet ve akran zorbalığı olaylarında artış meydana geldiğini söyleyerek, söz konusu soruna en kısa sürede bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. Baybora, Okul Aile Sözleşmesi Yasa Tasarısı’nın bir an önce yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

-Maviş: “Okul Aile Sözleşmesi yasası yapılmalı”

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş de, her okula bir rehber öğretmen ile özel eğitim öğretmeninin olması gerektiğine dikkat çekerek, rehber öğretmenin de en az bir fizik öğretmeni kadar önemli olduğunu kaydetti.

Son dönemlerde okullarda artan şiddet olaylarının çözülmemesi halinde grevlerin devam edeceğini belirten Maviş, Okul Aile Sözleşmesi Yasası’nın önemine değindi.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Bakan Gardiyanoğlu TMT Mücahitler Derneği heyetini kabul etti

Published

on

By

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Sadık Gardiyanoğlu, Celal Bayrar başkanlığındaki Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Mücahitler Derneği heyetini kabul etti.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, kabulde Barış Harekatı gazilerine verilen  gazilik kartının Türkiye’de de geçerli olması için gereken düzenlemeler konuşuldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu kabulde yaptığı konuşmada,  Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği üyelerinin ziyaretinden onur duyduğunu, bugün mukavemetçi bir ruhun siyasallaşmış şekliyle hareket ettiklerini söyledi.

Türkiye’de gazilere tanınan sosyal haklarla ilgili imzalanan protokol hakkında bilgi veren Gardiyanoğlu, “Önümüzdeki ay Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile, gazilik kartı uygulamasının hayata geçirilmesi için gerekli resmi belgelerin ve kodların oluşturulması amacıyla teknik çalışma  yapacağız ve bir komisyon kurulacak. Türkiye’deki sisteme entegre olunabilmesi için KKTC’ye özel kod verilecek. Türkiye’de ilgili bakanlıklar ve belediyeler de devreye girecek. Kodları tanımlayacağız” dedi.

Protokolün hazırlanmasında TC  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a,  Başbakan Ünal Üstel’e ve dönemin TC Lefkoşa Büyükelçisi Metin Fevzioğlu’na katkılarından dolayı  teşekkür eden Gardiyanoğlu, süreci yakından takip ettiklerini, gerekli adımların atılacağını belirtti.

Gardiyanoğlu, “Şehitlere ve gazilere borcumuzu ne kadar da uğraşsak ödeyemeyiz. Görevimiz sizden devraldığımız milli duygu ve değerleri  gelecek kuşaklara aktarmaktır. Birlikte elimizden geleni yapacağız.” dedi.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam