Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Özersay: Hükümet, Türkiye’de kovuşturma başlatılması için adım atmalı

Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan ‘adli yardımlaşma’ anlaşmasına dikkat çeken Özersay, Türkiye’de kovuşturma başlatılması için adım atılması gerek. Hükümet bu adımı atacak mı?

Published

on

Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan ‘adli yardımlaşma’ anlaşmasına dikkat çeken Özersay, Türkiye’de kovuşturma başlatılması için adım atılması gerek. Hükümet bu adımı atacak mı? Bu anlaşmaların bir manası olmalı” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda kürsüye çıkan Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Türkiye’de suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker’in YouTube hesabı üzerinden açıkladığı itiraf nitelikli iddialarıyla ilgili konuştu.

“BUNCA ZAMAN HERHANGİ BİR GELİŞME YAŞANMAMIŞTI”

Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili, bunca zaman yeni veri toplanmadığından dolayı herhangi bir gelişme yaşanmadığını ifade eden Özersay, Peker’in dün yayınladığı videoda ortaya attığı iddialarla ilgili yetkililerin ne yapacağının son derece önemli ve yaşamsal olduğunu kaydetti.

“ARTIK YENİ GELİŞMELER VAR”

Özersay, “Olaya bizzat tanıklık ettiğini söyleyen, azmettiricilerle bu konuyu konuştuğunu söyleyen biri var” diyerek, “Yeni gelişmeler vardır, yapılan açıklamaların hem yer, hem tarih hem de isim içerecek şekilde yapıldığını kimse gözardı edemez” şeklinde konuştu.

Özersay, “Azmettirenlerin isimleri verilmekte veya iddia edilmekte. Bunun araştırılması gerekir” ifadelerini kullanarak, “Bu insanların verilen görevi yerine getiremediği ifade edilen kişi dün Türkiye’de gözaltına alınmıştır” dedi.

“YOL KATEDİLMEZSE HÜKÜMETİN RAHATSIZ OLMASI GEREK”

Hem siyasi cinayet hem de uyuşturucu ve kara para aklama konularına KKTC’nin adının karışmasını “mide bulandırıcı” olarak niteleyen Özersay, hükümetin, böylesi iddiaların ortaya atılmasına rağmen yol kat edilmemesi halinde, bu durumdan rahatsız olması gerektiğini vurguladı.

“HERKESİN KENDİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMASI KESİNLİKLE ELZEMDİR”

“Herkesin kendi üzerine düşeni yapması kesinlikle elzemdir” diyen Özersay, “Sadece popülist laflarla, devlet yüceliğinden, halkın iradesinden bahsetmek yerine, tam da bu konularla ilgili olarak ciddi bir şekilde bunların üzerine gitmemiz gerek. Bu sabah itibariyle HP olarak bu konularda Polis Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduk” şeklinde konuştu.

TC İLE KKTC ARASINDA İMZALANAN ‘ADLİ YARDIMLAŞMA’ ANLAŞMASI

Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan ‘adli yardımlaşma’ anlaşmasına dikkat çeken Özersay, söz konusu anlaşmanın 33’üncü maddesinde, taraflardan her birinin, taraf ülkesinde suç işleyip kendi ülkesine dönen öteki tarafla ilgili diğer tarafa ihbarda bulunabileceğini yazdığına işaret etti.

“TÜRKİYE’DE SORUŞTURMA AÇILMASI İÇİN HÜKÜMET ADIM ATMALI”

Adalı cinayetiyle ilgili “direktifin ne şekilde verildiği” ile ilgili bir iddianın ortada durduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de kovuşturma başlatılması için adım atılması gerek. Hükümet bu adımı atacak mı? Bu anlaşmaların bir manası olmalı” dedi.

“BİZİM TÜRKİYE’DEN TALEPTE BULUNMAMIZ GEREK. POLİSİN BU KONUDA GİRİŞİM YAPMASI GEREK”

Özersay, “İsmi geçenlerle ilgili hayatta olduklarına göre ve nerde oldukları bilindiğine göre soruşturma yapılmalı” diyerek, ortada tanıklık ettiğini söyleyen birinin olduğunu ifade etti, “Bizim Türkiye’den talepte bulunmamız gerek. Polisin bu konuda girişim yapması gerek” şeklinde konuştu.

MEVCUT POLİS GENEL MÜDÜRÜ VE YARDIMCISI, ADALI CİNAYETİNİN SORUŞTURMA GÖREVLİSİYDİ

Mevcut Polis Genel Müdürü’nün ve yardımcılarından birinin, Kutlu Adalı cinayetinin o dönemli soruşturma memuru olduğuna vurgu yapan Özersay, “Bu yeni gelişmelerin doğrudan doğruya sonucu etkileyebileceğini PGM Müdür ve yardımcısı biz söylemden çok rahat görebilecek durumdadır” dedi.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi kabul edildi

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 3 milyar 247 milyon 384 bin TL’lik Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesini kabul etti. Komite bütçeyi oy çokluğuyla onayladı.

UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında saat 13.15’te başlayan komite toplantısına, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ile bakanlık yetkilileri ve bağlı dairelerin müdürleri de katıldı.

Bütçe oylanmadan önce söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, bütçeye eleştirilere, katkı koyan milletvekillerine teşekkür etti, yararlanacağını söyledi. Arıklı, Girne yolunda ciddi bir sıkışıklık olduğunu ve buraya akıllı ışıklandırma sistemi yapılması gerektiğini kaydetti, bunun için bütçede kaynak yaratılmasını istedi. Arıklı, Kuzey Çevre Yolu’nun nisan ayına kadar tamamlanacağını, istimlak ücretlerini Türkiye’nin ödediğini anlattı. Çatalköy, Girne Limanı bölgesi yollarında düzenlemeler yapılacağını, Alsancak yolunun henüz tamamlanmadığını, burada bir sıkıntı olacağını düşünmediklerini, “kedi gözü” ve bariyerlerin konacağını ifade eden Arıklı, limanların özelleştirilmesi konusunda yerli sermayenin yeterli olmadığını, büyük bir proje olduğunu ve buranın 200 milyon dolarlık bir kaynak gerektireceğini, ihaleye herkesin katılabileceğini söyledi.

Antik Liman’la ilgili de gerekli çalışmaların yapılacağını ifade eden Arıklı, Güngör çöplüğü ihalesinin de çok kısa sürede yapılacağına inandığını kaydetti. Arıklı, dağ yolu ihalesinin 2017 yılında yapıldığını ancak burada ciddi bir istimlak sorunu olduğunu, bunun yanında su hattı ve asker yerleşim yeri sıkıntısı olduğunu anlattı. Bu sorunları aşmanın kolay olmadığını ifade eden Arıklı, çözüm olarak yolu birer metre genişletmek amacıyla çalışma yaptıklarını kaydetti. Arıklı, yolların aydınlatılması için yapılan çalışmaları da anlatarak, pilot bölge olarak seçtikleri bir yerde güneş enerjisinden aydınlatma sistemini deneyeceklerini kaydetti.

Arıklı, toplu taşımada ciddi bir aşama atladıklarını, proje hazırladıklarını, şirketleşme aşamasına geldiklerini ifade ederek, sektör paydaşlarının da hazır olduğunu belirtti. Arıklı, uçak bilet fiyatları konusunda şirketlere dayatma yapamayacaklarını, fiyatların yüksek olduğunu bildiklerini, buna karşın yerli bir şirket kurulması için çalıştıklarını ancak başarılı olamadıklarını, KKTC’yi iç hat olarak da yapamadıklarını anlattı. Yolcu sayısının 4 milyona ulaştığını ancak bilet fiyatlarını düşüremediklerini ifade eden Arıklı, bilet fiyatlarını düşürmekte tek çarenin yerli şirket olduğunu söyledi, ancak o şekilde fiyatların domine edilebileceğini kaydetti.

Arıklı, bakanlığının bütçesinin azalması eleştirilerine karşı 24 proje ortaya koyduklarını ve bütçede bu projelere kaynak ayrıldığını ifade etti. Arıklı, trafikte uyuşturucu testi çalışmalarını da anlatarak, bu konuda hızlı adım atılması gerektiğini belirtti.

Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu, T&T’nin 230 milyon TL borcu olduğuyla ilgili duyumların doğruluğunu sordu. Özuslu’ya Maliye Bakanı Özdemir Berova mahkemeden sonra gerçekleştirilen yapılandırmayla eylül ayında 55 milyon civarı ödeme yapıldığını söyledi.

Özuslu, Ercan’da çalınan bavulları hatırlatarak güvenlik konusunda kim yetkiliyse sorumluluk alması gerektiğini belirterek, itfaiye ve şantiye elektriği kullanılmasıyla ilgili de gelinen nokta hakkında bilgi istedi.

Trafikte yol güvenliği konusunda yıllar önce AB misyonuyla paralel gidildiğini ancak şu an bir vizyon çalışmasına acil ihtiyaç duyulduğunu belirten Özuslu, verilen rakamlara göre her yıl 15 bin civarında yeni şoförün trafiğe çıktığını söyledi.

Alınan kararların uygulamasının kısa sürdüğünü, bir anda her tarafı kasis dolduran uygulamanın bir süre sonra hiç kasis yapmama kararı alabileceğini dile getiren Özuslu, trafik cezalarının büyük kısmının da zaten toplanamadığını savundu.

Ongun Talat

CTP Milletvekili Ongun Talat ise, 2024’de 6 Ekim’e kadar 36 kişinin yaşamını yitirdiğini ve bu kazalarda aydınlatılmamış ve güvenli olmayan yolların da payının büyük olduğunu belirtti.

Ercan’la ilgili ek sözleşmede yer alan maddeleri ve tahkim kararını ve bu karardan kendilerinin haberdar edilmemesini eleştiren Talat, “Emrullah Bey ve şirketi sizi parmağında oynatıyor.” dedi.

Talat, tahkim kararları yerine getirilmediği zaman karşı tarafın mahkemeye gitme hakkı olacağını da hatırlattı.

Ercan’daki güvenlik personeliyle ilgili şikayetleri de dile getiren Talat, güvenlik, pistler ve altyapıyla ilgili bilgi aldı.

Biray Hamzaoğulları

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, yasal konularla ilgilenecek hukukçular olduğunu kendisinin halktan biri olarak yollarla ilgili konulara değineceğini söyleyerek Dipkarpaz yolundan turistlerde dahil herkesin şikayetçi olduğunu vurguladı.

Karpaz yollarıyla Güney Kıbrıs’ın yollarını kıyaslayan Hamzaoğluları, havaalanından Bafra’ya oteller bölgesine gidecek bir yol projesi olup olmadığını sordu.

Hamzaoğulları, Tatlısu bölgesindeki bariyerlerde 7 kazanın izlerinin görülebilir olduğunu, onca kazaya rağmen kimsenin o yolda bir düzenleme yapmadığını belirtti.

Hamzaoğulları, T izinleri ile ilgili eleştirilerde bulundu, bu konuda yapılan uygulamaları değerlendirdi ve toplu taşımada şirketleşme çalışmalarına yönelik sorular sordu, şirkete girmeyenlerin ne olacağını merak ettiğini söyledi.

Şirketleşmede dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Hamzaoğulları, konuşmasının dinlenmediği gerekçesiyle UBP milletvekilleriyle tartıştı. Hamzaoğulları, Güney’den izin ve ehliyet alınma süreçlerine de değinerek, ülkede hem toplu taşıma hem de taksi sektöründe kalitenin artırılması gerektiğine değindi.

Barçın

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın da, sosyal konutlar ile ilgili Şehircilik ve Planlama Dairesi’nin fiyatlandırma yapıp yapmadığını sordu. Henüz yapılmadığı bilgisini alan Barçın, bu konuda eleştiri yaptı, hükümetin yasalarla ilgili Anayasa’ya aykırı davrandığını savundu. Barçın, cep telefonu tarife ücretleri üzerinden alınan özel iletişim vergisinin tarifelere yapılan zamlardan yüzdelik olarak daha düşük kaldığını anlattı. Maliye Bakanı Özdemir Berova da, söz alarak, bunu oturup konuşabileceklerini, bu konudaki sıkıntıyı aşacaklarını söyledi.

BTHK Başkanı Kadri Bürüncük de, özel iletişim vergisinin faturalardaki payının yüzde 35 olduğunu, ancak bazı paketlerden dolayı bunun değiştiğini ifade ederek, bunun çözümünün vergi düzenlemesi ile eşit vergi oranı getirilmesi olabileceğini kaydetti.

Barçın, katkılarından dolayı teşekkür ederek, Maliye Bakanlığı’nın bu konuda adım atacağına inanç belirtti. Barçın, gerekirse gerçek vergi alınmasını ama yüzde 30’a düşürülmesini söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da, cep telefonu faturalarından yüzde 40 civarı vergi alındığını söyledi, vergi eşitlemesi yapıldığında da vergi fiyatlandırılması sorununun ortadan kalkacağını söyledi.

Barçın, limanlar ve sivil havacılık ücretleri ile ilgili bilgiler alarak, buradan elde edilen gelirleri değerlendirdi.

CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner de, ülkeye gönderilen kargoların adrese ulaşımının daimi olması için siyasi karara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, bu durumun Türkiye makamları ile çözülebileceğini söyledi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesinin oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından Komite bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Komite, yarın Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı bütçelerini ele alacak.

Devamını Oku

Kıbrıs

Başbakan Üstel, Salih Miroğlu ve Özker Özgür anısına mesaj yayımladı

Published

on

By

Başbakan Ünal Üstel, Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) eski Genel Sekreteri ve eski bakanlardan Salih Miroğlu ile Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanlığı, Bakanlık ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) kurucularından Özker Özgür’ün 19. ölüm yıl dönümleri nedeniyle mesajı yayımladı.

Başbakan Üstel, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“22 Kasım 2005, siyasi tarihimizde, üzüntü ve ortak kederi hatırlatan bir gün olarak yerini almaktadır.

O gün ilk olarak sabah saatlerinde, CTP Eski Başkanlarından, Başbakan Yardımcılarımızdan Özker Özgür’ün vefat haberini aldık.

Her ne kadar farklı siyasi pencereden dünyaya baksak da Özker Özgür, siyasi görüşleri, demokrasi anlayışı ve halkına hizmetleriyle her zaman hatırlayacağımız bir büyüğümüz olacaktır.

22 Kasım 2005 akşamı UBP’nin Gazimağusa’daki toplantısı sırasında sağlık durumu kötüleşen ve sonrasında hepimizi üzüntüye boğan vefat haberiyle hem partimiz hem de ülkemiz sarsıldı.

Siyasi Yolumuz 1991 Yılı’nda UBP’den milletvekili seçilmemle kesişen, yıllar içerisinde ülkemize birlikte birçok hizmet verdiğimiz kardeşim, dostum Salih Miroğlu’nun vefatını hala derinden hissediyoruz.

Kişiliği, devlet adamlığı, sosyal yönü ile her zaman gelecek nesillerimize örnek olacak bir siyasetçi olan Salih Miroğlu, partisi ve devleti için üstlendiği sorumluluklarla, KKTC siyasi tarihinin unutulmaz isimleri arasında daima yerini alacaktır.

Ruhları şad olsun…”

Devamını Oku

Kıbrıs

Öztürkler, Büyük Birlik Partisi heyetini kabul etti

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır’ı kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Meclis Şeref Salonundaki kabulde, partinin MYK Üyesi Mikail Şahan da yer aldı.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Çakır kabuldeki konuşmasında, Öztürkler’i kutlayarak, yeni görevinde başarılar diledi ve parti Genel Başkanı Mustafa Destici’nin selamlarını iletti.

Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler de, Destici başkanlığındaki heyeti 15 Kasım törenlerinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türkiye’deki siyasi partilerin ziyaretlerinin kendilerine her zaman büyük bir güç ve moral verdiğini ifade eden Öztürkler, daha sağlam bir KKTC için anavatanın desteğinin hayati önem taşıdığını kaydetti.

Konuşmasında BBP Kurucu Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu da saygı ve rahmetle anan Öztürkler, Yazıcıoğlu’nun, Türk dünyası için önemli çalışmalar yaptığını belirtti.

Kabulde, Meclis Genel Sekreteri Seral Fırat ile Özel Kalem Müdürü İrem Uygun da hazır bulundu.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam