Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

“TÜRKİYE VE KKTC ARASINDAKİ İLİŞKİLER HER ALANDA GÜÇLENDİ”

Published

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Üsküdar Belediyesi Gençlik Meclisi üyesi gençlerle çevrim içi bağlantıda bir araya gelerek Gençlik Meclisi Siyaset Okulu’nun dönem sonu dersine katıldı ve soruları yanıtladı.

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesine ziyaret ederek temaslarda bulunan bir kişi olduğunu lakin yaşanan Covid 19 salgını nedeniyle Türkiye’deki yetkililerle çevrim içi bağlantılar üzerinden temaslarına devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, pandemi sonrası Üsküdar’ı ziyaret etme arzusunu dile getirdi.“KIBRIS; GİRİT VE RODOS GİBİ OLMAMIŞTIR”İstanbul’da yaşadığı yıllarda, Ortaköy’de oturduğu dairesinden her gün Üsküdar’ı izlediğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’de çalıştığı yıllarda yaşadığı deneyimlere ve biriktirdiği dostluklara vurgu yaparak İstanbul’un yaşamında yer ettiği önemin altını çizdi.

Dönemin Türkiye Başbakanı Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’yu yad ederek 1960 Antlaşması’yla Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlüğüne kavuştuğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkı sayesinde Kıbrıs’ın Yunan adası olmasının önüne geçildiğini vurgulayarak “Kıbrıs son kaleydi. Bu sayede Kıbrıs; Girit ve Rodos gibi olmamıştır. Bu sayede hayalleri olan Büyük Yunanistan’ın yaratılmasına geçit vermedik” dedi.Türkiye’nin Kıbrıs’a yaptığı Mutlu Barış Harekâtı sayesinde Kıbrıslı Türklerin özgürlüğüne kavuştuğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, tek egemenliğin olduğu federasyonun, Kıbrıslı Türkleri azınlığa düşürerek Türkiye’yi adadan uzaklaştıracak büyük bir operasyon ve siyasetin ürünü olduğunun altını çizdi.

“TÜRKİYE VE KKTC ARASINDAKİ İLİŞKİLER HER ALANDA GÜÇLENDİ”

Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarıyla ilgili haklarına, mavi vatan ve hava sahasındaki egemenlik haklarına sahip çıkılmasının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın Türkiye’yle gönül ve kader birliği içerisinde kopmaz bir birlikteliğe sahip olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olarak göreve gelmesinin ardından Türkiye ve KKTC arasındaki ilişkilerin her alanda güçlendiğinin altını çizdi.

“KIBRIS’TA ARTIK EGEMEN EŞİTLİĞE DAYALI İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜM GEREK”

Gelinen aşamanın Kıbrıs’ta artık egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözümü gerektirdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Anavatan Türkiye’nin tam desteğini her zaman arkasında hissettiğinin altını çizerek gelecekte de KKTC devletinin yaşayacağına inanç belirtti.Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenliği ve bekasının Türkiye’yle iyi ilişkiler kurulmasından geçtiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile tam bir fikir ve eylem birlikteliği içerisinde, Kıbrıs’ta artık egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözümün savunularak dünyaya anlatılmasının KKTC-TC ilişkilerini bir başka boyuta taşıdığını ifade etti.

“GENÇLERLE BİRLİKTE DAVAMIZ DAHA DA GÜÇLENİR”

Kıbrıslı Türklerin en az Kıbrıslı Rumlar kadar egemen haklara sahip olduğunu ve kendi kendini yönetme hakkından asla vazgeçmeyeceğine dikkat çekerek “Gençlerle birlikte davamız daha da güçlenir. Gençlerimize milli bilinci aşılamak ve yaşananları anlatmak fevkalade önemlidir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu bağlamda, Üsküdar Belediyesi Gençlik Meclisi üyesi gençlerle çevrimiçi bağlantıda bir araya gelerek gündeme dair değerlendirmelerde bulunmaktan duyduğu mutluluğun altını çizdi.

“DOĞU AKDENİZ’DEKİ HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”  

KKTC’nin sahil şeritleri hasebiyle Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarından vazgeçemeyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının paylaşımında Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hakimiyetinin Türkiye ve Libya arasında yapılan antlaşma ile daha da güçlendiğine vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Tatar, hava sahasındaki egemenlik haklarının ülkenin güvenliği ve bölgedeki Türk-Yunan dengesi için önemli olduğunu kaydetti.

“RADİKAL AKIMLAR AĞIRLIK KAZANDI… BİZ BU OYUNA GELMEYECEĞİZ”Rum tarafındaki radikal akımların da ağırlık kazandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafındaki milliyetçi eğitim sistemi nedeniyle, özellikle gençler tarafından bu radikal akımlara daha fazla destek verildiğine işaret etti.Güney’deki seçimlerin sonucunda Yunan hayranlığı ve EOKA zihniyetinin yeniden canlandığının gözlemlendiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, tüm bu değerlendirmeler ışığında egemen eşitliğe dayalı iki devletli bir çözümün ne kadar gerçekçi olduğunun bir kere daha ortaya çıktığının altını çizerek Kıbrıs Rum tarafının amacının Kıbrıslı Türkleri boyundurukları altına almak olduğuna dikkat çekti.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Biz bu oyuna gelmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“ÖNÜMÜZ BUNDAN SONRA DAHA AÇIK OLACAKTIR”Türkiye dışında birçok Türki ve Müslüman ülkelerle geliştirilen kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilere değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bu ilişkilerin daha da geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.Cumhurbaşkanı Tatar, “Önümüz bundan sonra daha açık olacaktır. Yeter ki haklarımıza, devletimize ve geleceğimize sahip çıkalım” diye konuştu. Direkt uçuşun önem ve gerekliliğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin birçok alandaki gelişiminin, direkt uçuşların da başlamasıyla bir cazibe unsuru olacağına işaret etti

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Meteoroloji’den fırtınamsı rüzgar uyarısı…

Published

on

By

Meteoroloji Dairesi, bu gece yarısından yarın saat 15.00’e kadar Batı Taurus’da fırtınamsı rüzgar beklendiğini açıkladı.

Daireden yapılan açıklamada, bölgede kuzey ve doğu yönlerden esen olan rüzgarın zamanla şiddetini artırarak 7 kuvvetinde ve fırtınamsı rüzgar şeklinde eseceği belirtildi.

Devamını Oku

Kıbrıs

Meclis heyeti, TBMM Milli Savunma Komisyonu ile görüştü

Published

on

By

Ankara’da temaslarda bulunan Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Savunma Komisyonu ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, görüşmede Komite Başkanı UBP İskele Milletvekili Yasemi Öztürk’ün yanı sıra, Başkan Yardımcısı CTP Girne Milletvekili Ongun Talat, Komite üyeleri UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, UBP Girne Milletvekili Hasan Küçük ve Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars yer aldı.

TBMM Komisyonu heyetinde ise Komisyon Başkanı Hulusi Akar, Komisyon Üyeleri Refik Özen, Uğur Bayraktar, Mehmet Özçelebi ve Abdurrahman Duşak hazır bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler, Dışilişkiler ve Savunma Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkına verdiği çok yönlü desteğe teşekkür ederek, bu desteğin tarihî ve stratejik temellere dayandığını belirtti.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın bir işgal değil, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük sorumluluğunun bir gereği olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu müdahale adaya barışı getirmiştir.” dedi.

Öztürk, Türkiye-KKTC ilişkilerinin yalnızca güncel gelişmelere değil, köklü tarihî bağlara dayandığını ifade ederek, “Bu dayanışmayı anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir. Parlamentolar arası iş birliğini güçlendirmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar da konuşmasında, Türkiye’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı iki devletli çözüm vizyonuna tam destek verdiğini vurguladı.

Akar, Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kıbrıs Türklerini eşit ortak olarak görmeyen bir anlayışla adil ve kalıcı çözüm mümkün değildir.” dedi. Adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet bulunduğunu ifade eden Akar, bu gerçeğe dayalı bir çözümün ancak kalıcı olabileceğini söyledi.

Uluslararası toplumun artık KKTC’yi tanıması gerektiğini dile getiren Akar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve diğer uluslararası platformlarla ilişkilerin artırılmasının, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak açısından önemli olduğunu kaydetti.

Akar ayrıca, “Ülkenizin müreffeh yarınlara ulaşması, kendi kendine yeten bir KKTC’nin inşası için Türkiye olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Devamını Oku

Kıbrıs

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti

Published

on

By

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Onbeş Kasım Kıbrıs Üniversitesi (OKKÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz’i kabul etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kabulde, OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz düzenledikleri Taş Ocakları Çalıştayına temsilci gönderdiği için Bakan Hüseyin Çavuş’a teşekkür etti.

Kabulde, Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de hazır bulundu.

-Çavuş: “Tarım ve doğal kaynaklar bir ülke için siyaset üzeri bir konu”

Bakan Çavuş kabulde yaptığı konuşmada, kendisinin de tarım alanından geldiğini, siyasi sorumluluk almadan önce bazı görevlerde bulunduğunu ve saha çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Çavuş, kendisine sunulan çalıştay sonuç bildirgesinin önem arz ettiğini söyledi.

Çalıştayda sunulan tüm görüş ve önerileri mutlaka okuyacağını aktaran Çavuş, söz konusu bildirgenin Bakanlık literatüründe yer almasını sağlayıp, her dönem bakanlık görevlileri tarafından erişilmesine imkân sağlayacağını da belirtti.

Çavuş açıklamasında, tarım ve doğal kaynakların bir ülke için siyaset üzeri bir konu olduğunu da vurgulayarak, bununla birlikte diğer bazı siyasilerin yazdıkları ile uygulamada yaptıkları arasında farklılıklar gözlemlediklerini ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın, Orman Dairesi, Su İşleri Dairesi, Karayolları Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi, Çevre Koruma Dairesi, vb. kurumlarla iş birliği içinde çalışmalar yapması gerektiğini de işaret eden Çavuş, ülkede yeni bir imar planlamasının yapılmasında fayda olacağını da söyledi.

Bakan Çavuş ayrıca, siyasilerin bazı konularda üniversitelerdeki akademisyenlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanması gerektiğini de aktararak, taş ocakları, çevre, tarım konularında daha fazla çalıştaylar yapılmasının ve çalıştay sonuçlarının uygulamaya geçirilmesinin önemini vurguladı.

Taş Ocakları Çalıştayının sonuç bildirgesinde çok önemli konulara dikkat çekildiğini ifade eden Çavuş, bu konuda kendinin de görüş ve önerileri olduğunu, bu doğrultuda yapılacak çalışmalara Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü olarak her zaman katkı koyacaklarını belirtti.

-Ramiz: “Çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturuldu”

OKKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Refet Ramiz de kabulde, çalıştay sonucunda üç ayrı sonuç bildirgesi oluşturulduğunu belirtti.

Ramiz, 1-Ruhsatlandırma Masası Sonuç Bildirgesi, 2-Denetleme Masası Sonuç Bildirgesi ve 3-Rehabilitasyon Masası Sonuç Bildirgesi’ni Bakan Çavuş’a takdim etti.

Sonuç Bildirgesi’nin uygulanmasında Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Orman Dairesi Müdürlüğü’ne önemli görevler düştüğünü söyleyen Ramiz, Bakanlık ve Orman Dairesi Müdürlüğü’nün yapacağı çalışmalarda bildirgelerde belirtilen hususlara katkı koymalarını umut ettiğini belirtti.

Ramiz, Türkiye’de Taş Ocakları, Enerji Bakanlığı ve Orman Dairesi uygulamalarının Kuzey Kıbrıs’a göre daha büyük bir coğrafyada olabildiğince kontrollü bir şekilde yönetildiğini ifade ederek, Türkiye’de Taş Ocakları ile ilgili yapılan bazı çalışmalardan Bakanlık aracılığıyla destek alınabileceğini de belirtti.

– Lesinger: “Bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz”

Denetleme Masası Derleme Heyeti Üyesi Doç. Dr. Figen Y. Lesinger de konuşmasında, çalıştay öncesinde Taş Ocaklarının bulunduğu bir belediye bölgesine gittiğini, siyasi parti ismi belirtmeksizin o belediyede yerleşik insanların bazılarıyla konuştuğunu ve taş ocakları hakkında bazı şikayetleri gözlemlediğini belirtti.

Lesinger, çalıştayda bazı akademik öneriler sunduğunu ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya devam edeceklerini de ifade etti.

Kabulde Refet Ramiz ayrıca, Bakan Çavuş ve Orman Dairesi Müdürlüğü yetkililerini düzenleyecekleri 2’nci çalıştaya katkı/katılım sağlamak için davet etti.

Devamını Oku

Trending

Reklam