Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

KKTC’den sivil toplum kuruluşları, Londra’da Kıbrıs’taki mülkiyet sorununu ele aldı

Published

on

Hakların Korunması İnisiyatifi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Kıbrıslı Rumların mülkiyet haklarına erişim yolunun açık olduğuna işaret ederek, GKRY tarafından bu hakkın çiğnendiği gerekçesiyle üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik yapılan tutuklamaların “uluslararası hukuka aykırı olduğunu” bildirdi.

KKTC‘den 6 sivil toplum örgütünün kurduğu Hakların Korunması İnisiyatifi, İngiltere’nin başkenti Londra’da, Kıbrıs’ta mülkiyet sorunu konusunda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Emlakçılar Derneği yetkilileri katıldı.

Toplantıda, Kıbrıslı Rumların KKTC‘deki mülkiyet haklarına erişim yolunun açık olduğu belirtilerek, mülkiyet hakkının çiğnendiği gerekçesiyle üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik GKRY tarafından yapılan tutuklamaların “uluslararası hukuka aykırı olduğu” ifade edildi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, toplantıda, Kıbrıs’taki mülkiyet sorunuyla ilgili hukuki çerçeveyi anlatan basın açıklaması metnini okudu.

Esendağlı, GKRY yönetiminin 74 yaşındaki iş adamı Simon Aykut’u “haksız yere tutukladığını” belirterek, bu tür olayların “Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin haklarının korunmasında bir çare olarak Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkinliğini de tehlikeye attığını” vurguladı.

KKTC‘de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ortaya çıkış sürecini ayrıntılı olarak anlatan Esendağlı, 21 Haziran 2024 tarihi itibarıyla 1787 başvurunun sonuçlandırıldığını ve 446 milyon sterlinden fazla tazminat ödendiğini dile getirdi.

Esendağlı, bu komitenin, KKTC‘de mülkiyet işlemleri için sağlam yasal çerçeve sunduğuna işaret ederek, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun geçerliliğini tanımaya davet etti.

GKRY makamlarının mülkiyet işlemlerine yönelik müdahale girişimlerinin uluslararası hukukun ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ilkelerin ihlali anlamına geldiğini belirten Esendağlı, bu tür eylemlerin, adadaki gerilimleri artırdığını ve uluslararası toplumun bu meseleler için kapsamlı çözüm bulma çabalarını da baltaladığını bildirdi.

Londra’daki basın toplantısının ardından Hakların Korunması İnisiyatifi’nin diğer Avrupa kentlerinde de mülkiyet sorunuyla ilgili girişimler yapması bekleniyor.

– GKRY, KKTC‘deki Rum mallarını alıp satanları yargılıyor

KKTC medyasında yer alan haberlere göre, GKRY yönetimi, KKTC‘deki Rum mallarını alan, satan ve satılmasına aracı olanlara karşı kovuşturma yürütüyor. GKRY, şimdiye kadar KKTC‘deki Rum mallarını “yağmaladıkları” iddiasıyla 2 Alman, 2 İsrailli ile 1 KKTC vatandaşını gözaltına alındı. Bunlardan 4’ü teminatla serbest bırakılırken, İsrail-KKTC çifte vatandaşı Simon Aykut halen Güney Kıbrıs’ta hapiste bulunuyor.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, İsviçre Büyükelçisi Burgener’i kabul etti

Published

on

By

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerinden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne akredite İsviçre Büyükelçisi Christoph Burgener’i kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre görüşmede, Kıbrıs konusuna dair güncel durum ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle yapacağı New York ziyaretine ilişkin istişarelerde bulunuldu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Şampiyon Melekler Eğitim Kampüsü için protokol imzalandı

Published

on

By

Melekler Eğitim Kampüsü Ulusal Mimari Yarışma Protokolü bugün imzalandı.

Protokole, Başbakan Ünal Üstel, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya imza koydu.

Toplantıya; İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Gszimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay ve bazı yetkililer de katıldı.

Protokol imza töreninde ilk olarak konuşan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya, 19 aydır çok büyük mücadeleler içerisinde olduklarını, Şampiyon Meleklere verdikleri sözü tutmak için adalet arayışlarının sürdüğünü ayrıca isimlerini yaşatmak için de bir eğitim kampüsü yapma kararlılığını taşıdıklarını belirtti ve bu protokolle bunun ilk adımının atıldığını söyledi ve “ Herşey Şampiyon Mesleklerimiz İçin “ dedi.

Gazimağusa Belediye Başkanı Süleyman Uluçay da, atılan adımın çok anlamlı olduğunu belirterek, birlik ve beraberliğin ilk günden bu yana sürmesinin yaşanan felaketteki tek teselli olduğunu vurguladı ve bu birlik beraberliğin devam etmesi dileğinde bulundu.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Başkanı Seran Aysal da, çok büyük bir sorumluluğa imza koymaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Şampiyon Meleklerin geride bıraktıkları anılarla topluma birlik ve beraberliğin önemini hatırlattıklarını dile getirdi ve ilerleyen süreçte de hedefe birlik beraberlik içinde ulaşılacağını ifade etti.

Başbakan Ünal Üstel protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, çok anlamlı bir günde bir araya gelindiğini dikkat çekerek, 6 Şubat’ta Anavatan Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrasında yaşanılan acılar karşısında Şampiyon Melekler’e bir söz verdiklerini hatırlattı ve “Onların unutulmayacağını “ yineledi.

Başbakan Üstel, bu çerçevede Şampiyon Melekler’in isimlerinin yaşatılması amacıyla bir eğitim kampüsünün hayata geçirileceğini, birlik ve beraberlik içerisinde, hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak çeşitli kesimlerle birlikte gereğinin yapılacağını söyleyerek, bu dayanışma örneğinin toplum tarafından geçmişten günümüze kadar geldiğinin altını çizdi.

Üstel hukuk sürecinin devam ettiğini ve ‘Bu süreçte de el birliğiyle, gönül birliğiyle gözümüz kulağımız orada oldu, olcak da’ diyerek, Türkiye’nin adaletine güvendiklerini, adalet tecelli edilene kadar da gözlemleyerek yol alacaklarını belirtti.

Başbakan Ünal Üstel, zaman zaman Türkiye hükümet yetkilileriyle de adalet süreci hakkında istişarelerde bulunduklarını, kendilerinin de süreci yakından takip ettiklerini kaydetti ve Şampiyon Melekler’in önce Anıt daha sonra yapılacak eğitim kompleksiyle isimlerinin sonsuza dek yaşatılacağını vurguladı.

Protokol imza töreninde daha sonra ilgili taraflarca protokole imza kondu ve hatıra fotoğrafı çekildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Serim: Güzelyalı’dan Sadrazamköy’e kadar olan yol Türkiye tarafından yapılacak

Published

on

By

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kayalar ve Sadrazamköy’ü ziyaret ederek, vatandaşlarla görüştü.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Büyükelçi Yasin Ekrem Serim, köy ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmada, Güzelyalı’dan Sadrazamköy’e kadar olan 16km’lik yolun Türkiye Cumhuriyeti tarafından yapılacağını belirtti.

Büyükelçi Serim, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm makamlarıyla bu projeye onay verdiğini belirterek, kamulaştırma konusunun halledilmesinin ardından yol yenileme çalışmalarına başlanacağını ve Eylül 2025’te yolun tam teşekküllü hizmete sunulacağını ifade etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklıda, yolun bakım ve onarımı için bütçeden 20 milyon TL’lik bir kaynak ayrıldığını belirterek, “Sayın büyükelçi ayrılan bu kaynakla dört dörtlük bir yol yapılamayacağını söyledi ve yolun yapımı ve maliyetini üstlenmeyi önerdi. Biz de seve seve kabul ettik” dedi.

Arıklı, KKTC karayollarının büyük bölümünün Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan protokol gereği Türkiye tarafından yapıldığını, protokolde yer almayan bazı yolların ise yerel bütçeden kaynak ayrılarak yapıldığını ifade etti.

Arıklı, KKTC Karayolları Dairesi’nin yeniden ayağa kaldırılması için bir dizi çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi ve Büyükelçi Serim’e Kayalar-Sadrazamköy köy yolları için gösterdiği ilgi nedeniyle teşekkür etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam