Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Dünya

Yunanistan, Batı Trakya’daki Türk kimliğini inkar politikasında ısrar ediyor

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilgili kararına rağmen Batı Trakya’daki Türk kimliğini inkar ettiğini ve ‘Batı Trakya’da Türk azınlık yoktur’ şeklinde bir politika yürütt

Published

on

İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Yunanistan’ın Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının kimliğini inkar politikası ve buna karşı yürüttükleri hukuk mücadelesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ilgili kararına rağmen Yunanistan’ın Batı Trakya’daki Türk kimliğini inkar ettiğini belirten Ahmetoğlu, “Yunanistan’ın ‘Batı Trakya’da Türk azınlık yoktur’ şeklinde bir politikası var. Bunu Türk kimliği ile alakalı deyim yerindeyse bir ‘Türkofobi’ kavramına bağlamak yerinde olabilir” dedi.

İTB’nin, Batı Trakya Türk azınlığının kurduğu ilk sivil toplum örgütü olduğuna işaret eden Ahmetoğlu, Birliğin 38 yıldan bu yana bir hak arama mücadelesi yürüttüğünün altını çizdi.

Tabelaları söküldü kapatılma davasıyla karşı karşıya kaldı

Ahmetoğlu, milli kimliklerinin inkarına karşı bir hukuk mücadelesi verdiklerini vurgulayarak 1927’de kurulan İTB’nin, 1983’te Yunanistan’ın devlet politikası gereği isminde “Türk” geçtiği gerekçesiyle kapatılma davasıyla karşılaştığını söyledi.

Yunan makamların, aralarında İTB’nin de bulunduğu azınlık derneklerinin tabelalarını söktüğüne dikkati çeken Ahmetoğlu, “Yunanistan, 1983’te Batı Trakya’daki Türk azınlığın milli kimliğini inkar etme politikasını uygulamaya soktu” ifadesini kullandı.

1983’te başlayan hukuk mücadelesi

Ahmetoğlu, 1983’te başlayan bu sürecin kendileri için halen devam ettiğini dile getirerek “Tabelamızın polis tarafından indirilerek hakkımızda kapatma davası açılınca bir hukuk mücadelesi başladı” dedi.

İTB’nin, Yunanistan iç hukukunda 22 yıl süren bir hukuk mücadelesine giriştiğini aktaran Ahmetoğlu, 2005’te Atina Yargıtay Yüksek Mahkemesi’nin İTB’nin kapatılması kararını onayladığını kaydetti.

Ahmetoğlu, İTB’nin resmi statüsünün bu şekilde ellerinden alındığını belirterek “Yani derneğimiz fiilen var ancak hukuki anlamda, resmi anlamda yok” dedi.

Yargıtay’ın kararının ardından davayı AİHM’e taşıdıklarını anlatan Ahmetoğlu, “AİHM, 27 Mart 2008’de açıkladığı kararla Yunanistan’ın derneğimizi kapatma kararını mahkum etti. Biz davayı kazandık. Bu kararın uygulanması için tekrar Yunanistan iç hukukuna başvurduk” diye konuştu.

AİHM kararından bu yana 13 yıl geçti

Ahmetoğlu, Yunanistan’dan AİHM kararını uygulayarak İTB’nin resmi ve yasal statüsünü iade etmesi talebinde bulunduklarına vurgu yaparak “AİHM’nin kararının üzerinden 13 yıl geçti. Bu 13 yılda hala Yunanistan, ne yazık ki AİHM’nin kararlarını uygulamamaya devam ediyor. Avrupa Konseyi ve diğer uluslararası kurumların çağrılarını görmezden gelmeye devam ediyor ve AİHM’nin vermiş olduğu Türk azınlık dernekleriyle ilgili kararları uygulamıyor. Bizim de yasal statümüzü iade etmiyor” ifadelerini kullandı.

Vatandaşı oldukları ülke olan Yunanistan’ın, haklarını kendilerine iade edene kadar bu hukuk mücadelesini sürdürmeye kararlı olduklarının altını çizen Ahmetoğlu, şöyle devam etti:

“Uluslararası hukuk, bizim haklı olduğumuzu tescil etmiş. Eğer Yunanistan bir hukuk devletiyse, Avrupa normlarına uyan bir ülkeyse, burada eşitlik, demokrasi ve adaletten bahsedilebilecekse Batı Trakya’daki Türk azınlığın maruz kaldığı haksızlığa mutlaka son vermeli. Aksi halde Batı Trakya’da azınlıklar söz konusu olduğu zaman sadece Türk azınlık değil, Makedon ve diğer azınlıklar söz konusu olduğu zaman demokrasi ve azınlık haklarından bahsetmemiz mümkün olamaz.”

“Siyasi irade yok”

Ahmetoğlu, Yunan yetkililerin konuyu hukuk çerçevesinden çıkarıp siyasi bir araç haline getirdiğini belirterek “Yunanistan’da ne yazık ki AİHM kararlarını uygulayacak siyasi bir irade yok. Bu da Türk kimliğine bakış açısıyla alakalı.” dedi.

Yunanistan’ın bu bakış açısını değiştirmesi gerektiğini kaydeden Ahmetoğlu, “Çünkü bu bakış açısı, Türk deyince negatif bakış açılarının tamamı Yunanistan’da toplanmış vaziyette. Yunan devlet adamlarının bu bakış açısını değiştirmek durumunda olduklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumun Yunanistan’a hukuk tanımaz tavrını sona erdirmesi için baskı yapması gerektiğini vurgulayan Ahmetoğlu, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı olarak hak arama mücadelelerini gerek Yunanistan iç hukukunda, gerekse uluslararası düzlemde sürdüreceklerini kaydetti.

TRT

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünya

Holguin: “Cenevre’de mutabakata varılan GYÖlerle ilgili somut ilerleme sağlamayı hedefliyoruz”

Published

on

By

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar, mart ayında Cenevre’de gerçekleştirilen genişletilmiş gayri resmi Kıbrıs görüşmesinde mutabakata varılan tüm güven yaratıcı önlemlerle (GYÖ) ilgili somut ilerleme sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Holguin ilerleyen günlerde BM Genel Sekreterinin katılımıyla temmuz ayında yapılacak Kıbrıs sorunuyla ilgili bir sonraki gayri resmi genişletilmiş görüşmeden somut sonuçlar ortaya çıkmasına odaklanacaklarını da ifade etti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar arasında bu sabah Rum Başkanlık Sarayı’nda görüştü.

“Kathimerini.com.cy” haber sitesine göre 75 dakika süren görüşmenin ardından basına konuşan Holguin Kıbrıs’a döndüğü için çok mutlu olduğunu söyledi.

– “Yoğun bir şekilde çalışma konusunda hemfikir olduk”

Holguin, ilk görüşmelerini bugün yaptıkları Hristodulidis’le mart ayında varılan anlaşma temelinde bazı sonuçlar elde etmek için temmuz ayında BM Genel Sekreteriyle yapacakları bir sonraki görüşmeye kadar yoğun bir şekilde çalışma konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

Temmuz ayında somut bir netice elde etmek için çok sıkı çalışacağını ve daha sonra neler olacağını göreceklerini ifade eden Holguin, somut derken ne kastettiğinin kendisine sorulması üzerine ise “Mart ayında üzerinde hem fikir olunan güven yaratıcı önlemlerle ilgili. Temmuz ayına GYÖ’lerle ilgili somut sonuçlarla girmek istiyoruz ve ben de bugünlerde burada bunu yapacağım. Ne olacağını göreceğiz. ” yanıtını verdi. Holguin, nihai sonucun gelişmelere bağlı olacağını da belirtti.

Mart ayında görüşmelerin olumlu bir ortamda yapıldığını ve tarafların bir dizi GYÖ üzerinde anlaştığını da ifade eden Holguin, BM Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs sorununa ivme kazandırmaya devam ettiğini ve temmuz ayında somut bir şey ortaya çıkması için yoğun bir şekilde çalışmaya kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Devamını Oku

Dünya

Danimarka, ABD ile ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını savunmaya hazır olduğunu açıkladı

Published

on

By

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, ülkesiyle ABD arasında ticaret savaşı çıkması halinde çıkarlarını korumaya hazır olduklarını bildirdi.

Danimarka merkezli “DR”nin haberine göre, Rasmussen, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’ne (AB) doğrudan yüzde 50’lik tarife uygulanmasını önermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Rasmussen, “Danimarka ve AB’nin geri kalanı, ABD ile olası bir ticaret savaşında çıkarlarını savunmaya hazır.” dedi.

AB’nin öncelikli olarak tarife sorununa diyalog yoluyla çözüm bulmak istediğini belirten Rasmussen, ülkesi ve AB’nin gerektiği takdirde çıkarlarını “güçlü ve orantılı” yanıtlarla savunabileceğini vurguladı.

ABD Başkanı Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığını belirterek “Bu nedenle 1 Haziran’dan itibaren AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD’de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Devamını Oku

Dünya

ABD Başkanı Trump, AB ile bir anlaşma arayışında olmadığını söyledi

Published

on

By

ABD Başkanı Donald Trump, ticaret görüşmelerinin bir yere varmadığı gerekçesiyle 1 Haziran’dan itibaren yüzde 50 tarife uygulanmasını önerdiği Avrupa Birliği (AB) ile bir anlaşma arayışında olmadığını ifade etti.

Başkan Trump, Oval Ofis’te düzenlediği bir imza töreninin ardından, AB ve Apple’a yönelik yeni tarife tehditlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Birliği ile görüşmelerin yavaş ilerlediğini belirten Trump, AB’nin ABD’ye yıllardır çok kötü davrandığını, Birliğin ABD’ye zarar vermek ve ülkeden faydalanmak için kurulduğunu yineledi.

Trump, ABD’nin AB’ye karşı büyük bir ticaret açığı verdiğini kaydederek, “Bildiğiniz gibi Mercedes, BMW, Volkswagen ve daha birçoğu gibi milyonlarca araba satıyorlar. Bizim AB’ye araba satmamız kısıtlandı, ki bu hiç hoş değil. Ben de oyunu bildiğim şekilde oynamanın zamanının geldiğini söyledim.” dedi.

AB ile dokuz günde bir anlaşma yapmayı başarıp başaramayacağının sorulması üzerine Trump, “Bir anlaşma arayışında değilim. Yani, anlaşmayı belirledik. Yüzde 50 ama yine de, eğer fabrikalarını burada kurarlarsa, gümrük vergisi yok. Biri gelir de burada bir fabrika kurmak isterse, onlarla biraz ertelemeyi görüşebilirim.” diye konuştu.

Trump, ülkelerle yürüttükleri ticaret müzakerelerinde ise imzalanmaya hazır çok sayıda anlaşma olduğunu ifade etti.

– Apple’a yönelik tarifeler Samsung gibi üreticileri de hedef alacak

Apple’ın ürünlerini ABD’de üretmemesi halinde en az yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağına dair açıklamalarının da sorulması üzerine Trump, “Daha fazlası olacak. Samsung ve o ürünü üreten herkes için geçerli olacak. Aksi takdirde adil olmaz. Yani bu ürünü üreten herkes ve sanırım haziran sonunda başlayacak.” dedi.

Trump, fabrikalarını ABD’de kurmaları halinde gümrük vergisi olmayacağını yineledi.

Apple Üst Yöneticisi (CEO) Tim Cook’un Hindistan’da fabrika kuracağını söylediğini aktaran Trump, “Ben de, Hindistan’a gitmen sorun değil ama burada gümrük vergisi olmadan satamazsın dedim.” diye konuştu.

Öte yandan ABD’li perakende devlerinden Walmart’ın tarife maliyetlerini üstlenmesi gerektiğine dair sözleri sorulan Trump, tüketicinin bu bedeli ödemesini istemediğini dile getirdi.

– Trump’ın AB ve Apple’a yönelik tarife tehditleri

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, AB ile yapılan ticaret görüşmelerinin hiçbir yere varmadığına işaret ederek, “Bu nedenle 1 Haziran’dan itibaren AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife uygulanmasını öneriyorum. Eğer ürün ABD’de kurulmuş ya da üretilmişse gümrük vergisi uygulanmayacak.” ifadesini kullanmıştı.

Trump, bir başka paylaşımında ise Apple Üst Yöneticisi Cook’a uzun zaman önce ABD’de satılacak iPhone’ların Hindistan ya da başka ülkede değil, ABD’de üretilmesini beklediğini söylediğini belirterek, “Eğer durum böyle değilse Apple tarafından ABD’ye en az yüzde 25’lik gümrük vergisi ödenmeli.” açıklamasında bulunmuştu.

Devamını Oku

Trending

Reklam