Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Eski Mağusa Adli Şube Amiri Irkad: Silahta Abdullah Çatlı’nın parmak izi bulundu

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili dönemin Mağusa Adli Şube Amiri Tema Irkad’ın söylediklerini aktardı.

Published

on

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili dönemin Mağusa Adli Şube Amiri Tema Irkad’ın söylediklerini aktardı. Buna göre Irkad, “Abdullah Çatlı’ya bu cinayeti işlemesi için görev verildi. Çatlı cinayeti Türkiye’den getirdiği genç bir oğlana işletti” iddiasını ileri sürdü.

Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı, 25 yıl önce işlenen gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili olarak Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu ile konuştuğunu aktardı.

Özuslu’nun “Yıllardır herkesin bildiği gerçekler somut bir şekilde gün yüzüne çıkıyor Nagehan Hanım, daha önce de mecliste iki kez bu cinayetin aydınlatılması için araştırma komisyonu kuruldu fakat o dönem bilgi, belge alınamamıştı” dediğini aktaran Alçı, “Özuslu dün Adalı cinayetinin işlendiği dönem Mağusa adli şube müdürü olan emekli polis müfettişi Tema Irkad ile çok önemli bir röportaj yaptı. Türkiye henüz bu röportajın farkında değil” ifadesini kullandı. Alçı, Irkad’ın bu konudaki iddialarına da yer verdiği yazısında şunları kaydetti:

“Ben Özuslu’ya bu röportajın ayrıntılarını sordum. Tema Irkad cinayet günü ile ilgili çok çarpıcı iddialarda bulundu. Şimdiye kadar ileri sürülen en somut iddialar bunlar. ‘Cinayetin işlendiği gün olay yerinde 4 kişi vardı’ dedi Irkad. ‘Bunlardan biri Abdullah Çatlı idi. İkincisi Çatlı ile gelen genç biriydi.’ Üçüncü isim olarak TMT’den (Türk Mukavemet Teşkilatı) olduğu bilinen Hüseyin Çiftçi’yi gösterdi emekli polis müfettişi. Dördüncü kişinin ise ismini vermedi.

Irkad: En az 4 kişiydi, daha fazla da olabilir

Tema Irkad tetiği çeken kişinin Çatlı ile birlikte Türkiye’den gelen genç şahıs olduğunu iddia etti ve ‘En az 4 kişiydi, daha fazla da olabilir’ dedi. Kan dondurucu iddiaları Irkad’ın ağzından dinleyelim: ‘Abdullah Çatlı’ya bu cinayeti işlemesi için görev verildi. Çatlı cinayeti Türkiye’den getirdiği genç bir oğlana işletti.’
Bir aracın cinayet gecesi Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığından çıkıp Kutlu Adalı’nın evinin önüne geldiğini, aracın cinayet sonrası yeniden Sivil Savunmaya döndüğünü hatırlatan Irkad ‘Hüseyin Çiftçi’nin yanında biri daha, daha doğrusu birileri daha vardı. Bütün mahalle gördü kardeşim’ dedi.

‘Aracılarla tehdit edildim’
Hatırlatalım, o dönem Sivil Savunma Daire Başkanı Galip Mendi idi. Irkad 1996’da emniyetten emekliye ayrılıp Yenidüzen gazetesinde Kutlu Adalı ve Galip Mendi ile ilgili yazılar yazmaya başlamış. Sami Özuslu’ya verdiği röportajda şunları anlatıyor: ‘Aracılarla tehdit edildim. ‘Her sabah yürüyüş yapıyorsun, dikkat et’ dediler. Tehditler boş çıkmadı. Evim ve arabam yakıldı. Mahallede beni takip ettiler. Silahlı çatışmaya girdim.’

O günlerde Polis Genel Müdürü’nün kendisini aradığını ve Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne çağırdığını açıklayan Tema Irkad, ‘Beni alıp Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Galip Mendi’ye götüreceklerini söylediler. Ne münasebet deyip gitmedim’ diyor. Kutlu Adalı cinayetinin kovan ve mermileri, Kıbrıs’ta balistik uzmanı olmasına rağmen Türkiye’ye gönderilmişti. Sonra Aralık 1996’da Ömer Lütfü Topal cinayeti işlendi ve Adalı cinayetindeki kurşunlar ile Topal cinayetindeki kurşunlar incelendi, her iki cinayette de aynı silah kullanıldığı tespit edildi ve silahta Abdullah Çatlı’nın parmak izi bulundu. Bu tespit Susurluk Raporuna girdi.

Sevgili okurlar buraya röportajın Kıbrıs’ın SİM televizyonunda yayınlanan kısmını da koyuyorum. Kutlu Adalı cinayeti şayet doğru dürüst soruşturulursa karanlıkta kalmış birçok olayı netleştirmek için önemli bir başlangıç olabilir. Bunun için ifadesine başvurulması gereken isimlerden biri de o dönemin tahkikat subayı, KKTC’nin şimdiki Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan.”

Sputnik

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Sendikalar eylem ateşini bu kez Güzelyurt’ta yaktı

Published

on

By

Disiplin tüzüğünde yapılan değişiklikle okullardaki başörtüsü kullanımına yönelik yeni bir düzenleme getirilmesine karşı eylemler devam ediyor.

Bu çerçevede söz konusu değişikliğe karşı çıkan sendika, örgüt ve bazı siyasi parti temsilcileri Güzelyurt’ta eylem yaptı.

Güzelyurt Otobüs Terminali Önünde yer alan eylem, HAK-SEN ve Bağımsızlık Yolu organizasyonuyla gerçekleştirildi.

KTÖS ve KTOEÖS öncülüğünde, 70 civarı örgütün desteğiyle gerçekleştirilen eylem, HAK-SEN Başkanı Salih Erşangil’in konuşmasıyla başladı.

Erşangil, örgütler olarak öğretmenlerin başlattığı mücadelenin destekçisi olduklarını ifade ederek, bu değişikliği kabul etmediklerini ve dayatmalara karşı durmaya devam edeceklerini söyledi.

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Umut Ersoy ise kız çocuklarının başının zorla kapatılmaya çalışıldığını savunarak, çocuk istismarına ve siyasal İslamcılara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Devamını Oku

Kıbrıs

KTAMS:Merkezi Cezaevi Müdürü’nün yasaya aykırı uygulamalarına karşı yargıya başvuracağız

Published

on

By

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Merkezi Cezaevi Müdürü’nün yasaya aykırı şekilde vardiya sorumluları belirlediğini ve huzursuzluğu körüklediğini savunarak yargıya başvuracaklarını açıkladı.

Bengihan yazılı açıklamasında Merkezi Cezaevi’nin, özel koşulları nedeniyle iş yükünün ve çalışma şartlarının ağır olduğu bir iş yeri olduğunu kaydetti.

“Sendikamız KTAMS, kontrolsüz nüfus artışına paralel bir şekilde artan suç ve suçlu sayısı sebebiyle Merkezi Cezaevi kapasitesinin dolduğunu, personel eksikliğinin çalışanların iş yükünü artırdığını ve buna bağlı olarak Cezaevi’nde büyük bir huzursuzluk yaşandığını üç gün önce yaptığı eylemde gündeme getirmişti. Ancak, Merkezi Cezaevi Müdürü, sorunları çözerek iş yerinde huzur ortamını sağlamak için çalışmak yerine, vardiya sorumlularını 45/1988 sayılı Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’na aykırı ve keyfi bir şekilde belirleyerek iş yerindeki huzursuzluğu daha da çok körüklemiştir” diyen Bengihan şöyle devam etti:

“Sendikamız KTAMS’ın, 45/1988 sayılı Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası’na aykırı olan bu uygulama ile ilgili yargı yoluna başvuracağını ve her türlü demokratik eylem hakkını kullanacağını kamuoyuna duyururuz.”

Devamını Oku

Kıbrıs

Dijital Dünyada Çocuk Haklarına İlişkin Oluşturulan Ad-Hoc Komite toplandı

Published

on

By

Cumhuriyet Meclisi, “Dijital Dünyada Çocuk Haklarına İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komite”, Komite Başkanı UBP Milletvekili Hasan Küçük başkanlığında toplandı.

Meclis’ten yapılan açıklamaya göre, Dijital Dünyada Çocuk Haklarına İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komite, bugün saat 14.00’te, davetlilerin dinlenmesi gündemiyle toplandı. Komite, çalışmalarına bir sonraki toplantısında devam edecek.

Komite toplantısına davetli olarak, Milli Eğitim Bakanlığı, Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği ve Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği’nden yetkililer katıldı.

UBP Milletvekili Hasan Küçük başkanlığındaki toplantıya, Komite Üyesi UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay ve Komite Üyesi UBP Milletvekili Alişan Şan katıldı.

Devamını Oku

Trending

Reklam