Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Rumlar “Hoşgeldiniz” pankartı ve lokma ikramı ile karşılandı

Published

on

Koronavirüs önlemleri çerçevesinde Kıbrıs’ta iki kesim arasında bir yılı aşkın süredir bazıları tamamen kapalı olan, bazılarında da sınırlı geçişlerin yapılabildiği 9 sınır kapısı, bu sabah 08.00 itibarıyla yeniden geçişlere açıldı.

Güney’den Kuzey’e geçenler Lokmacı kapısında “Hoşgeldiniz” pankartı ve lokma ikramı ile karşılandı.
Sağlık Teknik Komitesi’nin epidemiyolojik durum değerlendirmesine göre şu anda seviye-2 (turuncu) olarak belirlenen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçişlerde, 7 günlük negatif antijen veya PCR testi aranacak.

İki taraftan herhangi birinde COVID 19 sayılarında artış kaydedilmesi durumunda ise Sağlık Teknik Komitesi ve uzmanların yapacağı değerlendirme sonucu seviyeler yükseltilebilecek

.
KAPILARIN KAPANMASI EYLEMLERE NEDEN OLMUŞTU

COVID-19 pandemisi tedbirleri kapsamında iki taraf arasındaki geçişler Şubat 2020 tarihinden beri kapalıydı.
Kıbrıs Rum tarafı geçen yıl şubat sonunda Lokmacı, Derinya, Aplıç ve Bostancı kapılarını koronavirüs önlemleri gerekçesiyle kapatmış, bu karar neticesinde Lokmacı bölgesi, Kıbrıslı Türkler ve Rumlarca düzenlenen eylemlere sahne olmuştu.

Ardından, KKTC hükümeti de 11 Nisan 2020 tarihinde koronavirüs önlemleri kapsamında tüm kara ve hava sınır kapılarının 30 Nisan’a kadar KKTC vatandaşı olmayanlara kapatılmasına karar vermiş, ancak pandemi süresince alınan bazı kararlarla, bazı kapılardan Güney Kıbrıs’ta öğrenim gören öğrenciler, çalışanlar ve tedavi görenler için geçişlere izin verilmişti.

Bugün saat 08.00 itibarıyla geçişlere açılan kapılarla ilgili Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, dün çevirim içi görüşme yapmış, görüşmeye BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar da katılmıştı.

LOKMACI ESNAFI HAZIR

Öte yandan, özellikle yaya geçişlerin sıkça yaşandığı Lokmacı Sınır Kapısı’nın açılması bölge esnafında işlerin artması beklentisini yaratırken, esnafın dünden beridir yoğun bir hazırlık içerisine girdiği gözlemlendi.

9 KAPI
Kıbrıs’ın iki kesimi arasında geçişlerin başladığı 9 geçiş kapısı şunlar:

“Ledra Palace, Beyarmudu, Akyar, Metehan, Bostancı, Lokmacı, Yeşilırmak, Derinya ve Aplıç.”

BM, EKONOMİK ZORLUKLARIN AŞILMASINA YARDIMCI OLACAĞINA İNANÇ BELİRTTİ

Birleşmiş Milletler dün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in geçiş noktalarının bugünden itibaren karşılıklı yeniden açılmasına yönelik COVID 19 tedbirleri konusunda uzlaştığını duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da mart ayından itibaren sürdükleri çalışmaların sonucunda, Rum lider Anastasiadis ile tüm kapıların açılması konusunda anlaşmış olduklarını kaydederek, bu gelişmenin iki taraf için de pandeminin sebep verdiği ekonomik zorlukların aşılmasına yardımcı olacağına inandığını belirtmişti.

EPİDEMİYOLOJİK DURUM HAFTALIK OLARAK DEĞERLENDİRİLECEK

Liderlerin vardığı anlaşma uyarınca, Sağlık Teknik Komitesi, epidemiyolojik durumu haftalık olarak değerlendirecek ve geçiş noktalarında hangi seviyenin uygulanacağına karar verecek.

BULAŞICI HASTALIKLAR ÜST KOMİTESİ’NİN  ADA DIŞI GİRİŞ KRİTERLERİ

Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ise, ülkeye ada dışı giriş kriterlerini ve  ülke seviyelerine göre renklerini her hafta güncelleyecek.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti ise şu an için seviye-2 (turuncu) olarak belirlendi.
Uygulanacak seviyeler şöyle:

KOYU KIRMIZI:
Son 14 gün içerisinde bu ülkelere seyahat geçmişi olan kişilerin ülkeye girişi yasaktır. 
KKTC vatandaşları, son 72 saat ve adaya girişte negatif PCR test sonucu ve 14 gün karantina şartı ile ülkeye giriş yapabileceklerdir. 
KIRMIZI:
Aşılı olup olmadığına bakılmaksızın, yolculuk öncesi, son 72 saat negatif PCR sonucu ve 10 gün karantina şartı ile ülkeye giriş yapılabilecektir.
TURUNCU:
Aşılı veya hastalığı geçirmiş ise yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu ile karantinasız giriş.
Aşısız ise yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu ve 10 gün karantina.
SARI:
Aşılı veya hastalığı geçirmiş ise yolculuktan önce son 72 saat negatif PCR sonucu ile karantinasız giriş.
Aşısız ise yolculuktan önce son 72 saat negatif PCR sonucu ve 7 gün karantina.
YEŞİL:
Aşılı veya hastalığı geçirmiş ise kısıtlama yok.
Aşısız ise yolculuk öncesi son 72 saat negatif PCR sonucu ile karantinasız giriş.
GRİ:
Girişler, bireysel başvuru ile özel izne tabi.

GENEL KURALLAR:

•Tüm giriş kapılarında PCR / LAMP / ANTİJEN testleri uygulanabilir.
•Aşılı kişi: Aşı programını tamamlamış. Son dozdan 14 gün sonrasından 6 aya kadar.
SINOVAC BIOTECH: 2 DOZ
SINOPHARM: 2 DOZ
COMIRNATY (Pfizer/Biontech): 2 DOZ
VAXZEVRIA (Astrazeneca/Oxford): 2 DOZ
COVID-19 Vaccine Janssen / Johnson and Johnson: 1 DOZ
SPUTNIK V: 2 DOZ
MODERNA: 2 DOZ
•Hastalığı geçirmiş kişi: Seyahat öncesi 30-180  gün arasında pozitif PCR testi sonucu ibraz etmesi. 
•18 yaş altı çocuklar aşılı ebeveynleri ile, gelmiş oldukları ülke kategorisine göre, belirtilen PCR test kuralları (6 yaşını doldurmuş çocuklar)doğrultusunda ülkeye giriş yapabileceklerdir.
•Yolcular son 14 gün içinde ayak bastıkları/ bulundukları ülkeler arasında en yüksek risk grubundaki ülkeye göre değerlendirileceklerdir.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın hava sahası ihlalini kınadı

Published

on

By

Dışişleri Bakanlığı, Baf’ta konuşlanan Fransız savaş uçaklarının KKTC hava sahasını ihlal ederek, Lefke bölgesinde alçak uçuş yapmasını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında 2017 yılında imzalanan “Savunma Alanında İşbirliği Anlaşması” kapsamında Baf’ta konuşlanan Fransız savaş uçaklarının, insan hayatını tehlikeye atma pahasına 20 Aralık tarihinde ülke hava sahasını ihlal ettiği belirtildi.

Uçakların, Lefke bölgesinde alçak uçuş gerçekleştirmesinin halk arasında büyük endişeye yol açtığına işaret edilerek, Fransa’nın bu ihlali şiddetle kınandı.

Dışişleri Bakanlığı açıklaması şöyle:

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Fransa arasında 2017 yılında imzalanan Savunma alanında İşbirliği Anlaşması kapsamında Baf’ta konuşlanan Fransız savaş uçakları, insan hayatını tehlikeye atma pahasına 20 Aralık 2024 tarihinde ülkemiz hava sahasını ihlal ederek Lefke bölgesinde alçak uçuş gerçekleştirmiştir. Halkımız arasında büyük endişeye yol açan Fransa’nın bu ihlalini şiddetle kınıyoruz. Kıbrıs Rum tarafı, adada “güvenlik tehdidi” altında olduğu yalanı ile uzun zamandan bu yana ikili askeri anlaşmalar yapmakta ve bölgedeki gerginliği artırmaktadır. Stratejik ortaklık kisvesi altında Güney Kıbrıs Rum yönetimine verilmekte olan bu desteğin ve askeri işbirliğinin Kıbrıs Türk halkının huzur ve güvenliğini tehdit etmesine asla müsaade etmeyeceğimizi vurgulamak isteriz. Bir kez daha, Fransa başta olmak üzere, Rum tarafını askeri alanda cesaretlendiren ilgili tüm tarafları, bölge güvenliğini tehlikeye atacak hareketlerden derhal vazgeçmeye ve sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz”

Devamını Oku

Kıbrıs

Larnaka Şehitleri İskele’de anıldı

Published

on

By

Milli Mücadele yılları ile 1974 Mutlu Barış Harekâtı sırasında Larnaka Sancağı’na bağlı birimlerde şehit düşenler düzenlenen törenle anıldı.

İskelede Larnaka Şehitler anıtı önünde yer alan tören saygı duruşu, saygı atışı ve ardından da İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Daha sonra çelenkler anıtına konuldu.

Törende günün anlam ve önemine ilişkin ilk konuşmayı Kıbrıs TMT İskele Mücahitler Derneği Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu yaptı.
Abdurrahmanoğlu, Larnaka halkının Rumların Enosis hayaline karşı kahramanca mücadele verdiğini kaydetti.

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan da konuşmasında geçmişin unutmamasının önemine vurgu yaptı.

Benan, “Unutmak Yok, unutmak! Yok olmanın başlangıcıdır. Geleceğe daha emin adımlarla yürümek, gelecekte istikrarımızı korumak için geçmişimizi, geçmişte yapılan mezalimleri, katliamları unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu da Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde Kıbrıs Türklerine yönelik başlattığı silahlı saldırılara karşı, Larnaka Sancağına bağlı 43 Köyde yaşayan yaşlı, genç, kadın, erkek ve çocuk çok sayıda insanın kahramanca direndiklerini anlattı.

Sadıkoğlu, Rumlar’ın Kıbrıslı Türklere uyguladığı, etnik yok etme politikasının en acı olayının Larnaka’dan Dikelya İngiliz Üssüne gitmek için bindikleri ve bir daha geri dönmeyen 11 vatan evladını taşıyan Kayıp Otobüs olayı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise konuşmasına Kıbrıs Türk halkını yok etmek için oynan oyunlara kahramanca direnerek şehit düşenleri rahmetle anarak başladı.

Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa, mutlak suretle iki devletli bir çözümle olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, toplumdan topluma bir anlayışın geride kaldığını federasyon defterinin kapandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “çok büyük fedakârlıklar, çok büyük acılar çok büyük bedeller ödeyen Kıbrıs Türk halkı, bugün bu coğrafyada bağımsız özgür ve hür, kendisine yakışır şekilde, onurlu bir yaşam sürdürebiliyorsa genç nesillere umut dolu bir gelecek bırakma noktasına geldiyse işte bütün bunlar verilen mücadele sayesindedir” diye konuştu.

Geçmişini bilmeyen milletlerin tarihten ve coğrafyadan silinmeye mahkûm olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “bizler her zaman barış için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Anma töreninde bölge okullarından öğrenciler şiirler de okudu.

brt

Devamını Oku

Kıbrıs

İsias Otel davasının altıncı duruşması yarın başlıyor..Adıyaman’da 2 gün sürecek duruşma sonunda kararın açıklanması bekleniyor

Published

on

By

Adıyaman’da 22 ay önce meydana gelen depremde 72 cana mezar olan İsias Otel davası devam ediyor.
Davanın altıncı duruşması yarın Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. İki gün olarak planlanan duruşma sonunda kararın açıklanması bekleniyor.

Türkiye’de 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde, Adıyaman İsias Otel’de hayatını kaybeden Şampiyon Melekler ve tur rehberleri ile 10 yaralının aileleri tarafından 3 Ocak’ta başlatılan hukuk mücadelesi, suçluların “Olası Kast” suçuyla hüküm giymesi için 12 aydır kararlılıkla sürdürülüyor.

İsias Otel davasının altıncı duruşması için Başbakan Ünal Üstel, aileler ve siyasiler, Barolar Birliği ve gazetecilerden oluşan yaklaşık 100 kişilik heyet bugün Adıyaman’a gidiyor.

Duruşma öncesi TAK muhabirine değerlendirmelerde bulunan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, 24-25 Aralık’ta gerçekleştirilecek duruşmanın bugüne kadar katıldıkları en önemli duruşma olacağını ifade ederek, bu celseden karar çıkabileceğini kaydetti.

Olası kastla alakalı olarak hazırlıklarının çok ciddi şekilde devam ettiğini söyleyen Esendağlı, “Hukuki imkanları zorlamak noktasında son hazırlıklarımız devam ediyor. Dosyaya son giren bilirkişi raporunun sanıkların olası kasttan mahkumiyetine sebebiyetine neden olacak çok ciddi kusurlar içeriyor. O şekilde detay içeriyor. Mahkemenin aksi yönde bir kararını üst mahkemeye götürmeyi kesin gözüyle görüyoruz. Bunu ileriki aşamalarda değerlendireceğiz.” Dedi.

24-25 Aralık’ta gerçekleştirilecek duruşmada taraf avukatlarının esasa ilişkin beyanlarının alınacağını belirten Esendağlı, “Bu teknik olarak duruşmanın son aşamasına geldiğimizi gösteriyor.” dedi.

Bu arada geçen duruşmada mahkemenin aldığı ara kararlardan bir tanesinin de kamu görevlileriyle ilgili soruşturmanın ne aşamada olduğuna ilişkin savcılığa müzakere yazılması olduğuna işaret eden Esendağlı, onun ne aşamada olduğunu, müzakereye ne cevap verildiğini, kamu görevlileriyle ilgili davanın dosyalayıp dosyalanmadığının da bu duruşma aşamasında öğrenileceğini kaydetti.

TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya da deprem felaketinde hayatlarını kaybeden evlatları, öğretmenler ve velilerin adalet arayışı için bir kez daha Adıyaman’da olacaklarını belirtti.
Karakaya, dernek olarak, en başından beri adalete olan inançlarını koruduklarını ancak bu adaletin gerçekleşmesinin, sadece olası kast suçu üzerinden verilecek bir hükümle mümkün olacağını vurguladı.
Karakaya “İsias Otel’i bir ölüm tuzağına çeviren sorumlular, bilinçli ihmalleriyle sevdiklerimizi bizden aldılar. Bu açık gerçeğe rağmen hafifletici yaklaşımları kabul etmemiz mümkün değildir.” dedi.

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu dava sürecinde vereceği kararların, sadece kendiler için değil, Türkiye’de yapı güvenliği ve insan hayatına verilen değer açısından da dönüm noktası olacağını ifade eden Karakaya, suçluların en ağır cezayı almasının gelecekte de benzer trajedilerin yaşanmaması için caydırıcı bir mesaj olacağını kaydetti.
Adalet arayışında yalnız olmadıklarını bildiklerini söyleyen Karakaya “Kıbrıs’tan, Türkiye’nin dört bir yanından ve pek çok farklı yerlerden aldığımız destek, bize güç ve umut veriyor. Türkiye halkını, davanın önemini hatırlamaya ve bu adalet mücadelesine omuz vermeye davet ediyoruz. Çünkü bu dava, yalnızca bizim değil, insan hayatının değerini savunan herkesin ortak davasıdır.” dedi.

Devamını Oku

Trending

Reklam