Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Meclis’te ivedilikler ele alındı.. İşte Meclis gündemi

Published

on

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda ilk olarak Başkanlığın Genel Kurul’a sunuşlarına yer verildi.

Bazı yasa tasarılarının komitede ele alınmasının ivediliğinin görüşülüp oylanmasıyla devam eden genel kurulda sırasıyla Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarısı’nın oy çokluğuyla, Orman Değişiklik Yasa Önerisi’nin oybirliğiyle ivediliği onaylandı.

Genel kurul daha sonra Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesinin yapılmasına ilişkin tezkereler oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

EVREN

İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Belediyeler Değişiklik Yasa Tasarıs’nın ivedilikle komitede görüşülmesine ilişkin tezkerenin ele alındığı sırada yaptığı konuşmada, yasanın uzun süredir üzerinde çalışılan bir yasa olduğunu kaydetti. Bu dönemde ortak bir çalışmayla bu önergenin hazırlandığını dile getiren Evren, önceki tasarılara göre değişen hususlardan bazılarını aktardı.

Bunlardan birinin, belediyenin ekonomik olarak sıkıntıya girdiği noktalarda, mali durumu incelemek ve konuyu Savcılığa aktarabilecek bir çalışma komitesi kurulması olduğunu ifade eden Evren, bir diğer değişikliğin de borçlanmaya sınırlama getirmek olduğunu anlattı.

Gelirlerin artması için resmi harçlarda düzenleme yapılmasının da tasarı kapsamında olduğunu dile getiren Evren, buna ilişkin örnekler verdi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de konuşmasında, böyle bir yasa taslağının hazırlanması için Belediyeler Birliği’yle ne kadar çalışıldığını sordu ve Belediyeler Birliği bütün belediyeleri ne kadar temsil edebildiğinin de ayrı bir konu olduğunu belirtti. Özyiğit, Belediyeler Birliğinin “sadece belirli belediyelerin sözcülüğünü yapar” pozisyonda olduğunu kaydetti.

En ücra yerlerin dahi belediye ağına bağlanmasının doğru bir karar olduğunu söyleyen Özyiğit, sadece vergilerin değil, hizmetlerin de bütün noktalara ulaşması gerektiğini belirtti.

Ülkenin bir belediyeler reformuna ihtiyacı olduğunu kaydeden ve kapsamlı bir reform beklentisi içinde olduklarını söyleyen Özyiğit, “Belediyeler merkezi yönetime devredilsin, başına da kayyum atansın düşüncesine karşıyız” dedi.

ROGERS

HP Milletvekili Jale Refik Rogers da, bu tasarının hem belediyelerin gelirlerinin artması, hem denetlenebilmesi, hem de yetkilerinin daha güncel şartlara uyarlanabilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Taslağın değiştirilmiş şeklini inceleme şansı olmadığını ancak bu değişikliğe ihtiyaç olduğu için tezkereye olumlu oy vereceklerini kaydeden Rogers, komite aşamasında görüşlerini dile getireceklerini belirtti.

Rogers, dileklerinin daha kapsamlı bir reform yapılması olduğunu da kaydetti.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da tezkereye ilişkin konuşmasında, son dönemde, iktidara mensup olmayan belediyelerde yapılan açılış, temel atma gibi etkinliklerde, belediye başkanlarına haber verilmediğine işaret etti. Erhürman bunun bilinçli yapıldığını düşünmediğini ancak böyleyse bunun parti devlet bütünleşmesi anlamına geldiğini belirtti.

İlgili yasa tasarısı üzerinde uzun zamandır çalışıldığını ifade eden Erhürman, son yapılan değişiklikte çalışma komitesi kurulmasının öngörüldüğünü anımsattı.

Bu çalışma komitesindeki 6 temsilcinin 5’inin Bakanlar Kurulu tarafından merkezi idareden gönderileceğini söyleyen Erhürman, bunun iktidarda bulunan partiye mensup olmayan bir belediyeyle ilgili yapılacak araştırmada iktidara mensup 5 bakanlık temsilcisi bulunması anlamına geldiğini, bunun da belediyelerin özerkliği açısından riskli olduğunu söyledi.

Erhürman, kayyum atanması konusundaki maddenin de sıkıntılı olduğunu söylemesi üzerine yerinden söz alan Bakan Evren, kayyum ibaresinin sehven eklendiğini ve komite aşamasında çıkarılacağını dile getirdi.

Erhürman, ilgili tasarıda yer alan “Bakanlığın talebi üzerine Hukuk Dairesi’nin mahkemeye başvuruda bulunması” ibaresinin de Başsavcılığın takdir yetkisine müdahale ettiğine işaret ederek, bunun Anayasa açısından da sıkıntılı olduğunu, sadece bu maddenin bile tasarıyı berhava edeceğini kaydetti.

Belediyelerle ilgili dava süreçleri başlatılacaksa bile bu süreçlerin çok hızlı tamamlanmasının sağlanması gerektiğini kaydeden Erhürman, tasarının belediyeleri merkezi idarenin talimatlarına bağlar noktaya getireceğini söyledi ve bunun kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Erhürman, bu şekliyle tasarıya evet diyemeyeceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından tezkere oyçokluğuyla kabul edildi.

ÖZTÜRK

Daha sonra Orman Değişiklik Yasa Önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere ele alındı. Tezkereye ilişkin söz alan UBP Milletvekli Yasemi Öztürk, ilgili yasanın güncelliğini yitirdiğini ve yeterli caydırıcılığı barındırmadığını ifade etti.

Öztürk öneriye katkı koyanlara teşekkür etti.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler ise birçok yasada değer verilmesi gereken konulara gerekli değerin verilmediğini kaydetti.

Bu değişiklikle arzu edilenin, cezaların daha caydırıcı hale gelmesi olduğunu belirten Çeler, tasarıda yangına neden olsun olmasın yanar halde sigara izmariti atmanın cezasının 3 yıla kadar hapis ve asgari ücretin 10 katı kadar para cezasına yükseltilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Çeler ilgili yasanın bir an önce hayata geçirilmesini diledi.

Yeniden söz alan UBP Milletvekili Yasemi Öztürk, çevre konusunda duyarsız olunduğunu ifade ederek, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun okul müfredatına çevre konusunu ekleyeceğini dile getirdi. Öztürk doğanın korunmasının önemine işaret etti.

Daha sonra tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

ÇELER

Genel kurul çalışmalarına Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesinin yapılmasına ilişkin tezkereyi oylanmasıyla devam edildi. Tezkerenin kabulünün ardından ilk sözü alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, bu tasarıya olumlu oy vereceklerini ancak askerlikle ilgili, hafta sonu izinleri gibi daha ciddi sorunlara değinmek gerektiğini kaydetti.

Hafta sonu izinleri konusundaki sorunların şimdilik çözüldüğünü dile getiren Çeler, geçmişte yanan haftasonu izinlerinin verilmesi konusunda gerekli adımın atılmasını istedi.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da pandemi döneminde özellikle doktora ve master tezi aşamasında olan kişilerin sıkıntı yaşadığını ve yaş sınırının elde olmayan nedenlerle aşıldığını kaydederek, bu konuda geçici bir madde konulmasını istedi. Erhürman, yasaya olumlu oy vereceklerini dile getirdi.

HASİPOĞLU

Ardından söz alan UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, ilgili tasarının 14’üncü kez tadil edildiğini ifade ederek, bu tadilatla ödemelerin TL’ye çevrilerek, asgari ücretin en fazla 15 katına çekildiğini ifade etti.

Hasipoğlu, tez aşamasındaki kişilere 2023’e kadar kadar aftan yararlanma şansı verildiğini belirtti.

SANER

Başbakan Ersan Saner de bugün pandemi sürecinde özellikle doktora tezi aşamasındaki kişilerin bedelli askerlik hakkını kaybetmesi açısından önemli olan bu tasarıdaki en önemli maddesinin dövizle ödenen bedellerin TL’ye çevrilmesi olduğunu kaydetti.

Pandemiden dolayı yaşanan sıkıntılar nedeniyle tez aşamasındaki kişilerin bedelli askerlik hakkını kaybetmemesi için değişiklikler yapıldığını kaydeden Saner, doktora tezlerini tamamlamak kaydıyla bu kişilere 2023 sonuna kadar süre verildiğini dile getirdi.

Ardından görüşmenin yapılmasına ilişkin tezkere oybirliğiyle kabul edildi.

Daha sonra Emeklilik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesinin yapılmasına ilişkin tezkere oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Başbakan Üstel Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi kararını değerlendirdi: “Rum Yönetimi’nin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkisiz kılma girişimi başarısız oldu”

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Avrupa Konseyi’nde düzenlenen İnsan Hakları Toplantısı çerçevesinde Strazburg’da gerçekleştirilen görüşmelerde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklerin mülkiyet haklarını hedef alan girişiminin başarısız olduğunu açıkladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasının denetimi amacıyla gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi İnsan Hakları Toplantısı’nda, “Kıbrıs v. Türkiye” davası, “Yerlerinden Edilmiş Kişilerin Mülkiyet Hakkı” başlığı altında yeniden değerlendirildi. Rum Yönetimi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) dayanarak, bu tazminat kararıyla ilgili bazı unsurların tekrar AİHM önüne taşınmasını ve bu konuların AİHM tarafından yeniden yorumlanmasını talep etti.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Rum başvurusunun sonuca ulaşamamasının önemli olduğunu ve bu konuda mücadele eden KKTC Hükümetinin başbakanı olarak bu mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Başbakan Üstel, “TMK’nın işlevseliğini güçlendirmek için TMK kurulduğundan beri verilmemiş boyutlarda destek verdiklerini” belirterek “Başbakan olarak TMK’nın uluslararası hukuk çerçevesinde etkin bir iç hukuk yolu olarak çalışması için her türlü çabayı sarf edeceğini ve hükümet olarak bu konuda kararlılıkla hareket edeceklerini” vurguladı.

Başbakan Üstel, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi’nde yaşanan gelişmeyi Kıbrıslı Türklerin haklarının korunması açısından önemli bir kazanım olarak nitelendirdi ve kendileri için de yol gösterici olacağını belirtti. Rum tarafının, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) etkisiz hale getirilmesi yönündeki çabalarının sonuçsuz kaldığını belirten Başbakan, TMK’nın uluslararası hukuka uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ve AİHM tarafından tanınan bir iç hukuk yolu olduğunu vurguladı.

Başbakan Üstel, Kıbrıs Türk halkının haklarını koruma yolundaki bu diplomatik mücadelede destek veren Türkiye Cumhuriyeti yetkili makamlarına, devletin ilgili kurumlarına ve tüm sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, “Hep birlikte Kıbrıs Türk halkının haklarını uluslararası arenada savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Üstel’in başbakanlığı döneminde geçirilen taşınmaz mal yasası ile yabancıların mülk edinmesine %6 oranında fon konulmuş ve elde edilen bu gelirin yarısının Taşınmaz Mal Komisyonu’na aktarılması sağlanmıştı. Bu gelir, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işlevselliğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Üstel’in başbakanlığı döneminde sağlanan kaynaklarla 2020 yılı sonuna kadar olan sürede sonuçlandırılmış olan bütün TMK dosyalarının tazminat ödemeleri tamamlanmış bulunmaktadır.

Devamını Oku

Kıbrıs

Hasipoğlu: Lefkoşa Kaza Mahkemesi, UBP’nin savunmasını ve karşı davasını haklı buldu, Taçoy’un talebini reddetti

Published

on

By

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin UBP Milletvekili, Genel Başkan Adayı Hasan Taçoy’un UBP aleyhine açtığı davayı reddettiğini belirtti.

UBP’den yapılan açıklamaya göre, Hasipoğlu, Hasan Taçoy’un, parti tüzüğünün 6. maddesinin 7. fıkrasının uygulanmasını talep ettiğini, bu maddeye göre, 21 Ocak tarihine kadar üye olanların kurultayda oy kullanması gerektiğini savunduğunu ancak parti olarak bu görüşe katılmadıklarını, tüzüğün 19. maddesinin 3. fıkrasının uygulanması gerektiğini savunduklarını söyledi.

Mahkeme kararını değerlendiren Hasipoğlu, “Bizim savunduğumuz görüşe göre, 21 Eylül’deki kurultay tarihinden itibaren geriye doğru 6 aylık bir süre dikkate alınarak 21 Mart’a kadar üye olanların oy kullanabileceği görüşü dile getirildi.” dedi.

Taçoy’un konuyu mahkemeye taşıyacağını ifade etmesi üzerine, konunun hallolması için mahkemeye müracaatta bulunulduğunu ifade eden Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“Buradaki amacımız, kurultay sonrasında partimizin daha önce olduğu gibi mahkemelik olmaması için Taçoy’a kurultay öncesi mahkeme gidelim önerisinde bulundum. Kendisi de bu önerimi kabul etti . Şimdi elimizde ihtilafsız bir üye listesi var. Bu liste, benim daha önce YSK’ya başvurup bana gönderilen mühürlü listedir. Biz bu listeyle kurultaya gidiyoruz.”

Taçoy’un itirazı üzerine konunun mahkemeye taşındığını ifade eden Hasipoğlu, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin UBP‘nin savunmasını ve karşı davasını haklı bulduğunu ve Taçoy’un talebini reddettiğini kaydetti.

21 Mart tarihine kadar üye olan 21 bin üyenin kurultayda oy kullanabileceğini ifade eden Hasipoğlu, tüm UBP üyelerini kurultaya katılmaya davet etti ve kurultayın yarın saat 09.00’da başlayacağını, 11.00’de oylama sürecine geçileceğini belirtti.

Ayrıca, partinin avukatı Ergün Ulunay’a da teşekkür eden Hasipoğlu, kurultay öncesinde üyelik ihtilafının çözülmüş olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Devamını Oku

Kıbrıs

İthal üzüm, çeri domates ve havuçta limit üstü bitki koruma ürünü…

Published

on

By

Haftalık gıda analizlerinde yerli ürünler temiz çıktı; ithal üzüm, çeri domates ve havuçta limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.

Tarım Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, 13-19 Eylül tarihleri arasında ithal ve yerli ürünlerden alınan numuneler Devlet Laboratuvarı’nda Avrupa Birliği pestisit limitlerine göre değerlendirildi.

Numune alınan 83 ithal ürünün 76’sı temiz çıkarken, 7 üründe limit üstü bitki koruma ürününe rastlandı. Yerli ürünlerden ise 4 numune alındı ve hiçbirinde kalıntı tespit edilmedi.

Limit üstü bitki koruma ürünü tespit edilen ithal ürünlerin Hasan Çelebi Co. Ltd. Şti.’ye ait “Üzüm Alfanso”, SVS Tic. Ltd.’ye ait “Çeri Domates” ve “Üzüm Red Globe” ve Non Foods’a ait “Havuç ve Sultani Üzüm” firmaların isteği üzerine menşeine iade veya imha edildi.

20-eylul–2024-

Devamını Oku

Trending

Reklam