Connect with us
Örnek Resim Örnek Resim

Kıbrıs

Orman Mühendisleri Odası:Çam kese böceği ile mücadele havadan ilaçlama ile başarılı olabilir

Published

on

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün, çam kese böceklerinin bu yıl çok yoğun olmasından dolayı ancak havadan ilaçlama ile başarının mümkün olacağını savundu.

İyigün, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının Yakın Doğu Üniversitesi ile imzaladığı protokolde çam kese böceği ile mücadelede havadan biyolojik ilaçlama öngörülmediğin belirterek, bu yıl çam kese böceği zararının şiddetli olmasının öngörüldüğünü ve şiddetli bir seviyede ilaçlama tavsiye edildiğini kaydetti.

Söz konusu protokolde gözlem yapma, tuzak kurulmasının sağlanması, avcı böceklerin (calasoma) çoğaltılması, kuş yuvalarının çoğaltılması, yumurta koçanı ve kese toplama( mekanik mücadele) yöntemleri kullanılacağından bahsedildiğini kaydeden İyigün, çam kese böceği zararı ile büyüme kaybı gösteren ağaçların zayıfladığını, bu duruma düşen ağaçları ölümcül kabuk böceklerinin istila edip ağaçları kurutabileceğini vurguladı.

İyigün, “Çok yüksek yoğunlukta olan bir böcek zararın yaşandığı ülkemiz ormanlarında bu sorun ancak havadan biyolojik larvasit uygulaması ile çözülebilir. Çam kese böceği istilası altında bulunan 25000 hektar civarında orman alanımızı bu sorundan kurtaracak ve yoğunluğu bir anda zarar eşik değerinin altına düşürecek ana mücadele yöntemi havadan biyolojik larvasit uygulamasıdır. Diğer mücadele yöntemlerinin hiçbiri ile etkin sonuçların alınması ve ormanların kurtarılması beklenemez. Dünyada bu denli popülasyon yoğunluğunda diğer yöntemler kullanılarak başarılı olunmuş tek bir örnek yoktur. Tarafların yaptığı bazı açıklamalar kamuoyu yanıltma amaçlıdır ve Bu protokol ile hiçbir adım atılamayacağı aşikardır” dedi.

Protokolde öngörülen mücadele yöntemlerinin zaten şu anda Orman Dairesince sağlanan imkan ve olanaklar çerçevesinde yürütüldüğünü belirten İyigün, söz konusu mücadele yöntemlerinin arttırılmasının da Orman Dairesinin mevcut personeli ile olanaksız olduğunu da iddia etti.

Bu yıl böcek yoğunluğunun çok yüksek seviyede olduğundan, yoğunluğu zarar eşik değerinin altına düşürülmesi gerektiğini ifade eden İyigün, bu nedenle havadan ilaçlama yapılması, sonrasında da bahsedilen diğer mücadele yöntemleriyle mücadelenin desteklenmesi için gerekli bütçenin ayrılması gerektiğini belirtti.

Havadan biyolojik larvasit kullanılarak mücadele yapılmasının Orman Dairesi Müdürünün açıkladığı gibi pahalı bir yöntem olmadığını da ileri süren İyigün, diğer yöntemlere göre en ucuz yöntem olduğunu, bir hektar orman alanının çam kese böceğine karşı havadan ilaçlanmasının , bir hektar ağaçlama maliyetinin 1/23 ü olduğunu ifade etti.

Devamını Oku
Yorum Yapabilirsiniz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kıbrıs

Bu yıl için zahire fiyatları belirlendi… TÜK alımlara pazartesinden itibaren başlıyor

Published

on

By

 Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2025 yılı ürünü yerli zahire alımlarına pazartesi başlıyor.

Yemlik ve tohumluk arpa için kilogram başına belirlenen fiyat 12 TL.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) pazartesinden itibaren alımına başlanacak 2025 yılı zahire fiyatlarını yazılı açıklamayla duyurdu.

Buna göre, yemlik ve tohumluk arpa kilogram başına 12 TL’den, sert buğday ve tohumluk sert buğday 13 TL’den, yumuşak buğday ile tritikale ve bunların tohumlukları 12 TL’den alınacak.

TÜK’ün ihtiyacı nispetinde alacağı 2025 ürünü tohumluk arpa materyali, tohumluk sert buğday materyali, tohumluk yumuşak buğday ve tohumluk tritikale materyaline kilogramda 3 TL tohumluk primi ödenmesi yapılacak

Toprak Ürünleri Kurumu Yasası uyarınca 2025 yılı ürünü arpa ve buğday yalnızca Toprak Ürünleri Kurumu’ndan yazılı izin alan gerçek ve tüzel kişiler tarafından iç piyasadan satın alınabilecek.

2025 yılı ürünü yerli arpa, buğday, tritikale ve ithal yemlik arpanın satış fiyatları ise Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.

 

Devamını Oku

Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Esentepe Karaağaç Bölgesi’ndeki yangın yerine giderek incelemelerde bulundu

Published

on

By

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün Esentepe Karaağaç Bölgesi’nde meydana gelen yangınla ilgili olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

Yangın söndürme ve soğutma çalışmalarını yerinde izleyen Cumhurbaşkanı Tatar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ekiplerin özverili ve etkin çalışmaları sonucu yangının kısa sürede kontrol altına alınarak, bölgede soğutma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Yangından dolayı 12 dönümlük bir alanın etkilendiğini, 80 çam ağacı, 53 harup ağacı ve 10 zeytin ağacının tahrip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, yangının askeri birlikler, orman dairesi, itfaiye, Sivil Savunma Teşkilatı’na bağlı ekipler, Çatalköy-Esentepe Belediyesi ve vatandaşların erken müdahalesiyle söndürüldüğünü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, yangına zamanında ve etkili biçimde müdahale eden tüm kamu kurumlarına, yerel yönetimlere ve katkı sağlayan vatandaşlara teşekkür etti.

Bölge halkına geçmiş olsun dileklerinde bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, yaz ayında meydana gelebilecek yangınlarla ilgili gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.

Devamını Oku

Kıbrıs

Dinçyürek’ten Türkiye’ye başsağlığı mesajı

Published

on

By

Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, Türkiye’deki yangında hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Dinçyürek yayımladığı taziye mesajında orman işçileri ve AKUT gönüllülerinin Eskişehir’deki yangın felaketinde hayatını kaybetmesini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Yaralılara şifa da dileyen Dinçyürek, “Yangınla mücadele ederken şehit düşen kahramanlara Allah’tan rahmet; Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’ne ve aziz milletine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” ifadelerine de yer verdi.

 

Devamını Oku

Trending

Reklam